..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Taner SARGIN




16 Kasým 2010
Mutluluðun Kaynaðý Ýnsan Ýnsanýn Çeliþkisi Yabancýlaþma  
Mutlu olabilmek için emek vermek gerekir. Yani insan mutluluðu hak etmelidir.

Taner SARGIN


Kýþkýrtýlarak ayakta tutulmaya çalýþýlan burjuva kültür günümüz toplumunun ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek olanaklara sahip deðildir. Ýnsan önce kendini sevmeyi öðrenmeli sonra iletiþimi içersinde kendini bulmalý, insanlarý sevmeyi öðrenmeli. Bireyler yetenekleri doðrultusunda eðitilmeli, geliþtirilmeli. Çünkü saðlýklý bireylerden saðlýklý toplumlar oluþturulur.


:BJIC:
Ýnsanýn Yabancýlaþmasýný; insanýn emeðine yabancýlaþmasý, insanýn kendine yabancýlaþmasý, insanýn insana yabancýlaþmasý diye sýralayabiliriz.

Yabancýlaþma mutsuzluðu da beraberinde getirmektedir. Mutluluðun kaynaðý insanýn kendisidir. Ýnsan kaynaðýnda mutluluðu bulabilmek, doðanýn yansýmasý olan insaný bulmaktan geçer. Mutlu olabilmek için emek vermek gerekir. Yani insan mutluluðu hak etmelidir.

Günümüz insanýnda baþkalarýnýn elindekine özenti olarak geliþtirilmiþ mutluluk arayýþlarý görmekteyiz. Baþkalarýnýn elindekine özenti mutsuzluðu getirmektedir. Ýnsan, özenti duyduklarýna bir gün sahip olsa bile mutlu olamaz. Ýnsanýn bu çeliþkisi tüm iliþkilerine yansýmýþ. Mesela cinsellik; temel içgüdülerden biri olan cinselliðin tatmin bulabilmesi maddiyatla beraber düþünülmektedir. Bu insanýn doðasýna aykýrýdýr. Öncelikle karþý cinsi elde etmek için yüksek bedeller ödenen hediyeler hangi yoldan elde edilmiþtir. Baþkalarýnýn emeðini sömürerek mi emek harcayarak mý? Kapitalist üretim tarzýnda pahalý hediyeleri alabilenlerin sömürücüler olduðu kesindir.


Bilinçten yoksun ama kapitalist kurallarýn onlara bahþettiði doðuþtan eþitsizliði kullanan bir çiftin maddi hevesleri tatmin temelinde kurduklarý evlilik ya da evlilik dýþý birlikteliklerde mücevherler, maddi deðeri yüksek hediyeler alýnýyor. Maddi heveslerle oluþan bu beraberliðin günlük ya da bir gecelik sýradan bir beraberlikle tek farký toptan satýn almadan baþka bir þey deðildir. Böyle bir iliþkide taraflarýn ihanet duygularýyla mutluluk aramalarý olasýdýr. Sonuçta saðlýklý bir beraberlikten söz edilemez.


Toplumsal yaþamýmýzdaki insaný etkileyen, kapitalist üretim tarzýnýn kadýna bakýþ açýsý nedir? Pratikte inceleyin. Mesela kadýn vücudu reklâm aracý olarak kullanýlýyor. Yani kadýn araç olarak görülüyor. Kadýna bakýþ açýsý metalaþmýþ.

Kýþkýrtýlarak ayakta tutulmaya çalýþýlan burjuva kültür günümüz toplumunun ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek olanaklara sahip deðildir. Ýnsan önce kendini sevmeyi öðrenmeli sonra iletiþimi içersinde kendini bulmalý, insanlarý sevmeyi öðrenmeli. Bireyler yetenekleri doðrultusunda eðitilmeli, geliþtirilmeli. Çünkü saðlýklý bireylerden saðlýklý toplumlar oluþturulur. Sokaða çýktýðýmýzda karþýlaþtýðýmýz iyi ya da kötü bireylerden oluþan toplum içinde yaþýyoruz. Sokakta nelerle karþýlaþýyoruz; bali çekenler, kapkaççýlar, dolandýrýcýlar, magandalar, sapýklar vb. Bu insanlar neden bu durumda. Medeniyetten nasibini alamamýþ bir insanýn bir davranýþý canýmýzý sýkabiliyor. Peki, problem nedir?

Ülkemizin þu anki kaynaklarý 200 milyon nüfusa bakabilecek kapasitede iken niye 80 milyon insanýn içinde açlar, eðitimsizler, iþsizler, yiyecek poþetlerine muhtaç býrakýlýp gelecekleri sömürülen insanlar var. Bugün toplanan vergi gelirlerinin üçte birinin asgari ücretten saðlandýðýný biliyor muydunuz?

Dünyamýzda her yýl 40 Milyon insan günlük 1 dolarlýk gýda ve ilaç yardýmý olmadýðý için ölmekte iken dünyanýn gýda üretimi nüfusunun ihtiyacýnda %15 fazla olup bunun büyük bir kýsmý çöp haline dönüþtürülmektedir. Evet, problem bölüþümdedir.

Bir nükleer denizaltýnýn bedeli dünyadaki tüm okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma öðretme giderlerini karþýlayabilir. Bir bombardýman uçaðýnýn bedeli ile 16 adet tam donanýmlý hastane kurulabilir. 3 saatlik silahlanma gideri ile 35 Milyon çocuðun aþýlarý tamamlanabilir. 11 adet Tomahawk füzesinin bedeli ile her gün 30 bin açlýk ölümü durdurulabilir. Sadece ülkemizin deðil tüm dünyanýn sorunu, kapitallerini geliþtirmiþ ülkelerin savaþ ekonomisini beslerken kaynak olarak bizim gibi az geliþmiþ ülkeleri sömürmesidir. Emperyalizmdir. Ýhtiyaca göre deðil tüketime göre üretim yapýlmasýdýr. Bu tüketim savaþ araçlarýnýn kullaným anýnda olduðu gibi anlýk ya da markalaþmýþ elit kesime yapýlan üretimdir.

Bugün bizim sokaklarýmýzda güvenliðimiz kalmamýþsa suç kol geziyorsa bunun sebebi insanýn emeðine yabancýlaþmasýdýr. Ýnsanýn insana yabancýlaþmasýdýr. Ýnsanýn topluma yabancýlaþmasýdýr. Bana ne demesidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dondurulmuþ Ölüler
Piraha Ýnsanýnýn Yaþam Tarzýndan Postmodern Yaþam Tarzýna Çaðdaþlýk Ýrdelemesi

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz Ýnsaný Üzerindeki Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarý
Ayasofya Müzesinin Cami Olmasýnýn Arka Planýnda Neler Olabilir?
Suriye Hususunu Doðru Deðerlendirmek.
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarýndan Yeni Osmanlýcýlýk ve Anadolu Kültürünün Ötekileþtirilmesi
Singapur'da Çocuk Fahiþe, Afrikada Bir Çocuðun Ölümle Dansý
Ya Ezilip Bükülüp Koþullara Ayak Uyduracaksýn; Ya da Koþullarý Etkileyen Bir Deðer Olacaksýn.
Belgesel Yapmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.