..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Mustafa Acungil




23 Ekim 2010
Gelecek Postasý 16 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 2 - Yapay Zekanýn Sonu  
Mustafa Acungil
Bu tanýmdaki en önemli unsurlardan birisi, robotlarýn insan zekasýna ‘sürekli’ ya da ‘süreksiz’ olarak baðlý çalýþmasý. Önceleri robotlarýn insan zekasýndan tamamen baðýmsýz olarak kendi kendilerine yetebileceklerine iliþkin çalýþmalarda epey ýsrarlý olundu. Ancak zamanla bir yandan yaþanan yeni geliþmeler bir yandan da bu yöndeki çabalarýn sürekli aksamalarla karþýlaþmasý sayesinde bu ýsrardan vazgeçildi.


:AFEG:
Daha önce benim çaðýmda robotun yaygýn kabul gören tanýmlarýndan biri olarak þunu vermiþtim: “Uygulanacak güç, saðlanacak mekanik etki, ya da katlanýlmasý gereken ortam þartlarý bakýmýndan insan sýnýrlarýnýn yeterli gelmediði alanlarda, insan zekasýna sürekli ya da süreksiz baðlý olarak kullanýlan ve nanodan galaktik boyutlara kadar ulaþabilen araçlar.”

Bu tanýmdaki en önemli unsurlardan birisi, robotlarýn insan zekasýna ‘sürekli’ ya da ‘süreksiz’ olarak baðlý çalýþmasý. Önceleri robotlarýn insan zekasýndan tamamen baðýmsýz olarak kendi kendilerine yetebileceklerine iliþkin çalýþmalarda epey ýsrarlý olundu. Ancak zamanla bir yandan yaþanan yeni geliþmeler bir yandan da bu yöndeki çabalarýn sürekli aksamalarla karþýlaþmasý sayesinde bu ýsrardan vazgeçildi.

Baðýmsýz yapay zekanýn sonunu getiren, insan beyninin kapasitesinin doðrudan kullanýlmasýnda saðlanan büyük atýlýmlar oldu. Klavye ve fare þimdi ancak müzelerde ve antika meraklýlarýnda bulunuyor. O kadar unutulmuþ durumdalar ki, geçmiþte böyle her zaman el altýnda bir alet kullanýldýðýný ve bunun adýna fare dendiðini duyan herkes kahkahalara boðuluyor. Bu eski moda sistemler yerine –biraz uzun süren ve sancýlý bir geçiþ sürecinin ardýndan da olsa- dijital ortamlarla insan beyni arasýnda sinir sistemi üzerinden kurulan geniþ kapasiteli baðlantýlar yerleþti. Böylece zenginleþtirilmiþ doðal zeka elde edilmiþ oldu. Ýnsan beyninin doðrudan kullaným alanlarýnýn ve kapasiteden yararlanma miktarýnýn artmasýyla yapay zeka çalýþmalarý anlamýný yitirdi.

Yapay zeka kavramýnýn temel yaklaþýmýný alt üst eden bu geliþme, zaten hayli yaygýnlaþmýþ olan robotlarýn kullanýmýný iyiden iyiye artýrdý. Çoktan beridir zaten uygulanagelen bir çalýþma biçimi yeni bir seviyeye yükselmiþ oldu: Ýnsan kontrolünde çalýþan robotlar.

Yapýlan iþin niteliðine ve ne kadar karar verme gereksinimi içermesine baðlý olarak günümüz robotlarý sürekli insan kontrolünde ya da süreksiz (kesintili) insan kontrolünde çalýþabiliyorlar. Bu kontrol zaman zaman (içinde yolculuk edilen bir otobotta olduðu gibi) yerel olsa da çoðu zaman uzaktan gerçekleþtiriliyor. Üstelik kontrol eden insanlarýn bilinç seviyesi ile deðil, çoðu zaman bilinçaltý seviyesiyle baðlantý kuruluyor.

Uçaklarý düþünün. 2050’lerde de hala kullanýlýyorlar. Gerçi artýk atmosferin çok daha üst katmanlarýnda yolculuk yapabiliyorlar ama insanlarý karaya indirmek ve karadan almak zorundalar hala. Kontrol kuleleri de hala var. Ancak kontrol kuleleri artýk çok daha sade. Radar görüntüleri doðrudan kontrolörlerin beyninde oluþturuluyor. Uçaklarýn her biri belirlenen mesafe ve yüksekliðe gelince, kontrolörlerden birinin beynine baðlanýyor. Seyir esnasýnda gerekli oldukça kaptan pilotun beyniyle baðlantýya geçerek uçuþ kontrolünü saðlayan uçakbotu bu noktadan itibaren kuledeki ilgili kiþinin beynine baðlanýyor. Üstelik baðlanýlan bu katman dikkat sorunlarýnýn yaþanabildiði bilinç katmaný deðil, bilinçaltý katmaný.

Sertifikalý kontrolörler, uçakbotlarýný kontrol etmek üzere beyinleri eðitilmiþ olarak bu göreve baþlýyorlar. Her kontrolör kendi beynine baðlanan uçakbotlarýný yönetiyor. Kontrolörler de birbirleri arasýnda baðlantý saðlayarak tüm sistemin güvenli bir að olarak çalýþmasýný garanti altýna alýyorlar.

Yapay zeka ilkesel olarak mümkün görülse bile zenginleþtirilmiþ doðal zeka ile finansal olarak yarýþamayacaðýndan devre dýþý kaldý. Robotlarýmýz sizin döneminizdeki robotlardan çok daha karmaþýk ve çok daha önemli iþler yapýyorlar. Ama bu baþarýlarý yapay zeka sayesinde deðil. Baþarýlarýnýn ardýnda, insan beyinlerine sürekli ya da kesikli baðlantýlar kurarak zenginleþtirilmiþ doðal zeka ile yönetilmeleri yatýyor.

(2054'te yaþayan Kamil Asma'nýn dilinden, Yazar: Mustafa Acungil)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bilim kurgu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Birleþik Soylar
Gelecek Postasý 15 - Zenginleþtirilmiþ Doðal Zeka ve Çaðdaþ Robotlar 1 - Otobot
Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden
Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Saðlam Kafa Saðlam Vücutta Bulunur
Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik
Kurgu'nun Sonu
Gelecek Postasý - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2
Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - Ýliþkiler, Ýliþkiler, Ýliþkiler
Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir?
Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalý Paralel Mevcudiyetler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Su Döngüsü [Þiir]
Ýkizler [Þiir]
Gözden Irak / Gönülden Irak [Þiir]
Kelimelerle Bile [Þiir]
Namütenahi [Þiir]
Yürüyüþ [Þiir]
Mesai [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Þehir [Þiir]
Dumankan [Þiir]


Mustafa Acungil kimdir?

Öðrenmek, öðretmek, okumak, yazmak. . . Hayatýmýn temel belirleyici unsurlarý. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.