..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehmet Akif Uçar




13 Kasým 2010
Dabbe"tül Arz  
Mehmet Akif Uçar
Arz, dünya dediðimiz yerkürenin tamamýna verilen isimdir. Yani daðlar, denizler, gökyüzü, yeryüzü, kara parçalarý, okyanuslar dünya çevresindeki atmosfer vb. bunlarýn hepsine arz denilmektedir. Ýþte bu arz diye isimlendirdiðimiz bölgede meydana gelen olaðan üstü olaylara ise dabbe’tül arz diyoruz.


:BAGC:

Arz, dünya dediðimiz yerkürenin tamamýna verilen isimdir. Yani daðlar, denizler, gökyüzü, yeryüzü, kara parçalarý, okyanuslar dünya çevresindeki atmosfer vb. bunlarýn hepsine arz denilmektedir. Ýþte bu arz diye isimlendirdiðimiz bölgede meydana gelen olaðan üstü olaylara ise dabbe’tül arz diyoruz. Nitekim ilahi kitaplardan anladýðýmýz kadarýyla bu olaylarýn oluþumu, yapýlan yanlýþlar nedeniyle insanlýða uyarý niteliðindeki bir sinyaldir. Yani Allah, yaptýklarý herhangi bir yanlýþ veya iþlenilen birçok hata sebebiyle bu olaylarý gerçekleþtirerek, gözdaðý verircesine insanlara uyarýda bulunmaktadýr.

Zira insanlarýn yaþadýðý birçok bölgede oluþum þeklini hiç kimsenin tahmin bile edemediði, olaðanüstü olaylar gerçekleþmekte ve bazen binlerce insan ölmektedir. Mesela depremler, sel felaketleri, çýð düþmeleri, yanardað patlamalarý, kasýrgalar, hortumlar, tsunamiler, gökten yaðan çamurlar veya böcekler, heyelanlar, erozyonlar, göktaþý düþmeleri, aþýrý soðuklar veya aþýrý sýcaklar bunlarýn hepsi kesinlikle birer dabbe’tül arz vakýasýdýr. Dabbe’tül arz meselesi ise kýyamet alametlerinden biridir. Bu da bize þunu haber vermektedir ki, gerçekleþeceðine kesinlikle inandýðýmýz kýyametin zamaný yaklaþmýþtýr. Ama maalesef günümüz dünyasýndaki insanlýðýn büyük çoðunluðu hala bu durumun farkýna bile varamayýp, çeþitli sebep ve bahaneler yaratarak kendini avutmaya çalýþmaktadýr. Evet, çok ama çok maalesef ki insanlar, her hangi bir bölgede gerçekleþen deprem sebebiyle acaba Allah burada bize ne demeye çalýþýyor veya biz burada ne gibi bir yanlýþ yapýyoruz da Allah bizi uyarýyor demiyorlar. Ya da oluþan sel felaketleri, tsunamiler, hortumlar veya kasýrgalar acaba hangi yanlýþýmýzýn uyarýsýdýr diye hiç düþünülmüyor.

Hülasa insanlarýn doðruyu anlayýp ona göre yaþamalarý için Allah, kitaplar ve peygamberler göndermiþtir, geceyi, gündüzü ve güneþi yaratmýþtýr, ölümü var etmiþtir, geçmiþ kavimlerin helak kalýntýlarýný örnek teþkil etmiþtir. Bunlarýn hepsi Allah’ýn varlýðýný belgeleyen deliller olup kesinlikle hepsi de insanlýðýn hidayeti için var edilmiþ olgulardýr. Günümüz dünyasýnda bu belgelerle birlikte bir de dabbe’tül arz dediðimiz farklý bir uyarýcý nitelik ortaya konulmuþtur ki, bu tamamýyla Allahýn haþmetinin ve de hýþmýnýn göstergesidir. Zira Allah, bu uyarýcý faktörlerle þunu demek istiyor; “ey insanlar size kitaplar gönderdim, aranýzdan elçiler seçtim, bazen kýtlýk verdim bazen de bereket ihsan ettim, bakýn þimdi de yeryüzünü hareketlendirerek sizi uyarýyorum, eðer bu defa da hakikati anlamazsanýz, þunu bilin ki kesinlikle kýyamet faciasýyla hepinizi un ufak edeceðim.” Zira öyle ki bunlar dehþet verici uyarýlardýr. O nedenle herkesin aklýný baþýna devþirip en kýsa zamanda tövbe etmesi gerekmektedir.

Ne zaman, nerede deprem olacaðý ya da depreme karþý nasýl bir önlem alýnmasý gerektiðinden ziyade insanlarýn deprem sebeplerini manevi boyutta irdelemeleri gerekmektedir. Nitekim bu sadece deprem deðil diðer bütün doðal afetler içinde geçerlidir.

Þu kesin bir gerçektir ki, varlýklarýn hepsi ölüme mahkûmdur. Ölümsüz hiçbir canlý yoktur. Hayat ve ölüm… Bu ikisi de kesinlikle öylesine bir tiyatro eseri olsun diye yaratýlmamýþtýr. Zira bunun böyle olmadýðýný azýcýk düþünen herkes anlayacaktýr. Yaratýldýðýmýza göre, ölüm sonrasý bu hayatýn hesabýný vereceðimiz de kesindir. O nedenle Allah’ýn bunca uyarýsýndan sonra doðruyu anlamamýz gerekmektedir. Yani Allah vardýr, birdir, ondan baþka ilah yoktur, evrendeki her þeyi o yaratmýþtýr ve ölüm sonrasý âlemin olduðu kesindir. Hala da hayatta olduðumuza göre þu andan itibaren yapmamýz gereken þey kýsaca þudur; bütün günahlarýmýz için acilen tövbe etmek ve bundan sonra Allah’a þirk koþmamak yani Allah’tan baþka hiç kimseyi kutsileþtirmemek, adam öldürmemek, zina ya da tecavüz fiilinde bulunmamak... Nitekim bunlar çok geniþ kapsamlý kavramlardýr. Bu kavramlarý tam manasýyla düþünüp ona göre davranýþta bulunan insanýn yanlýþ yapma ihtimali yoktur.

Tamamýyla doðru davranýþta bulunan insanlarýn olduðu bir bölgede dabbe’tül arz olayýnýn gerçekleþmesi mümkün deðildir. Þayet bir bölgede dabbe’tül arz uyarýsý varsa o bölgede kesinlikle doðru olmayan davranýþlar sergileniyor demektir. Böylesi bir durumda ise yapýlacak tek þey, o hatanýn araþtýrýlýp bulunmasý ve derhal giderilmesidir.


Mehmet Akif UÇAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýyilikler ve Kötülükler
Er - Rab
Ölüm..!
Erkekler ve Kadýnlar
Kitap ve Hikmet
Þeytan Ya da Ýblis
Üstünlük Ya da Aþaðýlýk Kompleksi
Ýnsan
Dünya ve Diðer Alemler
A L L A H (C C)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beyaz Balina
Türk"e Kurþun Yaðdýrmak
Dünya Müslümanlarýndan Papa'ya Mesaj

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nur Tacý [Þiir]
Kutlu Sevda [Þiir]
Yakarýþ - Müjgan Akyüz & Mehmet Akif Uçar [Þiir]
Peygamber [Þiir]
Beraat [Þiir]
Boþluk [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Titimoha [Þiir]
Af - Rika [Þiir]


Mehmet Akif Uçar kimdir?

www. yakamozkitapevi. com

Etkilendiði Yazarlar:
Mustafa Kemal Atatürk, Necip Fazýl Kýsakürek, Mehmet Akif Ersoy, Lev Nikolayeviç Tolstoy, Ebul'Ala El-Mevdudi, Fethullah Gülen, Mustafa Ýslamoðlu, Hayrettin Karaman vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.