..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Çocuk Olmak...  
M.NÝHAT MALKOÇ
Çocuk olmak, hayat aðacýnýn dalýna sýkýca tutunabilmektir. Düþeceðini hesaba katmadan o aðaçta keyfince salýnabilmektir belki de… Geçmiþten geleceðe uzanan, yokuþlarýn nefesleri kesmediði düz bir güzergahta yola revan olmaktýr çocukluk….


:BBIB:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Çocuk olmak, hayat aðacýnýn dalýna sýkýca tutunabilmektir. Düþeceðini hesaba katmadan o aðaçta keyfince salýnabilmektir belki de… Geçmiþten geleceðe uzanan, yokuþlarýn nefesleri kesmediði düz bir güzergahta yola revan olmaktýr çocukluk….

     Çocuk olmak, hayata pembe gözlüklerle bakabilmektir. Bütün insanlarý kardeþ görebilmektir çocukluk… Çocuklarýn milleti ve milliyeti yoktur. Bütün dünyada masumdur çocuklar… Onlar gülünce tebessüm yayýlýr annelerin nurlu yüzüne; onlar aðlayýnca annelerin yüreðinden bir tel kopar sanki… Çocuklar, þefkatin membaý olan annelere duygu telleriyle baðlýdýr çünkü… O teller, tonlarca yükü taþýyan çelikten çok daha saðlam ve güçlüdür.

     Çocuk olmak; dertlerden, tasalardan, yarýn endiþesinden, geçim sýkýntýsýndan, savaþlarýn acý yüzünden habersiz yaþamaktýr. Zira bütün dünyaya ayný gözle bakar onlar… Onlarýn düþmanlarý, tarihi emelleri, kinleri, nefretleri yoktur. Saflýðýn en doðal halidir çocukluk… Bir somun ekmek için çöplükleri karýþtýrýrken bile hayata tebessüm edebilmektir. Giydiði eski püskü, yýrtýk pantolonun tasasýný yaþamadan onu bile eðlenceye dönüþtürebilmektir. Hayatýn acý yüzüne gülümsemektir çocuk olmak… Yarýnýn dertlerini sýrtýna almadan, an’ý doyasýya yaþamaktýr. Karamsarlýðýn her çeþidini kovmaktýr hayatýndan...

     Çocuk olmak; bir dað köyünde yoksulluðun getirdiði, tahammülü zor acýlarý anne babayla bölüþmektir; ekmeðin yanýnda katýk aramamaktýr. Etin kokusunu kurbandan kurbana hissedebilmektir taþranýn varoþlarýnda çocuk olmak… Zenginlerin elinden merhamet dilenmektir donuk bakýþlarla… Bir düðün arabasýnýn önüne atýlmaktýr canýný hiçe sayarak…

     Çocuk olmak, bir bombayý oyuncak sanarak avuçlamak ve ömür boyu sakat kalmaktýr Doðu ve Güneydoðu’da… Sakat bacaðýyla yine de hayata güler yüzle bakabilmektir. Gül bahçesine destursuzca girip dikenler içinde iri güller dermektir çocuk olmak…

     Çocuk olmak, bazen de karanlýk odaklarýn emellerine alet olmaktýr. Nereye ve niçin attýðýný bilmeden ara sokaklarda taþ atmaktýr kör kuyulara… Eylemin çirkin felsefesine inemeden bunu bir taþ oyunu olarak görmektir. Sokaklarda kovalamaca oynamaktýr kendince.

     Çocuk olmak, tahta kýlýçla ülkeler fethetmenin garip düþünü görmektir. Ýþlek bir ana yolda, arabalarýn camýný silerek merhamet dilenmektir. Çocukluk hiç farkýnda olmadan kendini tinercilerin tuzaðýnda bulmaktýr ne yazýk ki!... Buz gibi kýþ gecelerinde sokaklarý mesken bilip mavi gökleri yorgan edinmektir üstüne.... Varoþlarda çocuk olmak baskülle tartý yapmak, kâðýt mendil alýp yalvarýrcasýna satmaktýr biraz da… Sokaklarýn diliyle konuþup sokaklarý dost bilmektir çocukluk… Anne þefkatini sokaklarda aramaktýr bir yerde…

     Çocuk olmak; top ve misket oynamak, kaydýraklarda kaymak, anlamsýzlýðý anlam edinmektir çok kere… Topraða yakýn olmak, kendini topraðýn bir parçasý hissetmektir çocukluk… Bazen de bir kamyonun arkasýna takýlýp bir çeþit akrobatlýða soyunmaktýr köyün toprak yollarýnda. Çocuk olmak, bazen de ölümle alay etmektir hiç farkýnda olmadan…

     Çocuk olmak, çok kere oyuncaklarýn dünyasýnda kaybolmaktýr. Onlarla duygusal baðlar kurmak, onlarý hayatýn bir parçasý kabul etmektir. Evcilik oynamaktýr çocukluk… Annelik, babalýk rolüne soyunmaktýr bazý zamanlarda. Hayatý bir oyundan ibaret görmektir masumca… Gece, yataðýna yatýnca her þeyi unutup bir ninninin veya bir masalýn ellerine teslim etmektir kuþ uykusunu. Meleklerle el ele verip dünyayla iliþkiyi kesmektir çocukluk…

     Çocuk olmak, bir yaz yaðmuru altýnda hiçbir þey olmamýþçasýna sýrýlsýklam ýslanmaktýr. Uçurumlarýn ardýný görememektir çocukluk. Bir top için kendini yardan uçurmayý göze almaktýr ne yazýk ki!... Bulutlarý pamuk þekeri olarak görmektir büyüklere inat…

     Çocuk olmak, hayallerin gerçeklere galebesidir. Umudun hiç sönmeyen meþalesini tutuþturarak karanlýklarý ürkek bakýþlarla aydýnlatmaktýr çocukluk… Kýrýk dökük düþleri toplamaktýr cam kýrýklarý arasýndan… Konuþulmasý gereken yerde susmak, susulmasý gereken yerde de konuþmaktýr bazen de… Sýrrýn sýrrýna vakýf olamadan onu paylaþmaktýr çocukluk…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Söz Cambazlarý: Þairler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.