..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ömer Faruk Hüsmüllü




21 Kasým 2010
Sermaye Ürkek ve Zenginler de Korkak mý?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Günümüzde polis sayýmýz 230.000’i aþmýþ, 218.600 tane özel güvenlik görevlisi istihdam edilmiþ, Jandarmada 250.000’e yakýn eleman görev alýyormuþ.


:AFAH:

Üretimin olmazsa olmazlarýndan bir tanesi de tabii ki “sermaye”dir. O nedenle körükörüne sermaye düþmanlýðý yapmak yanlýþ olur. Ancak üretim araçlarýna dönüþtürülmeyen, sadece para olarak bir köþede bekletilen sermayeye de bir þeyler söylemek gerekir.
Türkiye’deki sermaye risk taþýmayan alanlara yöneliyor. Yýllardýr durum ayný. Önceleri dövize yöneldi, sonra ise faize. Son zamanlarda döviz ve faiz umulan kârý getirmeyince borsayý baþtacý yaptý.
Sermaye fabrika kurmayla neden uðraþsýn ki? Ýzin alacaksýn, aylarca süren bürokratik iþlerin peþinde koþturacaksýn, açtýktan sonra iþçilerle uðraþacaksýn; vergisini, sigorta primini, kýdem tazminatýný ödemeye çalýþacaksýn… Bir sürü þey. Borsa, döviz ve faiz böyle mi?
Peki Türkiye’de sermaye sahibi zengin var mý?
Birkaç gün önce birçok gazetede yer almayan, bir-iki gazetenin de küçük puntolarla bir köþecikte yer verdikleri bir haber:
“Türkiye'nin yurtiçi ve yurtdýþý milyoner sayýsý Eylül ayý itibariyle geçen yýlýn ayný dönemine göre 3 bin 102 kiþi artarken, yurtiçi ve yurtdýþý yerleþiklerden oluþan milyonerlerin bankalarda tuttuklarý mevduat ise 48 milyar 683 milyon TL'lik artýþ gösterdi.
Yurtiçi ve yurtdýþý yerleþiklerden oluþan 32 bin 526 milyoner mudi hesabýnda, toplam 256 milyar 917 milyon TL bulunuyor.”
Bu haber de gösteriyor ki zengin insanýmýz var ve her geçen gün bu sayý daha da artýyor.
Okuyucu “bu haberden bana ne!” diyebilir. Çünkü zengin saysýnýn artmasý onun iþsizliðine, yoksulluðuna çare deðildir. Týpký fert baþýna düþen milli gelirin 10.000 dolarý aþtýðý haberi gibi.
Ýþçi, memur, emekli, iþsiz, köylü düþünüyor:”Evde dört kiþiyiz. On bin çarpý dört, eder kýrkbin. Bu hesaba göre bizim haneye yýlda kýrkbin dolar girmesi gerekiyor, tabii adil bir bölüþüm varsa… Ohhh, gel keyfim gel! Kýrk bin dolarla neler yapýlmaz? Hadi ben bunun yarýsýndan vaz geçtim, hiç olmazsa yirmi bin dolar olsa! Ona da razýyým.”
Böyle düþünen garibim, kendisinden daha kötü durumda olanlarýn da bulunduðunu biliyor mu, acaba? Yoksulluk sýnýrýnýn da altýnda bulunan milyonlarca insanýmýzýn bulunduðunu söyleyelim de bazý kiþiler teselli bulsun.
**
Bir gazete haberi daha:
The Economist'in gerçekleþtirdiði araþtýrma, Türkiye'nin en zenginlerinin servetlerini katladýðýný ortaya koydu. En zengin 100 Türk'ün toplam serveti 227 milyar dolar.
**
Sermaye ürkek ve zenginler de korkak mý?
Sermayenin ürkek olduðu kesin, ama zenginlerin korkak olup olmadýðýný bilemem!
Çocukluðumdan hatýrlýyorum: Oturduðumuz mahallelerde zenginlerin yaþadýklarý konaklar vardý. Onlarýn varlýðý bizi rahatsýz etmez, gözümüze batmazdý. Ayný þey öteki taraf için de geçerliydi.
Sonralarý zenginler yavaþ yavaþ mahallelerden villalara, sitelere taþýnmaya baþladýlar. Villa ve sitelerin etrafý bir-iki adam boyunda duvarlarla çevriliydi. Bir müddet sonra bu yetmedi, duvarlar yükseldi. Gene olmadý, duvarlarýn üzerine dikenli teller çekildi. Bu da yeterli görülmemiþ olmalý ki güvenlik elemanlarý uygulamasý baþladý. Hayret, bu da yetmedi; villalar ve siteler kameralarla donatýldý. Bu da yetmezse hangi tedbire baþvurulacaðýný doðrusu ben de merak ediyorum.
**
Çok oldu, farkýndayým ama bu son olsun! Bir gazete haberi daha:
Ýçiþleri Bakanlýðý’nýn 2011 yýlý bütçe görüþmelerinde, kiþi baþýna düþen güvenlik personeli sayýsý ve özel güvenlikçiler tartýþma konusu oldu. Bakan Atalay konuþmasýnda, bugün itibariyla Jandarma Genel Komutanlýðý’nda 244 bin 966, Kamu Düzeni ve Güvenliði Müsteþarlýðýnda 71, Emniyet Genel Müdürlüðü’nde 230 bin 387 ve Sahil Güvenlik Komutanlýðý’nda ise 5 bin 283 personelin görev yaptýðýný açýkladý. Atalay, özel güvenlik sektörüne iliþkin de güncel verileri açýkladý. Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun çerçevesinde, bakanlýðýnýn özel güvenlik þirketlerine ve özel güvenlik eðitim kurumlarýna faaliyet izni verdiðini ve özel güvenlik uygulamasý bulunan tüm kurumlarý denetlediðini anlatan Atalay, “Özel güvenlik hizmetleri kapsamýnda 410 bin 659 gencimize özel güvenlik kimlikkartý verilmiþ; bunlardan 218 bin 600’ü özel güvenlik sektöründe fiilen istihdam edilmektedir” dedi.
**
Sözün sonu:
Günümüzde polis sayýmýz 230.000’i aþmýþ, 218.600 tane özel güvenlik görevlisi istihdam edilmiþ, Jandarmada 250.000’e yakýn eleman görev alýyormuþ.
Bütün bu verileri alt alta koyup toplarsanýz yaklaþýk 700.000 kiþi içgüvenliði saðlamaya çalýþýyor.
Soru þu olmalý: On sene önce içgüvenliði saðlayan eleman sayýmýz ne kadardý, suç istatistiklerimiz nasýldý, þimdi nasýl?
Unutmadan söyleyeyim: Isparta ilimizde kiþi baþýna düþen polis sayýsýnda AB kriterlerinin üzerindeymiþiz.
Böyle bir ülkede sermayenin ürkek, zenginin de korkak olmasý için bir neden var mý? Sýcak para sahibi globalci kardeþlerimize(!) duyurulur.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Safety First
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
22 Kasým 2010
Sýcak para, rant maksadýyla geldiði ve bu nedenle davet edildiði için güvenlikleri ! ön planda tabi. Ama bu özgürlük! ve demokrasi ortamýnda ! ''olacak o kadar '' artýk. Teþekkür ve saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!
"Adam Olmayan" Adamlar!..
Millet Ýsterse Tarih Tekerrür Etmez!
Duble Yol Mu, Duble Fiyasko Mu?
Ben "Evet"i Basacaðým
Ampul Vicdanlarý Aydýnlatabilir mi?
Ben,ben,ben…gene Ben!
Ýnsanoðlu Nereye?
Kriz Teðetcileri Vuruyor
Bu Bilge (!) Adamlar Kaç Kiþi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.