..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Hayri Gür"ün Ardýndan…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ölüm kervaný uzayýp gidiyor gün geçtikçe… Birileri bu kervana dâhil oluyor vakit gelince… Bu yol Hz. Âdem zamanýnda açýldý, kýyamete kadar da açýk kalacaktýr. Þüphesiz ki vakti gelen bu yola revan olacaktýr. Ýþte bu kervana, bu sonsuzluða giden yola bir güzel insan daha revan oldu. Genelde spor, özelde futbol deyince Trabzon’da akla gelen ilk isim olan Hayri Gür, hayatýný kaybetti. Trabzon’umuz deðerli bir büyüðünü yitirdi. 98 yaþýnda hayata gözlerini yuman Hayri Gür için 09 Nisan 2010 tarihinde Trabzon Lisesi önünde bir tören düzenlendi. Gür`ün cenaze törenine Trabzon Valisi Dr. Recep Kýzýlcýk, Trabzon Belediye Baþkaný Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoðlu, Trabzon AK Parti Ýl Baþkaný Dr. Adnan Günnar, Trabzonspor eski divan baþkaný Nizamettin Algan ve çok sayýda seveni katýldý. Türk bayraðýna sarýlý tabutu tören alanýna getirilen merhum Gür için dostlarý konuþmalar yaptýlar.


:BIJA:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Ölüm kervaný uzayýp gidiyor gün geçtikçe… Birileri bu kervana dâhil oluyor vakit gelince… Bu yol Hz. Âdem zamanýnda açýldý, kýyamete kadar da açýk kalacaktýr. Þüphesiz ki vakti gelen bu yola revan olacaktýr. Ýþte bu kervana, bu sonsuzluða giden yola bir güzel insan daha revan oldu. Genelde spor, özelde futbol deyince Trabzon’da akla gelen ilk isim olan Hayri Gür, hayatýný kaybetti. Trabzon’umuz deðerli bir büyüðünü yitirdi. 98 yaþýnda hayata gözlerini yuman Hayri Gür için 09 Nisan 2010 tarihinde Trabzon Lisesi önünde bir tören düzenlendi. Gür`ün cenaze törenine Trabzon Valisi Dr. Recep Kýzýlcýk, Trabzon Belediye Baþkaný Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoðlu, Trabzon AK Parti Ýl Baþkaný Dr. Adnan Günnar, Trabzonspor eski divan baþkaný Nizamettin Algan ve çok sayýda seveni katýldý. Türk bayraðýna sarýlý tabutu tören alanýna getirilen merhum Gür için dostlarý konuþmalar yaptýlar.

Trabzon Lisesi Müdürü Ömer Eyüboðlu, hocasý olan Hayri Gür’le ilgili hatýralarýný paylaþýrken gözyaþlarýna engel olamadý. Eyüboðlu, Gür’le ilgili anýlarýný paylaþýrken þunlarý söyledi: “Asker dönüþünde Trabzon Lisesi’nde Matematik öðretmeni olarak göreve baþladým. Beden Eðitimi derslerine de giriyordum. Bir gün öðrencileri bahçede ‘Her Türk asker doðar, Her þey vatan için’ diye baðýrtarak koþturuyordum. Çocuklar çok yorulmuþtu. Bunu gören Hayri Gür beni çaðýrdý. ‘Sen ne yapýyorsun? Burayý kýþlaya çevirdin’ dedi bana. Hayri Gür’ü ziyaretlerimizden birinde kendisini son yolculuðuna uðurlarken Trabzon Lisesi’nde de bir tören düzenleyeceðimizi söylemiþtim. O da ‘Beni yeni nesil tanýmaz. Beni götürme oralara.” diyerek gönülsüzlüðünü dile getirmiþti. Fakat ben onu buradan kaldýrmak istedim.”

     1912’de Limni’de doðan Hayri Gür, 08 Nisan 2010 tarihinde Trabzon’da Fatih Devlet Hastanesi’nde hayatýný kaybetti. “Limni de neresidir?” demeyin. Limni o zamanlar Osmanlý topraðýydý. Limni’nin son belediye baþkaný da Hayri Gür’ün babasý Hülkü Gür’dü. Hayri Bey 8-9 yaþlarýndayken Limni, Yunanistan topraðý olmuþtu. Gür ailesi de mübadelede Ýzmir’in Foça ilçesine yerleþtirilmiþti. Ýlkokulu orada bitirmiþ, sonra Ýzmir Öðretmen Okulu’nda yatýlý olarak okumuþtu. Burada altý yýl okuduktan sonra öðretmen olarak mezun olmuþtu. Tayini Aðrý’ya çýksa da askerlik vazifesinden dolayý buraya gidememiþti. Askerlik görevini Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir’de yapmýþtý. 1937’de Atatürk imzalý “Ege Manevra Madalyasý’ný” Genel Kurmay Baþkaný Mareþal Fevzi Çakmak’ýn elinden almýþtý Askerden terhis olduktan sonra Ankara Gazi Beden Eðitimi Bölümüne girmiþti. 1938–39 öðretim yýlýnda mezun olmuþtu buradan. Kura çekimi ile Trabzon Lisesi’ne atanmýþtý. Kendisiyle becayiþ yapmak isteyenlerin isteklerini reddederek 1939’da Trabzon’a gelmiþti. ‘Hayri Gür’ olarak tanýnan, gerçek adý ‘Hayrettin Gür’ olan bu kýymetli eðitimci, ölümüne kadar 71 yýl boyunca Trabzon’da yaþadý. Alaný dýþýnda Coðrafya, Almanca ve Müzik derslerine de girdi. 1939’da baþladýðý lise öðretmenlik görevinden, yaþ haddinden dolayý 1977’de emekli oldu. Tam 18 okul müdürüyle birlikte görev yaptý. Okulda, idarecilik de, öðretmenlik de, antrenörlük de, futbolculuk da yaptý. 1953-57 yýllarý arasýnda yaklaþýk olarak beþ yýl Beden Terbiyesi Asbaþkanlýðýný yürüttü.

Hayri Gür, 1966’da kurulan kýrmýzý beyazlý Trabzonspor’un ilk antrenörüydü. Yakýn gelecekte efsaneleþecek olan Trabzonspor’un kökleri o yýllara dayanýr. O, ayný zamanda Trabzonspor’un en yaþlý Divan Kurulu üyesiydi. Trabzonspor sevgisi kelimelere sýðmazdý.

Hayri Gür, Trabzon kökenli olmamasýna raðmen Trabzon’la özdeþleþmiþ bir isim haline gelmiþtir. Trabzon’a sporu sevdiren ve öðreten küçük dev adamdýr o…. Sporun hemen her branþýný öðretecek kadar bilen bir kiþiydi Hayri Gür… Trabzon Lisesi’nin eðitim çýnarlarýndan biri olan Hayri Gür’ün adý, bu okulun devasa spor salonuna verilmiþtir. Bu arada Pelitli’de yapýlmakta olan Kapalý Spor Salonu’nun adý da “Hayri Gür Kapalý Spor Salonu” olacaktýr. Bu, Trabzonlularýn ne kadar kadirþinas ve vefalý olduðunu gösteren örnek bir davranýþtýr. Bu þehre hizmet edenler ve bu þehrin adýný hayýrlý iþlerde duyuranlar, bu þehirde yaþayanlarýn baþ tacýdýr. Merhum Hayrettin Gür hocamýza Allah’tan rahmet diliyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser
Öðretmenler Günü
Hocam Bener Cordan
Öðretmenlik Andý'na Sadakat
Þâirlerin Gözüyle Öðretmen
Geleceðe Yatýrým

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Sabrýn Sonu Selâmet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.