..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Fuat Türker




29 Kasým 2010
Ýnsan Dünyaya Yalnýzca Büyüyüp, Çoðalýp, Ölmek Ýçin Gelmemiþtir; Bunlar Hayvanlarýn da Özellikleridir!  
Fuat Türker
Dünya hayatý çok kýsadýr. Ýnsan imtihan mekâný olan dünyaya yalnýzca doðup, büyüyüp, çoðalýp, ölmek için gelmemiþtir; bunlar hayvanlarýn da özellikleridir. Ýnsanýn asýl amacý bunlar deðildir. Ýnsan doðar, Allah’a kul olur, Allah’ýn hoþnutluðunu kazanma çabasýyla yaþar, Kur’an ahlakýný yaþamaya çalýþýr, iyiliði emredip kötülükten sakýndýrýr ve Allah rýzasý için kendini feda eder.


:AEJC:
Toplumda, Kur’an’da bildirilenden tamamen farklý, sýradan ve þevksiz bir Müslüman modelinin benimsendiði görülür. Ýmanî açýdan zayýf, kendini beðenen, din ahlâkýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý konusunda kayýtsýz olan bu yapýdaki kiþi, dünya hayatýnýn para kazanmak, mal- mülk edinmek, evlenmek, çocuk sahibi olmak, çocuklarýný büyütmek üzerine kurulu olduðunu zanneder.

Kuþkusuz bunlar din ahlâkýna aykýrý davranýþlar deðildir. Ancak söz ettiðimiz kiþinin hatasý; Rabb’ine olan sorumluluklarýný unutarak, dünya hayatýnýn yalnýzca bu dünyevi þeyler üzerine kurulu olduðu yanýlgýsýyla, din ahlakýný tebliðden ve Allah’ýn verdiklerini Allah yolunda kullanmaktan kaçýnmasýdýr. Bu kimselerin en büyük amaçlarý para kazanmak, çocuklarýna iþ kurmak, geleceklerini garantiye almak, onlarý evlendirmektir.

Namaz kýlar, kurban keser, belirli ibadetleri yapar, vakit buldukça umreye giderler. Kur’an ahlakýnýn yaþanmasý, anlatýlmasý ve yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla yapýlan her türlü giriþimde hep geride kalan bu insanlar, yaþananlarý uzaktan izlemekle yetinirler. Yaþamlarýnda ve iman anlayýþlarýnda canlý, akýlcý ve aktif bir yaklaþýmlarý yoktur.
Oysa Kur’an ahlakýný anlatmak, iyiliði emredip kötülükten menetmek müminler için en önemli sorumluluklardan biridir. Ancak söz ettiðimiz insanlar bu konuda hiçbir çaba içinde olmaz, riske girmezler. Bu kiþiler kendileri riske girmedikleri gibi, Allah yolunda mücadele içinde olan, yalnýzca Allah için yaþayan Müslümanlarý saflýkla nitelendirir, eleþtirirler.

Müslüman Kadýnlarýn Sorumluluklarý

"Erkek olsun, kadýn olsun, bir mü'min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç þüphesiz Biz onu güzel bir hayatla yaþatýrýz ve onlarýn karþýlýðýný, yaptýklarýnýn en güzeliyle muhakkak veririz." (Nahl Suresi, 97)

Kur’an’da kadýn ve erkek için iki ayrý mümin modeline rastlanmaz. Mümin kadýnýn yaþamýndaki öncelikli hedefi Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmak olmalýdýr. ‘Boþ’ iþlerle zamanýný geçirmemeli, salih amellerde bulunmalý ve rahmani bir yarýþ olan hayýrda yarýþmalýdýr.

Samimi Müslüman kadýnlar da, erkekler gibi Kur’an ahlâkýný yaygýnlaþtýrmak için, Allah’ýn emrettiði fikir mücadelesinin içinde olmalýdýrlar. Allah’ýn emri olan fitne kalmayýncaya kadar mücadele, erkek ya da kadýn tüm müminlerin sorumluluðudur. Bu nedenle yaþanan dönem, Müslüman kadýn için de yalnýzca günlük iþlerle uðraþan ev kýzý olma zamaný deðildir. Kadýnlar için örnek olan sahabe hanýmlar evlerinde boþ oturmayý seçmemiþlerdi. O kutlu kadýnlar, Müslümanlar arasýnda yiðitçe mücadele vermiþlerdi. Teblið faaliyetleri, sohbetler yapmýþlardý. Günümüzde de Müslüman kadýnýn görevi yalnýzca eþ ve annelikle sýnýrlanamaz. Müslüman kadýn dini anlatmada pasif durumda kalmamalý, kiþilik sahibi, cesur ve atak bir tavýr içerisinde olmalýdýr.

Mü'min erkekler ve mü'min kadýnlar birbirlerinin velileridirler. Ýyiliði emreder, kötülükten sakýndýrýrlar, namazý dosdoðru kýlarlar, zekatý verirler ve Allah'a ve Resûlü’ne itaat ederler. Ýþte Allah'ýn kendilerine rahmet edeceði bunlardýr. Þüphesiz, Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe Suresi, 71)

Müslüman Tam Bir Teslimiyetle Teslim Olmalýdýr

Mümin, Allah’a kendisini tam anlamýyla teslim eden insandýr. Tüm kutlu peygamber ve elçiler, onlarla birlikte hareket eden müminler, yaþamlarý süresince Allah yolunda hizmet, gayret ve mücadele içinde olmuþlardý. Peygamberimizle birlikte hicret eden müminler arasýnda çok fazla sayýda genç vardý. O yaþta, ailelerini de býrakarak tehlikeleri göze alan ve Rabb’lerine teslim olan bu gençler, sonsuz ahiret saadetini kazanmýþlardýr. Kendilerini tehlikeye atmadýklarý için kimilerince ‘uyanýk’ olarak görülen ve evlerinde oturmayý tercih edenlerin ise þu an o topraklarda hiçbir izleri yoktur.

Ýnsanýn hedefi; her þeyin üzerinde Allah’ýn rahmetidir, Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmaktýr. Bazý insanlar yalnýzca okuluna, iþine gider, paranýn, malýn, evlenmenin peþinde olur, riskten çekinir. Allah yolunda çaba içinde olan, kendini feda eden, gayret eden müminlerin zayýf akýllý olduðunu düþünüp kendini uyanýk ve akýllý görmek, Kur’an’ýn mantýðýna terstir.

Dünya hayatý çok kýsadýr. Ýnsan imtihan mekâný olan dünyaya yalnýzca doðup, büyüyüp, çoðalýp, ölmek için gelmemiþtir; bunlar hayvanlarýn da özellikleridir. Ýnsanýn asýl amacý bunlar deðildir. Ýnsan doðar, Allah’a kul olur, Allah’ýn hoþnutluðunu kazanma çabasýyla yaþar, Kur’an ahlakýný yaþamaya çalýþýr, iyiliði emredip kötülükten sakýndýrýr ve Allah rýzasý için kendini feda eder. Risk almadýðý için kendisini uyanýk zannetmesi, aksine, kiþinin uyanýk olmadýðýný gösterir. Uyanýk olan, Allah’a tam teslim olan insandýr.



Not: Yazýlarýmdan Teslimiyet kavramýný yanlýþ anlayan arkadaþlar olmuþ. Anlayanlar diyorum çünkü anlattýðýmý düþünüyorum. Benim yazýlarýmýn konusu, Rabbimin nimetini anlatmak, iyiliði emredip kötülükten sakýndýrmak; kýsacasý Allah yolunda mücadele üzerine kuruludur. Zaten yaptýðým da inanan insanýn yaþam amacý olan gerçek Kur'an ahlakýný yaygýnlaþtýrmaktýr.

Teslimiyet ve kader konusunda önümüzdeki günlerde yazacaðým inþaALLAH.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Fuat Bey..
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
29 Kasým 2010
Belli ki dini konularda bilgi birikiminiz var. Ýyi niyetli olduðunuza da inanýyorum. Yazýlarýnýzda güzel þeyler de söylüyorsunuz, benim takýldýðým nokta en can alýcý yeri süratle geçmeniz.. Evet, insan dünyaya sadece yemek, içmek, üremek için gelmemiþtir. Yüzde yüz katýlýyorum. Ýnsan eðer eþrefi mahlukatsa bu sýfata uygun bir hayat sürmek zorundadýr ve sýnavý da budur. Þimdi, asýl odaklanmamýz gereken insanca yaþamak, insan onuruna layýkça yaþamak deðil mi? Zaten bu yola bir kez girdiðimizde bu yolda attýðýmýz her adým Allah rýzasý için, aldýðýmýz her nefes Allah rýzasý için deðil mi? Allah rýzasýný nasýl kazanacaðýz? Ben beþ vakit namaz kýlýyorum, oruç tutuyorum, kurban kesiyorum ve bir yandan da hileli tartý kullanýyorum, dedikodu yapýyorum, onun bunu karýsýna yiyecek gibi bakýyorum, iftira atýyorum, yalan söylüyorum, dolandýrýcýlýk yapýp bana borç verenleri süründürüyorum.. Ben iyi bir müslüman mýyým? Sadece ÞEKÝL olarak yaptýðým ibadetler beni iyi bir müslüman yapmaya yetiyor mu? Müslümanlýðýn özü ibadet mi yoksa iyi ahlak mý? Ýyi ahlaktan kasýt ne? Doðruluk, dürüstlük, özü sözü bir olmak, hem dost hem düþmanýnýn senden razý olmasý, yardýmseverlik, fedakarlýk, can düþmanýna bile adalet, hem insanlara hem hayvanlara merhamet, alçakgönüllülük, anlayýþ, hizmet, ölçülülük, feragat, sabýr, cesaret, sevgi? Benim tepkim þekilcilik anlayýþýnýn Ýslama dönüþmesine ve Ýslamýn bazý ellerde Putperestleþtirilmeye çalýþýlmasýna. Ýslamýn özü iyi ahlaktýr ve sadece "iyi ahlak" diye geçiþtirilmeyecek, derinlemesine uzun uzun anlatýlacak bir konudur. Biz uzun zamandýr bu dünyada bunu unuttuðumuz için insanlarý dinden soðuttuk.. Yobaz din adamlarý ve onlarýn akýlsýz fanatik sürüleri yüzünden Ýslam dahil bütün dinler bugün gittikçe insanlarýn nazarýnda soluklaþýp geri plana itiliyor.. Sevgili Fuat Bey, insanlarý Hak yoluna iletmek için içinizde bir ateþ yanýyorsa ben size diyorum ki; Bize sadece "iyi ahlak" demeyin. Bize insan ve doða sevgisini anlatýn, bize dürüstlüðü anlatýn, bize adaleti anlatýn, bize alçakgönüllülüðü anlatýn, bize merhameti anlatýn, bize cesareti anlatýn, bize sevgiyi anlatýn Fuat Bey. Bugün en çok bunlara ihtiyacýmýz var. Bize en çok sevgiyi anlatýn Fuat Bey. Sevgi olmadan bir þey olmuyor. Artýk insanlar sevmiyor.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler"
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - II
Birlikte Allah'ýn Ýpine Sarýlma Zamaný Gelmedi mi?
Darwinizm Putunu Kýrmak Neden Önemlidir? - I
Evlilik Programlarý
Toplumda Yerleþik Kur"an Dýþý Sözler - I
Kalpleri Ýslam'dan Soðutanlar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk
Münafýk Matruþka Gibidir...
Yalanýn Rengi
'Allah Baba' ve 'Allah Seni Yakar': Çocuk Eðitiminde Ýki Yanlýþ
Zulümden Yalnýzca Zulmeden Sorumludur
Medya Kaçýncý Kuvvet?
Toplumda Ahlaksýzlýk Nasýl Özendiriliyor? - II
Bilin (Mey) En Numaralar - I
"Allah Evrimle Yaratmýþ Olabilir" Düþüncesi Neden Yanýlgýdýr?
Aile Ýçi "Þiddetli" Þefkat

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.