..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Kurban Bayramý'nýn Düþündürdükleri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Günlerin en müstesnasýdýr bayramlar… Ortak deðerlerimizin en baþta gelenidirler. Daha çok bayramlarda hatýrlarýz birbirimizi; birlik ve beraberlik tavan yapar bu güzel zaman dilimlerinde. Bir baþka kenetleniriz bayramlarda. Hasretler geçici olsa da son bulur bu sayýlý günlerde. Ýçimize doðan sevgi güneþi bir baþka ýsýtýr bizi. Hüznümüzü, acýmýzý ve yalnýzlýðýmýzý paylaþarak azaltýr; mutluluklarýmýzý ise paylaþarak çoðaltýrýz bu kýymetli günlerde. Bayram gelince aramýzdaki mesafeler ortadan kalkar, kurumaya yüz tutan tebessümler yeniden yeþerir dudaklarýmýzda. Gönüllerimize nur, hanelerimize huzur dolar.


:ACCC:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Günlerin en müstesnasýdýr bayramlar… Ortak deðerlerimizin en baþta gelenidirler. Daha çok bayramlarda hatýrlarýz birbirimizi; birlik ve beraberlik tavan yapar bu güzel zaman dilimlerinde. Bir baþka kenetleniriz bayramlarda. Hasretler geçici olsa da son bulur bu sayýlý günlerde. Ýçimize doðan sevgi güneþi bir baþka ýsýtýr bizi. Hüznümüzü, acýmýzý ve yalnýzlýðýmýzý paylaþarak azaltýr; mutluluklarýmýzý ise paylaþarak çoðaltýrýz bu kýymetli günlerde. Bayram gelince aramýzdaki mesafeler ortadan kalkar, kurumaya yüz tutan tebessümler yeniden yeþerir dudaklarýmýzda. Gönüllerimize nur, hanelerimize huzur dolar.

Kurban, iki dini bayramdan biridir. Her yýl on gün evvel koþar gelir beldemize; geliþiyle ruh iklimimize renk ve ahenk katar. Zira teslimiyetin sembolüdür kurban… Hakk’a yakýnlaþmanýn vesilesi… Ýbrahim’in Ýsmail’ini Hakk için feda etme kararlýlýðýnýn somutlaþmýþ þeklidir. Kurban Bayramý’nda gönüller Allah’a daha bir yaklaþýr; tekbirler saðanak saðanak iner dil semasýndan. Gönüllerden gönüllere boþalýr sevgilerin en katýksýzý… Kazalar ve belalar bertaraf olur Kurban Bayramlarýnda… Karanlýk yüreklerimize bir dolunay misali doðar bayram neþvesi... Sevgiler yumak yumak birleþip bir sevgi çýðýna dönüþür gönül yamaçlarýnda. Duaya kalkan eller boþ çevrilmez geri; çölleþen yürekler rahmet damlalarýyla hayat bulur. Bayram sabahýnda erkenden kalkýp camiye koþar dedeyle torun, ayný safta yönelirler yüce Allah’ýn huzuruna. Yürekler Allah’ýn aþkýyla çarpar seher vakitlerinde…

Bir aya yakýn bir zamandan beri Kurban Bayramý telaþý içerisinde yaþýyorduk milletçe. Bu süreç içerisinde þehirlerimizde kurban satýþ alanlarý kuruldu. Aileler kýran kýrana pazarlýklar neticesinde kurbanlýklarýný alarak bayramý beklemeye baþladýlar. Çocuklarýmýz da bu bayram sayesinde inek, koyun ve keçi gibi hayvanlarý pazarlarda yakýndan görüp tanýma fýrsatý buldular. Bütün zorluklara raðmen güzel þeylerdi yaþananlar… Þimdi kurban kesmenin heyecaný içerisinde iþin son noktasýndayýz. Dört gün boyunca bayramý doyasýya yaþayacaðýz.

Yoksullarýn kazanýnda da et piþecek bu bayramda… Et kokusu yayýlacak yetim sofralarýna. Yüzleri gülecek solgun benizlilerin… Bolluk ve bereketin esintisi, ruhlardaki yangýnlarý söndürecek. Zenginler, senede bir kez olsa da, hatýrlayacaklar düþkünleri... Paylaþmanýn ve bölüþmenin doyumsuz hazzýný doyasýya yaþayacaklar bu bayramda da...

     Türk-Ýslam kültüründe bayramlar kaynaþma vesilesidir. Bu özel günlerde büyükler ziyaret edilerek elleri öpülür. Hastalar ziyaret edilerek hâl hatýrlarý sorulur. Eþ-dost ve akrabalara tek tek uðranýlarak gönülleri alýnýr. Böylece bayramlarýn gerçek gayesi olan sýla-i rahim ve yakýnlaþma gerçekleþtirilir. Fakat günümüzde ne yazýk ki bu saydýklarýmýzýn çoðu yapýlmýyor. Bu çað birçok þeyi yozlaþtýrdý. Bayramlarýmýz da bu yozlaþmadan nasibini aldý. Bayram deyince iþten kaytarma ve tatil akla geliyor. Bayramlar tatillere vesile kýlýnýyor. Turizm þirketleri tarafýndan tatil organizasyonlarý yapýlýyor. Bayram gelir gelmez aileler soluðu bir tatil beldesinde alýyor. Büyüklerin bayramlarý ancak telefon aracýlýðýyla kutlanýyor. Bu durum, dedeyle torunun kaynaþmasýný engelliyor. Zamanla sevgi baðlarý da çözülüyor.

     Bazý kesimler Kurban Bayramý’ný, ne yazýk ki, anlamsýz tartýþmalarla sulandýrma peþindedir. Aslýnda Kurbanla ilgili her þey ayet ve hadislerde açýkça dile getirilmiþtir. Bunlarýn ötesinde yorumlar üretip insanlarýn zihnini bulandýrmanýn bir manasý yoktur. Tartýþmalarý bir kenara býrakarak bayram sevincini doyasýya yaþayalým. Sözlerimi bir bayram þiirinde dile getirdiðim duygularla sonlandýrmak istiyorum. Kurban Bayramýnýz kutlu olsun:

“Müminler koþup gelmiþ Hakk’ýn emridir diye
Öksüzler için bayram ne büyük bir hediye!...
Emre itaat edip saf tutmuþ dede-torun
Budur gerçek yüzümüz, tabloya kafa yorun…
Doldu mabedin içi uhrevî bir havayla
Bütünleþtik çok þükür ‘Hakk’ denilen davayla”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.