..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Fuat Türker




17 Kasým 2010
Dini Eðlence Konusu Edinenler  
Fuat Türker
Din konusunda alaycý esprilerle eðlenen kiþi, o anda eþsiz bir güç tarafýndan kuþatýlmýþ olduðunu, Allah’ýn dilediði anda canýný alabileceðini düþünemez. Anlattýklarýyla ve yaptýklarý düzeysiz esprilerle çirkinleþen bu kimselerin arasýnda dindar olduðunu iddia edenler de vardýr. Vicdanlarýnýn sesine kulak vermeyen bu kiþiler, Allah’ýn ayetlerini -haþa- alay konusu edinerek insanlarý kendilerince eðlendirirler, hatta kendileri de eðlenirler. Dini eðlence konusu edinerek çirkinleþen kiþi, Rabb’i huzurunda sorgulanýrken, cehennemin kenarýnda onun uðultusunu iþitirken bu esprileri yapabilecek midir?..


:AEJF:
Yüce Allah’ýn sonsuz kudret sahibi olmasý, yarattýðý canlý, cansýz tüm varlýklarýn Allah’a boyun eðmesi, büyüklenen kimselere çok aðýr gelir. Çünkü Rabbimiz’in muhteþem yaratmasýna tanýk oldukça, kendi acizliklerinin farkýna varýrlar. Bu yüzden, Allah’ýn eþsiz gücüyle yarattýðý mucizevi yaratýlýþ delillerini görmezden gelerek ve apaçýk gerçeði reddederek rahatlayacaklarýný zannederler. Bu büyük bir yanýlgý içinde, sýkýntý dolu bir yaþam süren kiþiler vicdanlarýný rahatlatmak için dine karþý alaycý bir tutum sergilerler.

Bu kiþilerin, iman edenlerin imanlarýný artýran yaratýlýþ delilleri karþýsýndaki alaycý tavýrlarý Kur’an’da, “Hayýr, sen (bu muhteþem yaratýþa ve onlarýn inkarýna) þaþýrdýn kaldýn; onlar ise alay edip duruyorlar. Kendilerine öðüt verildiðinde, öðüt almýyorlar. Bir ayet (mucize) gördüklerinde de, alay konusu edinip eðleniyorlar.” (Saffat Suresi, 12-14) ayetiyle ifade edilir.

Bu çok açýk kanýtlar bu kimselerin iman etmelerine yeterli olmaz, gözlerinin önüne serilmiþ sayýsýz mucizevi gerçek karþýsýnda alaycý bir tutum sergilerler. Ne büyük akýlsýzlýktýr ki; Allah’ý ve Kuran’ý inkar etmenin kendilerine üstünlük kazandýracaðýný, etraflarýndaki insanlarýn gözünde büyüyeceklerini düþünürler. Oysa kendileri de çevrelerindeki insanlar da Allah’a muhtaç, ahirette sorgulanacak aciz varlýklardýr. Ýnsanlarýn deðer yargýlarý bu nedenle önemli deðildir. Çünkü sahip olduklarý özellikler kibirlenecek ve büyüklenecek þeyler deðildir. Tümü Rahman ve Rahim olan Allah’ýn onlara verdiði nimetlerdir. Ancak bu kiþiler þükretmek yerine, sahip olduklarý sayýsýz nimete nankörlük eder, hafife alýrlar:

Onlar, dinlerini bir eðlence ve oyun (konusu) edinmiþlerdi ve dünya hayatý onlarý aldatmýþtý. Onlar, bu günleriyle karþýlaþmayý unuttuklarý ve Bizim ayetlerimizi ’yok sayarak tanýmadýklarý’ gibi, Biz de bugün onlarý unutacaðýz. (Araf Suresi, 51)

Allah’ýn gücünden ve yaþama amacýndan habersiz bu kiþiye ibadetlere iliþkin hatýrlatma yapýldýðýnda, “Onlar, siz birbirinizi namaza çaðýrdýðýnýzda onu alay ve oyun (konusu) edinirler. Bu, gerçekten onlarýn akýl erdirmeyen bir topluluk olmalarýndandýr.” (Maide Suresi, 58) ayetiyle bildirildiði gibi hemen alaycýlýða baþlar. Konuþmasý, yüz ifadesi, tavýrlarý ve söylediði sözler, alaycý gülümsemesiyle birleþir ve kiþi çirkinleþir.

Din konusunda alaycý esprilerle eðlenen kiþi, o anda eþsiz bir güç tarafýndan kuþatýlmýþ olduðunu, Allah’ýn dilediði anda canýný alabileceðini düþünemez. Anlattýklarýyla ve yaptýklarý düzeysiz esprilerle çirkinleþen bu kimselerin arasýnda dindar olduðunu iddia edenler de vardýr. Vicdanlarýnýn sesine kulak vermeyen bu kiþiler, Allah’ýn ayetlerini -haþa- alay konusu edinerek insanlarý kendilerince eðlendirirler, hatta kendileri de eðlenirler. Dini eðlence konusu edinerek çirkinleþen kiþi, Rabb’i huzurunda sorgulanýrken, cehennemin kenarýnda onun uðultusunu iþitirken bu esprileri yapabilecek midir?..

Samimi inanan insan asla bu tarz espriler yapmaz, bu esprilere gülmez, çok rahatsýz olur, kutsallarýný koruma duygusu kabarýr. Müminler dine saygýyla yaklaþan, Allah aþkýný içinde taþýdýðý belli olan insanlarýn sözleri karþýsýnda coþku duyar ve haz alýrlar.

Yaþamýn en ciddi konusu olan imanýnda samimi müminler, inkârcýlarýn Kuran’da haber verilen bu davranýþlarýna tanýk olduklarýnda daha da coþkuyla Rabb’lerinin hoþnutluðunu arar, ibadetlerine daha büyük coþkuyla devam ederler.

“…Fýsýldaþmakta olan üç kiþiden dördüncüleri mutlaka O’dur; beþin altýncýsý da mutlaka O’dur. Bundan az veya çok olsun, her nerede olsalar mutlaka O, kendileriyle beraberdir. Sonra yaptýklarýný kýyamet günü kendilerine haber verecektir. Þüphesiz Allah, herþeyi bilendir. (Mücadele Suresi, 7) ayetiyle bildirilen gerçeði kavramýþ kiþinin, Allah’ýn kendisiyle birlikte olduðunu bildiði halde O’nun dinini hafife alacak espriler yapmasý mümkün müdür?

Allah’ýn her an kendisiyle birlikte olduðunu, O’nun tarafýndan kuþatýldýðýný unutan ve Allah’ýn dinini hafife alan kiþiyi, merhamet ederek Kur’an’la uyarmak… Yapýlmasý gereken en güzel davranýþ bu olacaktýr.

Dinlerini bir oyun ve eðlence (konusu) edinenleri ve dünya hayatý kendilerini maðrur kýlanlarý býrak. Onunla (Kur’an’la) hatýrlat ki, bir nefis, kendi kazandýklarýyla helake düþmesin; (böylesinin) Allah’tan baþka ne bir velisi, ne bir þefaatçisi vardýr; her türlü fidyeyi verse de kabul olunmaz. Ýþte onlar, kazandýklarý nedeniyle helake uðrayanlardýr; küfre saptýklarýndan dolayý onlar için çýlgýnca kaynar sular ve acýklý bir azap vardýr. (En’am Suresi, 70)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Filler..
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
18 Kasým 2010
Dinle alay edenler beni rahatsýz etmiyor. Kabe'ye fillerini sürenlerin baþýna ne geldiyse onlarýn baþýna da zamaný gelince hakettikleri yerden hakettikleri gelecek. Benim derdim "Allah! Allah!" diye baðýrýp aslýnda Allah'a zerre kadar inanmayan þarlatanlarla. Beni en çok iðrendiren þey din konusunu sömürüp kendine maddi, dünyevi çýkar elde eden iblis ruhlu insanlar. Onlara ne diyeceðiz Fuat Bey? Bu sülüklere, bu vampirlere ne diyeceðiz? Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
Darwinizm Putunu Kýrmak Neden Önemlidir? - I
Evlilik Programlarý
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - I
Kalpleri Ýslam'dan Soðutanlar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ
Zulümden Yalnýzca Zulmeden Sorumludur
Medya Kaçýncý Kuvvet?
Toplumda Ahlaksýzlýk Nasýl Özendiriliyor? - II
Bilin (Mey) En Numaralar - I
"Allah Evrimle Yaratmýþ Olabilir" Düþüncesi Neden Yanýlgýdýr?
Aile Ýçi "Þiddetli" Þefkat

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.