..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Kuruluþunun 44. Yýlýnda Kuþakkaya Gazetesi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Gazetecilik bir sevdadýr; bulaþýnca býrakamazsýnýz. Anadolu’da hiçbir kurum ve kuruluþtan destek almadan, kýt imkânlarla gazete çýkarmak zor bir iþtir. Onun için bu iþi bir sevda mesleði olarak görüp gazetecilik aþkýna eldeki gelirini(belki emekli maaþýný) bu iþe sarf eden kiþilere olan saygým ve sevgim sonsuzdur. Bu kiþilerden biri de Gümüþhane’de Kuþakkaya Gazetesi’ni 44 yýldan beri istikrarlý bir þekilde çýkaran, Anadolu basýnýnýn duayenlerinden biri olan Turan Tuðlu’dur. Gazeteciliði bir sevgi iþi ve tutku olarak gören Turan Tuðlu, bu iþi büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla 44 yýldan beri gerçekleþtiriyor. Kuþakkaya Gazetesi 1967 yýlýnda Turan Tuðlu ve Zühtü Çetinkaya tarafýndan Gümüþhane’de kurulmuþtur. Bu güzide gazete, adýný þehre tepeden bakan Kuþakkaya Daðý’ndan almaktadýr.


:BGDA:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Gazetecilik bir sevdadýr; bulaþýnca býrakamazsýnýz. Anadolu’da hiçbir kurum ve kuruluþtan destek almadan, kýt imkânlarla gazete çýkarmak zor bir iþtir. Onun için bu iþi bir sevda mesleði olarak görüp gazetecilik aþkýna eldeki gelirini(belki emekli maaþýný) bu iþe sarf eden kiþilere olan saygým ve sevgim sonsuzdur. Bu kiþilerden biri de Gümüþhane’de Kuþakkaya Gazetesi’ni 44 yýldan beri istikrarlý bir þekilde çýkaran, Anadolu basýnýnýn duayenlerinden biri olan Turan Tuðlu’dur. Gazeteciliði bir sevgi iþi ve tutku olarak gören Turan Tuðlu, bu iþi büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla 44 yýldan beri gerçekleþtiriyor. Kuþakkaya Gazetesi 1967 yýlýnda Turan Tuðlu ve Zühtü Çetinkaya tarafýndan Gümüþhane’de kurulmuþtur. Bu güzide gazete, adýný þehre tepeden bakan Kuþakkaya Daðý’ndan almaktadýr.

     Gümüþhane küçük ve þirin bir Anadolu þehridir. Bu yörenin insaný bu zor coðrafyada zor þartlar altýnda kýt kanaat geçinirler. Fakat þehirlerini ve onun kadim deðerlerini baþ tacý ederler. Kuþakkaya da bu þehrin en eski ve en köklü deðerleri arasýndadýr. Gümüþhaneliler bu gazeteyi daima desteklemiþler ve ona güvenmiþlerdir. “Kuþakkaya yazmýþsa doðrudur” kanaati bu þehrin insanlarýnýn zihnine yerleþmiþtir. Bu güveni ve sadakati kazanmak kolay olmamýþtýr. Gümüþhane’ye doðru ve tarafsýz haber sunan Kuþakkaya ekibi bu güvene layýk olmaya çalýþmýþtýr. Son yýllarda gerçekleþtirdikleri yenilikler bu gazeteyi daha güçlü kýlmýþtýr.

Köklü bir yerel gazete olan Kuþakkaya, kuruluþundan beri Gümüþhane’ye çok þey kazandýrmýþtýr. Gümüþhane’nin gözü, kulaðý ve sesi olan Kuþakkaya; gördüðünü yazmýþ, hiçbir þeyi görmezlikten gelmemiþtir. Gümüþhane Üniversitesi’nin kurulmasýnda bu gazetenin yayýnlarýnýn büyük etkisi vardýr. Daha bunun gibi birçok hizmette bu gazete rol oynamýþtýr.

Kuþakkaya Gazetesi’nin adý Gümüþhane’yle özdeþleþmiþtir. Bu gazetenin millî meselelerde dik ve tavizsiz bir duruþu vardýr. Kuþakkaya’nýn yazar kadrosu ulusal gazeteleri aratmayacak kadar zengindir. Alanlarýnda uzman birçok kalem bu gazetede gerçeklere ýþýk tutmaktadýr. Bu gazetenin baþyazarý olan mümtaz insan Turan Tuðlu her gün yazdýðý birbirinden deðerli ve aydýnlatýcý yazýlarýyla gündemi yorumlamaktadýr. Ýlerleyen yaþýna raðmen kalemi elden býrakmayan, genç gazetecilere model olan Tuðlu’yu kutlamak gerekir.

Turan Tuðlu Aðabeyle kiþisel hukukumuz çok eskilere dayanýr. 1992 yýlýnýn sonunda Gümüþhane’ye öðretmen olarak atandýðýmda ilk tanýþtýðým kiþilerden birisi o idi. O zamanlarda baþladýðým Kuþakkaya köþe yazarlýðýmý 18 seneden beri aralýklý olsa da devam ettiriyorum. Bugüne kadar yazdýðým hiçbir yazýya en küçük bir müdahalede bulunulmamýþtýr. Bu da Kuþakkaya Gazetesi’nin ne kadar demokrat bir gazete olduðunu açýkça ortaya koyuyor. Kuþakkaya, benim için gazetecilikte bir mektep görevi görmüþtür. Bu gazetede yazan yazarlarýn çoðu ulusal medyada kalem oynatabilecek güçtedir. Bir Gümüþhane sevdalýsý olan, Gümüþhane üzerine birbirinden güzel deneme türünde yazýlar kaleme alan Ali Coþkun Hirik, bu gazetenin olmazsa olmazlarýndandýr. Çok güçlü ve sanatsal derinlikli kalemi olan Hirik’in ulusal medyada, mesela Doðan Grubu gazetelerinde yazmamasýný hâlâ anlayabilmiþ deðilim.

Kuþakkaya bir kültür gazetesidir ayný zamanda. Gazetenin ikinci sayfasýnda her gün düzenli olarak yayýnlanan þiir köþesi bunun ispatýdýr. Köþe yazarlarýnýn kaleme aldýklarý yazýlarda da kültürel konular sýklýkla iþlenmektedir. Bu gazetede yazanlarýn ortak sevdasý Gümüþhane’dir. Bir Trabzonlu olmama raðmen buna ben de dâhilim. Beþ yýl ekmeðini yediðim, suyunu içtiðim bu topraklara olan sevgimi kelimelerle ifade etmem zordur.

Kuþakkaya Gazetesi son yýllarda bir de internet sitesini yayýna soktu. Bu site, gazeteye ulaþamayan gurbetteki Gümüþhaneliler için çok önemli bir hizmet veriyor. Bu sitede güncel Gümüþhane haberlerine ve Kuþakkaya Gazetesi’ndeki yazarlarýn yazýlarýna ulaþabilirisiniz.

Gümüþhaneliler, Kuþakkaya gibi bir gazeteye sahip olduklarý için çok þanslýlar. Gazetenin baþyazarý Turan Tuðlu’ya Allah’tan uzun ve saðlýklý bir ömür diliyorum. Ne diyelim nice güzel yýllara… Kuþakkaya’nýn 44. yayýn yýlýný kutluyor, baþarýlar diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Bir Köprübaþý Sevdalýsý: Ahmet Sancak
Eski Türkler'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü
Soyadýyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardým
Ýslâmiyet ve Türkler

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.