..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > saim eren




14 Ekim 2010
Bir Eylemin Düþündürdükleri...  
saim eren
Her þeyden önce insan gelir” tezini düstur edinmiþ bir toplumda hayvanlar için gösterilen bu hassasiyetlerin onda birinin her gün gazetelerin üçüncü sayfalarýný iþgal eden cinayet, tecavüz, katliam haberleri için gösterilmemesi beni derinden etkiledi. Belki de hayvanlarý koruma ve yaþatma dernekleri, hayvansever dernekleri gibi, artýk insanlarý yaþatma ve koruma derneklerinin kurulma zamanýn geldiði zamandý. Ýlk duyulduðunda komik gelen bu trajikomik durumun, tek baþýna sokaða çýkmanýn korkulduðu bu zamanda o kadar da komik olmadýðý görülebilirdi.


:AFGH:
BÝR EYLEMÝN DÜÞÜNDÜRDÜKLERÝ….

Bir sivil toplum örgütünün haberlere konu olan bir kedinin, vahþice öldürülmesinin kýnanmasý için oturma eylemi organize ettiðini duydum. Hayvanlar için gösterilen bu hassasiyetleri için onlarý gönülden kutladým. Minicik bir kediyi hunharca katleden vicdani, insani duygularý kalplerinden söküp alýnmýþ, hayvandan da daha aþaðý bir hale gelmiþ bu insanlara lanetler yaðdýrýrken; baþucumda duran gazetenin, bakmaktan artýk iðrendiðim ama yine de merak edip baktýðým üçüncü sayfasýna gözüm takýldý. Yine çok komik nedenlerle öldürülmüþ insanlar, avuç içini doldurmayacak kadar para için katledilmiþ, öldürülmeyle kalmayýp, lime lime edilmiþ vücutlar, bu kirli dünyada temiz kalmayý baþarabilmiþ tek varlýklar olan, hiçbir suçu olmayan tecavüz edilip öldürülen çocuk haberleri…

Vahþice öldürülen kedi haberi ile bu haberleri zihnimde yan yana koyup, karþýlaþtýrdým. Bir yanda vahþice öldürülmüþ bir kedi için yapýlan eylem, diðer yanda bu kadar cinayetler, tecavüzler için yapýlmýþ/yapýlacak hiçbir þey… Okuyup geçmekle yetiniyoruz. Ateþ sadece düþtüðü yeri yakýyor.

Öldürülen kedi için bu hassasiyetin gösterilmesinde; hayvanlarý savunan bir avukatýn olmamasý, ya da bunu yapanlarýn gerekli cezayý görmesini saðlamak için koþturan, kedinin bir yakýnýnýn olmamasý, bunu yapanlarýn elini koluna sallaya sallaya geziyor olmasý ya da çok düþük cezalarla kurtuluyor olmasý etkili olmuþ olabilir.

Ancak; cinayet iþleyen, insanlara tecavüz edenlerden kaçý yakalanabiliyor veya hak ettiði cezayý görüyor. Bir baþka deyiþle bu suçlarý iþleyen insanlarýn gün geçtikçe çoðalmasýnýn nedeni cezalarýn caydýrýcýlýðýnýn olmamasý olabilir mi? Bir insaný katledip yargýlanan ve böyle bir suçu iþlemekten piþman olup olmadýðý sorulduðunda; piþman deðilim diyen zihniyetlerin hayvan öldürmesinin o kadar da þaþýrtýcý bulmamak gerek…
     
“Her þeyden önce insan gelir” tezini düstur edinmiþ bir toplumda hayvanlar için gösterilen bu hassasiyetlerin onda birinin her gün gazetelerin üçüncü sayfalarýný iþgal eden cinayet, tecavüz, katliam haberleri için gösterilmemesi beni derinden etkiledi. Belki de hayvanlarý koruma ve yaþatma dernekleri, hayvansever dernekleri gibi, artýk insanlarý yaþatma ve koruma derneklerinin kurulma zamanýn geldiði zamandý. Ýlk duyulduðunda komik gelen bu trajikomik durumun, tek baþýna sokaða çýkmanýn korkulduðu bu zamanda o kadar da komik olmadýðý görülebilirdi.

Düþüncelerimin, “Hayvanlar için bu hassasiyetler gösterilmesin, eylemler yapýlmasýn þeklinde algýlanmamasý, aksine bunlarý desteklediðimi bir kez daha belirtmek isterim. Çünkü hayvanlar savunmasýz canlýlar. Beni düþündüren kafamda karmaþýklýk yaratan þey, neredeyse her gün duyduðumuz, izlediðimiz cinayet ve tecavüzlerin bir yakýnýmýzýn ya da bizlerin baþýna gelmeyeceðinden eminmiþ gibi duyarsýz davranýlmasý ve toplumun bunlara tepkisiz kalmasý.
     
Kendinizi kýsa bir süreliðine bu toplumun dýþýna çýkarýn ve bu topluma uzaydan kuþ bakýþý bir bakýn. Þunu göreceksiniz. Bir yüzü hayvanlar öldürülmesine tepki gösteren bunun için oturma eylemleri yapan duyarlý bir toplum. Bu güzel yönünü görünce, herkesin tercih sunulsa bu toplumda huzur güven içinde yaþamak isterdim diyebileceði bir çevre. Diðer yüzü ise akla hayale gelmeyecek cinayetleri, katliamlarý iþleyenlere, yaþýný doldurmamýþ kýzlara bile seks objesi olarak bakabilecek kadar azgýnlaþmýþ insanlarýn iþlediði tecavüz suçlarýna karþý kýlýný kýpýrdatmayan bir toplum… Bu size de biraz tuhaf gelmiyor mu? Yorum sizin…


      

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bam Teli
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
16 Ekim 2010
Deðindiðiniz husus, iþin bam teli... Böyle durumlarda tepki gösteren bir toplum olmadýðýmýz için de gerçek demokrasiyi, özgürlüðü, yakalamamýz mümkün olmuyor. Teþekkür ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karanlýktan Yansýyanlar... [Deneme]
Neden [Deneme]


saim eren kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
necip fazýl, mehmet akif ersoy, nazým hikmet ran, cezmi ersöz


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © saim eren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.