..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > eyyüp yýldýrmýþ




13 Aralýk 2010
Claude Monet' Ýn Yaþamý Üzerine Bir Deneme  
eyyüp yýldýrmýþ
14 Kasým 1840 – 5 Aralýk 1926 tarihleri arasýnda yaþamýþ Claude Monet Empresyonizm’in kurucusu ve en önemli uygulayýcýlarýndan biridir...


:BBGF:
14 Kasým 1840 – 5 Aralýk 1926 tarihleri arasýnda yaþamýþ Claude Monet Empresyonizm’in kurucusu ve en önemli uygulayýcýlarýndan biridir. Bilindiði gibi empresyonizm (Ýzlenimcilik), 19. yüzyýlda ortaya çýkmýþ ve bütün sanat dallarýný etkilemiþtir. Ýþte bu sanat akýmýnýn kurucusu Claude Monet 14 Kasým 1840’ta Paris’te dünyaya gelir. Claude Monet’ in babasý onunda kendi gibi tüccar olmasýný istemiþ ama buna karþý gelen Claude Monet Le Havre Sanat Okulu’na kaydolmuþtur. ilk çizim derslerini de Jacques-Francois Ochard’ dan alýr. Eugéne Boudin’ le karþýlaþmalarý 1856 yýlýna denk gelir ondan bazý resim tekniklerini öðrenmiþtir. Boudin, Monet için akýl hocasý olmuþtur. 1857 Monet için iyi bir yýl olmaz. Annesini kaybetmiþtir. Okulu býrakýr ve teyzesinin yanýna yerleþir. Bir süre sonra teyzesinin ýsrarlarýyla resim dersleri almaya baþlar. Önceleri Charles Gleyre’ den ders almaya baþlar, bu onun Pierre-Auguste Renoir, Frédéric Bazille ve Alfred Sisley ile tanýþmasýna vesile olur. Bu ressamlar birlikte, sanata, sonralarý (*)empresyonizm adý verilecek yeni bakýþ açýlarý getirirler.

Ýsmini Camille Doncieux’ un Camille ya da The Woman in the Green Dress (La Femme à la Robe Verte) adlý tablosunu yaparak duyurmaya baþlayan ressam 1872 yýlýnda Impression, Sunrise adlý tablosunu yapar ve bu tablo 1874’te gerçekleþtirilen ilk empresyonist sergide sergilenir. Ýleriki yýllarda giden Monet burada, empresyonizmin diðer temsilcileri olan Camille Pisarro, Auguste Renoir gibi ressamlarla arkadaþlýk kuran ressamýmýz, sýra ile Bordighera adlý manzara resmini. Weeping Willow adlý resimlerini yaparak ününü pekiþtirir.

Peþ peþe ürünler oraya koyan sanatçý 1926’da, 86 yaþýndayken akciðer kanserinden ölür. Ölümünden sonra yaþadýðý ev turistik bir deðer kazanmýþtýr.

(*)empresyonizm; Ýzlenimcilik veya empresyonizm, 19. yüzyýlda Fransa'da ortaya çýkan ve bütün sanat dallarýný, özellikle resmi etkileyen akým. Doðadaki unsurlarýn kiþinin içinde yarattýðý izlenimleri, duygusal izleri yansýtmayý hedefler. Bu akým içerisinde yer alan sanatçýlar, doðayý objektif bir gerçek olarak deðil, kendilerinde yarattýðý izlenimi resme (veya edebi esere) aktarýrlar.

Resimde izlenimcilik, özellikle ýþýk ve renkten kaynaklanan görsel izlenimleri yansýtmayý hedefler. Resmedilen nesnelere veya olaydan çok günün belirli bir zamanýna özgü ýþýðýn sanatçý üzerinde yarattýðý izlenimlere önem verilir. Akýmýn öncüleri Claude Monet ve Camille Pissarro'dur.

Ýzlenimcilere göre sanatçý doðrudan doðruya gerçeði deðil, gördüklerinin kendisinde uyandýrdýðý duygu ve düþünceleri esas almalý, gerçekçiliði ve nesnelliði ikinci plana atarak, kiþisel yorumu ön plana çýkarmalýdýr.

Ýzlenimcilikte, yorumlar ve izlenimler, sanatçýdan sanatçýya deðiþtiði ve her sanatçý eserinde kendinde oluþan duyguyu ve izlenimi anlatacaðý için, meydana getirilen edebî eser, yazarýn veya þairin kiþiliðine dair izler taþýr.( http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zlenimcilik ),

Bakýnýz, Claude Monet

Claude Monet Resimleri

Art of Monet: Web Galerisi ve kaynak

Webmuseum Monet sayfasý

San Francisco Fine Arts Museums'dan Monet resimleri

Monet'nin Ýngiltere Parlamento serisinden bir resminin yüksek çözünürlüklü fotoðrafý

Museum of Modern Art (MoMA) - Claude Monet

Monet galerisi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nu Ninda - An Ezzateni, Watar - Ma Ekuteni
Yaratýcý Drama
Duru Bir Ýnsan, Yýlmaz Duru" Ya Vefasýzlýk…
Putin mi Medvedev mi Rusya"nýn Gerçek Lideri Kim?
Seç Beðen Her Çeþit Öðretmen Var!
Fransa (Soykýrým) Yapmamýþtýr
Sarý Gelin
Beþir"le Vals
Sokak Çocuklarý
Yunan Megalo Ýdea" Sý ve Ýnsan Haklarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.