..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan kendini bilmeli. Gerçeði keþfetmeye yaramasa da, yaþamayý öðretiyor. Ve bundan daha güzel birþey yok. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Ahmet Odabaþ




27 Kasým 2010
Yunanistana Tank Satma Savaþý  
Ahmet Odabaþ
Olaylarýn arkasýndaki gerçeði görmek...


:AGIA:
     YUNANÝSTAN’A TANK SATMA SAVAÞI


     Komþumuzun baþý tank satmaya çalýþan, demokrasi ve insan haklarý tutkunu (silah üreticisi) sanayileþmiþ ülkelerle dertte. Tank pazarýný hangisi kapacak. Almanya mý, Amerika Birleþik Devletleri mi, Fransa mý, falan mý filan mý. Silah almamak için bayaðý bir gayret var. Ama komþumuzun iþi gerçekten zor. Adamlar 2.5 milyar dolar için savaþ bile tezgahlar yani...

     Ýzmir’i kim iþgal etti 1915’te. Yunanistan mý...Hayýr, onlar kullanýldý. Bugün de benzer oyunlar devam ediyor. Yunanistan tanký kime karþý alacak. Türkiye’ye karþý mý...Hayýr hayýr... birilerinin silah satmasý ve para kazanmasý gerekiyor. Adamlar, reklamlar ve tezgahtarlýkta usta...Bilmem anlatabildim mi...(2001 yýlý mart aylarý)

     Ýzmir’in iþgal edildiði yýllardaki, Yunanistan’ýn askeri gücü, ekonomik gücü hakkýnda bir bilginiz var mý. Aslýnda benim de yok. Ancak bu döneme iliþkin Ýngiliz belgelerinde, Yunanistan’ýn, baþkentinin savunmasýný bile yapacak güce sahip olmadýðý gibi bir not var. Neyse. Yakýn tarihte baðýmsýzlýk kazanmýþ, sistemini oturtmaya çalýþan bir Osmanlý ili. Çok mu topraða ihtiyacý vardý, ya da harcayamayacaðý kadar parasý. Deðil sanýrým. Ýlgilenenler araþtýrma yapsýn. Öyle bedavacýlýk yok.

     Osmanlý’nýn daðýlma ve paylaþýlma sürecini tamamlamaya çalýþan ülkelerin savaþý bu. Ýngiliz, Fransýz, Amerikan vs. nin organize ettiði bir savaþ. Kapý komþumuz olan, tarih boyunca iç içe yaþadýðýmýz Yunanistan halký bu savaþta kullanýlmýþtýr. Bugün de Ermeni’ler ve Kürt’ler kullanýlmaya çalýþýlýyor. Eðer bu yurttaþlarýmýz açýsýndan sorun bitmiþ olsa, yeþil gözlüler, mavi gözlüler, boyu uzun ya da kýsa olanlar gibi anlamsýz gruplar ileri sürülecektir. Tarih bitmiþ bir oyun deðil, devam eden bir oyun. Oyunun içindeki yerimizi iyi belirlememiz gerek.

     Ýnsanlara nasýl ve ne gözle baktýðýmýzý deðiþik bölümlerde anlatmaya çalýþtýk. Kafatasý, renk ve bilmem neye göre yapýlan sýnýflamayý ilkel ve anlamsýz bulduðumuzu, açýklamaya çalýþmýþtýk. Sayfa veremeyeceðim ancak “Moleküler insanbilim” baþlýðýnýn deðerlendirilmesini öneriyoruz. Her þeyi tekrar tekrar yazarsam, büyük anayasa profesörü gibi yapmýþ olurum.

     Ýnsan haklarýnýn bazen petrol kuyularý kadar bile önemli olabileceði gibi, söyleyenlerin de inanmadýðý bazý düþünceler vardýr.

     Az önce haberlerde, Yunanistan Dýþiþleri bakaný Yorgo Papanderu’nun bir açýklamasý çýktý. Artýk, silahlanma harcamalarýný azaltmak gerektiði anlamýnda bir þeyler söyledi. Güçlü bir Türkiye’nin bölge güvenliði için öneminden söz etti. Bunca zaman bize silah satmak için ne düzenler olmuþtur kim bilir. Adamýn iddia ettiði gibi ne demokrasi ve insan haklarý umrunda ne de barýþ. Ýnsanlar savaþmalý ve silah tüketmeli.

     Ýþin felsefi boyutu ile ilgilenen arkadaþlar, Aziz Nesin’in “Savulun Sosyalizm Geliyor” adlý ders kitabýný okumalarýný öneriyorum. Okunduktan sonra ilgi kurulmaya çalýþýlacak, kurulamazsa, bizi arayýn. Açýklarýz efem.

     Uður Mumcu’nun “Silah Kaçakçýlýðý ve Terör” konusundaki çalýþmalarýný tekrar tekrar okumak, sindirmek ve terör olayýnýn, savaþ olayýnýn arkasýndaki iki yüzlü vahþi insanlarý iyi tanýmak gerekiyor. Ne demiþ atalar...insan oðlu çið süt emmiþ. Yani ... anlarsýnýz ya.

     Dünyanýn en çok iþkence aleti satan devletleri kimler dersiniz. Adamlar insan haklarý ve sair söylevlerle, yýrtýnma ve yýrtýlma rekorlarý kýrarken, bir yandan da bayaðý para kazanýyorlar. Kimler alýyor iþkence aletlerini... Geri zekalý bir takým az geliþmiþler. Ne yapýyorlar sonuç olarak. Geliþmiþ ülkelere dolaylý olarak haraç ödeyip, kendi insanlarýna vahþi ve hayvani iþlemler yaptýktan sonra, vay iþkenceci devlet, insan haklarýný çiðneyen devlet diye, kiþiliksizleþiyor... kendini demokratik ve insan haklarý savunucusu ilan eden ikiyüzlü maymunlar kasýla kasýla ortada gezerken, insanlara gerçekten saygý duyup, onlarý seven bazý gen kardeþleriniz, hak etmedikleri bir çizgide yaþamaya çalýþýyorlar.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rastlantý ve Uygarlýk
Eðitim, Hukuk Eðitimi, Ölçme ve Deðerlendirme
Ulusal Arpalýklar ve Üretim
Edirne'den Hakkari'ye
Kan Grubu Sorunu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masum Bir Gen'in Ýtiraflarý
Köy Enstitüleri Neden Kapandý
Trabzon - Ýzmir
Kendinle Ýlgilenme Sanatý
Kitaplar Üstüne
Beklentiler ve Sonuç (Pardon)
Mac Carty'nin Anýlarý
Annem ve Babam Nerden Geldi
Kendine Ayrýlan Zaman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.