..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Ahmet Sargýn




24 Kasým 2010
Gazeteci Þair Yazar Kelami Akdemirle Röportaj  
Ahmet Sargýn
Gazeteci Þiar Yazar Klemai akdemirle yapýlan Röportaj


:AGJE:

Röportaj: Ahmet SARGIN
Sarýkayalý Gazeteci Þair yazar Kelami Akdemirle Yaptýgýmýz röportajý sizlerle paylaþýyoruz.

A.SARGIN:Öncelikle bize kýsaca kendinizi tanýtýr mýsýnýz?

K.AKDEMÝR: 1960 Yýlýnda Sarýkaya da doðdum.1981 yýlýnda muhasebeciliðe baþladým.Halen mesleðe pasif olarak devam ediyorum.Gazeteciliðe olan ilgimden dolayý bu yönümü zaman içerisinde geliþtirdim.Yerel gazetelerde çalýþtým.çeþitli dergi ve gazetelerde makaleler yazdým.Þiire olan merakým da vardý.Þiir Ýnternet sitesi olan “Edebiyat Defteri.com’ “da yazmaya baþladým.Farklý bir dünyaya dalmýþtým.

Þu an þiirde yazýyorum.Emekliyim ancak, Sarýkaya Belediyesinde Basýn-Yayýn Müdürlüðü görevini de yürütmekteyim.Sarýkaya’nýn tanýtým faaliyetlerinde ve sosyal etkinliklerde görev alýyorum.Ýlçemizin,Ýlimizin hatta Türkiye’nin deðiþik yörelerindeki tüm sosyal aktivitelerin içerisinde olmaktan mutlu oluyorum. Yozgatlý olmanýn verdiði öz güven ile Ýlimizi en iyi þekilde temsil ettiðime inanýyorum.
Sarýkaya Þair ve Yazarlar Derneðini kurdum ve Yön.Kurulu Baþkanlýðýný yapýyorum.Ayrýca Yozgat Þair ve Yazarlar Birliðinin de üyesiyim.Bir çok edebiyat sitelerinde üyeyim.Evli, 3 çocuk babasý ve bir torun sahibiyim.

A.SARGIN :Kelami Bey, Çalýþmalarýnýz hakkýnda bize bilgi verir misiniz?

K.AKDEMÝR: Öncelikle bana böyle bir imkaný tanýdýðýnýz için þahsýnýza ve Ýleri Gazetesine teþekkür ediyorum.Çalýþmalarým sosyal faaliyetler alanýnda devam etmektedir.Kendi ilçemde yaz aylarýnda her yýl yaptýðýmýz yaz konserleri ile halkýmýzýn biraz olsun günün stresinden uzaklaþmasýna vesile oluyoruz. Genelde Yozgatlý ses sanatçýlarýmýzý davet ederek programlar düzenliyoruz.Önümüzdeki yazdan baþlayarak Kaymakamýmýz Yaþar DÖNMEZ’in de himmetleriyle Belediye Baþkanýmýz Ali Osman ERBÝR’in de projeleri arasýnda yer alan “KAPLICA FESTÝVALÝ” adý altýnda birkaç gün devam edecek etkinlikler düzenleyeceðiz.

Bu projelerin gerek sunumunda gerekse sahne performansý ile Türk Sanat Müziðinde sahne alarak sosyal faaliyetlerin içerisinde yer alýyorum. Geçtiðimiz günlerde Antalya Kemer’de Kemer Sanatçýlar Derneði Baþkaný Bolat ÜNSAL’ýn daveti ile 3 günlük bir etkinliðe katýldýk.Yozgatlý þairlerden Osman Yüksel,Nuh þahin, Mehmet Karaaslan ve Ruhi Bakýr’ýn da katýldýðý muhteþem bir program yapýldý.Yozgat’ý burada en iyi þekilde temsil ettik.Ben de bu programda Türk Sanat Müziðinden parçalar okuduðum iki eserle katýldým.

Programa gidiþimizde bizlere sponsorluk eden Yozgat Halk Bankasý Müdürü sayýn Bekir ATA’ya da Gazeteniz aracýlýðý ile teþekkür etmek istiyorum. Faaliyetlerimiz dolu dolu devam ediyor.Bir dergi ve kitap çalýþmam var.Ýlçemizi tanýtýcý kapsamlý bir kitap çalýþmasýna baþlýyorum.Köyleri de kapsayacak faydalý bir eser olacaðýna inandýðým bir çalýþmadýr bu… Þiir kitabýmý ileri de çýkarmayý düþünüyorum.

A.SARGIN: Yozgat Þairler ve Yazarlar Birliðinin çalýþmalarýný nasýl buluyorsunuz?

K. AKDEMÝR: Yozgat Þair ve Yazarlar Birliðinin ben de üyesiyim. Birliðin faaliyetlerini 10. Sürmeli Festivali Þairler Þöleninde tanýdým, Ýlk defa katýlmýþtým.Hatta o günkü programý da þair hemþehrimiz Serap ÖZALTUN ile sunmuþtuk. Þahsýnýzda ilimizde yapýlan sosyal faaliyetlerde büyük gayretler ile önemli çalýþmalar yapýlmýþtýr. Ancak þunu net olarak ifade etmek gerekirse, gördüðüm manzara Yozgat’ta hiç yakýþmýyor. Soysal faaliyetlere katýlým çok düþük.

Bizim yaptýðýmýz þairler þöleninde en azýnda protokol üyelerin çoðunluðunu görmek isterdim.Sayýn Valimiz ve Sayýn Belediye Baþkanýmýz dýþýnda kimse gelmiyor.Mesela Milli Eðitimden daha fazla katýlýmcý beklerdim.Eðitimle iç içeyiz neden gelmezler anlamak mümkün deðil.

O zaman toplumdaki ahengi dayanýþmayý,kültür seviyesini, ahlaki davranýþlarý nasýl vereceðiz? Buralara duyarlý insanlar gelmezse topluma ne anlatacaðýz? Kimse kusura bakmasýn ama, yaþadýðýmýz topluma karþý sorumluluklarýmýz var.Topluma saygýmýz gereði sosyal etkinliklerin de içerisinde yer almalýyýz. Biraz öz eleþtiri yapýyoruz ama bu bir gerçek.

Duyarlý, sorumluluk sahibi insanlarýn kalkýp, bugün þiir dinletisi var gitmeliyim veya baþka bir sosyal faaliyete önemli bir mazeretim olmadýðý takdir de katýlabilmeliyim diyebilmelidir.

Evet bu anlamda Yozgat Þair ve Yazarlar Birliðinin bundan sonraki programlarýnda umarým katýlýmcýlar bu duyarlýlýðý gösterirler, bunu hep beraber göreceðiz. Önümüzdeki “SÜRMELÝ FESTÝVALÝNE” Þubat ayý itibariyle çalýþmalara baþlayýp belirlenen proje dahilinde yol alýnacaðýný tahmin ediyorum.Sayýn Valimiz Necati ÞENTÜRK’ ün de þair olmasý bizler için ayrý bir mutluluk sayýn Valimizden manevi desteklerini yerine göre de maddi desteklerini bekliyoruz.

A. SARGIN: Kelemi Bey, pek çok þiir þölenine katýlýyorsunuz, Yozgat Sürmeli Þiir Þölenini deðerlendirir misiniz?

K. AKDEMÝR: Evet bir önceki sorunuzda kýsmen buna deðindim.Sürmeli Festivali Þiir Þölenine Türkiye’nin dört bir yanýndan þair ve yazar dostlarýmýzla sanatçýlar katýlýyor.Yozgatlý olarak Türkiye’de ki namýmýz “Yiðidin harman olduðu diyar.” Misafirlerimizi bizlere yakýþýr þekilde aðýrlamak asli göreviz olmasý gerekir. Ama ben de içinde olduðum için bu eksikleri gördüm. Öz eleþtiri kimse alýnmasýn ama bu da gerçek..Seyirci yok, destek olunmuyor, dernek yalnýz baþýna kaderiyle baþ baþa kalýyor. Kurumlar bizlere yeterince destek olmuyorlar.

En azýndan misafirlerimizi aðýrlama konusunda daha rahat yer temini yapabilmeliyiz. Sonuçta senede bir defa yapýlýyor, yazan çizen insanlar geliyor. Ýl adýna bundan daha güzel bir tanýtým olur mu? Bu faaliyetler 3 ay önceden tespit edilerek festivale son bir ay kala kesinleþmelidir. Mümkünse ayný yerde kalýnýp ayný yerde yemekleri ayarlanmalýdýr. Cidden büyük sýkýntýlar yaþanýyor.

Sürmeli Festival komisyonun da Yozgat þair ve Yazarlar Birliði de görev almalýdýr.Þairler ile ilgili programýn gerçekleþmesi þair ve Yazarlardan istenmelidir. Kültür Bakanlýðýndan destek alýnmalýdýr. Ve Mutlaka dýþarýdan gelen misafirlerimiz her halükarda rahat ettirilmelidir.

A. SARGIN: Sizce Yozgat’ýn tanýtýmý nasýl olmalýdýr? Yozgat Þairler ve Yazarlar Birliði olarak çalýþmalarýmýzýn ilimizin tanýtýmýna katkýsýnýn olduðunu düþünüyor musunuz?

K. AKDEMÝR: Elbette Yozgat’ýn tanýtýmýnda þair ve yazarlarýn katkýsý çok büyük. Gelen yazarlarýmýzýn her biri sitelerinde,dergi, gazete ve köþe yazýlarýnda Yozgat’ý Yozgatlýyý anlatmaktadýrlar. Bundan daha güzel bir tanýtým olabilir mi.Para verseniz belki de bu kadar geniþ tanýtým yapamazsýnýz. Ancak bizim en büyük eksikliðimiz kendi insanýmýzýn sahip çýkmamasýdýr.Ne olursunuz hiçbir þey yapamýyorsan en azýndan Sürmeli Festivali Þiir Þölenine, salona gelerek onlara destek verin, alkýþ tutun yeter.

Ýlin tanýtýmý öncelikle kendi kendimize sahip çýkmamýzdan geçmektedir.Toplum olarak bizi bir nemelazýmcýlýk almýþ baþýný gidiyor.Ardýndan þikayetler baþlýyor, iþ yok, aþ yok, Yozgat ta canlýlýk yok gibi.. Bir ilin öncelikle sosyal anlamda geliþmesi gerekir ki diðer alanlarda da geliþsin...Üniversite geldi Yozgat’ta bir çok þey kendiliðinden geliþti.

Bizleri çok kaba bilirler il dýþýnda, bu imajýn deðiþimi için üniversitemizin katkýsý olacaktýr. Bu çocuklara sahip çýkýn destek olun deriz...Dilde farklý telaffuzlar davranýþ modelleri bölgeyi olumlu yönde etkilemiþtir. Fazla açmak istemiyorum.Buna benzer sosyal geliþmeler bölgeye her zaman olumlu yansýmýþtýr.Ben diyorum ki, Yozgat’ýn tanýtýmýný tüm Yozgatlý el ele verip bu tanýtýmý birlikte yapmalýdýr.Sosyal etkinlikleri takip edip mutlaka katýlmalýdýr.Sýzlanmaya gerek yoktur.Yozgat’ý yine Yozgatlý tanýtacaktýr. Bunu baþkalarý gelip de yapmayacaktýr.

A. SARGIN: Þiir edebiyat adýna unutamadýðýnýz bir anýnýzý bizimle paylaþýr mýsýnýz?

K. AKDEMÝR: Ben yazmayý çok seven kendini geliþtirmeyi arzu eden birisiyim. Ben þiir yazmayý denememiþtim.Bir öðretmen arkadaþým kendisi de þiir yazar.Bana þiir yaz dedi. Ben de, hocam ben anlamam dedim. Senin ruhun yazar dene dedi.Ýlk defa Edebiyat Defteri.com adresini de o önermiþti. Oraya “Her gece seninleyim” þiirini yazmýþtým.Þiirden sonra hoþuma gitti, bir, iki derken yazmaya baþladým. Çok sýk þiir yazmýyorum. Ama yazmam gerektiðin de yazýyorum. Çok güzel olumlu tepkiler yorumlar alýyorum. Þair dostlarýma ayrý ayrý teþekkür ediyorum.

A: SARGIN: Yozgat Sürmeli Þiir Þöleninin nasýl olmasýný isterdiniz? Bu konuda eleþtirileriniz var mý? Bundan sonra yapýlacak þiir þölenlerimize katýlmayý düþünür müsünüz?

K. AKDEMÝR: Elbette bir Yozgatlý olarak Sürmeli Þiir Þölenine katýlmayý düþünüyorum.
Yozgat’a ve Yozgatlý’ya vefa borcumuz vardýr. Yurdun dört bir yanýndan ilimize gelen þair yazar gazeteci dostlarýmýza sahip çýkmak da bizim görevimizdir. Þairler de memleketlerine döndüklerinde Yozgat’ý anlatýyorlar, tanýtýyorlar. Bu manada bizlere düþen sorumluluklar var. Nedir bu, ilimize gelen þair ve yazarlara sahip çýkmak. Bunu sadece birilerine býrakmamak.. Kýsacasý: Yozgatlý þairlere ve yazarlara destek olup çalýþmalarýna yardýmcý olmak… Çünkü bizler Yozgat’ýn fahri kültür elçileriyiz.

A.SARGIN: Bunlarýn dýþýnda söyleyeceðiniz bir þey var mý? Yozgatlý Hemþerilerimize?

K.AKDEMÝR: Yozgat Ýnsaný merttir. “Yiðidin harman olduðu diyar!” Yozgat….Ancak sanki bu biraz simge gibi kalmýþ, tamam mert olalým da, bu mertliði kendi memleketimize de göstersin. Ýnsanýmýza sahip çýkalým.Yozgat’ta biraz palazlandý mý esnafýmýz hemen il dýþýna gidiyor. Peki nasýl kalkýnacaðýz o zaman? Uzaktan uzaða ahkam kesmekle olmuyor.

Bizler samimi olmadýðýmýz sürece, Yozgat’a destek olup birbirimize sahip çýkmadýðýmýz sürece geliþemeyiz. Ýnsanýmýzý Arkadaþ, kardeþ kabulleneceðiz düþmanca deðil, dostça kucaklaþmalýyýz. Neyi paylaþamýyoruz Allah aþkýna…Yozgat’tan kimler geldi, kimler geçti..Kime kaldý, kime kalacak…Yeter artýk kendimize gelmemiz gerekir.Birbirimize tepeden bakmayý hor görmeyi býrakmalýyýz. Komþunda 3 varsa, Allah sana 5 versin… Ýnancýmýzda bize bunu emrediyor. Bir gün bu gemi batarsa geminin direðine sarýlmak kimi kurtarýr?

Bana da gazetenizde yer verdiðiniz için teþekkür ediyorum. Ayrýca ÝLERÝ GAZETESÝ Yöneticilerine ve Yozgatlý hemþerilerime de saygýlarýmý sunuyorum.

A. SARGIN: Kelami Bey bunlarýn dýþýnda hemþerilerimizle paylaþmayý düþündüðünüz þeyler var mý, varsa bunlarý paylaþýr mýsýnýz.

K. AKDEMÝR: Efendim bu konuda þunlarý söylemek mümkün bir defa þair ve yazar bana göre toplum mühendisleridir.Toplumun (tabiri caizse) kalp atýþlarýný en iyi bilenlerdir.Biliyorsunuz okuma alýþkanlýðý toplumumuzda düþük seviyelerde, hiç unutmuyorum bir sendika yaptýrdýðý anket çalýþmasýnda okuma alýþkanlýðýný araþtýrmýþ ortaya çok çarpýcý bir sonuç çýkmýþtý.Eðitim camiasýnda %68’i nin kitap okuma alýþkanlýðý olmadýðý ortaya çýkmýþtý.Bu durum bir gerçeði gözler önüne sermektedir insanlarýmýz okumuyor.Ýnternetten çýkalý hele hiç okumuyor.Böyle bir toplumu yeniden icat etmeye çalýþsanýz bu kadar baþarýlý olamazsýnýz.

Mutlaka teknolojiyi kullanalým ama bu bizi daha farklý alanlara aktif faaliyetlere yönlendirmeli. Peki bu gün yaþananlar böyle mi? Durum aslýnda çok vahim özellikle yeni yetiþen nesil günden güne okuma alýþkanlýðýný terk ediyor.

Ýþte tam burada þair ve yazarlara derneklere büyük görevler düþüyor.Sosyal faaliyetlerle okumanýn önemini yeni nesle anlatmak. Üniversitelerle konuyla ilgili iþbirliði yaparak gençleri bilgilendirmeliyiz .Kýsaca okumayý sevdirmeliyiz.

Bu ülkenin aydýný, eðitimcisi okumazsa gençlere ne diyebiliriz .Bu milli bir görevdir, bu sorumluluðu hissetmeliyiz.Neler yapýlabilir, bu konu masaya yatýrýlmalýdýr diye düþünüyorum.

Gençlerin beyinleri uyuþturuluyor internetin verdiði rehavetle pc’nin baþýnda çürüyor.Ne yapýp edip sosyal projeler üreterek gençleri bu alanlara çekmeliyiz .Ýþin laf edebiyatýný bir kenara býrakmalýyýz. Sorumluluklar almalýyýz. Bu çocuklar bizim çocuklarýmýz, beyin gücümüzü korumalýyýz. onlarý kaderine terk edemeyiz. Milli eðitim müdürlüðü baþkanlýðýnda Þair ve Yazarlar Birliðinin de içerisinde olduðu bir çalýþma komisyonu kurularak sosyal projeler üretilebilir.

-A. SARGIN: Röportaj için Ýleri adýna teþekkür eder, iyi çalýþmalar dileriz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yozgat Sevdalýlarý Þairler Antolojisi - 2021
Ýsmail Koçakla Vuslat Yolculuðu
Þairler Tarihi Konaklarý Þenlendirdi
Yozgat'ta Þiir Rüzgarý Esti
Artvin Þiir Þöleni Muhteþemdi
Yozgat Aydýncýk Kazankaya Kanyon Festivali
Yozgat Sarýkaya Þiir Etkinliði
2017 Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni
Simurg Ateþini Antalya da Yaktýk
Yozgat Þairler ve Yazarlar Birliði Bayan Üye Kaydý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Git ve Yavuz Katrancý - Bozkýrýnoðlu
Edebiyatýmýzýn Güçlü Kalemi Harika Ufuk
Yozgat Sorgunlu Ozan Yýldýz'a Vefa Gecesi Düzenlendi
Yerköy Yeni Mahalle Merkez Camii Ýnþaatý
Þair Yazar M. Nihat Malkoçla Röportaj
Hataya Serinyol Þiir Dinletisi
Sevil Mýýsrlýoglu - Güneþi Kurþunladýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yozgat Agahefendi Ýlköðretimde Yazarlýk Dersi [Þiir]
Bir Selam Gönder [Þiir]
Yolun Açýk Olsun [Þiir]
Ýçim Yanýyor! [Þiir]
Seni Seviyorum [Þiir]
Kurtlar Sofrasý [Þiir]
Yaktýn da Gittin [Þiir]
Özledim Seni [Þiir]
Fatma Çetin Kabadayý Ýle Röportaj [Roman]
Yozgat Fatih Sultan Mehmet Ortaokulunda Kariyer Günleri [Deneme]


Ahmet Sargýn kimdir?

Emekli Öðretmen Yozgat Þairler Yazarlar Birlið Baþkaný

Etkilendiði Yazarlar:
Türk Yazarlarý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Sargýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.