..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Þiirin Büyüsü  
M.NÝHAT MALKOÇ
Hz. Âdem’le dünya macerasý baþlayan insanoðlunun duygularýný ifade etme ihtiyacý da o zaman baþ göstermiþtir. Þiirin bilinmeyen tarihini ta oraya kadar indirebiliriz. Fakat bahsettiðimiz þey, bugünkü anlamda olgun bir þiir deðildir. Neticede duygularýn bir çeþit dýþa yansýmasýdýr. Ýnsan nesli bugüne kadar geçen serüveni içinde duygu, bilgi ve görgü bakýmýndan olgunlaþtýkça þiir de onunla paralel olarak olgunlaþmýþtýr. Ýster iptidai, ister modern olsun; þiirin her çaðda ve her toplumda varlýðýný sürdürdüðünü görüyoruz. Zira þiir, kiþinin kendini ifade etme þeklidir. Üstelik özün özüdür þiir… Bir ihtiyaçtýr ayný zamanda…


:AHJB:

M.NÝHAT MALKOÇ

Hz. Âdem’le dünya macerasý baþlayan insanoðlunun duygularýný ifade etme ihtiyacý da o zaman baþ göstermiþtir. Þiirin bilinmeyen tarihini ta oraya kadar indirebiliriz. Fakat bahsettiðimiz þey, bugünkü anlamda olgun bir þiir deðildir. Neticede duygularýn bir çeþit dýþa yansýmasýdýr. Ýnsan nesli bugüne kadar geçen serüveni içinde duygu, bilgi ve görgü bakýmýndan olgunlaþtýkça þiir de onunla paralel olarak olgunlaþmýþtýr. Ýster iptidai, ister modern olsun; þiirin her çaðda ve her toplumda varlýðýný sürdürdüðünü görüyoruz. Zira þiir, kiþinin kendini ifade etme þeklidir. Üstelik özün özüdür þiir… Bir ihtiyaçtýr ayný zamanda…

Þiirin köklerini çok derinlerde aramak gerekir. Cahiliye Arap toplumlarýna baktýðýmýzda onlarda da þiirin baþköþede olduðunu, büyük itibar gördüðünü görürüz. Onun içindir ki yüce kitabýmýzýn da þiirsel bir belagati vardýr. Çünkü o zamanki toplumun genlerinde bu özellikler vardý. Hatta son Peygamber olarak gönderilen Resulullah’ý da þair olarak görenler vardý içlerinde… Fakat Allah onlara cevap vermekte gecikmiyordu: “Cinlenmiþ bir þair için biz tanrýlarýmýzý mý terk edeceðiz, derlerdi. Hayýr, o (ne þairdi, ne de mecnun). O, gerçeði getirmiþ ve peygamberleri de doðrulamýþtý” (es-Saffat, 37/36-37)

624 sene boyunca dünyaya adaletle nizam veren Osmanlý’da þiir çok önemli yerdedir. Öyle ki Osmanlý padiþahlarý, þairleri koruyup onlara her türlü maddi ve manevi destekte bulunmuþlardýr. Bunun ötesinde Osmanlý þairlerinin çoðu þairdir. Þiirdeki mahlasý “Muhibbi” olan Kanunî’nin kocaman bir Divan’ý vardýr. 2. Murad(Muradî), Fatih Sultan Mehmed(Avnî), 2. Bayezid(Adlî), Yavuz Sultan Selim(Selimî), 3. Mehmed(Adnî), 1. Ahmed(Bahtî), 3. Selim(Ýlhamî), 2. Mahmud(Adlî), 3. Mustafa(Cihangir) gibi padiþahlar ayný zamanda ciddi Divan þairleridir. Bu da gösteriyor ki þiir Osmanlý’da büyük ilgi ve itibar görmüþtür.

Þiir, yüzyýllardan beri edebiyatýn tahtýna oturan ve bu tahtý hiçbir zaman diðer edebî türlere kaptýrmayan bir estetik oluþumdur. Bu tür, edebiyatla adeta özdeþleþmiþtir. Bu sadece bizde deðil, bütün dünya edebiyatlarýnda da böyledir. Þiir deyince bütün akan sular durur.

Þiir modern zamanlara yenilmeyen bir türdür. Dünya deðiþtikçe þiir de deðiþiyor, yenileþiyor ama deðerinden hiçbir þey kaybetmiyor. Þiire ilgi dün olduðu gibi bugün de var. Hatta internetin icadýyla þiirin etki alaný alabildiðine geniþlemiþtir. Hayatýnda þiir yazmayan insan yok gibidir. Herkes ömrünün bir döneminde þiirsel bir þeyler karalamýþtýr muhakkak… Bugün internet ortamýnda binlerce þiir sitesi mevcuttur. Bu sanal ortamlarda birçok kiþi kalem(pardon klavye) oynatmaktadýr. Bunlarýn ne kadar þiir olduðu ayrý bir tartýþma konusudur. Fakat sonuçta hemen herkes þiire bir þekilde hizmet etmek istiyor.

Edebiyat bahçesinin solmayan gülüdür þiir.. O, bütün alýmlýlýðýyla gönül bahçelerini süslüyor. Þair duygularýn tercümanýdýr. Onlar, gözleri kapalýyken de gören insanlardýr. Sevdiðini kaybeden bir aþýðýn iç çekiþleri, bir annenin evladýna duyduðu tarifi kelimelere sýðmayan sevgi, bir askerin vatan için yüreðinde besleyip büyüttüðü sevgi ve muhabbet; þairin ruhunda filizlenir, vakti gelince þiir olup çýkar. Bir çocuðun geleceðe dair umutlarýný, bir aþýðýn kavuþma arzularýný, göklerin sonsuzluðunu, denizlerin enginliðini, dualardaki samimiyeti, en iyi þair bilir ve en iyi o ifade eder. Þiir okuru da bu duygulara ortak olur; ‘ Þair tam da benim gibi düþünmüþ’ der. Kitlelerin duygularýna tercüman olduðu kadar büyür þair… Fakat hissiyatý alelade ifade edenler bodur aðaçlar gibi yerlerinde kalakalýrlar.

Edebiyat uzun asýrlardan beri þiirin büyüsünden nemalanmaktadýr. Zira edebiyatýn geniþ kitlelerce sevilmesini saðlayan türlerin baþýnda gelir þiir… Þiir olmasaydý edebiyat bu noktada olur muydu acaba? Hiç sanmýyorum… Keza þiir edebiyatý bir ana þefkatiyle besliyor.

Þarkta yani Doðuda þairlerin bol olmasý buradaki insanlarýn ruh derinliðinden kaynaklanýr. Onlar köklü bir medeniyetin izlerini ruhlarýna nakýþ nakýþ iþleyerek yarýnlara taþýmýþlardýr. Bu aslýnda þarkýn övünülecek yanýdýr. Batý, hayata daha realist açýdan baktýðý için þiir orada bizdeki kadar itibar görmemiþtir. Fakat bu demek deðildir ki Batý þiiri geridir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Þâirlik Meslek Midir?
Sanatta Marifet - Ýltifat Dengesi
Þiiri Kalýplara Sokmak...
Þiiri Tanýmlamak...
Usta Oyuncu Oktay Gürsoy"la "Öyle Sevdim ki Seni" Filmi Üzerine…
Þiirin Tuzu Biberi: Ýmge
Yolcu Dergisi Üzerine...
Þiir Evini Okura Kapamak...
Yazar Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.