..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Trabzon'da Kültür - Sanat ve Hayat Yahut Kadýnýn Dünyasý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bence dünyanýn en keyif verici iþi bir þeyler üretmektir. Þahsen bir þeyler üretmediðim günü zayi olmuþ bir gün olarak addederim. O gece gözlerime kolay kolay uyku girmez. Bir þeyler ürettiðim gün huzur dolar kalbim… Ýnsanlara faydalý olmanýn, bir eser üretmenin hazzýný doyasýya yaþarým. Ýnsanýn bir þeyler üretmesi için ille de bir iþte çalýþmasý gerekmez. Kiþi isterse ev ortamýnda da üretim yapabilir. Ýlle de bir atölye gerekmez.


:AFBF:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Bence dünyanýn en keyif verici iþi bir þeyler üretmektir. Þahsen bir þeyler üretmediðim günü zayi olmuþ bir gün olarak addederim. O gece gözlerime kolay kolay uyku girmez. Bir þeyler ürettiðim gün huzur dolar kalbim… Ýnsanlara faydalý olmanýn, bir eser üretmenin hazzýný doyasýya yaþarým. Ýnsanýn bir þeyler üretmesi için ille de bir iþte çalýþmasý gerekmez. Kiþi isterse ev ortamýnda da üretim yapabilir. Ýlle de bir atölye gerekmez.

Trabzon’da sanatkâr ruhlu insanlarýn sayýsý çoktur. Kýrsal kesimde aðaç iþleri çok geliþmiþtir. Özellikle emekli olan insanlar kaþýk, kepçe, beþik, makarna çubuðu gibi birçok þey yaparak sanata ve aile bütçesine katkýda bulunurlar. Böylelikle kendileri de bir iþ yapmýþ olmanýn hazzýyla mutlu olurlar. Bu meþguliyet, emekliliðini yaþayan kiþileri hayata baðlar.

     Bizim bu bölgede, Karadeniz bölgesinde kadýnlar hayatýn her yerinde baþ roldedir. Kadýnýn elinin deðmediði iþ yok gibidir. Kadýn tarla kazar, topraðý beller, odun taþýr, havyan yetiþtirir, inek saðar, yayýk yayar, çocuðunu emzirir, besler büyütür. Bunlar yetmiyormuþ gibi bir de kocasýnýn elbisesini yýkar, ütüsünü yapar, sofrasýný önüne getirir; yine de yaranamaz.

     Kadýnlar hayatýn öznesidir. Onlarsýz bir yaþam nerden baksanýz eksiktir. ‘Hayata en büyük deðeri katan kadýnlardýr’ denebilir. Erkekler alýnýnsa da bu bir gerçektir. Son yýllarda bu durum kültür, sanat, yönetim, eðitim alanýnda kendini fazlasýyla göstermektedir. Kadýnlar her iþte erkeklerin bir adým önünde gitmeye baþladý. Bu durum, hayata bambaþka bir renk ve güzellik katýyor. Onlarýn elinin deðmediði iþ eksik kalýyor. Ýyi ki varlar ve hayatýn içindeler…

Ýmkansýz diye bir þey yoktur aslýnda. Ýnsan isterse her þart altýnda her þeyi baþarabilir. Bunun sayýsýz örnekleri mevcuttur. Kiþi yeter ki istesin ve hamle yapsýn; gerisi çorap söküðü gibi gelir. Geçenlerde buna örnek verebileceðimiz güzel bir sergi açýldý Trabzon’umuzda. Mahmut Goloðlu Kültür Merkezi’nde açýlan sergideki eserler iki ev hanýmýna ait… Mehtap Hacýsalihoðlu ve Melike Akbulut’un resimleri bu anlamlý sergide Trabzonlu sanatseverlerle buluþtu. Ben de bu þehirde kültür ve sanata emek veren güzel insanlarýn çalýþmalarýný yakýndan görmek için bu sergiyi keyifle gezdim. Sergideki birbirinden güzel eserlerin sahipleri Mehtap Hacýsalihoðlu ve Melike Akbulut Hanýmefendiler sergiyi gezerken bana serginin ve sergide bulunan eserlerin doðuþ öykülerini büyük bir sabýr ve nezaketle anlattýlar.

Sanata ilgimden dolayý pek çok sergi gezdim Trabzon’da ve Türkiye’nin deðiþik yerlerinde. Sergide eseri olanlar ve protokoldeki seçkin isimler sergi açýlýþlarýnda bulunur; fakat serginin açýlýþýndan sonra hepsi kaybolur, bir daha da görülmezler. Yani sergi sahipleri oraya bir görevli býrakýr, sergiyle o görevli ilgilenir. Fakat bu sergideki eserlerin sahipleri olan hanýmefendiler böyle yapmamýþ, gelen gidenle ilgilenmek ve onlara bilgi vermek için bizzat serginin baþýnda bulunmayý tercih etmiþler. Bu son derece güzel ve örnek bir davranýþtýr.

     “Kadýnýn Dünyasý” adlý bu güzide sergide birbirinden güzel ve özgün çalýþmalar dikkat çekiyor. Üstelik bu eserler bir resim atölyesinde de yapýlmamýþ; hepsi ev ortamýnda bir annenin çocuklarýndan arta kalan zamanýnda üretilmiþler. Demek ki insan isterse kendine boþ zaman bulabiliyor; bulduðu bu boþ zamaný evlenme programlarý ve dizilerle geçirmeyip kültür ve sanata hizmet edebiliyor. Sözüm sabahtan kalkýp akþama kadar; sulandýrýlmýþ evlendirme, dert ve gýybet pazarý mahiyetindeki programlarý izleyip kýymetli vaktini harcayan kadýnlara… Bu kadýnlar akþam olunca da ‘þu dizi senin bu dizi benim’ deyip kanal kanal dolaþýrlar. Öyle ki çocuk ve koca evde aç kalýr, ütülenmemiþ elbiselerin yýðýný adam boyunu aþar. Onlar eser deðil, bol bol dedikodu üretirler. Bu programlarýn müdavimleri gelsin “Kadýnýn Dünyasý” sergisini bir görsünler… Zamanlarýný ne kadar lüzumsuz iþlerle heba ettiklerini bir anlasýnlar.

     “Kadýnýn Dünyasý” adlý bu sergideki eserler rengârenk ve cývýl cývýl… Eserlerin yarýsý daha serginin açýlýþ gününde satýlmýþ. Sanatsever Belediye Baþkanýmýz Dr. Orhan Gümrükçüoðlu’nun bu eserlerden üçünü aldýðýný gördüm. Onu sanata verdiði destekten dolayý kutluyorum. Bu güzel sergideki eserleri alýn teri, göz nuruyla üreten hanýmlarý alkýþlýyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akýn Akýntürk ve Eðitici Teatral Konserler
Usta Bir Heykeltýraþýn Ucuz Ölümü

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.