..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat




30 Ekim 2010
Bilgi Çaðýmý, Düþünce Çaðýmý?  
sedat
Çaðýmýzýn bilgi çaðý olduðu söyleniyor. Bence deðil ! Günümüzde bilgiye ulaþmak çok kolay. Eskisi gibi ciltlerce kitaplara sahip olmak gerekmiyor. Bir tuþla hertürlü bilgiye eriþebiliyoruz. Günümüzde teknoloji, hamallýðý ortadan kaldýrmýþtýr ; gerek fiziksel, gerekse zihinsel hamallýðý. Dünyanýn bir ucuna yorulmadan gidebiliyoruz. Bir tuþla hertürlü bilgiye eriþebiliyoruz. O halde, bilgi, elde etmesini bilenler için kolayca eriþilebilecek bir konumda. Önemli olan bu bilgiyi kullanabilmek. Yani düþünmek. Zamanýmýz “Bilgi Çaðý” deðil “Düþünme/irdeleme” çaðýdýr. Ancak, farklý düþünme yöntemleri ile yeni bilgilere eriþebiliriz.


:AFHD:
Hakikat iki kiþiye muhtaçtýr; biri onu dillendiren, diðeri onu anlayan. Halil Cibran

Çaðýmýzýn bilgi çaðý olduðu söyleniyor. Bence deðil ! Günümüzde bilgiye ulaþmak çok kolay. Eskisi gibi ciltlerce kitaplara sahip olmak gerekmiyor. Bir tuþla hertürlü bilgiye eriþebiliyoruz. Günümüzde teknoloji, hamallýðý ortadan kaldýrmýþtýr ; gerek fiziksel, gerekse zihinsel hamallýðý. Dünyanýn bir ucuna yorulmadan gidebiliyoruz. Bir tuþla hertürlü bilgiye eriþebiliyoruz. O halde, bilgi, elde etmesini bilenler için kolayca eriþilebilecek bir konumda. Önemli olan bu bilgiyi kullanabilmek. Yani düþünmek. Zamanýmýz “Bilgi Çaðý” deðil “Düþünme/irdeleme” çaðýdýr. Ancak, farklý düþünme yöntemleri ile yeni bilgilere eriþebiliriz.

Elimizdeki bilgileri kullanmak madem düþünme ile mümkün , zihin, düþünme iþlevini mükemmel olarak ancak ana dili ile gerçekleþtirebilir. Anadiline vakýf olmakta onu iyi kullanma ile mümkün olur. Ýþte, burada Anadilde okumak ve yazmak vazgeçilmez bir öge olarak belirmektedir. Yabancý dil, bilgiye eriþmede bir aracýdýr. Hatta bir kaç yabancý dil bilmek bu eriþilmeyi daha da kolaylaþtýrýr. Ancak, eriþilen bu bilgilerin zihin tarafýndan kullanýlmasý, ancak ve ancak anadilde düþünme ile gerçekleþir. Siz, ben yabancý dili anadilim kadar biliyorum derseniz ; anadil , anadil olmak çýkar o zaman. Zihinsel kayýt ancak anadilde gerçekleþtiðine göre, hepimiz Türkçe’ ye gerekli önemi vermek zorundayýz. Özellikle eðitim kurumlarýmýzda artýk yabancý dil hegomonyasýna bir son vermek gereklidir. Maalesef günümüzde yabancý dil ile eðitim bir moda halini aldý. Özellikle tüm fen ve matematik derslerinin yabancý dil ile okutulmasý tam bir fiyaskodur. Düþünmeye dayalý olan bu derslerde öðrenciler yeterince düþünme ve irdeleme iþlevini yerine getiremezler. Çünkü zihin tüm karþýlaþtýrmalarý, irdelemeleri anadil ile yapar. Eðitimi yabancý dil ile veren okullarda eðitim seviyesinin düþüklüðü de bunun açýk bir göstergesi deðilmidir.

Orta öðretim kurumlarýnda fen ve matematik derslerinin , ingilizce verilmesinden daha acýsý ise bazý Üniversitelerde sosyal derslerin de ingilizce verilmesidir. Örnek olarak ismini Fatih Sultan Mehmet’ten alan Fatih Üniversitesinin sitesine girip bakýn lütfen. Tarih, Coðrafya, Felsefe... gibi tüm dallarda eðitimin ingilizce verildiðini görebilirsiniz. Ellerinden gelse, yapabilseler Türk Dili ve Edebiyatý derslerini de ingilizce verecekler. Neden diye sorarsanýz yetkililere aldýðýnýz cevap daha vahimdir. “Amacýmýz ingilizceyi iyice öðreterek, yabancý yayýnlarý kolayca takibedebilmesini saðlamak olacaktýr” cevabý. Yani ana amaç Üniversite branþýndaki eðitim deðil, Ýngilizce dilini öðretmektir. Amaç ingilizce öðretmek ise hazýrlýk sýnýfýndaki süreyi iki yýla çýkararak ingilizceyi öðretebilirsiniz. Akademik personel olarak yetiþtirmek istenen sýnýrlý sayýda öðrenciler yaz aylarýnda 3 er ay yurtdýþýnda ingilizcelerini pekiþtirebilirler. Ýþin korkunç boyutunu görebiliyormusunuz , Üniversite eðitiminin düþünmeye, araþtýrmaya dayalý bir sistem olmasý gerekirken , düþünme devre dýþý býrakýlmýyormu bu durumda. Yukarýdaki paragraflarda düþünme iþlevinin ancak Anadili ile gerçekleþtirilebileceði irdelenmiþti. Fatih Sultan Mehmet’in kemikleri sýzlamýyormudur þimdi acaba, kendi adýný alan bir Üniversitede kendi dili ile eðitim yapýlmamasý karþýsýnda. Takdirlerinize sunuyorum.

Gelelim asýl konumuza. Madem günümüz düþünme/irdeleme çaðýdýr. Bilgi dogma olmaktan çýkmýþ, bir araç haline gelmiþtir. Üzerinde düþünülerek yeni bilgilere, kavramlara eriþmek sahip olduðumuz bilgileri ancak kullanmakla mümkün olabilir. Bu döngü sonsuzdur. Yani bilgilerin geçerlilikleri , yeni bilgilerin elde edileceði süreye kadar geçen zamandýr. Diðer bir deyiþle, bilgiler devamlý deðiþime uðramak zorundadýr.

Çocukluðumuzdan beri anne, baba, yakýn çevremizdekiler, okul tarafýndan bize hap halinde adeta yutturulan toplumsal, siyasi, dinsel bilgilerin de ne derece doðru olduðu tartýþmaya açýktýr. Ýþte burada düþünme/irdeleme devreye girmek zorundadýr.

Bilgi deyince sadece bilim dünyasý anlaþýlmamalýdýr. Özellike dini bilgilere de artýk herkes kolaylýkla eriþebilmektedir. Her yaþtan insan , özellikle gençler, internet ortamýnda kutsal kitabýmýzýn her mealini okuyabilmekte, her türlü dini bilgiye ulaþabilmekte, tartýþabilmektedir. Her dine ait bilgilere dahi ulaþmak artýk çocuk oyuncaðý haline gelmiþtir. Keza internet ortamýnda her türlü tartýþmayý izleyebilmekte, olaylara daha geniþ bir açýdan bakabilmektedirler. Diðer bir deyiþle, artýk baþkalarýnýn aðzýna bakmaktan kurtulmuþ, kendisi okuyarak, az veya çok üzerinde düþünebilme özerkliðine kavuþmuþtur.

Eskiden, bilgiye eriþmenin kitaplarla sýnýrlý olduðu dönemlerde, bu bilgilere sahip olanlar kendilerini adeta , o alanda bir otorite olarak görme eðiliminde idiler. Tabiki, toplumda bu özellikleri ile saygýn bir yer almaktaydýlar. Günümüzde ise bu kesimlerin otoriteleri sarsýlmasý baþlamýþtýr. Bu durum bazý kesimleri rahatsýz etse de, yapabilecekleri fazla bir þey bulunmamaktadýr.

Bilgi hamallýðýndan kurtulma ancak bilgilerin bir araç olduðu kabulu ile mümkündür. Zihnimiz buna karþý gelecektir hemen. Çünkü zihin tembeldir. Alýþýlmýþ þeyleri tekrar kolaydýr onun için. Halbuki eðer irdelemeye baþlarsa çocukluktan beri ehlileþtirilen zihin birdenbire altüst olacaktýr. Tüm sistem çökecektir. Zihin böyle bir duruma düþmek istemez ve alýþtýðý eski kýsýr döngüyü devam ettirmek ister hep. Bunu için de çeþitli bahaneler bulmaya çalýþýr. Bu bilgiler bize atalarýmýzdan gelmiþ yýllarýn birikimidir iddasýnýn arkasýna saklanýr. Ve bu iddasýnda da baþarýlý olur çoðu kez. Çok az insan bu döngüyü kýrabilir. Onlarda insanlýk tarihine yön vermiþ olan bilim/ilim adamlarý ve peygamberlerdir.

Sonuç olarak günümüz bilgi çaðý deðil, düþünme çaðýdýr. Düþünmek için ise anadilimizi çok iyi öðrenmeli, öðretmeli vede kullanmalýyýz. Çocuklarýmýza verebileceðimiz en büyük hediye Türkçe’mizi onlara tam anlamýyla öðretmektir.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.