..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > tugba demýr




12 Ekim 2010
Gulet Olacaktým...  
tugba demýr
Cýlýz ýþýklar ardýndan gelen yoðun ýþýklar, aralarýna girmiþ karanlýk bir boþluk. Deniz varsayýyorum boþluðu. Kapkara bir gece, kapkara bir deniz. Ben denizim, deniz benim, denizde bir tekneyim.


:AICA:
Gulet Olacaktým Aslýnda…


Cýlýz ýþýklar ardýndan gelen yoðun ýþýklar, aralarýna girmiþ karanlýk bir boþluk. Deniz varsayýyorum boþluðu. Kapkara bir gece, kapkara bir deniz. Ben denizim, deniz benim, denizde bir tekneyim. Süzülüyorum öylece hayallerimde.
Gözümü bir açýyorum ooo sabah olmuþ gene amma uyumuþum derin ve rahat. Ýþ aþký bu olsa gerek rüyalarýmda bile deniz görüyorum. Aslýnda kara gördüm rüyamda baktým kabusa dönüþecek benim için hemen boþluðu denizle deðiþtirdim. Toprakta çalýþýyor olmak düþüncesi dahi boðazýmýn sýkýldýðýný nefes alamadýðýmý hissettirmeye yetiyor doðrusu.
Kaptanýmda geldi iþte birazdan ilk sefere doðru yol almaya baþlarýz.Bakalým bugün kimler binecek güvertelerime, kimler oturacak koltuklarýmda. Her günün ayrý bir keyfe dönmesine sebep bu iþte. Günler sürprizlerle dolu benim için. Gerçi beni tersanede yapan mühendisler, ustalar, hiç biri ama hiçbiri sormadý bana sen ne olmak istersin diye. Benim þehirhatlarý vapuru olmaktan baþka hayallerim vardý. Ben muhteþem bir gullet olmayý düþlerdim hep, vernikli ahþaplarýyla, þöyle ayna kýç, çift direk bir yelkenli. Ohh sonra ver elini Ege, Akdeniz, Karadeniz o liman senin bu liman benim gezmek isterdim. Kim bilir bir gün okyanuslara bile açýlabilirdim o zaman. Ama bu adamlar kalktýlar beni baskýyla, metalle, hurdayla bir demir yýðýný yaptýlar. Yaptýlar ama gezgin ruhumu öldüremediler. Beni öyle Kadiköy-Eminönü vapurlarýndan da sanmayýn. Çelikten yapýlmýþ olabilirim ama hergün iskele iskele gezerim kocaman bir gezi teknesiyim ben. Ben okyanuslara açýlamadým ama okyanus ötesinden gelen pek çok turist aðýrlarým güvertelerimde. Her ülkeden, her dilden, her dinden, her ýrktan misafirlerim olur benim. Üstelik hepsini Bu güzelim Ýstanbul Boðazýna, yeþiline, mavisine, saraylarýna, camilerine, köþklerine, yalýlarýna, köprülerine, Kýz kulesine aþýk ederim. Gulet olamadýk ama ruhumuzuda satmadýk. Misafirlerimde adýmýn üzerlerinde yazdýðý can simitlerini resmederek onurlandýrýrlar beni, evlerine benden bir hatýra götürmüþ olurlar böylece.
Aslýna bakarsanýz gezerler benimle de hiç sormazlar halimi, naparsýn, nasýlsýn diye mutlumusun bu sularda afiyettemisin diye. Ýyi de yolcu kardeþim hiç mi merak etmezsin kaç yaþýndayým naparým , ne ederim, kaptaným kim, miçondan memnunmuyun, gelen giden seni hoþ tutar mý yoksa üzer mi. Sormazsýn tabii nede olsa senin keyfin gýcýr at simitleri martýlara, çek resimleri þlak þlak
–     oo wonderfull, I love this city.
Tabii seversin ama bi teþekkür etmezsin þu caným sularda seni gezdiren bu vapurcuða.
Neyse bakmayýn siz benim sitem ettiðime arada tutuyor iþte benimde huysuzluðum. Mutluyumdur aslýnda ben, hiç tanýmadýðým ama sevgiyle baðrýma bastýðým tüm misafirlerimle. Öyle uzun zamandýr Boðazda seferdeyim ki tanýrým artýk buralarda her evi, yalýyý, martýyý. Her semtte dostlarým karþýlar beni, beni görünce daha bir çoþkulu çýrpar martý dostlarým kanatlarýný. Yanlarýna yaklaþtým mý anlarým o gün kim mutlu, kim dertli anlarým hemen. Mesela geçenlerde Gri Rasim ilk seferde ortalarda yoktu. Uyuya kaldý heralde dedim içimden. Ama baktým ki ikinci seferde de yok iþkillendim doðrusu. Hemen yavuklusu Beyaz Hamideyi aradý gözlerim. O da öyle süzgün öyle üzgün ve kederli yaklaþýyor yanýma. Anladým kötü birþeyler olduðunu. Sordum hemen Rasim nerelerde diye.Sorma dedi dün gece sahile gelen üç, beþ insan müsfettesi rasgele ateþ açmýþlar havaya Rasim sizlere ömür. Ogün akþama kadar kendime gelemedim bir daha. Has delikanlýydý Rasim allah rahmet eylesin. Sonra her sabah kaptanýmýn yürüyüþünü izlerim. Anlarým hemen güne nasýl baþladýðýný. Akþam yengeyle iþler nasýl gitmiþ hal, durum nasýl hemen anlarým. Gulet olamadýk ama, bir romanlýk hayatýmýz oldu vesselam.
Ýsteðim odur ki, güverteme gelirken bir merhaba giderken bir hoþcakal deyin. Sanmayýn ki ben sadece bir demir yýðýnýyým, sanmayýn ki bir makinayým. Duygularýmý göz ardý etmeyin isterim. Hepinizi çok severim tanýsamda tanýmasamda. Ben sizlerle hayat bulurum bu güzelim boðazda, sizlerin cývýltýlarý olmasa neye yarar Ýstanbul’un güzelliði.
Sizi sevdiðim kadar sevin isterim beni. Bakýn o zaman nasýl büyük bir çoþkuyla kabarrtýrým bembeyaz köpüklerimi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Altannnnn...
Sultanahmet'ten Bir Sesleniþ
Bu Semt

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Galata... Olsaydý... [Þiir]
Deniz Kabuðu [Þiir]
Güzin Abla [Deneme]
Galata Kültür Semti Olmaz mý? [Eleþtiri]


tugba demýr kimdir?

hikaye,þiir,öykü,deneme


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © tugba demýr, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.