..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Özcan Ýþler




28 Ekim 2010
Cumhuriyet, Milli Onurumuzun Simgesidir  
Özcan Ýþler
Cumhuriyet, milli onurumuzun simgesidir. Demokrasinin uygulama düzenidir. Erdemli ve namuslu insanlar yetiþtiren, yüksek ahlâki deðerlere ve üstün niteliklere dayanan bir yönetimdir. Milli egemenlik dýþýnda hiçbir gücü geçerli saymayan çaðdaþ anlayýþýn yüceliþidir. Cumhuriyet rejim deðiþikliði biçimde bir yenilenme deðildir, olaðanüstü bir yenilenmedir; yeniden doðmadýr. Hukuksal açýdan en gerçekçi baðýmsýzlýk ve milli egemenlik olgusu saydýðýmýz Cumhuriyetimizin 87. yýldönümü hepimize kutlu olsun.


:AIJF:
CUMHURÝYET, MÝLLÝ ONURUMUZUN SÝMGESÝDÝR

Türkiye Cumhuriyetinin temeli, Atatürk’ün önderliðinde Kurtuluþ Savaþýnda atýlmýþ, yeni Türk varlýðý, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafýndan bütün dünyaya kabul ettirilmiþtir. 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyet idaresiyle de, Türk Milleti kendisine en layýk yönetim þeklini bulmuþtur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taþý olan Büyük Millet Meclisin 23 Nisan 1920’de açýldýktan sonra 24 Nisan 1920’de de Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti kuruldu. Gerek meclis, gerek hükümet baþkanlýðýna Atatürk seçildi. Kurtuluþ Savaþý’ný bu hükümet yürüttü. 20 Mayýs 1920’de Fransýzlarla ateþkes antlaþmasý, 16 Mart 1921’de Ruslarla Moskova Antlaþmasý, 13 Ekim 1921’de Ruslarla Kars Antlaþmasý, 20 Ekim 1921’de Fransýzlarla Ankara Antlaþmasý hep Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafýndan imzalandý. Baþkomutanlýk Meydan Savaþý’nýn 30 Aðustos 1922’de Büyük zaferle sona ermesi üzerine 11 Ekim 1922’de Yunanlýlarla Mudanya ateþkes antlaþmasý yapýldý.
1 Kasým 1922’de saltanatýn da kaldýrýlmasý ile Osmanlý Hanedanlýðý sona erdi. Vl. Mehmet (Vahdettin) 17 Kasým 1922 gecesi Ýngiliz savaþ gemisine binerek Avrupa’ya gitti. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barýþ Antlaþmasý imzalandý. Böylece Millet Meclisi Hükümeti, Kurtuluþ Savaþý ile anayurdu düþmandan kurtardýðý gibi, antlaþmalarla da yeni bir Türk Devletinin doðduðunu bütün dünyaya kabul ettirmiþ oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920’den beri, millet adýna Devleti idare ediyordu. Bu yeni devlet Cumhuriyetten baþka bir þey deðildi. Meclis Baþkaný olan Atatürk, Cumhurbaþkaný görevini yapýyordu. Þimdi sýra yeni devletin adýný koymaya gelmiþti.
13 Ekim 1923’te Ankara, Türkiye Devletinin baþkenti oldu. 29 Ekim 1923’te de saat: 20.30’da “Yaþasýn Cumhuriyet” sesleri ve alkýþlar arasýnda Cumhuriyet ilan edildi. Böylece “Ya istiklâl, ya ölüm!” parolasý ile baþlayan savaþ dünya tarihinde benzeri az görülen bir destan yazýlarak sona ermiþ, bu þerefli millet de layýk olduðu mükemel idare þekline “Cumhuriyete” kavuþmuþtu.
Atatürk, TBMM’nin kuruluþ gününü çocuklara, Samsun’a çýkýþ gününü gençlere, zafer gününü Silahlý Kuvvetlere ve Cumhuriyetin ilan edildiði günü de Büyük Türk Milletine armaðan etmiþtir. Egemenliðin, özgürlüðün, baðýmsýzlýðýn taçlandýðý bugün, siyasal ve milli birliðimizin de görkemli bir devlet yapýsýyla bayraklaþtýðý gündür. Bu deðerleri özetleyen Cumhuriyeti sonsuza kadar korumak ve savunmak Atamýzýn hepimize ve özellikle Türk Gençliði’ne verdiði birinci görevdir.
“Bu neticeyi Türk Gençliðine emanet ediyorum. Ey Türk Gençliði, birinci vazifen Türk Ýstiklâlini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”
Atatürk (Atatürk’ün Gençliðe Hitabesi)
Cumhuriyet, milli onurumuzun simgesidir. Demokrasinin uygulama düzenidir. Erdemli ve namuslu insanlar yetiþtiren, yüksek ahlâki deðerlere ve üstün niteliklere dayanan bir yönetimdir. Milli egemenlik dýþýnda hiçbir gücü geçerli saymayan çaðdaþ anlayýþýn yüceliþidir. Cumhuriyet rejim deðiþikliði biçimde bir yenilenme deðildir, olaðanüstü bir yenilenmedir; yeniden doðmadýr. Hukuksal açýdan en gerçekçi baðýmsýzlýk ve milli egemenlik olgusu saydýðýmýz Cumhuriyetimizin 87. yýldönümü hepimize kutlu olsun.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þairin Ömrü Þiirlerinin Ömrü Kadardýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakarýþ [Þiir]
Kurþun Eder Susarým [Þiir]
Cemreler Düþtü Duymadýn [Þiir]
Ya Susmaz Bülbül Ol Ya Gülü Anma [Þiir]
Son Aþký Biz Yaþadýk [Þiir]
Öðretmen [Þiir]
Ruhumuzu Kanattý Bizi Anlamayanlar [Þiir]
Gün Birlik Günüdür [Þiir]
Beni Kimse Sevmedi Senin Sevdiðin Kadar [Þiir]
Gönül Dilim Sevgi Benim [Þiir]


Özcan Ýþler kimdir?

Gerçek þiiri arayan, þiir yolunda yolcu.

Etkilendiði Yazarlar:
Niyazi Yýldýrým Gençosmanoðlu


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Ýþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.