..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




19 Ekim 2010
"Ah Keþke" Dememek Ýçin  
Fuat Türker
Ýnsan, hayati bir tehlike ile karþýlaþtýðý zaman -hep duyarýz- yaþamý film þeridi gibi gözleri önünden geçer. Bir anda, dünyadaki ömrünü ve bu süre içinde yaptýðý iþlerin muhasebesini yapar. Eðer bu kiþi dünyada Allah’tan yüz çevirmiþ ve O’nun dininden uzak yaþamýþsa, bir anda büyük bir piþmanlýða kapýlýr. Yaþamý boyunca hiç aklýna bile getirmediði gerçekler, þimdi apaçýk gözlerinin önündedir.


:AABJ:
Yüce Allah insaný birtakým eksiklikler ve acizliklerle yaratmýþtýr. Ýnsan yaþamý boyunca sayýsýz kez unutur, yanýlýr ve hatalar yapar. Ancak yaptýðý her hatanýn her zaman telafisi vardýr. Merhamet edenlerin en merhametlisi olan Rabbimiz, insana tevbe gibi büyük bir nimet vermiþtir. Dünya zaten sunulan nimetlerle denenmek, hatalardan arýnmak ve eðitilmek için vardýr. Ýnsan dünya hayatýnda hatalarýndan dolayý piþmanlýk duyduðu an Allah’tan baðýþlanma diler ve tevbe ederek Rabbimiz’e yönelir. Allah’a yönelip teslim olan mümin artýk Allah’ýn yardýmýný da umabilir.

Azap size gelip çatmadan evvel, Rabbinize yönelip-dönün ve O’na teslim olun. Sonra size yardým edilmez. Rabbinizden, size indirilenin en güzeline uyun; siz hiç þuurunda deðilken, azap apansýz size gelip çatmadan evvel. (Zümer Suresi, 54-55)

Ýnsan, hayati bir tehlike ile karþýlaþtýðý zaman -hep duyarýz- yaþamý film þeridi gibi gözleri önünden geçer. Bir anda, dünyadaki ömrünü ve bu süre içinde yaptýðý iþlerin muhasebesini yapar. Eðer bu kiþi dünyada Allah’tan yüz çevirmiþ ve O’nun dininden uzak yaþamýþsa, bir anda büyük bir piþmanlýða kapýlýr. Yaþamý boyunca hiç aklýna bile getirmediði gerçekler, þimdi apaçýk gözlerinin önündedir. Kendisinden çok uzak gördüðü ölümün, aslýnda çok yakýn olduðunun farkýna varýr. Dünyadayken cenneti hak edecek bir yaþam sürmemiþ, Allah’a karþý nankörlük etmiþtir ve bu davranýþýnýn karþýlýðýný kötü bir þekilde alacaðýný, þimdi vicdanýyla çok iyi hissetmektedir. Oysa vicdanýnýn sesine ömrü boyunca hiç kulak vermemiþ, nefsinin tutkularýyla birlikte yaþamýþtýr. Ýçini tarifsiz bir korku kaplar. Ýçinde bulunduðu bu zorlu durumda, kendisine yalnýzca Allah’ýn yardým edebileceðini anlar. Eðer Allah kendisini bu tehlikeli durumdan kurtaracak olursa, bu yaþadýklarýný kesinlikle unutmayacaðýna, yaþamýnýn geri kalanýný bu gerçekleri göz önünde bulundurarak ve Kur’an ahlakýna uygun olarak düzenleyeceðine söz verir.

O anki tehlikeden kurtulabilmek için “…siz (açýktan ve) gizliden gizliye ona yalvararak dua etmektesiniz: -Andolsun, bizi bundan kurtarýrsan, gerçekten þükredenlerden oluruz." (En’am Suresi, 63) ayetindeki gibi yalvara yalvara Allah’a dua eder. Yeter ki kurtulsun ve yaþamýna devam etsin...

Ancak, zorluk anýnda yalvararak Allah’a sýðýnan bu insanlarýn çoðu, tehlike üzerinden kalktýktan sonra, Allah’a verdiði sözü unutur ve eski yaþamýna geri döner. O an hissettiði korku ve piþmanlýk, yerini eski nankörlüðüne býrakýr. Ölümle yüz yüze geldiði o sýkýntý anýnda kurtulmak için Allah’a dua eden o deðilmiþ gibi Allah’tan yüz çevirir. Gaflet içindeki eski yaþamýna býraktýðý yerden devam eder.

Karada ve denizde sizi gezdiren O’dur. Öyle ki siz gemide bulunduðunuz zaman, onlar da güzel bir rüzgarla onu yüzdürürlerken ve (tam) bununla sevinmektelerken, ona çýlgýnca bir rüzgar gelip çatar ve her yandan dalgalar onlarý kuþatýverir; onlar artýk bu (dalgalarla) gerçekten kuþatýldýklarýný sanmýþlarken, dinde O’na ’gönülden katýksýz baðlýlar (muhlisler)’ olarak Allah’a dua etmeye baþlarlar: "Andolsun eðer bundan bizi kurtaracak olursan, muhakkak Sana þükredenlerden olacaðýz." "Ama (Allah) onlarý kurtarýnca, hemen haksýz yere, yeryüzünde taþkýnlýða koyulurlar. Ey insanlar, sizin taþkýnlýðýnýz, ancak kendi aleyhinizedir; (bu) dünya hayatýnýn geçici metaýdýr. Sonra dönüþünüz Bizedir, Biz de yaptýklarýnýzý size haber vereceðiz. (Yunus Suresi, 22-23)

Oysa bu felaketi bir kez yaþayan insan, aynýsýyla hatta daha da zor bir durumla tekrar karþýlaþmayacaðýndan güvende midir? Hatta, karaya çýktýðýnda rahatlayan ve kendisini güvenlik içinde zanneden kimse, ayný tehlikeyi, “Size denizde bir sýkýntý (tehlike) dokunduðu zaman, O’nun dýþýnda taptýklarýnýz kaybolur-gider; fakat karaya (çýkarýp) sizi kurtarýnca (yine) sýrt çevirirsiniz. Ýnsan pek nankördür. Kara tarafýnda sizi yerin dibine geçirmeyeceðinden veya üzerinize taþ yýðýnlarý yüklü bir kasýrga göndermeyeceðinden emin misiniz? Sonra kendinize bir vekil bulamazsýnýz.” (Ýsra Suresi, 67-68) ayetindeki gibi karada da yaþayabilir.

Tehlikeyle karþýlaþtýklarý an Allah’a yönelen kiþilerin yaþadýklarý piþmanlýk, o an içinde bulunduklarý acizlik ve çaresizlikten kaynaklanmaktadýr. Ancak ölümle burun buruna gelmek onlarý ahirete hazýrlýk yapmaya deðil, “Ýnsanlara bir zarar dokunduðu zaman, ’gönülden katýksýz baðlýlar’ olarak, Rablerine dua ederler; sonra Kendinden onlara bir rahmet taddýrýnca hemencecik bir grup Rablerine þirk koþarlar.” (Rum Suresi, 33) ayetiyle bildirildiði üzere dünya hayatýna yöneltmektedir.

Ýnsanlara yarar saðlayacak gerçek piþmanlýk bu deðildir. Piþmanlýk, insanda radikal deðiþiklikler meydana getiren bir duygudur. Ýçten piþmanlýk duyan kiþi, yaþamýnýn geri kalan bölümünün Allah’ýn kendisine verdiði bir fýrsat olduðunu düþünür ve eski hatalarýna geri dönmemeye gayret eder. Çünkü bu nankörlük onun aleyhine olacaktýr.

Kuran’da verilen bu örnekler her insan için öðüt alabileceði birer ibrettir. Ýnsanýn zor bir durumla karþýlaþmamýþ olmasý, karþýlaþmayacaðý anlamýna gelmez. Bu ayetlerle amaçlanan, insanýn her an vicdanýnýn sesini dinlemesi ve kendisini geçici dünya hayatýna baðlayan nefsani tutkularýndan kurtulmak için çaba harcamasýdýr. Kiþi yaþamýndaki önceliklerini belirlemeli ve nelerden vazgeçmesi gerektiði konusunda henüz vakit varken kesin karar vermelidir. Ýnsan belki yaþamýnýn sonuna kadar böyle bir olay yaþamayacaktýr. Ancak yaþamdaki tek kesin gerçek olan ölümle karþýlaþtýðý anda, eðer Allah’ýn hoþnutluðunu gözeterek ve O’nun sýnýrlarýný koruyarak yaþamadýysa, kesinlikle piþmanlýk duyacaðý þeyler olacaktýr.

Dünyadayken telafisi mümkün olabilen, ancak ahirette geri dönüþü bulunmayan bu piþmanlýðý yaþamamak için insanýn yapmasý gereken, Allah’a yönelmek, O’ndan korkup sakýnmak, O’nun Kuran’da bildirdiði emirlerini yerine getirmek, kýsacasý Kuran’a tabi ve Allah’a teslim olmaktýr. Ölümü uzak görmek büyük yanýlgýdýr, ölüm her insana ayný uzaklýktadýr ve çok yakýndýr. O halde insan sorumluluklarýný ertelememeli, aldýðý kararlarý da içtenlikle ve sabýr göstererek yaþamýna geçirmelidir. Allah’a olan içten duasý, yakýnlýk ve teslimiyeti ise, tehlike anýnda hissedilen kadar içten olmalýdýr.

Ýnsan þunu hiç aklýndan çýkarmamalýdýr: Gerçek yaratýlýþ amacý, Rabb’inin hoþnut olduðu bir kul olmaktýr. Bunun dýþýnda, sahip olduðu mallar, ailesi, çevresi, kariyeri bu amaca ulaþmak ve Allah’a yakýn olmak için birer araçtýr. Bu nimetlerle yalnýzca nefsinin bencil tutkularýný tatmin etmeyi amaçlayan, tüm bunlarýn Allah’a þükretmesi ve O’na yönelmesi için verildiðini unutan kiþilerin durumlarý Kur’an’da, “De ki: "Davranýþ (ameller) bakýmýndan en çok hüsrana uðrayacak olanlarý size haber vereyim mi?" "Onlarýn, dünya hayatýndaki bütün çabalarý boþa gitmiþken, kendilerini gerçekte güzel iþ yapmakta sanýyorlar." Ýþte onlar, Rablerinin ayetlerini ve O’na kavuþmayý inkar edenlerdir. Artýk onlarýn yapýp-ettikleri boþa çýkmýþtýr, kýyamet gününde onlar için bir tartý tutmayacaðýz.” (Kehf Suresi, 103-105) ifadeleriyle bildirilir.

Bu kimselerin dünya hayatýnda yaptýklarý her þey -Allah’ýn dilemesiyle- boþa çýkacak, dünyevi kazançlarý kendilerine ahirette hiçbir yarar saðlamayacaktýr. Allah’ýn hoþnutluðunu deðil nefislerinin fücurunu gözeten bu kiþiler, ölüm meleklerini karþýlarýnda gördükleri an artýk dönüþü olmayan korkunç hatalarýný fark edecek ve piþmanlýklarý sonsuza dek sürecektir. Bu sonsuz sürecek piþmanlýðý yaþayan kiþilerin sözleri Kuran’da þöyle haber verilir:

Der ki: "Keþke hayatým için, (önceden bir þeyler) takdim edebilseydim." (Fecr Suresi, 24 )"... Keþke Rabbime hiç kimseyi ortak koþmasaydým." (Kehf Suresi, 42)
"... Ah keþke, elçiyle birlikte bir yol edinmiþ olsaydým," (Furkan Suresi, 27)

Dünyada yapýp ettiklerinden ve ertelediklerinden dolayý ahirette piþmanlýk ve korkunç bir çaresizlik içerisinde bu sözleri söylemek istemeyen her insan, hiç vakit kaybetmeden Yaratýcýsýnýn çaðrýsýna icabet etmelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.