..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




29 Eylül 2002
Bitmeyen Kavga  
Özcan Nevres
CHP ye gönül verenler, açýklanan milletvekilliði adaylarýnýn þokunu yaþýyorlar. Nasýl yaþamasýnlar ki. Hikmet Çetin, Hurþit Güneþ ve Ertuðrul Günay gibi simge olmuþ isimler açýklanan listelerde yoklar.


:AHCG:
CHP ye gönül verenler, açýklanan milletvekilliði adaylarýnýn þokunu yaþýyorlar. Nasýl yaþamasýnlar ki. Hikmet Çetin, Hurþit Güneþ ve Ertuðrul Günay gibi simge olmuþ isimler açýklanan listelerde yoklar. Akla, deðiþtim artýk, hizipçilik benim iþim deðil, devir birlik ve beraberlik devridir diyen CHP Genel Baþkaný sayýn Deniz Baykal’ýn söylediklerinde samimi olmadýðýný getiriyor. Listede olmayanlardan Hikmet Çetin CHP de Genel Baþkanlýk yapmýþ. Ertuðrul Günay ve Hurþit Güneþ’se genel baþkanlýða aday olmuþ flaþ isimler. Bu isimlerin liste dýþýnda kalmalarýna neden olan kriterler nelerdir. Bir rastlantý olduðu hiçbir þekilde inandýrýcý olamaz. Bu durum olsa olsa rakip olabilecek isimleri ekarte etmek için yaratýlmýþtýr. Sayýn Baykal’a sormazlar mý hani deðiþmiþtin? O halde neden bu sevilen partililerimizi listelerin dýþýna ittin?
Geçtiðimiz seçimde, “bu seçimde CHP ye ders olsun diye oy vermeyeceðiz” diyenlere kýzmakta ne denli haksýz olduðumuz, yalýn bir þekilde ortaya çýktý. Sayýn Hikmet Çetin’in liste dýþý kalmasýnýn Kürt kökenli yurttaþlarýmýzý ne denli etkileyeceðini sandýklar açýldýðýnda açýkça göreceðiz. Hurþit Güneþ ve Ertuðrul Günay’ýn küçümsenemeyecek oranda oyu peþlerinde götüreceði gün gibi ortadayken, hangi nedenlerle liste dýþý býrakýldýklarý CHP yönetimince mutlaka açýklanmalýdýr.
Genel seçime iki aydan daha az bir zaman kaldýðý halde, parti merkezlerinde halen hareketlilik yok. Siyasi partilere olan güvensizlikten olsa gerek, parti merkezleri bomboþ.
Umut fukaranýn aþýdýr, ye Memet ye derler. Herkesin aþ ve iþ derdinde olduðu bir süreçte, seçim seçmenin umudu olmaktan çýkmýþ. Eski seçim heyecanlarýndan eser yok. Siyasi partilerin de erken seçime inandýklarý mý yok? Nedir bu duyarsýzlýk böyle? Geçtiðimiz seçimlerde bayrak ve flamalardan gök yüzü görünmez olurdu. Þimdilerde ise birkaç bez pankarttan öte hiçbir þey yok. Anlaþýlan, ola ki seçim ertelenir. Yapýlan masraflar heder olur korkusu, siyasetçilerin içine iyiden iyiye yerleþmiþ. Belli ki küskünlerin ne yapacaðý, yani seçimi ertelet erteletebilirler mi kuþkusu aðýr basýyor ve bu nedenle bekle gör politikasý uyguluyorlar.
Avrupa Birliðine üyelik mi? Büyük insan Ýsmet Ýnönü’nün dediði gibi yanýtlayayým. Hadi caným sen de. Avrupa birliðine bu kafayla mý gireceðiz? Dün kayýnvalidemi ziyaret edelim dedik. Evinin sakaðýna saptýk. O da nesi? Yol ana baba günü gibi. Ege’nin ünlü davulu ve zurnasý gümbür gümbür. Yolun alt yarýsý trafiðe kapatýlmýþ. Arabayý koyacak yer bulmak bile olasý deðil. Nasýl olsa yol kapalý diye kuralsýz bir þekilde arabayý park ettim. Kimi gürültüden kurtulmak için pencerelerini kapatmýþ. Kimi meraktan olacak balkonlara çýkmýþlar. Dünyanýn neresinde böylesine bir ilkellik olabilir. Ki Avrupa’da olabilsin. Bu kafayla mý bizi Avrupa birliðine alacaklar? Tekrar bir hadi caným sen de.
Sokakta yýðýlmýþ çöpleri, balkonlardan silkinenleri, sokaklardaki iç bulandýran çirkinlikleri gördükçe aklýma hep bir Temel fýkrasý gelir. Temel Almanya’da çalýþmaktadýr. Aldýðý yeni arabasýyla yola çýkmýþ, radyosunu da açmýþ tam gaz giderken, radyo müzik yayýnýný keserek anonsa baþlamýþ. X karayolunda beyaz arabalý bir sürücü ters yönde hýzla arabasýný sürmektedir. Bu yoldaki tüm sürücüler önemle uyarýlýr. Anonsu dinleyen Temel yola bakar ve feryadý basar. Uy!!!!!!!! ha bu arabalarýn hepsi ters cidiyler. Nedense hep kendi doðrularýmýzýn, ya da doðru sandýklarýmýzýn peþinden gideriz. Kendimize “neden bu yanlýþ ve kötü göreneklerimizi ýsrarla sürdürüyoruz?” diye sormayýz. Ve bunu kendimize sormadýðýmýz sürece Avrupalý olamayacaðýmýzý bilmek dahi istemiyoruz.
Avrupalýlar boþuna söylemiyorlar. Kopenhag kriterlerine uyum saðlamak zorundasýnýz diye. Hangi Avrupalý tepesinden aþaðý paspas silkelenmesine hoþ görülü olur? Hangi Avrupalý penceresini yýkayan hamarat bir hanýmýn kendisini tepeden týrnaða ýslatmasýndan hoþnut olur? Balkonlardan halý, kilim, paspas silkelemenin cezasý yarým milyar Türk lirasýnýn üstünde bir ceza uygulamasýný gerektirir. Býrakýn silkelemeyi, balkona çamaþýr asýp görüntü kirliliðine neden olmanýn cezasý bile yarým milyarýn üstünde. Peki bu cezalar bu güne kadar hiç uygulandý mý? Ne gezer. Saðlýk ocaðýna atanan bir hekime “çevre temizliðinden ve çevre saðlýðýndan sorumlusun demiþler. Peki kadrosu var mý? Þimdilik yok ama inþallah gelecekte olur. Nasýl olsa koca bir ömrü inþallahlar la ve maþallahlar la tüketmiþiz. Bekleriz. Bu kafayla da Avrupa birliðine alýnmayý çooooook bekleriz.
                                   Özcan Nevres 16 Eylül 2002



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.