..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Namaz Kýldýðýn Zaman...  
M.NÝHAT MALKOÇ
Toplum olarak kendimizi hep iyiler zümresi içinde görürüz. Kimse kendini kötü görmez. Peki, iyiliðin ölçüsü nedir? Bazýlarýna göre namaz kýlmak, bazýlarýna göre yardýmsever olmak, bazýlarýna göre de temiz kalpli olmak(ölçüsü nasýl hesaplanýyorsa!... ) Bizim inancýmýzda iyiliðin ve üstünlüðün ölçüsü Allah’a yakýn olmak, yani takvadýr.


:AEJJ:

M.NÝHAT MALKOÇ

Toplum olarak kendimizi hep iyiler zümresi içinde görürüz. Kimse kendini kötü görmez. Peki, iyiliðin ölçüsü nedir? Bazýlarýna göre namaz kýlmak, bazýlarýna göre yardýmsever olmak, bazýlarýna göre de temiz kalpli olmak(ölçüsü nasýl hesaplanýyorsa!... ) Bizim inancýmýzda iyiliðin ve üstünlüðün ölçüsü Allah’a yakýn olmak, yani takvadýr.

Üstünlük takvadadýr. Takva sahibi olmak için de þuurlu bir Müslüman olmak gerekir. Þuurlu mümin olmanýn ilk þartý da namazlarý vaktinde eda etmektir. Dinin direði olan namaz, kulun ahrette hesaba çekileceði ilk ibadettir. Mizan terazisinde öncelik namaza verilecektir.

Kiþinin ergenlik çaðýna girdiðinden itibaren kýlmadýðý her vakit namaz onun günah hanesine yazýlýr. Bu bir ömür boyunca devam etse günahlarýnýz nereye varýr? Bunu hiç düþündünüz mü? Namaz kýlmamayý bir eksiklik olarak görenlerin sayýsý ne kadardýr?

Namaz, nefes almak kadar elzem bir ibadettir. Zira ruhlar namazla soluklanýr. Namaz kýlmak demek, sure ve dualar eþliðinde eðilip kalkmak demek deðildir. Namazý kulluk þuuru içerisinde kýlmak gerekir. Daha doðrusu namazý yaþamak lazýmdýr. Namaz kýlmanýn da kendine göre þartlarý var. Yüce Rabbimiz bu hususta þunlarý söylüyor: “Baksana þu dini, mahþer ve hesabý yalan sayana! O, yetimi þiddetle itip kakar. Muhtacý doyurmayý hiç teþvik etmez. Vay haline þöyle namaz kýlanlarýn: Ki onlar namazlarýndan gafildirler (Kýldýklarý namazýn deðerini bilmez, namaza gereken ihtimamý göstermezler). Ýbadetlerini gösteriþ için yaparlar; zekât ve sadakalarýný esirger, ufacýk bir yardýmý bile engellerler.(Maun Suresi)

Namaz, günahlardan arýnmak için bir fýrsattýr. Onun için kul, namazýný kýlmaya aþkla, þevkle baþlamalýdýr. Zira kýlacaðý namaz onun ruhundaki kirleri temizlenecek, onu felaha erdirecektir. Öte yandan namazda secde, Allah ile kulun buluþma noktasýdýr. Kul, secdede Rabbine olan teslimiyetini, sevgi ve muhabbetini bildirir. Secdedeki kiþi, âlemlerin rabbi olan Allah’a olan baðlýlýðýný ilan eder, diðer sahte mabutlarý reddettiðini belirtir. Yaratan, yaþatan ve doyuran Allah’a teslim olur. Kaçýmýz secdede bu düþünceleri layýkýyla yaþýyoruz?

Ýnsanlar genelde namazý bir borç olarak gördüðü için kýlarlar. Borç ödemek ne kadar zorsa namaz kýlmak da onlar için o kadar zordur. Onlar ezan okunduðu zaman namaz vaktinin girmesine pek de memnun olmazlar. Onun içindir ki namazý tehir edip dururlar. Namazlarýný iki namaz arasýnýn son dakikalarýna sýkýþtýrýrlar. Onlar abdestten de tasarruf ederler. Sýkýþýk abdestle gün boyu namaz kýlmaktan çekinmezler. Oysa Müslüman, namazý Allah’tan korktuðu için deðil, Allah’ý sevdiði için, ona teþekkür etmek için huzur ve huþu içerisinde kýlar. Mümin, ezan okunduðu zaman abdestini alýr, caminin yolunu tutar, namazýný büyük bir sevinçle cemaatle kýlar. Bu tip insanlar, ezaný namazýn bir müjdecisi olarak görürler.

Namazý korkularýndan emin olmak için kýlanlar, bir an evvel kýlýp üzerinden atmak isteyenler rükû ve secdelerini kýsa tutarlar. Yanýndaki kiþi secdeden kalkana kadar onlar iki rekâtlýk namazý bitirirler. Böyle baþtan savma kýlýnan namazýn kime ne hayrý olabilir ki?...

Ýnsan beden ve ruhtan müteþekkil bir varlýktýr. Ruhun huzura ve sükûna kavuþmasý manevi açlýðýmýzýn doyurulmasýyla mümkündür. Namazýn güzelliklerini mahdut sözlerle ifade etmek zordur. Bu müstesna güzellikleri ancak yaþayarak anlayabiliriz. Çölleþen ruhumuz namazla birlikte adeta zemzemlerle suya doyar. Kuruyan gönül ovalarýmýz yeþerir. Ýbrahim’e gülzar olan ateþ, bize de gülümser, ateþin baðrýnda güller boy gösterir. Bizi sýradan canlýlar zümresinden çekip alarak eþref-i mahlûkat eyler namazýn gülen yüzü. Çocuklarýmýz namazla birlikte hayatýn çirkefliklerinden uzak dururlar. Hayatý diri kýlar her rekâtta okunan fatihalar… Namaz sonrasýnda Allah’ýn rahmet ve merhametine uzanan eller boþ dönmez hiçbir zaman. Allah, kulunun dileklerini duymazlýktan gelmez; ona bütün cömertliðiyle bereket sofrasýný açar. Hayatý anlamlý kýlmanýn ve huzura tutunmanýn yegâne yolu secdeden geçer. Namaz bizim huzurumuzdur. Ruhlardaki fýrtýnalar ancak namaz sonrasýnda diner. Öyleyse ne duruyorsunuz haydin namaza, haydin kurtuluþa… Namazlarýnýz kabul olsun…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.