..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Mevlüt Tok




13 Ekim 2010
Askerliði Gereksiz Yere Uzatmak Yersizdir  
Tek Tip Askerlik

Mevlüt Tok


Askerliði Gereksiz Yere Uzatmak Yersizdir Osmanlý’dan sonra cumhuriyet döneminde toplumun yönetim biçimi daha çok demokratikleþerek geliþtikçe, toplumdaki demokratikleþmeye paralel olarak askeriye de demokratikleþmiþ ve gün geçtikçe asýl görev alanýna çekilmiþtir. Gün geçtikçe Türk ordusu daha demokratik ve daha saydam olmayabaþlamýþtýr. Osmanlý yönetiminde sultanlýk döneminde sultanlar gibi paþalar varken cumhuriyet döneminde de cumhuriyete yaraþýr demokratik ve insan haklarýna saygýlý generallerin olmasý beklenir. Osmanlýdan kalma askeri geleneklerle cumhuriyet döneminde de kullanýlan emir eri yüksek rütbeli subaylarýn özel iþlerinde kullanýlmýþlardýr. Emir erlerinin hizmetçilikte kullanýlmasý ve emir erlerine çamaþýr ve bulaþýk yýkatmak, alýþveriþ yaptýrmak, çocuk arabasý dolaþtýrmak gibi özel iþler yaptýrýlmýþtýr. Zamanýn Genelkurmay Harekat Dairesi Baþkaný olan Cevdet Sunay, bir insanýn diðer bir insana hizmetçilik etmesinin “demokrasi zaviyesinden mütalaa edildiðinde” “çirkin”


:BACD:
Osmanlý’dan sonra cumhuriyet döneminde toplumun yönetim biçimi daha çok demokratikleþerek geliþtikçe, toplumdaki demokratikleþmeye paralel olarak askeriye de demokratikleþmiþ ve zamanla asýl görev alanýna çekilmiþtir. Gün geçtikçe Türk ordusu daha demokratik ve daha saydam olmaya baþlamýþtýr. Osmanlý yönetiminde sultanlýk döneminde sultanlar gibi paþalar varken cumhuriyet döneminde de cumhuriyete yaraþýr demokratik ve insan haklarýna saygýlý generallerin olmasý beklenir.

Osmanlýdan kalma askeri geleneklerle cumhuriyet döneminde de kullanýlan emir eri yüksek rütbeli subaylarýn özel iþlerinde kullanýlmýþlardýr. Emir erlerinin hizmetçilikte kullanýlmasý ve emir erlerine çamaþýr ve bulaþýk yýkatmak, alýþveriþ yaptýrmak, çocuk arabasý dolaþtýrmak gibi özel iþler yaptýrýlmýþtýr. Zamanýn Genelkurmay Harekat Dairesi Baþkaný olan Cevdet Sunay, bir insanýn diðer bir insana hizmetçilik etmesinin “demokrasi zaviyesinden mütalaa edildiðinde” “çirkin” olabileceðini, ancak vatan aþkýyla yanýp tutuþan Türk milletinin subayýn kýymetini bildiðini savunuyordu. Generallere göre, “serdengeçti bir ruhla” gecesini gündüzüne katarak vatan savunmasý için çalýþan bir subay için emir ersiz bir hayat tasavvur edilemezdi ve subayýn “geride býraktýðý ailesine hizmet edecek yardýmcý bir insana ihtiyaç vardý.” Hele hele bir subayýn “sokakta koltuðunun altýnda bir sürü paket ve sepet taþýmasý çok aðýr bir hareket” olurdu. Üstelik emir erleri “kendi ailesinde görmediði terbiyeyi subayýn evinde görüyor” ve “bir evlat muhabbetiyle” besleniyordu. Bakan H. Köymen ise, “Hizmet eri vazifesini görenler hayatlarýndan memnundur” diyen Korgeneral Z. Okan’a cevaben, “Emir eri hayatýndan memnun olabilir. Bunu gören millî vicdan onun bu hareketinden memnun deðildir” diyordu.

Artýk günümüzde sýk sýk savaþlar yapýldýðý görülmemektedir. Sanýrým þu anda evlerinden çok uzaklarda kalmayan deðeli generallerimizin hizmet erine de gereksinimleri olmamasý beklenir.

04/01/1961 tarihli, 211 numaralý TÜRK SÝLAHLI KUVVETLERÝ ÝÇ HÝZMET KANUNU’na göre AMÝRÝN VAZÝFELERÝ baþlýðý altýnda Madde 16 - Amir; maiyetine hizmetle münasebeti olmýyan emir veremez. Astýndan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz. Hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.

16. maddeden açýkça anlaþýlmaktadýr ki amir erlerine askeri hizmetle iliþkisi olmayan emirler veremez. Özel yarar saðlayacak bir istekte bulunamaz. Basýndan (Haber 7) okuduðumuz haberlerde askerlere köpek bakýcýlýðý bile yaptýrýlmaktadýr.Yurdunu korumak için ulusun çocuklarýný gönderdiði askeri birlikte askerleri köpek bakýcýsý yapan Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, ‘Tarçýn' ismini verdiði köpeðine bakmalarý için iki asker görevlendirmiþ. Sabahtan akþama kadar köpeðe bakýcýlýk yapan erler köpeðin her türlü gereksinimlerini karþýlamak zorunda kalmýþlardýr. Tümamiral köpeðini o kadar çok seviyor ki, normalde erlerin askeri birlik içinde sivil dolaþmasý ve cep telefonu kullanmasý yasakken, köpeðe bakmakla görevlendirilmiþ erler bu yasaktan muaf tutulmuþlar.

Genelkurmay Baþkaný Org. Ýlker Baþbuð, asker mevcudunun az olmasý nedeniyle 'bedelli sakerlik' taleplerine karþý çýkmýþtý. “Rütbeli subaylarýn özel hizmetinde görevli 100 bin civarýnda posta elemaný var. Orduevleri ve sosyal tesislerde görevli 65 bin civarýnda Mehmetçik bulunuyor. Buralarda görevli Mehmetçik, yurt görevi mi yapýyor, yoksa özel hizmetlere mi bakýyor?” “General eþlerinin marketten aldýklarý maydanozlarý taþýmak mýdýr? Mehmetçik’in görevi, subay hanýmlarýna uþaklýk yapmak mýdýr?” Mehmetçik bir “asker” midir, yoksa orduevlerinde masalara servis yapan bir “garson” mu? Mehmetçik bir “asker” midir, yoksa “subay eþlerinin saçlarý”ný yapan bir “kuaför” mü? Mehmetçik bir “asker” midir, yoksa “generallerin finolarýný gezdiren” bir “hayvan bakýcýsý” mý?..

04/01/1961 tarihli, 211 numaralý TÜRK SÝLAHLI KUVVETLERÝ ÝÇ HÝZMET KANUNU’na göre ESASLAR baþlýðý altýnda, TARÝFLER Madde 2 - Askerlik : Türk vatanýný, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatýný öðrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz'olunur. Buradan anlaþýlacaðý gibi askerlik yurdumuzu baðýmsýzlýðýmýzý ve Cumhuriyet’imizi korumak için savaþ sanatýný öðrenmek ve yapmaktýr. Yani askerlik içerisinde kuaförlük ve köpek bakýcýlýðý gibi bir görev yoktur. Eðer bunlar bir “gereklilik” ise, “maaþlý memur”lar alýnsýn. Bu gibi iþler ilgili memurlara yaptýrýlsýn. Madem “tek tip askerlik” dönemine geçilecek, o halde herkes “askerlik” yapmalý. “Garsonluk, kuaförlük, köpek bakýcýlýðý” gibi iþler deðil. Mehmetçik’in yeri “sýnýr”dýr ve görevi de gerekirse “teröristleri taramak”týr, orduevlerinde “saç taramak” deðil.

Ýngiliz Kralý 8. Edward Ýstanbul’a, Atatürk’ü ziyarete geldiði zaman, Atatürk kendisine bir akþam ziyafeti vermiþti. Ziyafetten önce:
-Bana “Ýngiltere sarayýnda verilen ziyafetler ne þekilde olur, onu bilen birisini yahut bir aþçý bulunuz.” dedi.
Ve nihayet bu sofra merasimini bilen bir zattan öðrenerek sofrayý o þekilde düzene koydular. Akþam Ýmparator sofraya oturunca kendisini Kral sarayýnda zannederek memnun oldu. Atatürk’e dönerek:
-Sizi tebrik ederim ve teþekkür ederim, kendimi Ýngiltere’de zannettim.
Diyerek memnuniyetini bildirdi. Sofraya hep Türk garsonlarý hizmet etmekteydi. Bunlardan bir tanesi heyecanlanarak, elindeki büyük kayýk tabakla birdenbire yere yuvarlandý. Yemekler de halýlara daðýldý. Misafirler utançlarýndan kýpkýrmýzý kesildi. Fakat Atatürk krala eðilerek:

” Milletime her þeyi öðrettim, ama layýk olmadýklarý tekþey olan uþaklýðý öðretemedim”

“Türkiye’de yaklaþýk 185 bin er, tamamen posta, kuaför, berber, görevli gibi isimler adý altýnda sadece ordudaki subaylara ve ailelerine hizmet veriyor. Ayrýca 32 bin asker de koruma adý altýnda yine kiþilere hizmet veriyor. 14 bin asker de lojmanlara hizmet veriyor.

“Zorunlu askerlik sürsün” diyen ve bunun terörle mücadele için olmazsa olmaz olduðunu savunan Genelkurmay’ýn gerekçeleri ýþýðýnda bu rakamlarý yorumlayalým. Askerlikle bir ilgisi olmayan hizmetlerde çalýþan asker sayýsý yukarýdaki rakamlarý topladýðýmýz zaman 231 bin ediyor.Örneðin Alman ordusunun þu anki toplam personel sayýsý 247.000, Ýtalya’nýn 195.000, Ýngiltere’nin 173.000. Avrupa’daki büyük ordularýn çoðunun toplam personel sayýsý, Türk Silahlý Kuvvetleri’nde ‘hizmet kesimi’nde çalýþtýrýlan personel sayýsýndan daha az.

Türkiye'nin Yunanistan baþta olmak üzere komþularý Rusya, Ýran, Irak ve Suriye'den gelebilecek tehditler nedeniyle fazla asker barýndýrdýðýna iþaret ediliyor. Hükümetin komþu ülkelerle 'sýfýr sorun' politikasý uygulandýðý dile getiriliyor. Türkiye'nin Yunanistan baþta olmak üzere komþularý ile stratejik iþbirliði toplantýlarý yaptýðý hatýrlatýlýyor. Bu durumda daha az bir savaþçý güce gereksinim olacaktýr.

'Birleþik Sýnýr Yönetimi' sistemine geçilmesi planlanmaktadýr. Bu sistem gereði Türkiye'nin kara ve deniz sýnýrýndaki askerler geri çekilecek. Bu askerlerin yerine eðitimli sýnýr polisleri görevlendirilecek. Avrupa Birliði'nin istediði 'Birleþik Sýnýr Yönetimi' sisteminin yaþama geçirilmesi ile er ve erbaþlarýn sýnýrlarda görev yapmasýna gerek kalmayacak.

Güneydoðu'da terörle mücadele eden birliklerin profesyonel askerlerden oluþacaðý vurgulanýyor. Güneydoðu'da görev yapan bazý tugaylarda er ve erbaþ yerine rütbeli uzman askerler görev yapacak. Hükümet yetkilileri er ve erbaþlarýn Güneydoðu'da terörle mücadele etmeyeceði için askerlik süresinin kýsaltýlmasýnýn mücadeleyi olumsuz etkilemeyeceðini vurguluyor.

* Sosyal tesislerde görev yapan 65 bin Mehmetçik kýtalara kaydýrýlabilir.

* AB uyum yasalarý çerçevesinde kara ve deniz sýnýrýnda, sýnýr polisi görev yapacak.

* Doðu ve Güneydoðu'da terörle mücadeleyi profesyonel birlikler gerçekleþtirecek.

* Komþu ülkelerle 'sýfýr sorun' politikasý sebebiyle dýþ tehdit azaldý.

20 yaþýndaki çocuklara kocaman cemseler, tanklar teslim ediliyor. Büyük olasýlýkla birçok kaza ‘deneyimsiz sürücüler’ yüzünden gerçekleþiyor. Türk Silahlý Kuvvetleri’nin sürücü gereksinimini alanýnda uzman elemanlardan saðlamasý daha akýlcý olacaktýr. deneyimiz askerlerin neden olduðu kaza, arýza gibi durumlarýn ekonomik yönü göz önünde bulundurulduðunda, bu sistemin ekonomik gerçekçiliðinin de olmadýðýný kolaylýkla görülebilir.

Soðuk savaþ döneminin sona erdiði günümüzde, dýþ tehdidin azaldýðýnýn görülmesi, herkesi askere almanýn yerine, askerlerin bile ülke içindeki toplumsal hizmetlere yönelmesi daha çok ülke yararýna olacaktýr. 'Türk ulusu, silahlý kuvvetlerin yetenekleri ve kaynaklarýný geliþtirmek için dev yatýrýmlar yaptý. Þimdi bu kaynaklar, yerel gereksinimlerin karþýlanmasýna ciddi katkýda bulunabilir'. Türk Ordusu’nun olanaklarýyla, sivil alanda pilot bölge uygulamalarý baþlatarak ilk görevler olarak; eðitim, saðlýk, altyapý ve mühendislik hizmetlerinde toplum yararýna çalýþmalar yürütebilir. Bu anlamda bir çok meslek gruplarý askerliðini ülkenin gerksinim duyduðu yerde alanýyla ilgili bir iþte çalýþtýrýlarak yaptýrýlabilir. Polisin askerlik yapmasý gibi bir olgu da söz konusu olmamalý. Polis de aslýnda asker gibi güvenlik alanýnda çalýþmaktadýr.

Askerlik görevini tamamlayan Mehmetcikler; polislik mesleðine, itfaiyecilik görevine ve araç kurtarma servisi gibi mesleklere öncelikle alýnabilir. Bu anlamýyla askerlik, üniformalý olan diðer kamu görevlerine de eleman yetiþtirmesi ve yetiþmiþ personelin buralarda çalýþmasý açýsýndan da kaynaklýk yapabilir ve eleman yetiþtiricilik görevi üstlenebilir.

Kurban kesmek Ýslam Dini'nde bir gerekliliktir. Gücü yeten her müslüman kurban kesmesi gerekir. Peki ben kurban kesmeye içim dayanmýyorsa bir kasap bulur ona kestiririm. Nüfusumuz diðer Avrupa ülkelerine göre oldukça kalabalýk. Özellikle iþ bulma sýkýntýsýnýn gün geçtikçe arttýðý, ve askerliðin de uzmanlýk gerektiren bir meslek durumuna geldiði ülkemizde asker bulma sýkýntýsý asla çekilmez. Gönüllü askerlik sistemine geçilip, istemeyenler savaþçý gücün dýþýnda tutularak bunun yerine askerlik süresi kadar sivil bir hizmette çalýþtýrýlabilir. Her gün Avrupa ölçütlerine uyumumuz tartýþýlýrken, askerlik görevini isteyenlerin toplum yararýna baþka çalýþmalarda yapmalarý da artýk tartýþýlmasý zamaný gelmiþtir. Erkeklerin yaný sýra isteyen kadýnlar da toplum yararýna iþlerde askerlik görevlerini yapabilirler.

Çaðýmýzda görüldüðü gibi, küresel bir köy durumuna gelen dünyada, birbirinin komþusu olan pek çok ülkede, demokratikleþme ile doðru orantýlý olarak, askerliðin zorunluluðu, isteðe baðlý olmaya doðru yön deðiþtirmektedir. Askerin yalnýzca dýþ güvenliði saðladýðý ve sýnýrlarý koruduðu bir yapýlanma içerisinde, polis de iç güvenliði ve düzeni saðlar duruma gelmektedir. Bu biçimde, geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsinde, polisin askerlik görevini, yaptýðý iþin doðasý gereði yapmýþ kabul edilmektedir.

Tek tip askerlikte en önemli sorun eðitim düzeyleri çok deðiþik askerlerin hapsinin ayný eðitim düzenine katýlmalarýdýr. Ayný eðitim gubuna okuma-yazma bilmeyen yalýn bir yurttaþla doçen veya profeörlük düzeyine ulaþmýþ bilgi ve deneyimle donanmýþ kiþileri ayný eðitim potasýna koymak demektir. Ben kendi eðiticilik deneyimlerimi kullanarak konuyu ele aldýðýmda baþarýsýz bir eðitim ortaya çýkacaðýný görebilmekteyim. Düzeyleri aynýlaþtýrýlmamýþ bir sýnýfta uyguladýðýnýz program sýnýfýn yaklaþýk üçte biri gerisinde kalacak, anlamadýðý için dersten baþka þeylerle meþgul olacaktýr. Yaklaþýk üçte biri de program düzeyinin üstünde kalacaðý için onlar da dersi hafife alýp yine ders dýþý baþka þeylerle megul olup ders düzenini bozmaya çalýþacaklardýr. Yani bu demektir ki yaklaþýk sýnýfýn üçte birine yararlý olabileceksiniz, geri kalan üçte ikilik gibi büyük bir çoðunluk eðitim zayiatýna uðrayacaklardýr.

Ben yabancý dil kurslarýnda çalýþmaktayým. Öðrencilerimizin en kýsa yoldan amaçlarýna ulaþabilmeleri için önce sýnavla yabancý dil düzeylerini saptarýz. Daha sonra düzeylerine uygun gruplar oluþturup ayný düzeydeki öðrencileri ayný sýnýflara toplaýz ve onlarýn düzeylerine uygun özel programlar hazýrlarýz. Okullarda ise böyle öðrencileri düzeylerine göre ayýrma olanaðýný bulamadýðýmýz için hiç bir zaman da istenilen sonucu elde edemeyiz. Aþçýlar bile yemek yaparken ayný tür sebze ve kuru bakliyatý seçmeye çalýþýrlar. Eðer ayný kazana çorum nohutuyla birlikte baþka bir yöreden gelen nohutu koyarsanýz, bir bölümü hamur gibi yumuþarken bir bölümü taþ gibi sert kalýr. Yemekte bir kaç diþinizi kýrabilirsiniz.

Konuyu bu açýdan ele aldýðýmýzda tek tip askerlikte eðitim amaçlarýna tam ulaþýlamayacaðý ve disiplin sorunlarýyla karþýlaþýlacaðý ap açýk gözükmektedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözleþmeli Öðretmen

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Wikileaks, Mossad ve Cýa Ýþbirliði
Kýzýlca Kýyamet: Biliþim Kýyameti
Sökün Köyü'nün Boynu Bükük Tarihi Camisi!
Halk Ne Denli Varlýklý ve Eðitim Düzeyi Yüksekse, Yönetim Biçimi de O Denli Demokratiktir
11 Eylül Karartmasý, Amerika Birleþik Devletleri ve Ýsrail
Yoksulluða Karþý Savaþta Din Görevlilerinin Önderliði
Çok - Kültürlü Toplumlar
Din Görevlisi Kanaat Önderi Olmalýdýr
Uygarlýklar Dayanýþmasý mý Yoksa Uygarlýklar Çatýþmasý mý?
Ekinlerlerarasý Ýliþkiler: Erime veya Bütünleþme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ozymandias [Þiir]
Pars! Pars! [Þiir]
Ak Güvercinim, Özgür Yiðidim! [Þiir]
Ýl Olma Yolunda Ýlerleyen Silifke [Deneme]
Cayýr Cayýr Yanýyor Ülkemiz Þu Lanet Terör Yangýnýnda! [Bilimsel]


Mevlüt Tok kimdir?

Emekli Ýngilizce okutmanýyým. 1954 Mersin doðumluyum. Bu sayfalarda çeviri denemeleri yapmak istiyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mevlüt Tok, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.