..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




23 Kasým 2010
Toplumdan Erkek Karakterleri  
Fuat Türker
Rabbimiz’in beðendiði tek bir mümin karakteri vardýr. Bu kadýn ve erkeðe göre deðiþik özelikleri olmayan tek bir karakterdir. Toplumun yüklediði farklý roller, maddi açýdan sýnýfsal farklýlýklar ya da mesleki özellikleri içermez. Bu kararlý karakterin en önemli özelliði takva sahibi olmak ve koþullara göre üstün niteliklerinden ödün vermemektir.


:AEBA:
Dinden uzak toplumlarda geleneklerden etkilenerek oluþmuþ ‘kadýn ve erkek karakterleri’ vardýr. Cahiliye toplumunun her bireyi bu karakterin tüm özelliklerini bilir. Aileler, daha doðmadan çocuklarýna cinsiyetine göre adeta paket program halinde hazýrlanmýþ olan bu karakteri nasýl vereceklerinin hayalini kurarlar.

Cahiliye toplumunda erkek karakterinin ilk kuralý güçlü olmaktýr. Hatta bu özellikler ’erkek dediðin...’ diye baþlayan cümlelerle anlatýlýr. Bu telkinle erkeklere üstün bir rol biçilir. Dolayýsýyla kadýnlara kalan, ikinci sýnýf ve ezik bir karakter rolüdür. Onlar da zaten aldýklarý telkinlerle bu silik karakter özelliðini benimserler. Erkekler, üzerlerinde daha üstün baþka karakter olmamasý nedeniyle kendilerini yeterli görürler. Akýllarýný çok beðendiklerinden, özellikle ‘saçý uzun aklý kýsa’ kadýnlarýn eleþtiri ya da önerilerine kulak týkarlar. Çünkü kadýn, ‘eksik etek’ tir ve ‘elinin hamuruyla’ erkek iþine karýþmamalýdýr.

Bunun yaný sýra erkek, toplumun kendisine biçtiði bu rolü kurallarýn dýþýna çýkmamaya özen göstererek oynar. Genç- yaþlý her erkek güçlü ve cesurdur, korkusuzdur. Hiçbir nedenle acý çekmez; çekse de dýþarýya belli etmez. Acizlik göstermez; çünkü bunlar kadýnlarýn özellikleridir, erkeðin acizlik göstermesi toplumda hoþ karþýlanmaz. Erkek acý duymaz, korkmaz, aðlamaz…Bu liste böyle uzar gider…

Toplumun erkeðe telkini olan güçlü, cesur ya da kararlý olmak gibi karakter özellikleri aslýnda güzel özelliklerdir. Ancak Kuran ahlakýný yaþamayan kiþinin üstünlük iddiasý zamanla, gurur, kibir ve büyüklenme duygularýna yol açar. Bunlar ise Allah Katýnda beðenilmeyen tavýrlardýr:

"Ýnsanlara yanaðýný çevirip (büyüklenme) ve böbürlenmiþ olarak yeryüzünde yürüme. Çünkü Allah, büyüklük taslayýp böbürleneni sevmez." (Lokman Suresi, 18)

Toplumda daha önce söz ettiðimiz erkek karakteri modelinin tam aksini yaþayan kimseler de vardýr. Bu kiþilere cahiliye toplumunda ‘kýlýbýk erkek’ adý verilir. Güç ve üstünlük iddiasýndaki erkek karakterinin tersine, bu kiþiler çok pasif bir yapýya sahiptirler. Zaten bir üstünlük iddialarý da yoktur; baþkalarýnýn kontrolüne sýðýnmayý tercih ederler. Toplumda ise kiþiliksiz görülür, “haným köylü”, “haným evladý” gibi deyimlerle alay konusu olurlar.

Cahiliye toplumundaki bir diðer karakter kýlýbýk erkeðin aksine ‘kazak erkek’ olarak isimlendirilen karakterdir. Bu kiþilere göre erkek kayýtsýz þartsýz üstündür; kadýn ise kayýtsýz þartsýz zayýftýr. Kazak erkeðe göre kadýnýn pek deðeri yoktur, kadýn adeta malý gibidir. Gerektiði zaman kadýna sert de davranýlabileceðine inanýrlar. Sert ve donuk görünerek, kaba davranarak kendilerine özel bir tarz oluþturmuþlardýr.

Toplumdaki bir diðer karakter ise ‘akþamcý’ olarak adlandýrýlan erkek karakteridir. Bu kiþiler için yaþamdaki en büyük eðlence, özel hazýrlanan içki sofralarýnda içip, sarhoþ olmaktýr. Akþamcý arkadaþ grubu hemen her akþam birlikte içki içer, kendilerince eðlenirler.

Akþam baþlayýp gecenin geç saatlerine kadar süren masa sohbetlerinde yararlý ve hikmetli hiç bir konu konuþulmaz. Boþ ve yararsýz konulara takýlýp, üzerinde saatlerce nutuk atarlar. “Ne olacak bu ülkenin hali?” sorusuyla baþlayan sohbet, bazen tartýþma ya da kavgayla sonuçlanabilir. Gündüzleri de bu kimseler genelde yorgun, huysuz ve asýk suratla dolaþýr, akþamdan kalma olmalarýný da mazeret olarak ileri sürerler.

Saydýklarýmýzýn dýþýnda, cahiliye toplumunda daha yüzlerce farklý erkek karakteri vardýr. Bu karakterler Kuran’ý temel almadýðý için, çarpýk anlayýþlar içindedirler. Ayrýca kendilerine biçilmiþ bu karakteri yaþayan kimselerin, hayatlarýndan gerçek anlamda memnun olmadýklarý da açýkça görülür.

Çözüm, tüm insanlarýn bu yoðun, kemikleþmiþ telkinlerden sýyrýlýp, Kuran’daki ‘mümin karakteri’ni yaþadýklarýnda gerçekleþecektir. Allah, kadýn ya da erkek, kulunun yaþayabileceði en huzur verecek hayatý ve mutluluðun yolunu yine Kuran’da bildirir.

Rabbimiz’in beðendiði tek bir mümin karakteri vardýr. Bu kadýn ve erkeðe göre deðiþik özelikleri olmayan tek bir karakterdir. Toplumun yüklediði farklý roller, maddi açýdan sýnýfsal farklýlýklar ya da mesleki özellikleri içermez. Bu kararlý karakterin en önemli özelliði takva sahibi olmak ve koþullara göre üstün niteliklerinden ödün vermemektir.

Ýnsaný sonsuz nimet ve güzelliklere götürecek olan bu üstün özelliklere sahip olmak için yalnýzca samimiyet ve Allah’a teslim olmak yeterli olacaktýr. Bu hiç zaman almaz; bir anda içten arzu edip, Kendisine sýðýnan kuluna Allah icabet edecektir.

Kadýn ya da erkek, samimi bir niyetle Allah’ýn hoþnutluðunu kazandýracak bir karakteri kazanmak mümkündür. Çünkü Allah kulunun içindekini ve gizlediklerini en iyi bilendir; ona þah damarýndan daha yakýndýr. Ýnsan niyetini deðiþtirdiðinde, Rabb’i dilerse kiþinin üzerindeki güzelliklerini artýracaktýr.

Ey Ademoðullarý, içinizden size ayetlerimi haber veren elçiler geldiðinde, kim sakýnýrsa ve (davranýþlarýný) düzeltirse iþte onlar için korku yoktur, onlar mahzun olmayacaklardýr. (Araf Suresi, 35)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.