..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Ruhbilim > Fuat Türker




8 Aralýk 2010
Ýçinde Yaþadýðýnýz Dünyanýn Gerçekliðinden Emin Misiniz?  
Fuat Türker
Þu anda karþýnýzdaki bilgisayar ekranýnýn, yazý ve resimleriyle, parlak ve canlý renkleriyle, aslýnda beyninizde izlediðiniz üç boyutlu bir görüntü olduðunu biliyor musunuz? Dokunduðunuz klavyenin, parmaklarýnýzýn üzerinde gezindiði tuþlarýn da ayný þekilde beyninizde dokunduðunuz klavyeye ait olduðunu?.. Söz ettiklerimiz bir varsayým deðil, bilimsel geliþmelerle ortaya konmuþ kesin bir gerçektir.


:BJGI:
Þu anda karþýnýzdaki bilgisayar ekranýnýn, yazý ve resimleriyle, parlak ve canlý renkleriyle, aslýnda beyninizde izlediðiniz üç boyutlu bir görüntü olduðunu biliyor musunuz? Dokunduðunuz klavyenin, parmaklarýnýzýn üzerinde gezindiði tuþlarýn da ayný þekilde beyninizde dokunduðunuz klavyeye ait olduðunu?.. Söz ettiklerimiz bir varsayým deðil, bilimsel geliþmelerle ortaya konmuþ kesin bir gerçektir.

Örneðin, ekrana baktýðýnýzda yansýyan ýþýk, gözünüzün retina hücreleri tarafýndan elektrik sinyallerine çevrilir. Optik sinirler aracýlýðýyla iletilen bu sinyaller, monitörün þekli, görüntülerin rengi hakkýnda bilgileri beynin görme merkezine taþýrlar. Sinyaller, burada yorumlanýr, anlamlý bir bütün haline getirilir; böylece izlediðiniz görüntü sizin için, ýþýðýn asla giremediði baþýnýzýn içindeki karanlýkta yeniden inþa edilir. O halde, gözünüzle gördüðünüz düþüncesi aslýnda gerçekleri yansýtmaz. Gözler yalnýzca gelen ýþýðý elektrik sinyaline çevirir. Karþýnýzda olduðunu düþündüðünüz ekranýn görüntüsü de zannedildiði gibi sizin dýþýnýzda deðil, aksine içinizdedir. Hatta zihninizdeki bu görüntünün, dýþ dünyada maddesel bir karþýlýðý olup olmadýðýndan, gerçekliðinden de hiçbir zaman emin olamaz, bilgisayarýn dýþarýdaki aslýna da asla ulaþamazsýnýz.

Tuþlarý elinizle hissediyor olduðunuz için klavyeyi dýþýnýzda zannedebilirsiniz. Oysa bu his de, aynen görme algýsýnda olduðu gibi beyninizde meydana gelir. Derinizdeki sinirler uyarýlýr, bu uyarýlar elektriksel sinyaller halinde beyne ulaþýrlar. Beyindeki dokunma merkezine ulaþan bu iletiler dokunma, sertlik-yumuþaklýk, sýcaklýk-soðukluk gibi hisler olarak algýlanýr. Gerçekte ise, hiçbir zaman beyninizde izlediðiniz görüntünün dýþarýdaki aslýna dokunamazsýnýz.

Bu durum diðer tüm duyular için de geçerlidir. Örneðin, titreyen bir keman teli havada basýnç dalgalarý oluþturur. Bu dalgalar iç kulaktaki tüycükleri uyarýr ve yine titreþimler elektrik uyarýlarý þeklinde beyninizin ilgili merkezine ulaþýr. Sinyallerin beyinde yorumlanmasý sonucunda da, keman sesi duyduðunuz hissini yaþarsýnýz.

Koku algýsý için de ayný þeyleri söyleyebiliriz. Bir portakal kabuðundan çýkan kimyasal moleküller burundaki koku algýlayýcýlarýný uyarýr. Buradan yine elektriksel sinyaller olarak beyne iletilir, orada yorumlanýrlar.

Özetle, algýladýðýmýz her þey, beynimizde bize özel oluþturulur. Algýladýðýmýzý zannettiðimiz tüm çevre, zihnimizde oluþan renkler, þekiller, sesler ve kokulardýr. Bütün bu görüntüleri, sesleri, kokularý yorumlayan ise Allah’tan bir parça taþýyan ruhumuzdur.
Þu kesin bir gerçektir ki; izlediðimiz görüntülerin dýþarýdaki maddesel karþýlýklarýndan emin olamaz, algýladýklarýmýzýn dýþarýdaki karþýlýklarýna asla ulaþamayýz. Çünkü beynimizin dýþýna çýkýp neler olduðunu bilemeyiz. Bizim muhatap olduðumuz, yalnýzca dýþarýdaki maddelerin beynimizdeki kopyalarýdýr.

Rüyada mýyýz?

Dünyayý algýlayýþ þeklimizin, içinde bulunduðumuz durumun rüyalarýmýzdan pek farklý bir yaný yoktur. Rüyada da etrafýmýzdaki olaylarý, vücudumuzu, ses ve görüntüleri algýlarýz. Sevgi duyarýz, düþünürüz, korkar, öfkeleniriz. Arkadaþlarýmýzla konuþur, onlarla ayný yemekleri yer, alýþveriþ yapar, beðendiðimiz giysiye dair görüþlerini alýrýz. Aniden bastýran yaðmurdan korunmak için ayný þemsiyenin altýna gireriz. Kýsacasý rüyamýzda da maddesel bir dünya içinde yaþadýðýmýzý zannederiz.

Uyanýp herþeyin bir rüya olduðunu anladýðýmýzda ise, yaþadýklarýmýzýn aslýnda fiziksel bir gerçekliði olmadýðýný; tümünün zihnimizde yaratýldýðýný fark ederiz. Uyanýk olduðumuzu düþündüðümüzde ise, dünyanýn kesin gerçek olduðu kanýsýna varýrýz. Ancak uyanýk olduðumuz zamanki herþey de, aynen rüyamýzda olduðu gibi zihnimizde yaþanýr. O halde, þu anki algýlarýmýzýn da bir rüya olmadýðýna nasýl emin olabiliriz?

Þu an uyanýk olduðunuzu düþünmenizin nedeni, baktýðýnýz ekraný dokunduðunuzda hissetmeniz, okuduklarýnýzý yorumlayabilmeniz gibi nedenlerdir. Fakat bunlarýn hepsi, odanýzdaki eþyalar, oturduðunuz sandalye, tümü beyninizde izlediðiniz kopyalardýr.

Size "þu anda uyanýk mýsýnýz, yoksa rüyada mýsýnýz?" diye sorulsa, uyanýk olduðunuzu söylersiniz. Bu sorunun size rüyanýzda da sorulduðu olmuþtur. Rüyanýzda verdiðiniz cevap da muhtemelen uyanýk olduðunuz yönündedir. Ancak, uyandýktan sonra cevabýnýzýn yanlýþ olduðunu anlamýþsýnýzdýr. Ayný yanýlgýya þu anda da düþüyor olabilir misiniz?…

Þu anda da rüya görüyor olamaz mýsýnýz?

Þimdiye kadar olan tüm yaþamýnýz bir rüya olamaz mý?

Ýçinde yaþadýðýnýz dünyanýn gerçekliðinden emin misiniz?

Ya gerçekliðinden asla kuþku duymadan sýmsýký baðlandýðýnýz dünya hayatý kýsacýk süren bir rüya ise?..

Ve Peygamber’imiz’in (sav) bir hadisindeki gibi uykudaysak ve ölümle uyanarak sonsuz yaþamýmýza baþlayacaksak?..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn ruhbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zaman Nedir?

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Su, Özel Yaratýlýþýyla Tesadüflere Meydan Okur
Arýlar Yok Olursa?..
Küçük Tahta Parçasýndan Dev Aðaca
Delice Bir Düþünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"
Mucize Buluþma
Daðlardaki Mucizeler
Darwin'in Korktuðu Baþýna Geldi!
Tavus Kuþlarý
Bu Kuþ Kuluçka Makinesi Yapýyor
Bir Devrin Hurafesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.