..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




31 Ekim 2010
Samimiyetteki Sýr  
Fuat Türker
Allah kolayýn en kolayýný bize nimet olarak vermiþtir; samimi olmayý. Ve gerçek anlamda samimi inananlar kurtuluþ bulacaklardýr. Samimi olan insana, Allah ne yapacaðýný, nasýl davranmasý gerektiðini zaten ilham edecektir. Rabbimiz sonsuz rahmetiyle imkanlarý insanlarýn önüne getirmektedir.


:AAHF:
Samimiyet, insanýn gerçek düþüncelerini saklamadan, kendisini olduðundan farklý göstermeye çalýþmadan açýkça ortaya koymasýdýr. Samimi insan içinden geldiði gibidir, yapaylýktan uzaktýr ve bu nedenle etrafýndaki kiþileri de olumlu etkiler.

Kuran’a göre insanlarý Rabb’imizin Katýnda deðerli kýlan özellik imanlarý, yalnýzca Allah’ýn rýzasýný amaçlayarak yaptýklarý salih ameller ve kalplerindeki niyetleridir. Allah Katýndaki asýl üstünlük ölçüsü Kuran’da “... Þüphesiz, Allah Katýnda sizin en üstün (kerim) olanýnýz, (ýrk ya da soyca deðil) takvaca en ileride olanýnýzdýr. Þüphesiz Allah, bilendir, haber alandýr.” (Hucurat Suresi, 13) ayetiyle bildirilir.

Samimi insan hiçbir dünyevi çýkar beklentisi olmaksýzýn, yalnýzca Allah emrettiði için salih amellerde bulunur. Katýksýzca Allah’ýn hoþnutluðunu amaçlar, yaptýðý iþlerde, söylediði sözlerde, ibadetlerinde ve günlük yaþamýnda gönülden Allah’a yönelir. Bu samimiyeti kiþinin imanýný arttýrýr ve onun ’takva’ sahibi bir kul olmasýna vesile olur.

Ancak tevbe edenler, ýslah edenler, Allah’a sýmsýký sarýlanlar ve dinlerini katýksýz olarak Allah için (halis) kýlanlar baþka; iþte onlar mü’minlerle beraberdirler. Allah mü’minlere büyük bir ecir verecektir. (Nisa Suresi, 146)

Gerçekte önemli olan insanýn kalbindeki niyettir. Ýbadetlerini de yapýyor olmanýn verdiði rahatlýkla bazý kimseler, kendilerini ve yaptýklarý iþleri yeterli görürler. Oysa Kuran’da, hayatlarý boyunca çalýþtýklarý halde, yaptýklarý boþa giden insanlardan söz edilmektedir. Her insanýn, hesap gününde bu duruma düþme ihtimalini düþünmesi gerekmektedir. Yüce Allah, "O gün, öyle yüzler vardýr ki, ’zillet içinde aþaðýlanmýþtýr.’ Çalýþmýþ, boþuna yorulmuþtur." (Gaþiye Suresi, 2-3) ve “Onlarýn yaptýklarý her iþin önüne geçtik, böylece onu savrulmuþ toz zerreleri kýlýverdik.” (Furkan Suresi, 23) ayetleriyle bu önemli tehlikeye dikkat çekmektedir.

Allah kolayýn en kolayýný bize nimet olarak vermiþtir; samimi olmayý. Ve gerçek anlamda samimi inananlar kurtuluþ bulacaklardýr. Samimi olan insana, Allah ne yapacaðýný, nasýl davranmasý gerektiðini zaten ilham edecektir. Rabbimiz sonsuz rahmetiyle imkanlarý insanlarýn önüne getirmektedir.

Ýnsan tefekkür ederken de Allah’ýn verdiði o büyük nimetleri; samimiyetini ve vicdanýný kullanýr. Samimiyetle düþünüldüðünde, bir hücrenin yapýsýnýn ya da bir sivrisineðin yaþamýnýn ne denli heyecan verici mucizevi özellikler içerdiði anlaþýlýr. Çok büyük bir metropol gibi olan ve mucizevi kompleks bir yapýya sahip hücreyi incelediðimizde adeta nefesimiz kesilir. Ýnsan bu benzersiz tasarýma sahip sistemleri gördüðünde, Allah’a olan sevgisi ve O’na duyduðu korku daha da artar. Allah’tan korkusu artan kiþinin, Allah’ýn gösterdiði yola, yani Ýslam’a titizliði de daha fazla artar. Ve insan mükemmel bir ahlaka sahip olur.

Din, Allah korkusu ve hoþnutluðu temeli üzerine kurulmuþtur. Ancak Yüce Allah’tan gereði gibi korkanlar dinde samimi olabilirler. Kendisine ‘þahdamarýndan yakýn’ olan Allah’tan içi titreyerek korku duymasý, sadece O’nun razý olacaðý davranýþlar sergilemesi, kiþinin samimiyetinin göstergesidir. Samimiyet asla taklit edilerek yaþanamaz. Rabb’ine ve kendisine karþý samimi olan mümini hiçbir þey gerçek amacýndan saptýramaz. Onu Allah huzurunda hesabýný veremeyeceði bir þeye asla yanaþtýrmaz. Bir Kur’an ayetinde din ahlakýna en uygun davranýþ, “Binasýnýn temelini, Allah korkusu ve hoþnutluðu üzerine kuran kimse mi hayýrlýdýr, yoksa binasýnýn temelini göçecek bir yarýn kenarýna kurup onunla birlikte kendisi de cehennem ateþi içine yuvarlanan kimse mi? Allah, zulmeden bir topluluða hidayet vermez.” (Tevbe Suresi, 109) ayetiyle hatýrlatýlýr.

Kuran’a baktýðýmýzda müminlerin hatasýz olmadýklarýný, aksine hata yapan, ancak fark ettikleri anda baðýþlanma dileyen insanlar olduklarýný görürüz. Allah’tan içi titreyerek korku duyan mümin, yaþadýðý her an güzel ahlak özelliklerine ulaþmak için çaba gösterir. Bu sýrada unutup yanýlabilir ya da hata yapabilir. Ancak asýl önemli olan yapýlan hatadan samimiyetle, bir daha asla tekrarlamamak üzere kararlýlýkla vazgeçmektir. Müminin hayatýný hata yapmadan yaþamasý zaten imkansýzdýr; dünya bir imtihan ve eðitim mekanýdýr. Hata yaptýðýnda Allah’a karþý ne denli acz içinde olduðunu farkeden mümin, hatasýný farkedebildiði için þükreder, baðýþlanma dileyerek tevbe eder ve Rabbimiz’e yönelir. Yüce Allah Kuran’da piþmanlýkla, samimi ve dürüst olarak tevbe eden kullarýný baðýþlayacaðýný “...Hata olarak yaptýklarýnýzda ise, sizin için bir sakýnca (bir vebal) yoktur. Ancak kalplerinizin kasýt gözeterek (taammüden) yaptýklarýnýzda vardýr. Allah, baðýþlayandýr, esirgeyendir.” (Ahzab Suresi, 5)
ayetiyle vaat eder.

Dinden uzak cahiliye toplumlarýnda hata yapan insan adeta damgalanýr. Kiþi hatasýyla özdeþleþir ve samimiyetsizliðe itilir. Çünkü kendini ne kadar düzeltse de, toplumun kiþiye bakýþ açýsý pek deðiþmez. Bu nedenle yalanlarla ve ve düzmece yöntemlerle, kendisini insanlarýn gözünde yüceltmek için uðraþýr. Ýnsanlarýn kendisi hakkýndaki düþüncelerini çok önemser. Bu çaba insanýn kendine yaptýðý bir zulümdür. Bu zulümden kurtuluþun en temel þartý da Yüce Allah’a karþý samimi ve dürüst olmaktýr. Çünkü din "insanlar ne der?" endiþesini ortadan kaldýrýr ve müminleri samimiyeti engelleyen davranýþlardan uzaklaþtýrýr:

Ve çirkin bir hayasýzlýk iþledikleri ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ý hatýrlayýp hemen günahlarýndan dolayý baðýþlanma isteyenlerdir. Allah’tan baþka günahlarý baðýþlayan kimdir? Bir de onlar yaptýklarý (kötü þeylerde) bile bile ýsrar etmeyenlerdir. (Al-i Ýmran Suresi, 135)

Ancak samimi insan vicdanlý düþünerek ve Allah’ýn her an kendisini gördüðünün bilincinde olarak hareket eder. Ýnsanlarýn düþünce ve isteklerine göre hareketlerini ayarlamaz, yalnýzca Rabbimiz’in rýzasýna yönelir. Ýnsan zaten Kuran’a tabi ise, Kuran’a göre yaþýyordur ve Kuran’a göre hareket etmek samimiyeti getirecektir.

Toplumdaki küçük düþme, haksýzlýða uðrama gibi kavramlar, þeytanýn insana verdiði telkinlerdir. Mümin için ise önemli olan insanlarýn gözündeki deðil, Allah Katýndaki deðeri, yalnýzca O’nun baðýþlamasý ve hoþnutluðudur. Samimi olan kullarýn üzerinde ise þeytanýn zorlayýcý gücü yoktur.

Yüce Allah’ýn ‘gizlinin gizlisini’ bildiðini kavramak, insanýn dürüstlükten ve samimiyetten ayrýlmamasýný saðlayacaktýr. Mümin yaptýðý her hatadan sonra Allah’a yönelir, baðýþlanma diler ve tevbe eder. Çünkü, dünyada da, ahirette de ceza ve ödül yalnýzca Allah’tandýr. Hatasýný farkettiði an telafi edip, Allah’ý razý etmeye çalýþmasý, kiþinin samimiyetin kanýtýdýr. Baðýþlamasý bol olan Rabbimiz bir Kuran ayetinde “Rabbiniz sizin içinizdekini daha iyi bilir. Eðer siz salih olursanýz, þüphesiz O da, (Kendisi’ne) yönelip dönenleri baðýþlayýcýdýr.” (Ýsra Suresi, 25) buyurur.

Allah, Kuran’ýn ve Kendi derin sýrlarýný açarak, samimi kullarýnýn kavrayýþlarýný arttýrýr. Kalp gözü derinlemesine açýlan insan da, –Allah’ýn dilemesiyle- çok güçlü bir imana kavuþacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.