..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazý yazmayý baþka insanlara göre daha zor yapan insandýr. -Thomas Mann
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Günümüzde Türkiye’de büyük kentlere hýzlý bir göç söz konusudur. Memleketlerinde iþ ve aþ bulamayanlar büyük þehirlerin yolunu tutmaktadýr. Küçük bir Anadolu kentinden büyükþehirlere gelen kiþilerin buralarda tutunmasý hiç de kolay deðildir. Onun içindir ki sanayinin ve istihdamýn yoðun olduðu þehirlere göç edenler buralarda teþkilatlanmaktadýr.


:BHDC:

M.NÝHAT MALKOÇ

Günümüzde Türkiye’de büyük kentlere hýzlý bir göç söz konusudur. Memleketlerinde iþ ve aþ bulamayanlar büyük þehirlerin yolunu tutmaktadýr. Küçük bir Anadolu kentinden büyükþehirlere gelen kiþilerin buralarda tutunmasý hiç de kolay deðildir. Onun içindir ki sanayinin ve istihdamýn yoðun olduðu þehirlere göç edenler buralarda teþkilatlanmaktadýr.

     Ýnsanlarýn bir ve beraber olmalarý için dernekler birer çatý vazifesi görmektedir. Türkiye’de binlerce il, ilçe, belde ve köy derneði bulunmaktadýr. Özellikle büyük kentlerde yaþayan kiþiler hemþehrileriyle güç birliði yapabilmek için dernek yapýlanmasý içerisine girmiþlerdir. Hemþehrilik baðýna dayalý örgütlenmeler pek çok hayýrlý hizmeti de beraberinde getirmektedir. Dernek ve vakýf çatýsý altýnda bir araya gelen ayný yörenin insanlarý gurbette yaþamanýn manevî baskýsýný ve yalnýzlýðýný az da olsa üzerlerinden atmaktadýrlar.

     Hemþehri derneklerinin diðer derneklerden farký, bu örgütlenme içerisinde her meslekten ve her görüþten insanlarýn bir arada olmasýdýr. Burada amaç, ayný yöreden olan insanlarýn dayanýþmasýdýr. Kiþilerin kültürel kimliðinin korunmasýnda hemþehri derneklerinin etkisi büyüktür. Bu dernekler yöre insanýnýn eðitimine de maddî katkýda bulunmaktadýr.

Hemþehri dernekleri her geçen gün çýð gibi büyüyor. Ýçiþleri Bakanlýðýnýn verilerine göre Ýstanbul’daki hemþehri derneklerinin sayýsý 4000’in üzerindedir. Bu derneklerden biri de Köprübaþýlýlar Kültür ve Yardýmlaþma Derneði’dir. Ýstanbul Köprübaþýlýlar Derneði’nin Baþkaný Mustafa Güneþ’tir. Beþköylü olan Mustafa Güneþ ve ekibi Ýstanbul’daki Köprübaþýlýlarý deðiþik etkinliklerde bir araya getirmek için çalýþmaktadýr.

     Dernek çalýþmalarý sanýldýðý kadar kolay deðildir. Eleþtiri söz konusu olduðunda herkesin söyleyeceði sözler vardýr; fakat iþ desteklemeye geldiðinde etrafýnýzda hayal ettiðiniz kalabalýðý bulamazsýnýz. Bu, ne yazýk ki, Köprübaþýmýz için de geçerli bir durumdur.

     Köprübaþýmýz dört daðýn arasýnda kalmýþ küçük bir yerleþim yeridir. Her geçen gün nüfus ve nüfuz kaybetmektedir. Ýlçemizden doðup büyüyenler belli bir yaþtan sonra buradan ayrýlmak zorunda kalmýþlardýr. Bunun yanýnda Köprübaþýlý olup da durumu iyi olanlar da memleketlerine maddî ve manevî katkýda bulunma hususunda cimri davranmaktadýrlar.

     Köprübaþýlýlarýn güçlü bir dernek çatýsý altýnda güçlerini birleþtirmesi, bu ilçe halkýnýn en büyük temennisidir. Köprübaþý’ný seven herkes derneðe destek olmalýdýr. Diðer þehirlerde faaliyet gösteren bütün Köprübaþý Dernekleri tek bir çatý altýnda toplanýp güç birliði yapmalýdýr. “Birlikten kuvvet doðar” diyen atalarýmýzýn sözünü kulaðýmýza küpe yapmalýyýz.

     Dernek çalýþmalarý fedakârlýk gerektiren iþlerdir. Dernekçilikle uðraþanlar bunu iyi bilir; buralarda çalýþanlar hep ceplerinden harcarlar. Fakat bunu hiçbir zaman dile getirmezler. Bu kadar fedakârlýk eden kiþiler elbette takdir beklerler. Fakat bunu beklerlerken çok kere de eleþtirilirler. Yapýcý eleþtiriler, eleþtirilen kiþiye katkýda bulunur. Ona diyeceðimiz yoktur. Fakat dernek çalýþmalarýnýn zorluklarýndan haberdar olmayanlarýn mahalle aðzýyla konuþmalarý ve dedikodu amaçlý sözleri bu alanda çalýþanlarýn þevkini fazlasýyla kýrar.

     Köprübaþý küçük bir yerleþim yeridir. Bu yüzden birliðe ve beraberliðe diðer yerlerden daha çok ihtiyacýmýz vardýr. Bu gerçeði görerek dernek çalýþmalarýna o gözle bakmalýyýz. Hiçbir dernek, bir kiþinin tasarrufunda deðildir. Derneklerin yönetim kurullarý vardýr. Kararlar ortak akýlla alýnýr. Zaten Köprübaþý gibi küçük yerleþim yerlerinin derneklerinin güçlü bir altyapýsý ve harcama yapabileceði bütçeleri de yoktur. Buralarda bütün iþler birkaç fedakâr insanýnýn sýrtýna yüklenmiþtir. Onlarýn bu aðýr yükünün altýna girip onlara destek olmalý, yüklerini hafifletmeliyiz. Daha iyisini yapabileceðini söyleyenlerin saðda solda konuþmak yerine, ellerini taþýn altýna koymalarý gerekir. Hiçbir dernek hiç kimseye mülk deðildir.

     Köprübaþý gibi küçük yerleþim yerlerinin hemþehri derneklerinden büyük iþler beklemek de doðru deðildir. Ýstanbul’da ve diðer þehirlerdeki Köprübaþý Dernekleri zor þartlarda güzel iþler yapýyorlar. Onlara destek olmalý, onlarý iltifatlarýmýzla motive etmeliyiz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.