..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Cahit Yetgin




2 Aralýk 2010
Güven Kaldý Mý..?  
GÜVEN KALDI MI....?

Cahit Yetgin


GÜVEN KALDI MI… ? Ýnsanoðlu hayata gözlerini açar açmaz kendini Annesinin kollarýnda, kucaðýnda güvende hisseder, bu güvenceyi Rabbül ÂLEMÝN olan Cenabý ALLAH c.c.hu. Tüm analýk duygusu olan canlýlarýn fýtratýna yüklediðinden GÜVEN vermek duygusu otomatikman kendiliðinden anneden yavruya yansýr.


:AIIC:
GÜVEN KALDI MI… ?

Ýnsanoðlu hayata gözlerini açar açmaz kendini Annesinin kollarýnda, kucaðýnda güvende hisseder, bu güvenceyi Rabbül ÂLEMÝN olan Cenabý ALLAH c.c.hu. Tüm analýk duygusu olan canlýlarýn fýtratýna yüklediðinden GÜVEN vermek duygusu otomatikman kendiliðinden anneden yavruya yansýr.
Bu ilk güvenden sonra sýrasý ile aile bireylerinde koruma ve kollama duygularý ile yansýr, daha sonralarý arkadaþ, eþ, dost, akraba, komþu ya güvenmek, yaþadýðý toplumun DEVLETÝNE, ADALETÝNE, POLÝSÝNE,KAMU KURUM VE KURULUÞLARINA,SÝYASÝ PARTÝLERE,LÝDERLERÝNE,vs güvenmek duygusu kiþide yerleþir. Güven toplumsal hayatýn ta kendisi olup, sosyal, beþeri, insani iliþkilerde dürüstlük, sözünde durma, emanete sahip çýkma, sýr tutma gibi insan üzerinde ruhun, psikolojik dengesini saðlar, tedavi edici, yaþama saðlýklý yön verir. Tam aksi ise toplumun ruhsal dengesini, psikolojisini bozar.
Birde manevi güven olan, bizi Yaradan’a güvenmek. Tam teslimiyet içinde, örnek olarak rýzkýmýza kefil olduðuna GÜVENMEK. Ayet’in manasýna güvenmeyen hýrsýna yenik ve bitap düþer. Ýnsanýn yaþantýsýný karartýr.
Bu kadar yaþantýmýzda etkin olan güven,bu gün için sizce toplumda insanlar arasýnda ki güven oraný % KAÇ ORANDA veya güvensizlik % KAÇ ORANDA hiç düþündünüz mü?Çevrenizde bu konuyu enine boyuna irdeleyin bakalým sonuç……? Tahminimi ve de gözlemlerime dayanarak Çýkan sonuç, bize toplumumuza örf,adet ve geleneklerimize,dinimize yakýþýyor mu?Bu güvensizlik nasýl oldu da bir VÜRÜS gibi içimize girip GÜVENÝMÝZÝ sarstý,çevrene bak.! Kime… güvenin kaldý? veya kim sana güven duygusunda þüphe duyuyor? Güven in öyle bir manasý var ki karþýda ki bizim VEKÝLÝMÝZ durumunda, kendimizden ne kadar emin isek, karþýda ki bizden olan, içimizdeki çevremizdeki günlük yaþantýmýz daki insanoðluna GÜVENMEK zorundayýz. Aksi halde;
Kendimizden baþkalarýný GÜVENSÝZ, emin olunmayan, elinden, belinden, dilinden, adaletinden, iþinden, þüphe duyup zarar görme korkusu. SELAM VERSEM ELÝMÝ KURTARAMAM misali yaþantý tarzý sizce normal mi?
Ýnsanlar birbirini tamamlar, herkesin bir icra ettiði mesleði vardýr. Bir insan her þeyi bilemez, anlamaz, onun için karþýda ki insanýn yaptýðý iþine GÜVEN duyabilmeli. Araban, TV. Buzdolabý, çamaþýr makinen vs. bozuldu tamirci acaba içinden parça çalýp deðiþtirdi mi? Bana fahiþ fiyat çekerek kazýk attý mý? Resmi Devlet dairelerine iþin düþtüðünde rüþvet alýnýp veriliyor mu? Benden de isterler mi? Vermesem bir türlü, versem bir türlü mü? Mahkemede Hâkime Avukatýna, Karakolda polisine veya bizim adýmýza Devleti yönetenlere GÜVENSÝZLÝÐÝMÝZ bizi ne hale getirir, Ev alacaksýn Müteahhide yaptýðý iþe þüphe ile bakarsak, içimize siner mi, aldýðýmýz ev. Bunlar örnekler çoðalta bilirsiniz. Güven ve güvensizlik iki dere arasýnda kalmak gibi çaresizlik. YA GÜVENECEÐÝZ birbirimize YÂDA güvensizliðimizi, kuþkularýmýzý ALLAH’A C.C. huya havale edip YA rabbi sen gizli, aþikâr her þeyi bilensin deyip dua ederek tevekkülle mi yaþayacaðýz.
Dinimizde, Dindarýmýzda GÜVENSÝZLÝK diye bir þey var mý? Suç dinde deðil, kiþilerin KARAKTER VE ÞAHSÝYETÝNÝN geliþiminde. Öyle ise hem MÜSLÜMAN olduðumuzu söyleyeceðiz hem de, GÜVENSÝZ öyle mi? Bu iþde bir gariplik var?
Bu içimizdeki GÜVENSÝZLÝK VÜRÜSÜ Toplumumuzu veba gibi kemirmekte. Bu toplumsal bir hastalýk haline geldi. Yok mu? Bu vürüse karþý bir ANTÝ VÜRÜSÜ olan bu konuda çalýþan. Nedir bu hastalýðýn ilacý çaresi? sizce var mýdýr? Bence bu ÝLLET kanserden daha kötü. Çünkü kansere yakalanmamýza sebepte bu GÜVENSÝZLÝK. Saðlýðýmýz ile oynanýyor. Yiyecek,içecek,kullandýðýmýz tüm malzemeler katkýlý bile bile göz yumuluyor. Neden niçin her þey Ticari amaçla yapýlmakta. Vicdan,merhamet ALLAH c.c. korkusu ile yapýlmamakta da ondan.Hadi gel de GÜVEN güvenebilirsen.Ýçine sine, sine ye iç kullan HÝLESÝZ,SAF,TEMÝZ olduðundan þüphe etme.Mümkün mü sizce..! Hangi konuya el atsanýz altýndan acaba diye aklýnýzdan geçiveriyor.
Ýnsanýn güvendiði bir arkadaþý, dostu olmasý, iyi ve kötü günde yanýnda olmasý, apartmanýndaki komþusuna güvenmesi, alýþ veriþ yaptýðý esnafa güvenmesi, Hâkime, avukata güvenmesi, namaz kýldýðý imamýn takvasýna güvenmesi, Ülkeyi idare eden siyasilere güvenmesi, Kamu Kurum ve kuruluþlardaki memur, amire güvenmesi, vs. kadar daha doðal bir þey olabilir mi? Takdir edilmez, olmasý doðal olandýr da ondan. Kiþinin güvenilir olmasý hal ve hareketlerine, iþine, yaþýna, baþýna yansýmasý lazým. Ýkiyüzlü münafýk olmamasý gerekmektedir. Emin olmasý, çevresinde örnek model olmalý ki gelecek nesillere emsal temsil etmeli.
Doðrular söylenir yazýlýr, çizilir, süslenir tatlý tatlý sunulur, deyim yerinde ise MANGALDA KÜL BIRAKILMAZ. Doðrular AYETLERDE, HADÝSLERDE, ATASÖZLERÝNDE. Doðruluk da PEYGAMBERLERDE
VE ONA TAM UYAN ASHAP VE VELÝ KULLARDA. Önemli olan hayatýn yaþamý içinde ki sosyal beþeri iliþkiler içindeki FÝÝLÝYAT yoksa kitaplarýn içinde olmasý, örnek þahsiyetlerin davranýþlarýný hikâye gibi anlatmak havanda su döðmeye benzer. Sen o anlattýðýn þahsiyetlere ne kadar layýk sýn..! ve toplum ne kadar özüne sindirmiþ önemli olan budur.Bir iki çiçekle veya sayýlarý mahdut olanla bahar geldi sayýlmaz.Veya baharýn neþesine varýlmaz.Toplumun % 75 i GÜVENÝLÝR OLMALI KÝ…..!Ýnsan olduðumuzu veya insanlýðýmýzdan emin olalým.KÝÞÝ BAZINDA DEÐÝL,BÝZLER(çoðunluk) GÜVENÝLÝR OLMALIYIZ…..ÇOK MU ZOR ÝÞ……..siz bilirsiniz.ETME BULMA DÜNYASI hatýrlatayým.Kazma kuyu,kazarlar kuyunu.ÝLAHÝ ADALETE þükürler olsun.ÝYÝ KÝ VARSIN ALLAHIM, SANA GÜVENÝMÝZ TAMDIR.
4 de 1 lere GÜVENÝLÝR % 25 LERE saðlýk, sýhhat, hayýrlý uzun ömürler temenni eder. Saygý ve sevgi ile muhabbetlerimi sunarým.
Cahit Yetgin
www.cahityetgin01.tr.gg
cahit.yetgin.01@hotmail.com







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Flört ve Evlilik
Gençler'e Bak Gençler'e
Geliþim Sürecinin Filmi
Gurur ve Kibir
Hayatýmýz Tezat
72 Fýrka
Artý ve Eksi
Eðitim Öðretim ve Meslek
Neden Fakiriz Acaba..?
Ateþ,su,hava ve Toprak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Apartman ve Ahýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Hayalim Var..! [Þiir]
Olsan veya Olmasan Ki..! [Þiir]


Cahit Yetgin kimdir?

1958 POZANTI-ADANA doðumlu lise mezunu. emekli. evli 2 erkek çocuk babasý. www. cahityetgin01. tr. gg özel sitem de devamý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
***********************************************************


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit Yetgin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.