..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Fatih Lisesi "Vesaire"…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ülkemizde pek çok okulun deðiþik periyotlarda çýkardýðý okul dergileri vardýr. Bu dergiler okullarýn dýþarýya açýlan penceresidir. Bu dergilerde ilk yazýlarýný ve ilk þiirlerini yayýnlama imkâný bulanlar arasýnda geleceðin þair ve yazarlarý da vardýr þüphesiz. Bunu düþünerek her okulun bir dergi çýkarmasýnýn elzem olduðuna inanýyorum. Hatta Milli Eðitim Bakanlýðý, okullara dergi çýkarma mecburiyeti getirmesi, çýkacak dergileri maddî yönden desteklemesi gerekir. Bu, yarýnlarýmýzýn daha aydýnlýk olmasý için tutulacak bir yoldur.


:BDHE:

               M.NÝHAT MALKOÇ

     Ülkemizde pek çok okulun deðiþik periyotlarda çýkardýðý okul dergileri vardýr. Bu dergiler okullarýn dýþarýya açýlan penceresidir. Bu dergilerde ilk yazýlarýný ve ilk þiirlerini yayýnlama imkâný bulanlar arasýnda geleceðin þair ve yazarlarý da vardýr þüphesiz. Bunu düþünerek her okulun bir dergi çýkarmasýnýn elzem olduðuna inanýyorum. Hatta Milli Eðitim Bakanlýðý, okullara dergi çýkarma mecburiyeti getirmesi, çýkacak dergileri maddî yönden desteklemesi gerekir. Bu, yarýnlarýmýzýn daha aydýnlýk olmasý için tutulacak bir yoldur.

     Cemil Meriç “Dergiler hür tefekkürün kalesidir” demiþti vaktiyle… Ne kadar yerinde ve manidar bir söz… Trabzon’un güzide eðitim kurumlarýndan Fatih Lisesi’nin “Vesaire” adlý enfes bir dergisi var elimde. Fatih Lisesi’nin yayýn organý olan “Vesaire”yi büyük bir zevkle okuyorum. Sürmene Lisesi’nin çýkarmakta olduðu “Tekne” dergisinden sonra, keyifle okuduðum ikinci okul dergisi oldu “Vesaire”… Kuþe kâðýda basýlan dergi dopdolu…

     Derginin künyesinde “Genel Yayýn Yönetmeni” olarak Saliha Ömür ve Dilek Daþ’ýn isimleri geçiyor. Derginin “Editörden” isimli giriþ yazýsýnda bu yayýn organýn doðuþ sebebi þöyle açýklanýyor: “Kurumlarýn büyük ve saygýn olmasýnýn yolu, sadece faaliyet gösterdikleri alanlarda iyi iþler baþarmýþ olmalarýndan geçmiyor artýk. Toplumun sanatsal, kültürel ve sosyal anlamda zenginleþmesine katkýda bulunmak da bir o kadar önem taþýyor.”

     “Vesaire”nin ilk sayfalarýnda okulun idari kadrosu tanýtýlýyor. Derginin ilk yazýsý Dilek Daþ imzasý taþýyor. “Ayinesi Dildir Kiþinin Lafa Bakýlmaz” adlý nefis bir deneme, okuyucuya adeta “Beni oku” diye yalvarýyor. Þiir tadýndaki bu güzel denemeyi okuduðunuza piþman olmuyorsunuz. Dilek Daþ’ýn kaleminden çýkan ifadeler bizi farklý dünyalara götürüyor. Dilek Haným’ýn bugüne kadar dergilerde yazýp yazmadýðýný bilmiyorum; fakat yazmýyorsa büyük bir kayýp… Böyle bir kalemin, marifetlerini sanatseverlerle mutlaka paylaþmasý gerekir.

     “Vesaire”nin ilk sayfalarýnda bir baþka güzel yazý tebessüm ediyor bize. Bu yazý “Ölümle Ölmemek” adýný taþýyor. Fatih Lisesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni Saliha Ömür’ün kaleminden dökülen satýrlar, bizi ölümün soðuk ama bir o kadar da güzel yüzüyle yüzleþtiriyor. Saliha Haným’ýn deneme tadýndaki bu yazýsýndaki þu ifadeler ölümün güzel yüzünü gözler önüne seriyor: “Ölüm deðil mi bizi sevdiklerimize kavuþturan, ölüm deðil mi içimizdeki beka aþkýna son veren, ölüm deðil mi mazlumun ahýný zalimden alacaðý yer, ölüm deðil mi dünya meþakkatinden bizi çekip kurtaran, ölüm deðil mi sonsuz istirahat mekâný?…”
     Fatih Lisesi’nin edebiyat öðretmenlerinden biri olan Hatice Sula’nýn “Vesaire” dergisindeki “Ýstiklal Yolunda” adlý gezi yazýsý da birbirinden güzel mesajlar veriyor.

     “Vesaire”nin “Gidenlerin Ardýndan” adlý bölümünde Fatih Lisesi’nin Edebiyat Öðretmenlerinden merhum Ömer Alim’in bir þiirine ve kýzý Hilalnur’un, babasýna yazdýðý duygusal mektuba yer veriliyor. Bu satýrlar kirpiklerimizi ýslatýyor: “Merhaba Baba… Seni kaybedeli iki sene yedi ay oldu. Yokluðun gün be gün artýyor. Sensizliðin acýsýný daha çok hissediyoruz. Evde, okulda, yolda, anýlarýmýzda her yerde sen varsýn. Okula her giriþimde sen geliyorsun aklýma. Sýra olurken; tabutunun masaya konuluþu, senin cansýz bedeninin orada duruþu geliyor gözümün önüne. Her gün bu acýyý yaþýyorum. Sensizlik derin bir boþluk…”

     Ölüm acýtýyor büyük küçük herkesi… Bu duygusal satýrlarýn yanýnda merhum Ömer Alim’in bir þiirine de yer verilmiþ. Bu þiirden birkaç beyti sizlerle paylaþmak istiyorum:

     “Bugün varsýn yarýn yok; unutulacak adýn!
Yola çýktýktan sonra kaç limana uðradýn?
Sakarya da bozuldu, zehirlendi balýklar…
Hey Þairler Sultaný… Kir akýyor oluklar”

     “Vesaire” de yok yok... Sayfalarý ekonomik kullanarak az yere çok þey sýðdýrmýþlar. Dergide Prof. Dr. Osman Kemal Kayra Hocamla yapýlmýþ güzel bir röportaja da yer veriliyor. Derginin hazýrlanmasýnda emeði geçen öðretmenleri, öðrencileri ve idarecileri kutluyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.