..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Ýfakat Belgeseli  
M.NÝHAT MALKOÇ
Toprak kokar Karadeniz kadýnýnýn elleri… Kýnalý parmaklarý aþ ve iþ’te yara bere olmuþtur hayatla mücadele eden bu yiðit savaþçýlarýn. Odun kesip taþýmak, çay toplamak, tarla kazýp biçmek, inek saðmak, fýndýk toplamak, evin iþlerini görmek…. Bunlar Karadeniz’de kadýnýn bitmek tükenmek bilmeyen iþleridir. O eli öpülesi kadýnlarýn bu iþlerden emekli olma gibi bir þanslarý da yoktur. Son nefeslerini vermeden bu iþler onlarý bir türlü býrakmaz.


:BIJD:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Toprak kokar Karadeniz kadýnýnýn elleri… Kýnalý parmaklarý aþ ve iþ’te yara bere olmuþtur hayatla mücadele eden bu yiðit savaþçýlarýn. Odun kesip taþýmak, çay toplamak, tarla kazýp biçmek, inek saðmak, fýndýk toplamak, evin iþlerini görmek…. Bunlar Karadeniz’de kadýnýn bitmek tükenmek bilmeyen iþleridir. O eli öpülesi kadýnlarýn bu iþlerden emekli olma gibi bir þanslarý da yoktur. Son nefeslerini vermeden bu iþler onlarý bir türlü býrakmaz.

     Karadeniz’de erkek gurbete gider genellikle. Çünkü ekmek parasý kazanmak için baþka yapacak pek bir iþ de yoktur bölgede. Gurbete gitmeyen erkekler de ya gündelik iþlerle uðraþarak evine bir somun ekmek getirir, ya da gününü kahve köþelerinde geçirerek zaman öldürür. Evin ve köyün iþlerini paylaþmak gibi bir dertleri yoktur erkeklerin. O iþler doðuþtan kadýnlara ihale edilmiþtir. “Onlar erkek iþi deðildir” deyip iþin içinden çýkmýþlardýr.

     Karadeniz kadýnýnýn çileli hayatýný konu alan nefis bir belgesel izledik geçenlerde. Forum Trabzon’da ikinci galasý yapýlan belgesel film “Ýfakat” adlý talihsiz bir kadýnýn þahsýnda Karadeniz’in tüm kadýnlarýnýn çileli hayatýný getiriyor ekranlara. Bu mühim belgeseli, bu yörenin çocuklarýndan biri olan gazeteci Orhan Tekeoðlu hazýrlamýþ. Çaykara’nýn zor coðrafyasýnda doðan, çocukluðunu bu topraklarda geçiren Tekeoðlu gördüklerini yansýtmýþ belgesele. Onun için çok doðal ve gerçekçi bir belgesel çýkmýþ ortaya.

     Belgesele ad olan “Ýfakat” Çaykaralý bir kadýn… 1991’de iki kýzýyla birlikte yaylada öldürülen bu talihsiz kadýnýn öldürülme sebebi hâlâ bilinmiyor; onu hunharca öldürenler hâlâ bulunamamýþ. “Ýfakat” bu belgeselde Karadeniz kadýnýnýn acýlý hayatýný sembolize ediyor. O öldürüldükten sonra bu yörede yaþayanlar “Ýfakat öldü, kurtuldu; biz hâlâ kurtulamadýk” derlermiþ. Ne kadar acý ve acýklý bir manzara teþkil ediyor Karadeniz kadýnýnýn yaþadýklarý...

     Deðerli gazeteci ve yönetmen Tekeoðlu çok güzel ve isabetli bir iþ yapmýþ bu belgeseli çekerek… Bir yýlda son halini almýþ “Ýfakat-Uçuruma Yürüyen Kadýnlar” belgeseli… Bu sanýldýðý kadar kolay olmamýþ; Orhan Tekeoðlu, çekeceði belgesele destekçi bulmak için kapý kapý dolaþmýþ iþ camiasýnda... Neticede beklediði desteði bularak kollarý sývamýþ Tekeoðlu…

“Ýfakat” çoktan çekilmeliydi. Aslýnda geç kalmýþ bir çalýþma olarak da deðerlendirilebilir bu... Zira Karadeniz kadýný bu çileyi yüzyýllardan beri çekiyor; herkes bu durumdan haberdar, fakat “Ýfakat” çekilene kadar kimse bunu sanal platformda ne hikmetse pek dile getirmiyordu. Kim bilir belki de erkeklerin iþlerine gelmiyordur kadýnýn zor hayat þartlarýný ülke gündemine taþýmak… Bunu, ‘bindiði dalý kesmek’ olarak da yorumlayabilir iþ kaçkýný erkekler!… Fakat Orhan Tekeoðlu duyarlý bir Karadenizli olarak fincancý katýrlarýný ürkütmeyi de göze alarak bu iþe el atmýþ çok þükür… Ses getirmiþ her bir çile karesi…

Belgeseli izleyen þehirli hanýmlar yatýp kalkýp hallerine þükretmelidirler. Zira bu belgeselde de görüldüðü gibi Karadeniz’in bahtsýz kadýný çile kazanýnda piþmektedir. Onlarýn bir günü bir yýl kadar uzun olmaktadýr. Gün ýþýmadan baþlayan zorlu hayat, gece karanlýðýna kadar devam etmektedir bu yörede… Burada yaþayan kadýnlar sabýr taþýna dönmüþtür. Erkeðin askerliði bir buçuk yýl sürse de onlarýn askerliði bir ömür sürmektedir. Belgeseldeki bir teyzenin dediði gibi “Karadeniz’de gelinlik yapan bir kadýn direkt cennete gider!...”

Karadeniz’e dýþarýdan bakanlar her nedense bu bölgenin sadece yeþilliðini görürler; bu yeþilliðin içindeki kara bahtlý kadýnlarýn çileli hayatýný hiç düþünmezler. “Ýfakat” belgeseli bize yeþilin içindeki karayý ve moru gösteriyor. Bu belgeselde ormandan küfelere doldurulup getirilen, ineklerin dýþkýsýyla gübreye dönüþen, tarlalardaki ekinleri gürleþtiren hayvan gübresinin ve bir avuç unun hangi safhalardan geçtiðinin acý hikayesine tanýk oluyoruz. Fakat kan kusup kýzýlcýk þerbeti içtiðini söyleyen bu kadýnlar, yine de hayata dört elle sarýlýyorlar.

Karadeniz kadýnýyla karýncalar arasýnda ilgi çekici benzerlikler tespit eden gazeteci Orhan Tekeoðlu; Karadeniz erkeðinin de, karýncalarýn erkeðinin de yuvayý erken terk ettiðini söylüyor. Hayatýn zor iþçiliði kadýnlara kalýyor. Gazeteci Tekeoðlu’nu yürekten kutluyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.