..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Ayþe Kaya




25 Kasým 2010
Siz Hiç Âþýk Oldunuz Mu?  
Ayþe Kaya
Aþk Mekke’de baþlar, aþk Medine’de baþlar. Ve vatana dönüþ yaklaþtýkça hasrette kalplere düþmeye baþlar daha o anda. Gözlerde yaþlar sel olur ayrýlýk akla düþtükçe, zorla ayrýlan sevgililer gibi kýrýlýr kollar kanatlar. Gönül artýk yasa girer, oda týpký Kâbe gibi karalara bürünür. Ayrýlýðýn ateþi dönmeden yakar daha ve döndüðündeyse yandýkça yanar, ateþ büyür içinde asla kor olmaz ve sönmez bu aþk ateþi. Dertli bir âþýktýr hacý.


:AECG:
Siz hiç âþýk oldunuz mu? Bu soruyu yönlünü her ne kadar kaptýrmýþ olsa da, henüz hac ve umre ibadeti yapmamýþ kiþilere soruyorum. Hani hep genel bir düþünce vardýr hacca gitmiþ kiþiler için, “caným nasýlsa bir kere gitmiþler, farz ibadetlerini yapmýþlar daha niye yeniden gitmek istiyorlar ki, onun yerine baþka hayýr yapsýnlar ya da baþkalarýný yollasýnlar.” Yahut ta imrenenler der ki “siz gittiniz tamam sýra bizde artýk” hakikaten de imrenilecek en güzel þeylerden biridir hac için yola çýkanlara özenmek ve iç geçirerek “inþallah bir gün bende giderim” demek.
Hac! Akýllarýn alamayacaðý bir büyü. Gitmeden önce sadece özenirsiniz, gitmek için dualar edersiniz, çünkü Kâbe Allah’ýn evidir orda Yaratýcýnýn huzurunda olmak herkesin hayalleri arasýnda vardýr ve Medine Peygamberin –a.s.- þehridir, bu güzel þehirde asrý-saadetten bir kare bulmak da yine herkesin özendiði bir durumdur. Çünkü biz severiz Rabbimizi ve Peygamberimizi. Yýllarca didinip dururuz hac parasýný biriktirebilmek için beklide. Rýzkýmýzdan çoluk çocuðumuzun nafakasýndan kýsarýz kavuþabilmek için o mübarek topraklarla. Bazen ateþ düþer içimize bir Kâbe resmi görünce ya da hacýlar televizyonlarda göründükçe kalbimiz küt küt atar “ah bende orda olsaydým” diye. Ýþte bu, kalbin yaþayacaðý en güzel özlemlerden biridir. Ne var ki, bir hacýya “siz gittiniz býrakýnda gitmeyenler gitsin birazda, daha niye gidiyorsunuz demek onlara yapýlacak en büyük zulümlerden biridir.” Her âþýk mutlaka ki bir kez daha sevdiðini görmek için can atar. Ýþte bir kere hacca gidenlerde artýk âþýk olmuþlardýr oralara. Gönüllerini kaptýrmýþlardýr kara gözlü yar Kâbe’ye. Beklide gitmeden önce onlarda hep önceden yargýlamýþlardýr tekrar tekrar gidenleri ama þimdi anlar onlar giden neden tekrar gelmek için can atýyor.
Kâbe büyüler, âþýk eder bir kere kendisiyle göz göze geleni kendisine, kara bir sevda düþürür kalbe. O güne kadar kendisini merakla görmek isteyen kalp artýk ona esir olur, merak biter ama artýk bitmeyen bir aþk baþlar. Ayný þekilde Efendimizin a.s. Yeþil Kubbesi de kendisine bir kez bakaný mest eder kendisine, gönül artýk bu iki aþkýn arasýnda yanýp durur. Mekke’deyken Medine’yi özler, Medine’deyken de Mekke’yi. Dedik ya hani gelmeden önce her þey bir meraktýr ve istektir, geldikten sonra baþlar asýl her þey. Derki hacý kendi kendine “ keþke daha evvelden gelebilseydim, bir kez daha gelebilir miyim acaba, ne hata etmiþim yeniden gelenleri kýnayarak meðer.”
Bu yazýlanlar belki basit gelebilir birçok kiþiye, ya da “ne demek caným, ben hiç gitmeden ama bende çok istiyorum gidebilmeyi bende aþýðým Kâbe’ye Yeþil Kubbeye” diyebilirsiniz ama inanýn ki bir kez gidince sizde böyle düþüneceksiniz. Eski gitme arzunuzla gittikten sonraki arzunuz ne kadar da farklý olacak, önceki devede kulak gibi gelecek hatta. Önceden bir kere gitmek istediyseniz þimdi bin kere isteyeceksiniz ve hep fýrsat kollayacaksýnýz, artýk demeyeceksiniz çoluk çocuðum ne olacak. Gözünüzü kara bir sevda bürümüþken diðer sevdalar basit gelecek.
Aþk Mekke’de baþlar, aþk Medine’de baþlar. Ve vatana dönüþ yaklaþtýkça hasrette kalplere düþmeye baþlar daha o anda. Gözlerde yaþlar sel olur ayrýlýk akla düþtükçe, zorla ayrýlan sevgililer gibi kýrýlýr kollar kanatlar. Gönül artýk yasa girer, oda týpký Kâbe gibi karalara bürünür. Ayrýlýðýn ateþi dönmeden yakar daha ve döndüðündeyse yandýkça yanar, ateþ büyür içinde asla kor olmaz ve sönmez bu aþk ateþi. Dertli bir âþýktýr hacý. Derdini de yine sadece onun gibi dertliler anlar ve derdinin tek çaresi de sevgilisiyle yeniden buluþmasýdýr. Ýki sevgilinin yeniden bir araya gelmesine kim ne diyebilir ki? Kalplerin sükûnu için bu þarttýr nede olsa. Âþýk olmuþ bir gönül ya sevdiðini yeniden görecek, ya da yeniden görecek ikinci bir þýkký yok bunun. Bize düsen þunu demek: “Allah kavuþtursun.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Habersiz Ziyaret
Sevgiliye Kýrgýn Satýrlar
Aynalarda Kalan 2
Ey Yar...
Sustum... Mu?
Aþkýmýn Son Sözleri...
Uzaktaki Sevdiðim
Kýsacýk Aþkýmýz
Yalnýzlar Þehri
Hasret Günleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aynalarda Kalan [Þiir]
Bendeki Sen [Þiir]
Öðrettiklerin... [Þiir]
Gökkuþaðým [Þiir]
Yine Sana Sitemler... [Þiir]
Ýki Ateþ Arasýnda Aþk [Þiir]
Hacým [Þiir]
Rahmet Peygamberi [Þiir]
Bilseydik [Þiir]
Kararsýz Aþk [Þiir]


Ayþe Kaya kimdir?

Niye bilmem hep sonbaharý sevdim, Dökülen yapraklarda buldum kendimi. Bir tarafým olabildiðine mutlu dedim, Diðer tarafým çözemediðim kadar gizemli.

Etkilendiði Yazarlar:
senai demirci, mustafa islamoðlu, ramazan kayan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayþe Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.