..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




24 Ekim 2010
Allah Kolaylýk Diler Zorluk Dilemez  
Fuat Türker
Din kolaydýr; çünkü dinin özü güzel ahlaklý olmaktýr. Ýnsan ruhunun en çok zevk aldýðý durum güzel ahlaktýr. Bütün insanlar dürüstlükten, samimiyetten, þefkatten, merhametten, güzel sözden ve alçakgönüllülükten hoþlanýr. Sadakatsizlik, yalan, kötü söz, ikiyüzlülük ve kibir ise her insanýn canýný acýtýr. Ýnsanýn güzel olan özellikleri yaþamakta kararlýlýk gösterebilmesi yalnýzca vicdanýna uymasýyla mümkündür.


:ABFA:
... Allah, size kolaylýk diler, zorluk dilemez... (Bakara Suresi,185)

Günümüz toplumlarýnda insanlarýn pek çoðu Kur’an ahlakýndan uzak bir yaþam sürerler. Çünkü toplum genelinde, din ahlakýnýn yaþanmasýnýn zor olduðu þeklinde yanlýþ bir inanýþ vardýr.

Bu yanlýþ bakýþ açýsýnýn temelinde insanlarýn Kuran’ý tam olarak bilmemeleri ve dine dair iþittikleri hurafeleri, dedelerinden ve çevrelerinden kulaktan dolma edindikleri bilgileri ‘din’ zannetmeleri, gerçek Ýslam’ý bunlardan ayýrt edememeleri yatar. Oysa Allah’ýn insanlara yaþamalarý için tavsiye etmiþ olduðu ahlak, insan fýtratýna en uygun yaþam þeklidir. Ýnsanýn da dinin de yaratýcýsý Rabbimiz’dir. Ýnsanýn nefsini, ruhunu, yaþadýklarýnýn ne kadarýna güç yetirebileceðini en iyi bilen Allah, insanlar için de en kolay olaný indirmiþtir. Allah insanlarý din fýtratý üzerine yarattýðýndan, insana dünyada huzur verecek tek model, din ahlakýný gereði gibi yaþamaktýr. Kuran’da din ahlakýný yaþamanýn kolaylýðý, "O, sizleri seçmiþ ve din konusunda size bir güçlük yüklememiþtir, atanýz Ýbrahim’in dini(nde olduðu gibi.)" (Hac Suresi, 78) ayetiyle bildirilir.

Kolaydýr; çünkü dinin özü güzel ahlaklý olmaktýr. Ýnsan ruhunun en çok zevk aldýðý durum güzel ahlaktýr. Bütün insanlar dürüstlükten, samimiyetten, þefkatten, merhametten, güzel sözden ve alçakgönüllülükten hoþlanýr. Sadakatsizlik, yalan, kötü söz, ikiyüzlülük ve kibir ise her insanýn canýný acýtýr. Ýnsanýn güzel olan özellikleri yaþamakta kararlýlýk gösterebilmesi yalnýzca vicdanýna uymasýyla mümkündür. Yaþamý boyunca vicdanýnýn sesini dinlemesi içinse, insanýn Allah korkusunu kalbinde hissetmesi gereklidir.

Kur’an’dan anladýðýmýz üzere yalnýzca Allah’tan korkup sakýnanlar, O’na tam bir teslimiyetle teslim olanlar, sonsuz ahiret hayatýný seçenler Kuran’dan öðüt alýp düþünürler. Allah bir baþka ayetinde þöyle buyurur:

Biz sana bu Kuran’ý güçlük çekmen için indirmedik, içi titreyerek korku duyanlara ancak öðütle-hatýrlatma (olsun diye indirdik). (Taha Suresi, 2-3)

Bu konu Kuran’ýn önemli sýrlarýndan biridir. Kuran’ý anlayabilmek için üstün bir zekaya ya da yeteneðe deðil, samimi, düzgün bir niyete ve ihlasa sahip olmak gerekir. Çünkü Rabbimiz samimi kullarýna Kur’an’ýn aydýnlýða ulaþtýran kapýlarýný açar, onlara doðru yollarýný gösterir ve kurtuluþa ermelerini saðlar. Kuran tüm insanlýða gönderilmiþtir, ancak yalnýzca Allah’tan saygýyla korkan, kesin bilgiyle ahirete inanan müminler için bir hidayet sebebi olur. Samimi müminler için Kur’an rahmet ve þifadýr:

Ey insanlar, Rabbinizden size bir öðüt, sinelerde olana bir þifa ve mü’minler için bir hidayet ve rahmet geldi. (Yunus Suresi, 57)

Tüm bu gerçeklere raðmen bazý insanlar Kuran ahlakýný yaþamaktan kaçýnýr, sebep olarak da çeþitli mazeretler ileri sürerler. Bunlardan biri de din ahlakýný yaþamanýn onlarý kýsýtlayacaðý ve yaþamlarýný zorlaþtýracaðý endiþesidir. Bu çok büyük yanýlgýdýr. Tam aksine din ahlakýndan uzak bir yaþam, insanlarý büyük sýkýntýlarla, zorluk ve kýsýtlamalarla karþý karþýya getirir. Kuran ahlakýnýn insanlara sunduðu yaþam ise rahat, huzurlu ve güven doludur. Kuran, toplumun ve insanlarýn kiþi üzerinde kurduðu aðýr baskýlarý, katý kurallarý ve anlamsýz prensipleri ortadan kaldýrýr ve insanlarýn huzur içerisinde yaþamalarýný saðlar.

Yaþam rehberimiz Kur’an’ýn açýk ve anlaþýlýr olmasýnýn yaný sýra, hüküm ve buyruklarýnýn uygulanmasý da son derece kolaydýr. Sonsuz güç sahibi Allah ayetlerde Kuran hakkýnda þöyle buyurur:

Biz sana bu Kuran’ý güçlük çekmen için indirmedik. ’Ýçi titreyerek korku duyanlara’ ancak öðütle-hatýrlatma (olsun diye indirdik). (Taha Suresi, 2-3)

Allah, hiç kimseye güç yetireceðinden baþkasýný yüklemez. (Kiþinin nefsinin) Kazandýðý lehine, kazandýrdýklarý aleyhinedir. "Rabbimiz, unuttuklarýmýzdan veya yanýldýklarýmýzdan dolayý bizi sorumlu tutma. Rabbimiz, bize, bizden öncekilere yüklediðin gibi aðýr yük yükleme. Rabbimiz, kendisine güç yetiremeyeceðimiz þeyi bize taþýtma. Bizi affet. Bizi baðýþla. Bizi esirge, Sen bizim mevlamýzsýn. Kafirler topluluðuna karþý bize yardým et." (Bakara Suresi, 286)

Rabbimiz, merhamet edenlerin en merhametlisidir ve kullarýnýn en rahat edecekleri, en güzel yaþam þeklini Kuran’da tüm ayrýntýlarýyla tarif etmiþtir. Ýnsan, sevgi, saygý, þefkat ve merhametten hoþlanan bir yaratýlýþa sahiptir. Kur’an ahlakýna uygun bir yaþam da, insanýn en çok zevk alacaðý, en huzur duyacaðý yaþamdýr. Bu gerçek Kur’an’da “Öyleyse sen yüzünü Allah’ý birleyen (bir hanif) olarak dine, Allah’ýn o fýtratýna çevir; ki insanlarý bunun üzerine yaratmýþtýr. Allah’ýn yaratýþý için hiçbir deðiþtirme yoktur. Ýþte dimdik ayakta duran din (budur). Ancak insanlarýn çoðu bilmezler.” (Rum Suresi, 30) ayetiyle bildirilir.

Kuran’ý kendisine rehber edinen Peygamber Efendimiz(sav) de, "Kolaylaþtýrýnýz, zorlaþtýrmayýnýz. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz" (Ramuz el-Hadis, 2. cilt, s. 510) hadis-i þerifiyle öðütte bulunmuþtur.

Dini özünde olduðu gibi kolay göstermek, zorlaþtýrmamak, insanlarýn kalplerini Kuran’a ve din ahlakýna ýsýndýrmak, inanan her insanýn önemli bir sorumluluðudur.

Allah’ýn elçisi de, Kuran’ý teblið ederek insanlarýn üzerlerindeki aðýr yükleri, zincirleri kaldýrýr. Onun çaðrýsýna icabet edenler, ona destek olup yardým edenler ve Kur’an’ýn yolunu izleyenlerin gerçek kurtuluþa ve mutluluða kavuþacaklardýr.

Onlar ki, yanlarýndaki Tevrat’ta ve Ýncil’de (geleceði) yazýlý bulacaklarý ümmi haber getirici (Nebi) olan elçiye (Resul) uyarlar; o, onlara marufu (iyiliði) emrediyor, münkeri (kötülüðü) yasaklýyor, temiz þeyleri helal, murdar þeyleri haram kýlýyor ve onlarýn aðýr yüklerini, üzerlerindeki zincirleri indiriyor. Ona inananlar, destek olup savunanlar, yardým edenler ve onunla birlikte indirilen nuru izleyenler; iþte kurtuluþa erenler bunlardýr. (Araf Suresi, 157)

Ayrýca, din ahlakýný yaþamak insaný sosyal yaþamdan, güzelliklerden ve sanattan engellemez, aksine daha çok haz almasýna neden olur. Sanat, güzellikler, tüm nimetler ve estetikten en çok zevki müminler alýrlar. Çünkü güzel bir sanat eserinden rengarenk çiçeklere, meyvelere, etkileyici mekanlara kadar her þeyin Allah tarafýndan verilmiþ nimetler olduðunun bilincindedirler. Ayrýca her þeyin gerçek sahibinin Allah olduðunun þuurundadýrlar ve bu nedenle dünyevi hiç bir þey için bencil tutkularýnýn ardýnda hýrsla koþturmazlar. Dinden uzak cahiliye insanlarý gibi her an sahip olduklarýný yitirme korkusuyla yaþamazlar. Kýsýmlandýran, rýzýklarý, nimetleri adalet, hikmet ve rahmet içinde taksim edip herkese nasibini veren Allah, dilerse tümünü geri alabileceðinin bilincinde yalnýzca Rabb’lerine dayanýp güvenirler.

Kuran tüm insanlýða aydýnlýðý ve güzelliði anlatýr. Ancak karanlýk zihniyetli cahiliye insaný ortaya adeta bir kabus tablosu çýkarýr. Kendi kafasýndaki ve ruhundaki karanlýðý ortaya serer bu kiþi, ancak o din deðildir. Gerçek din pýrýl pýrýldýr, aydýnlýktýr, huzur doludur. Samimi müminler için kesintisiz bir mutlulukla dolu olan Allah’ýn aydýnlýk ve dosdoðru yolu, yaþamlarýndan sonsuz ahirete uzanýr.

Ýþte Allah’a iman edenler ve O’na sarýlanlar, onlarý kendisinden olan bir rahmetin ve bir fazlýn içine yerleþtirecektir ve onlarý Kendisine varan dosdoðru bir yola yöneltip-iletecektir. (Nisa Suresi, 175)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.