..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Mevlüt Tok




27 Ekim 2010
Ýl Olma Yolunda Ýlerleyen Silifke  
Ýl konumumuzu ve Ýçel adýmýzý geri istiyoruz!

Mevlüt Tok


Sevgili Silifkeli Hemþehrilerim, Silifke'mizin yollarý ve kaldýrýmlarýnýn bizlere yakýþmadýðýný düþünüyorum. Sizin de bu konuda ki düþüncenizi öðrenmek isterim. Silifke'mizin yollarýnýn ve kaldýrýmlarýnýn daha üst düzeyde ve AB ölçütlerine uygun olmasý gerektiðini düþünüyorum. Sizler?


:AIGD:
Sevgili Silifkeli Hemþehrilerim,

Silifke'mizin yollarý ve kaldýrýmlarýnýn bizlere yakýþmadýðýný düþünüyorum. Sizin de bu konuda ki düþüncenizi öðrenmek isterim. Silifke'mizin yollarýnýn ve kaldýrýmlarýnýn daha üst düzeyde ve AB ölçütlerine uygun olmasý gerektiðini düþünüyorum. Sizler?

Daha önceden kentleþmeyle ilgili benzer bir konuyu Silifke Forum'da tartýþmýþtýk.

Avrupa Yaya Haklarý Bildirgesi, 1988

ÝNCELEME

AVRUPA PARLAMENTOSU, 1988

1. Yayanýn; fiziksel ve ruhsal saðlýðýný korumaya uygun koþullar sunan kamu alanlarýnýn nimetlerinden özgürce yararlanma ve saðlýklý bir çevrede yaþama hakký vardýr.

2. Yayanýn; motorlu taþýt deðil, insan ihtiyaçlarýna göre þekillenmiþ kent merkezlerinde yaþama hakký vardýr.

3. Çocuklar, yaþlýlar ve engellilerin kendi zaafiyetlerini þekillendirmeyen ve kolay sosyal iliþkiye izin veren kentsel düzenlemelere sahip olmaya haklarý vardýr.

4. Engellilerin baðýmsýz hareketliliklerini saðlayacak ulaþým sistemlerine, kamusal düzenlemelere, uyarý, iþaretleme sistemlerine ve taþýt araçlarýna sahip olmaya haklarý vardýr.

5. Yayanýn, izole yaya bölgelerine deðil kentin düzeniyle uyumlu, ulaþýlabilir, kýsa ve makul baðlantýlarý olan yaya alanlarýna sahip olmaya hakký vardýr.

6. Yayanýn özel olarak;

o Motorlu taþýtlarýn bilimsel olarak tolere edilebilir kimyasal ve ses yayma standartlarýna uygunluðunun saðlanmasýna,
o Toplu taþým sisteminin tümünün hava ve ses kirliliði kaynaðý olmamasýna,
o Kentsel alanlarýnda aðaç dikimiyle yeþil akciðerler oluþturulmasýna,
o Yaya ve bisiklet trafiðini korumak üzere yol sistemlerinin uyarlanmasýna ve hýz sýnýrlamalarý yapýlmasýna,
o Motorlu taþýtlarýn uygunsuz ve tehlikeli kullanýmýný teþvik edici reklamlarýn engellenmesine,
o Görme ve duyma özürlülerin ihtiyaçlarýný da dikkate alan etkili bir iþaretleme sistemine,
o Yaya ve motorlu araç trafiðinin kolay geçiþ ve durma özgürlüðünü saðlayacak ölçütler belirlenmesine,
o Risk yaratanlarýn sonuçlardan sorumlu olacaðý bir risk yükümlülüðü sisteminin kurulmasýna,
o Sürücü eðitim sisteminin yayalarý ve yavaþ kullanýcýlarý gözetecek þekilde tasarlanmasýna hakký vardýr.

7. Yayanýn tam ve engelsiz hareketini saðlayacak bütüncül bir taþýma sistemine, özellikle de;

o Ekolojik kapsamlý ve iyi donanýmlý toplu taþým sistemine,
o Kentsel alanlarda bisiklet kullanýmýna ait donanýmlarýn saðlanmasýna,
o Otoparklarýn yaya hareketlerini engellemeyecek ve yayalarýn mimarý olarak özelleþmiþ alanlardan alacaðý keyfi etkilemeyecek þekilde konumlanmasýna hakký vardýr.

8. Her üye ülke, yaya haklarýyla ve alternatif ve ekolojik taþým biçimleri ile ilgili kapsamlý bilgiyi uygun kanallardan yaymalý ve çocuklara, öðrenime baþladýklarý andan baþlayarak iletmelidir.

Beþ kez yurtdýþýna çýkma fýrsatým oldu. Bunlardan dördü Avrupa ülkeleridir. Yurtdýþýnda bulunduðum sürelerde ülkemizle eksi ve artýlarý bakýmýndan karþýlaþtýrma olanaklarým oldu. Ben kendim adýna söyliyeyim, ben bir birey olarak Avrupa Birliði'ne katýlmaya çok hevesli biri deðilim. Kendi kültür, inanç ve soy birliðimizi kurmamýzýn daha akýlcý olduðu düþüncesi var bende.

Büyümek, geliþmek, çaðdaþ ve geliþmiþ bir ülke olmak için ekinsel deðerlerimizi yozlaþtýrarak küreselleþmemize, inanç ve soy baðlarýmýzdan koparak sekülerleþmemize -geçmiþle baðlarýmýzý koparmadan baþarabilmeliyiz.-, palyaçolar gibi bize yakýþmayan görüntülere bürünerek Avrupa'yla bütünleþmeye hiç gerek yok. Bizim batýlýlaþmaya, Avrupalýlaþmaya deðil, çaðdaþlaþmaya ve çaðdaþ ülkelerin en önüne geçmeye gereksinimimiz var.

Evet Avrupalýlara biçimsel olarak öykünmek yerine özde ve iþin can alýcý noktalarýný yakalayarak çaðdaþlaþma çabasý içerisinde olmamýz gerek. Avrupa ülkelerine her gidiþimizde biz neden bunlarý baþaramýyoruz, neden geliþmeleri çok geriden izliyoruz diye düþünürüm. Oysa ki biz bütün dünyaya insanlýk ve uygarlýk aþýlamýþ þanlý bir ulusun torunlarýyýz. Üzüntüyle belirtelim ki þu anda biz onlardan uygarlýk ve teknolýji alma çabasý içerisindeyiz.

Avrupa çoktan kentleþmeyi tamamlamýþ. Kent planlarýný insan gereksinimlerine göre düzenlemiþler:
Yayalar için saðlýklý bir çevre oluþturmuþlar. Yollarýn iki taraflarý doðanýn akciðerleri aðaçlarla ve parklarla donatýlmýþ, Kent soluk albiliyor.

Yollar insanlarýn gereksinimlerine göre oluþturulmuþ. Kaldýrýmlar her özellikte insana: çocuk, yaþlý, engellilere göre planlanmýþ. Engelliler de zorluk çekmeden kullanabiliyorlar. Ýnanmazsýnýz belki otobüslerin son iniþ basamaðý tam kaldýrým düzeyinde. Ayaðýnýz bir yere takýlmadan adeta metro platformuna çýkýyorsunuz gibi engelsiz çýkabiliyorsunuz. Bütün kaldýrýmlar otobüsler dikkate alýnarak yükseklikleri her yerde ayný.

Engelliler için kaldýrýmlarda engelli araçlarýnýn týrmanabilmesi için rampalar konmuþ.

Trafik iþaretleri çok düzenli. Herkes kesinlikle iþaretlere uyuyor ve herkes acele edin diye kornaya basmýyor. Bütün yayalar karþýya yaya geçitlerini kullanarak geçiyor ve kesinlikle hiç bir yerde yaya geçidi olmayan yerden koþarak, yol kenarlarýndaki demir parmaklýklar üzerinden zýplayarak geçmiyor.

Özellikle Almanya'da yolda üskünlük yayalarda. Ben bilmiyordum. Hep trafik ýþýklarýnýn yanmasýný bekledim. Orada önce yayalar haklý; olabilir ki yayalardan biri veya birkaçý yaþlý, iþitme veya görme engellidir. Yayalarýn her zaman engelli olma olasýlýðý vardýr ancak engellilerden sürücü olamaz. Bu nedenlerden ötürü üstünlük yayalardadýr her zaman.

Bazý yollar ve sokaklar, özellikle tarihi bölgeler motorlu araçlardan arýndýrýlmýþ, yalnýzca yayalarýn gezinebileceði sessiz sakin gezinti alanlarýna dönüþtürülmüþ. Önüme aniden bir araba çýkar mý korkusu olmadan rahatlýkla gezinebiliyorsunuz. Yollar motorlu araçlarýn gereksinimlerine göre deðil, yayalarýn gereksinimlerine göre düzenlenmiþ. Çocuklar, yaþlýlar ve engelliler hiç bir yardýma gereksinimleri olmadan yoldan güvenle geçebiliyorlar.

Trafik lambasý düðmeleri engelli ve çocuklarýn eriþebilecekleri yükseklikte. Bazý bölgelerde düðmeye basýyorsunuz, bütün trafik durup sizi bekliyor. kýrmýzý ýþýkta yol boþken bile hiç bir kimse geçmiyor.

Yaya olarak yolda yürürken kesinlekle patlak eksozlardan çýkan dumanlarla burnumuz ve genzimiz yanmýyor. Sürücüler gereksiz ses ve ýþýklý uyarýlarla yayalarý rahatsýz etmiyorlar. Baðýrýp çaðýrma, küfür, arabadan inip baþka sürücülere saldýrma olayý yok. Arabalar kesinlikle duraklarda duruyor ve yolu gereksiz yere tutmuyorlar. Kent içerisinde aðaç dikimi yapýlarak adeta yol kenarlarýna yeþil akciðerler oluþturulmasýna özen gösterilmiþ. Yaya ve bisiklet trafiðini korumak üzere yol düzenlemeleri ve hýz sýnýrlamalarý yapýlmýþ. Yol iþaretleri görme ve iþitme engellilerin gereksinimleri de dikkate alýnarak etkili bir iþaretleme sistemi kurulmuþ. Yola yaya inince, o anda bütün trafik birden bire durur. Duramýyacaklarý kadar aþýrý hýzla gidemezler. Tehlikeli bir durum oluþturan sürücüler yayanýn kaza anýnda yaralandýðýnda bütün iþsiz kaldýðý günlerin ücretini, hastane harcamalarýný öder. Yaya yaþamýný kaybederse geride kalanlara kan parasý öder. Bu demektir ki Avrupa'da sürücü olmak çok ciddi ve zor bir iþtir. Kent içerisinde kaza geçirme korkusu olmadan, güvenle, bisikletçilere özel yollarda bisikletle gezinebilirsiniz. Yollarda kesinlikle araçlar uygun olmayan yerlerde park edemezler. Hele hele bizde olduðu gibi bir araç yetmedi onun yanýnda bir araç daha yol içerisinde park edemez. Kesinlikle araçlar yaya kaldýrýmýna park edip yaya geçiþlerini engelliyemezler. Kent alanlarý araçlara göre deðil, insanlara göre düzenlenmiþtir.

Eðer Silifke
Tam anlamýyla bir il olmaya hazýrlanýyorsa,
Önce
Yaþanablir bir kent çevresi ve altyapýsý

Hazýrlamasý gerekir.

Ýnsanca aþanabilir bir kent özlemi içerisinde
Belediye Baþkanýmýzý
Ve
Bütün hemþehrilerimi
Selamlýyorum!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ozymandias [Þiir]
Pars! Pars! [Þiir]
Ak Güvercinim, Özgür Yiðidim! [Þiir]
Sözleþmeli Öðretmen [Ýnceleme]
Wikileaks, Mossad ve Cýa Ýþbirliði [Ýnceleme]
Kýzýlca Kýyamet: Biliþim Kýyameti [Ýnceleme]
Sökün Köyü'nün Boynu Bükük Tarihi Camisi! [Ýnceleme]
Askerliði Gereksiz Yere Uzatmak Yersizdir [Ýnceleme]
Halk Ne Denli Varlýklý ve Eðitim Düzeyi Yüksekse, Yönetim Biçimi de O Denli Demokratiktir [Ýnceleme]
11 Eylül Karartmasý, Amerika Birleþik Devletleri ve Ýsrail [Ýnceleme]


Mevlüt Tok kimdir?

Emekli Ýngilizce okutmanýyým. 1954 Mersin doðumluyum. Bu sayfalarda çeviri denemeleri yapmak istiyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mevlüt Tok, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.