..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Sanatta Marifet - Ýltifat Dengesi  
M.NÝHAT MALKOÇ
“Marifet iltifata tabidir, sermayesiz meta zayidir” demiþ atalarýmýz…. Yani yerinde ve zamanýnda yapýlan iltifatlar, iltifat yapýlan kiþiyi kamçýlayarak onun baþarý ve performansýný fazlasýyla artýrýr. Güzel sözler ve samimi övgüler ferdin daha mükemmel eserler ortaya koymasýný beraberinde getirir. Bu, bir anlamda yeteneklerin cilalanarak daha parlak ve göz alýcý olmasýný saðlar. Zira kiþisel becerilerin geliþtirilmesinde iltifatýn sihirli bir tesiri vardýr.


:BCBC:

M.NÝHAT MALKOÇ

     “Marifet iltifata tabidir, sermayesiz meta zayidir” demiþ atalarýmýz…. Yani yerinde ve zamanýnda yapýlan iltifatlar, iltifat yapýlan kiþiyi kamçýlayarak onun baþarý ve performansýný fazlasýyla artýrýr. Güzel sözler ve samimi övgüler ferdin daha mükemmel eserler ortaya koymasýný beraberinde getirir. Bu, bir anlamda yeteneklerin cilalanarak daha parlak ve göz alýcý olmasýný saðlar. Zira kiþisel becerilerin geliþtirilmesinde iltifatýn sihirli bir tesiri vardýr.

Ýltifat bir çeþit ödüllendirme ve takdir anlamýna gelir. Ödülün ille de maddî olmasý gerekmez. Hoþ bir söz de bir çeþit ödüldür insanlar için…. Baþka bir deyiþle sözle kamçýlama… Motivasyon için iltifattan daha etkili bir ilaç yoktur. Bazen bu, maddî ödüllerden daha etkili olabilir. Yeter ki samimi ve yerinde olsun; ölçüsü iyi ayarlanabilsin.

Ýltifat demek kiþiyi körü körüne övmek deðildir. Överken de gerekçe belirtmek gerekir. Aslýnda en zor iþtir eleþtirmenlik… Bunun ayarýný ve kývamýný iyi tutturmak gerekir. Onun için eleþtirmenleri de birer sanatkâr kabul ediyoruz. Onlara ‘sanat eðitmenleri’ demek de doðru bir ifade olsa gerek… Çünkü yerinde ve isabetli eleþtiri kadar, kiþiyi eðiten baþka bir þey yoktur. Sanatkâr, isabetli eleþtirilerden kendine pay çýkararak eksikliklerini giderir.

Millet olarak eleþtiri algýmýz ne yazýk ki yanlýþtýr. Eleþtiri, sadece olumsuzluklarý görmek olarak anlaþýlýyor. Oysa olumluyla olumsuzu bir arada dile getirmek, bir çeþit kritik yapmaktýr gerçek eleþtiri… Sözünü ettiðim bu tarz eleþtiri, tahammülsüz toplumlarda geliþmez. Biz de tahammülsüz insanlardan oluþan bir toplum olduðumuz için eleþtiri bizde de geliþmemiþtir. Bu, aslýnda geliþmemizin ve deðiþmemizin önünü týkayan büyük bir engeldir.

Yerel ve ulusal olmak üzere bugüne kadar otuzun üzerinde ödül kazandým. Evimde plaket koyacak yer kalmadý desem abartmýþ olmam sanýrým. Ödüllerimi sýralamaya kalksam herhalde birkaç sayfa tutar. Bu beni fevkalade mutlu ediyor; yazma þevkimi daha da artýrýyor; hissiyatýmý kamçýlýyor. Ben bu bereketli kaynaktan besleniyorum. Eserimin beðenildiðini görmek bana enerji olarak yansýyor. Onun içindir ki bu durumu bilen ve yaþayan bir insan olarak beðendiðim eserlerin sahiplerine övgü dolu sözler sarf etmede cimri davranmýyorum. Biliyorum ki övgü; büyük küçük, kadýn erkek herkes için bir ilaç kadar tesirlidir. Fakat bilinmelidir ki samimiyetten uzak olan övgüler bu tesiri saðlamaktan çok uzaktýr.

‘Marifet iltifata tabidir’ der eskilerimiz… Samimi iltifat görmek dünyanýn en güzel duygusudur. ‘Samimi’ sözünü özellikle vurguluyorum. Çünkü günümüzde iltifatýn da ayarýný bozdular. Ne yazýk ki bu alanda da kantarýn topuzu kaçtý. Ýnsanlar iltifatlarýnda da samimi deðiller çok kere. Bunda, iltifat edenler kadar iltifat görenler de suçludur. Zira eleþtiriye tahammül edemeyen fertlerden oluþan bir toplumuz. Adam þiir kitabý yayýnlýyor. Size de getiriyor kitabýný. Bir anlamda hediye ediyor size. Fakat açýkça söylemese de sizden kitapla ilgili bir yazý bekliyor. Okuyorsunuz þiir kitabýný. Aslýnda hiç de beðenmiyorsunuz. Bunu dile getirmek hiç de kolay deðil. Çünkü size kitabýný imzalayan kiþi sizden nasihat deðil, övgü dolu sözler bekliyor. Sözde eleþtirmenler basýyor övgüyü. Fakat gerçek eleþtirmenler gördüðü hatalarý açýk yüreklilikle ifade ediyor. Bu sefer de kitabýn sahibiyle bozuþuyorsunuz.

Bunlarý bizzat yaþayan biri olarak konuþuyorum. Bana da þairinden imzalý birçok kitap geldi bugüne kadar…. Nezaketle aldým, teþekkür ettim, okudum ve hakkýnda yazýlar kaleme aldým. Beðenmediðime, gerekçelerini de sýralayarak açýkça ‘beðenmedim’ dedim. Beðendiklerimi de överken hiç cimri davranmadým. Hakkýnda olumsuz eleþtirilerde bulunduðum bir kýsým þair ve yazardan ondan sonra selam bile alamadým. Fakat doðru bildiðim yoldan sapmadým yine de… Bunu yaþayan biri olarak, iltifatýn da samimi ve yalancý olanlarýný ayýrt etmek gerektiðine inanýyorum. Samimi eleþtiriler aslýnda eleþtirilen kiþinin elinden tutmak, ona yol göstermek anlamý taþýr. Beni önyargýsýz eleþtirenler aslýnda benim gerçek dostlarýmdýr. Onlar benim yoluma ýþýk tutuyorlar aslýnda. Ödüllere de böyle bakýyorum ben. Zaten akýllý bir þair ve yazar ödülün niteliðini de anlayabilecek yetkinliktedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Þâirlik Meslek Midir?
Þiiri Kalýplara Sokmak...
Þiiri Tanýmlamak...
Usta Oyuncu Oktay Gürsoy"la "Öyle Sevdim ki Seni" Filmi Üzerine…
Þiirin Büyüsü
Þiirin Tuzu Biberi: Ýmge
Yolcu Dergisi Üzerine...
Þiir Evini Okura Kapamak...
Yazar Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.