..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Oruca Dair Mülahazalar  
M.NÝHAT MALKOÇ
Zaman yine bir nehir misali aktý ve ramazan ayý kapýmýza dayandý. Çoðu kiþinin dilinde ‘ne de çabuk geçti günler’ yakýnmasý var. Haksýz da deðiller; zira günler çok hýzlý bir tempoda mukadder sona akýyor. Bizlere düþen yakýnma deðil, yaþadýðýmýz günlerin içini doldurmaktýr. Zaten elden gelen de budur. Hiçbirimiz günlerin akýþýna müdahale edemeyiz.


:AABI:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Zaman yine bir nehir misali aktý ve ramazan ayý kapýmýza dayandý. Çoðu kiþinin dilinde ‘ne de çabuk geçti günler’ yakýnmasý var. Haksýz da deðiller; zira günler çok hýzlý bir tempoda mukadder sona akýyor. Bizlere düþen yakýnma deðil, yaþadýðýmýz günlerin içini doldurmaktýr. Zaten elden gelen de budur. Hiçbirimiz günlerin akýþýna müdahale edemeyiz.

      On bir ayýn sultaný olan ramazan ayý, hayata artý deðerler katýyor. Bu ayla beraber olaðan giden hayatta olaðanüstü güzellikler kendini gösteriyor. Ruhlarýmýz beden kafesinden kanatlanýp adeta masmavi göklere yol alýyor. Eksik yanlarýmýz tamamlanýyor. Ruh yaralarý ramazan merhemiyle saðalýyor. Dostluklar hatýrlanýyor, aileler arasýnda gidip gelmeler baþlýyor. Fakirler ve kimsesizlerin yýl boyu çektiði açlýklar daha iyi idrak edilebiliyor.

     Ramazan gönül ufkumuzu geniþletiyor. Diðer zamanlarda göremediðimiz, doyasýya yaþayamadýðýmýz manevi güzellikleri bu müstesna ayda doyasýya yaþama imkâný buluyoruz. Bu ayýn mukaddes ikliminde, unuttuðumuz deðerleri ve deðerlileri hatýrlayabiliyoruz. Bir anlamda gönül gözümüzü açýyor oruç, basiret nazarlarýmýzýn zincirini kýrýyor.

     Oruç nice asýrlardýr insanlarýn maneviyatýný tamir ediyor. Rabbimizin “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere olduðu gibi size de yazýldý. Belki bu sayede takvaya erersiniz.”(Bakara 183) hitabý orucun çok eski ve köklü bir ibadet olduðunu gösteriyor. Yani oruç ibadeti sadece Ýslam ümmetinin üzerine farz kýlýnmamýþtýr. Bizden önceki milletler ve ümmetler de oruçla imtihan edilmiþtir. Bu da orucun önemini daha da artýrýyor.

     Hakkýyla tutulan oruç, kulun takva sahibi olmasýný saðlar. Yukarýdaki ayette de orucun gayesi takvaya ermek olarak gösteriliyor. Takva deyip de geçmeyin, takva kulu kuldan ayýran bir üstünlük sebebidir. Bizi yaratan ve doyuran Allah bizim kaþýmýza, gözümüze deðil; takvamýza deðer veriyor. “Üstünlük takvadadýr” hadisi de bunu apaçýk göstermiyor mu?

     Oruç sadece yemekten içmekten kesilmek deðildir. Orucu bu kadar basit bir ibadet olarak görmek onu layýkýyla anlayamamaktýr. Oruç; ne zaman ne yapacaðý belli olmayan, kulu daima dipsiz uçurumlarýn eþiðine götüren nefsi zincire vurmaktýr. Oruç tutmak; her türlü fitne fesada, gýybete karþý kendini ve dilini tutmaktýr. Zira kulluk bilinci içerisinde olmayan kiþiye orucun ne faydasý olabilir ki? Orucu rejim yapmaktan ayýran da kulluk bilincidir.

     Bazý aklý evveller ‘Oruca ne gerek vardý?’ sualini soruyorlar anlamsýzca. Oruç hakikatini idrak edemedikleri için orucu bir zulüm gibi görüyorlar. Ne yazýk ki onlar oruçla perhizi bir görüyor, bunlarý birbirine karýþtýrýyorlar. Aslýnda mülkün sahibi olan Allah’ýn bizim orucumuza hiç ihtiyacý yoktur. Fakat bizim Allah’ýn orucuna ihtiyacýmýz vardýr. Zira oruç nefis terbiyesidir. Oruç, kulun imanýný diri tutar. Pörsümüþ yanlarýmýzý tazeler. Oruçla her dem yeniden doðarýz. Tabir caizse ölen iman hücreleri oruçla yenilenir, kuvvet kazanýr.

     Her þeyi þekilden ibaret görüyor, öze inemiyoruz. Bu sýðlýk oruç ibadetinde de karþýmýza çýkýyor. Ne yazýk ki orucu da yemek ve içmekten kesilmek olarak, þekli boyutuyla görüyoruz. Oysa oruç manevi kamalata eriþmek için kutlu bir merdivendir. Bu merdivenle Hakk’ýn rahmet iklimine çýkarýz. Biz orucu kulluk bilinci içerisinde tutacaðýz ki oruç da bizi kötülüklere bulaþýrken, belalara uðramaya ramak kala, sýrattan ayaðýmýz kaydýðýnda tutacak.

     Orucu hakkýyla tutmak demek orucu tüm azalara tutturmak demektir. Nefsini açlýkla terbiye eden insan baþkalarýnýn arkasýndan konuþmaz, onlarý çekiþtirmez. Haramlara karþý hassas olur, þüpheli þeylerden sakýnýr. Oruçlu insan; gözünü, dilini, kulaðýný, elini, ayaðýný haramlardan çeker; cinsel arzularýný helal dairesinin dýþýna çýkarmaz. Keza oruç büyük küçük demeden bütün günahlara sýrt çevirmektir. Bunu baþaramýyorsanýz orucunuz makbul deðildir.

     Bedenin zekâtý olarak kabul edilen orucu layýkýyla tutan kiþi Allah’ýn razý olacaðý insanlarýn vasýflarýyla vasýflanýr. O kendi günahlarýný görür, baþkalarýnýn günahlarýný görmez. Baþkalarýnýn hatalarýna deðil, kendi iç dünyasýna bakar. Bütün Müslümanlarý kardeþ bilir ve bu anlayýþla onlara yaklaþýr. Ne mutlu oruçla, ruhlarýnýn senelik tadilatýný yapabilenlere!...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.