..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk > Sinan Yýldýrým




14 Aralýk 2010
Son Mesaj  
Sinan Yýldýrým
12-13 yaþlarýnda ailesin zoruyla zengin bir ailenin yanýnda yaz tatili boyunca evin hanýmýna yardým edecekti Serap. Serap o yaz tatili boyunca o ailenin yanýnda yaþamaný sürdürürken hep ilkleri yaþadý, bir çok görmediðini, tatmadýðýný, giymediðini ve yapmadýðýný yaptý.


:ADDH:
12-13 yaþlarýnda ailesin zoruyla zengin bir ailenin yanýnda yaz tatili boyunca evin hanýmýna yardým edecekti Serap. Serap o yaz tatili boyunca o ailenin yanýnda yaþamaný sürdürürken hep ilkleri yaþadý, bir çok görmediðini, tatmadýðýný, giymediðini ve yapmadýðýný yaptý. Bu yenilikleri tanýdýkça kendi ailesini, kendini, yaþadýðý hayatý, komþularýný, arkadaþlarýný bütün eski hayatýndaki her þeyi birazda olsa küçümsedi ve hayaller kurmaya baþladý iþlerini bitirip gece olup bir yabancý ailenin evinde kendi odasýna çekilip yataðýna uzanarak, bir gün oda zengin olup böyle bir hayat yaþamanýn güzelliklerini, tatlarýný, heyecanlarýný, farklýlýklarýný. O zamanlar bunlar birer hayaldi ve hayalleri kurup hayallerde yaþamak çok kolaydý fakat yaz tatili bitip okuluna baþladýðýnda bütün hayaller gerçeðin acýmasýzlýðýna dönüþmüþ, daha ilk günlerde arkadaþlarýnýn onu küçümsemesine neden olmuþ ve her fýrsatta arkadaþlarýnýn onunla eðlenmesine yol açmýþtý. Bu onur ve gurur kýrýcý durama fazla dayanamayýp kýsa süre içinde okulu býrakýp para kazanmak ve o hayalini kurduðu hayatý yaþamak için bir an önce bir þeyler yapma isteðini bastýramamýþtý. Ýlk zamanlar masumca bir istekti bu beklide. Hayalini kurduðu hayata sahip olmak, o hayatý yaþamak ve emindi bir gün o hayata kavuþacaktý ve kendiyle alay edenlere küçümseyerek bakacaktý.

Küçük bir markette ailesinden habersiz olarak iþe baþlamýþtý serap. Okula gidiyorum diyerek sabah evden çýkar ve markette çalýþýrdý. Aradan birkaç gün geçtikten sonra okuldan arayan müdür yardýmcýsýnýn telefonuna ablasý baksada ailenin haberi olmadan okula dönmeye ikna edememiþti hiç kimse. Okula asla geri dönemezdi serap çünkü gururu kýrýlmýþtý, onuru zedelenmiþti. Babasý da ne halin varsa gör demesiyle artýk okul hayatý bitmiþ ve iþ hayatý baþlamýþtý Serap’ýn. Artýk hayallerine ulaþmak ve bir an önce o hayatý yaþamak için var gücüyle çalýþmaya baþlamýþtý. Ne yazýk ki daha ilk haftalarda anlamýþtý haftalýklarýný aldýkça o parayla hedefine bir ömür çalýþsada ulaþamayacaðýný. Her seferinde daha yüksek üçretli iþler arayýp bulduðunda da hemen eski iþini býrakýp diðerine baþlýyordu. Deðiþtirdiði iþler çoðaldýkça hayal kýrýklýklarý artýyordu ve hedeflerini küçültmeye baþlýyordu. Artýk o kadar küçülmüþtü ki hayalleri tek isteði babasýndan, evinden ayrýlýp kendi evinin kadýný olmak ve asla çalýþmamaktý.

Ýlk zamanlar zengin bir koca bulup evlenmekti, sonra kendi ailesinden daha iyi durumda olan biriside olur demeye baþlamýþtý. Fakat kiminle birlikte olsa asla bir sonuç alamýyordu, iþ ilerledikçe, ciddileþtikçe korkular sarýyordu düþüncelerini, düþlerini, hayallerini çünkü geçmiþinden utanmaya baþlamýþtý. Eþi olacak adama bunlarý nasýl anlatacaktý yada ailesine, belki yanlýþ düþünüyordu ama içine düþen bu korku onu okul yýllarýnýn son günlerine götürüyor ve aþalanmayý, alaya alýnmayý hatýrlatýyor ve korkup bütün iliþkilerini teker teker bitiriyordu.

Artýk ne hayali kalmýþtý nede istekleri, tek istediði kendisi için yaþamaktý . Babasý ile yaptýðý bir tartýþmadan sonra evi terketip ablasýnýn evinde yaþamaya baþlamýþtý. Bu iki yýl sürecek bir ayrýlýktý babasýnýn evinden ayrý kalacaðý zaman. Ýlk zamanlar güzeldi ve daha sonralarý dahada güzel olcaktý. Kendi parasýný kazanýp kendisi harcýyordu artýk karýþaný yoktu, özgürlük ne kadarda güzel bir þeydi. Ýstediði saatte dýþarý çýkar istediði saatte eve dönerdi. Ablasý ile arkadaþ gibiydi zaten ve ablasýda anlayýþ gösterirdi çünkü oda arkasýný dönecek olursa kardeþinin gidecek yeri yoktu ve baþýna gelebilecekler iyi þeyler olmazdý.

Yine bir yaz tatilinde eniþtesinin kardeþi gelmiþti uzak bir þehirden ve yaz tatilini abisinin yanýnda geçirecekti. Kýsa zaman içinde Serapla birlikte iyi anlaþmaya ve ayný evi kullanmanýn verdiði rahatlýkla birbirlerine yaklaþmaya baþlamýþlardý. Belki duygularýn önüne geçemediklerinden belki de Serap’ýn bir koca bulma isteðinden kaynaklanýyordu fakat bu birliktelik artýk ayný yataða girmeye kadar uzanýnca yaz tatili çabucak bitmiþti. Ayrýlýk vakti geldikten sonra her þey yine ayný olmuþtu, yaþam koþusu olanca hýzýyla devam ediyordu. Yeni keþfetti þehvet duygularýnýn önüne geçemiyordu istek ve arzularý büyüyüp içinde kayboluyordu. Hayatýný deðiþtiren ilk iþinde tanýk olduðu evin kadýnýnýn eþini aldatmasý geliyordu aklýna ve bir evim olsun isteði artýyordu içinde hem eniþtesinin kardeþi garantiydi zaten. O günlerde yeniden o hayal ettiði hayata eriþmek, yaþamak aklýna gelmiþti. Bu sefer elinde bir silah vardý o hayata ulaþmak için kullanabileceði, çünkü kendini tanýmaya, kadýn olduðunun farkýna varmýþtý. Kadýnlýðýný kullanarak ulaþacaktý o hayata. Fakat yanýldýðýnýn farkýna beklide ilk gerçekten tertemiz duygularla evlenme teklif eden eniþtesinin kardeþine evet diyemeyecekti bu yüzden. Çünkü kaçamaklarý tecrübesizlikten olsa gerek bir çok kiþi tarafýndan bilinir olmuþtu baþta eniþtesi. Þimdi nasýl evet diyebilirdi ki ve diyemedi de zaten.

Artýk hayalleri birer birer ve yavaþ yavaþ duygularýyla birlikte kararýyor ve körleþiyordu. Hayattan nefret eder bir durumdaydý. Ne yapsa ne etse her þeyi yüzüne gözüne bulaþýyordu, hayat zordu ve bu zorluklar içinde kendisi çok güçsüzdü. Yapabilecek hiçbir þeyi yoktu. Hatýralarýný yaktý, kendini yaktý, hayallerini buruþturup o alevlerin içine attý. Artýk inandýðý hiçbir þey yoktu, kocaman bir boþlukta kendi baþýnaydý sanki. Üstüne eniþtesinin kulaðýna gidince kardeþi ile olan iliþkisi kimsenin haberi olmadan babasýnýn evine gitmek zorunda kalmýþtý. Babasýnýn yüzünü her gördüðünde hayatýný nasýl bu hale geldiði ilk iþi, ilk gururunun kýrýldýðý aklýna geliyordu. Buna dayanmak artýk çok zordu, ya hayatýna veda edecekti yada kalbini taþlaþtýrýp hiçbir duyguyu yaþamayýp bir kaya gibi soðuk olacaktý.

Bu bunalýmlý dönemlerde karþýsýna birisi çýkmýþtý aslýnda çýkmamýþ onun çalýþtýðý yerin patronunun oðluydu. Bu sefer belki olur demiþti yada bu sefer olacak demiþti fakat her þey, bütün mutluluk kendini o adama verdiði anda bitmeye baþlamýþtý. O sanýyordu ki hayatýnda daha fazla küçülemez, düþtüðü yerden daha aþaðýsý yok, en dipteyim… fakat artýk erkek arkadaþý sevgilisi, geleceði, umudu, nikahsýzda olsa eþim diye düþündüðü günden güne onu eziyor, sýkýyor, boðuyordu. Her seferinde gururu inciniyor, zaten kýrýklarla dolu kalbi param parça oluyordu. Buna daha fazla dayanamayýp ayrýlmak zorunda kalmýþtý hayallerinden, umutlarýndan beklide ilk defa istediði sýcak bir yuva isteðinden. Artýk her þey bitmiþti ve yeni bir iþ bulmak zorundaydý orada daha fazla çalýþamazdý, bu ezikliðe daha fazla dayanamazdý. Fakat aksilikler peþini býrakmamýþtý 6 ay iþsiz kalmýþtý, kendini bir sýðýntý gibi hissetmeye baþlamýþtý, her günün ayný geçmesinden sýkýlmaya baþlamýþtý.

Bir çok iþ tecrübesi olmasýna raðmen en çok yaptýðý iþ markette çalýþmaktý ve tek anladýðýda buydu. Bu sefer büyük bir marketti yeni iþinin adresi fakat fazla uzun sürmemiþti eski iliþkilerinin patronunun kulaðýna gitmesi, patronu evli olmasýna raðmen Serap hakkýnda duyduklarý yaþak bir iliþki isteðini, umudunu arttýrýyordu ve bir gün bu isteðini Serap öðrendiðinde yapacak fazla bir þeyi yoktu, ya bu iðrenç teklifi kabul edecekti yada iþi býrakmak zorunda kalacaktý. Fazla düþünmedi Serap alçaldýðý yerden daha aþaðýlarýn olduðunu fark etti ve asla olduðu yerden daha aþaðýya inmeyeceðine karar verip belki de hayatýnda yapacaðý tek doðru þeyi yapýp hayýr demiþti, demiþti demesine fakat insanlara olan güvenide bitmiþti, kendine olan inancý artmasýna raðmen asla hayallerine ulaþamayacaðýnýn bir kes daha farkýna varmýþtý. Umudunu ve hayallerini iþ yerinde býrakýp orayý terk etmiþti. Yine bir süre iþsiz kaldýktan sonra market açmayý düþünen birisiyle sýfýrdan bir market kurmuþtu, reyonlarýndan, içinde satýlacak her þeye kadar kendi elleriyle yerleþtirmiþti ve her þeyi geride býrakýp çocuðu gibi sevdiði bu markette çalýþmaya devam ederken bir yýl geçmiþti ve patronu marketi satmak zorunda kalmýþtý ve yeni sahibi marketle birlikte Serap’ý da devralmýþtý. Ayný iþ yeri farklý patronla çalýþmaya devam etmeye baþlamýþtý, günler sýradan, her gün birbirinin aynýsýydý. Hayattan hiçbir beklentisi olamadan yaþamýný sürdürmeye çalýþýyordu. En dipleri görmüþ birisi olarak olduðu noktadan çýkmaktansa bulunduðu yeri korumaya çalýþmakla geçiyordu günleri. Kadýn olmak zordu ve kadýn olarak çalýþmak her þeyden zordu.

Bir gece en küçük ablasýnýn lisedeki sýnýf arkadaþýnýn adý geçer ablasý ile konuþurken. Onunla bir zamanlar birlikte bir þeyler paylaþmýþ ve yaþamýþtý, belki kullanmýþ beklide sadece yaþamýþtý onunla. Sabah olup iþ yerine gittiðinde ilk iþ olarak ablasýyla konuþtuðu paylaþým sitesinden ismini bulup arkadaþlýk isteði göndermiþti. Neden yapmýþtý bu iþi kendine bile açýklayamýyordu ama tek düþüncesi bu þehirden uzaklara hemde çok uzaklara gitmekti. Fazla uzun bir zaman geçmeden arkadaþlýk isteði kabul edilir ve mesajlaþmaya baþlarlar iki eski sevgili. Neden, niye ekledin,, soðuk muhabbetlerinden sonra sýcaklýk sarmýþtý ikisinide eski yaþanmýþlýklarýn tadýndan. Nedense bu adam ona hiç duymadýðý iltifatlar etmeye baþlamýþtý, onunla ilgilenmeye, hiç tatmadýðý duygularý yaþatmaya. Birkaç ay geçmiþti ki kendisini iyiden kaptýrmýþtý yaþananlarýn, söylenenlerin sýcaklýðýyla. Bir gün buluþmaya karar vermiþlerdi ve buluþmaya karar vermeden önce evlenme teklifi almýþtý bu eski ve yeni sevgiliden, fakat anlatacaklarý vardý bu adama ve anlatacaklarýný anlatmadan evet diyemezdi. O gün gelip buluþtuklarýnda yüzler mutlu, eller sýcak, gözler gülüyordu. Yemek, çay derken akþam olmuþ sessiz bir yerde kaldýrama oturmuþlar havadan sudan derken daha fazla dayanamayýp Serap ne olacaksa olsun der gibi konuyu baþlar anlatmaya. Hayatýný tek tek anlatýr neler yaþadýðýný, hangi hatalarý yaptýðýný, isteklerini, arzularýný ve sonra yaþlý gözlerle sevgilisine dönüp cevabýn nedir der gibi bakýnca, Tamam ama hala bir cevap vermedin. Diye bir sitemle karþýlaþýnca tekrar yüzünde bir gülümseme ile gözleri parlamaya baþlamýþ ve Tamam o zaman diyebilmiþti sevinçli bir þekilde ve sevgilisinin yanaðýna küçük ama ýslak bir öpücük kondurarak sarýlmýþtý. Oturduklarý yerden kalkarak havanýn hüznünü daðýtmak için yürümeye baþlarlar ve Serap’ýn evine kadar gecenin karanlýðýnda ara sokaklardan eskisi gibi dolaþarak giderler. Bu buluþmadan bir ay kadar geçmiþti ki Serap yeniden o zengin ve lüks hayata kavuþmayý hayal etmiþti ve bu adamla öyle bir hayatý hiçbir zaman olamayacaktý ve bitirmek istedi birden, o bu þehirden gidecek ve zenginlikler içinde hep kurduðu hayatý yaþatacak insaný bulacaktý ve bunun için mücadele edecekti. Çünkü bu adamýn iltifatlarý baþýný döndürmüþtü kendini dünyanýn en güzel , en güçlü, en azimli, istediðini elde edebilecek bir kadýn olarak görmeye baþlamýþtý. Ayrýldýðýný tekrar bir araya geldikleri paylaþým sitesinden mesajla göndermiþti ve karþýlýðýnda o adamdan sadece bir gülümseme iþareti almýþtý. O an þaþýrmýþtý, her zaman duyduðu hakaretler yoktu, küfür yoktu, hiçbir þey yoktu sadece bir gülümseme iþaretiydi. Ýçi acýmýþtý beklide hayatýnda tanýyacaðý tek farklý kiþiyi terk ettiðini söylemekten. Aradan birkaç gün geçmiþti ve günlerden pazardý yine iþ yerine gitmiþ sabah temizliðini yaptýktan sonra bilgisayarý açmýþ ve mesajlarýný okumak için o siteye girmiþti ki o adamdan bir mesaj geldiðini gördü. Okumak için açtýðýnda inandýðý her þey yýkýlmýþtý, mesajda söyle yazýyordu;
-     Hani bir gün ablan benim için arkadaþ listesinde kaþarlar var o yüzden arkadaþ listemden sildim demiþti ya, sende bana bunu demiþtin ya þimdi mail adresine bak ve oradaki ses kaydýný dinle, bakalým ablan hakkýnda neler düþüneceksin.
Serap hemen mail adresini kontrol eder ve o adamdan gelen maildeki ses kaydýný dinledikçe yýkýlýr. Anlatan Ablasýnýn lisedeki baþka bir erkek arkadaþýdýr, evli bir çocuðu olan ve karýsý ikinci çocuðuna hamile olan bir adamdýr. Arabasýz kaldýðýndan bahsetmektedir araba olsa Serap’ýn ablasýný alýp götüreceðini ara sýra yaptýklarý yasak iliþkiden bahsetmektedir ve bahsettiði adam birkaç gün önce ayrýldýðý adamdýr. Dinledikçe ablasýndan utanmýþtý ve duyduklarý onu yýkmýþtý. Hayatta bir defa daha darbe almýþtý ama bu daha öncekilerin hiç birine benzemiyordu. Akþama kadar gözleri aðlamaklý aðlamaklý çalýþtý ve akþam biraz geç gitti eve, oturup bir bankta aðladý. Eve vardýðýnda ablasý onu bekliyordu ve odasýna girdiðinde üstünü deðiþtirmek için ablasýda içeri girdi ve kardeþine hakaretler etmeye baþladý sen nasýl bunlarý yaparsýn, hem bunlarý yapýp nasýl birine anlatýrsýn, sen salakmýsýn birde sesini kaydettirirsin gibi bir çok hakaretler ediyordu ama Serap ne olduðunu anlayamamýþtý. Ne oluyor ne var derken ablasý zaten açýk olan bilgisayardaki ses kaydýný dinletmeye baþlar ve duyduklarýna yýkýlýr çünkü o adam ona anlattýðý, baþýndan geçen her þeyi kaydetmiþti ve ablasý sert bir tokat atmýþtý Serap’a ve bunun üzerine Serap ablasýna hakkýnda duyduklarýný söylemeye baþlayýnca ablasýda kýzgýnlýktan utanmaya geçmiþti. Ýkiside susmuþ yaptýklarý hatalarý gözden geçirirken ikisinin de telefonlarýna birer mesaj gelmiþti mesajý gönderen sesleri gönderen, birinin eski arkadaþý birinin eski sevgilisiydi. Ýkisinede ayný mesaj gelmiþti ” Bana bu kayýtlar için ne verebilirsiniz?”. Ýkisini de bir telaþ sarmýþtý ve ne yapacaklarýný þaþýrmýþlardý, bir birlerinin yüzüne baka kalmýþlardý fakat Serap’ýn ablasý bir öfkeyle numarayý arayýp aðzýna geleni söylemek istemiþti ve arama tuþuna basmýþtý fakat telefon açýlmýyordu, bir daha aradý ve bir daha ama telefon hiç açýlmýyordu. En son aramasýndan sonra ablasýnýn telefonuna bir mesaj gelir. Ablasý mesajý okuduktan sonra kafasýna önüne eðer düþtüðü ve dýþarýdan görünen durumunu düþünmeye baþlar, Serap’da ayný mesajý okur ve baþýný önüne eðip oda düþünmeye baþlar ve o günden sonra yaptýklarý hiçbir hatayý tekrarlamadan yaþamlarýna devam etmek için yemin ederler.
Son mesaj; Bundan 10 yýl önce doktora gittiðimde doktor kanser olduðumu ve hala yaþamamýn bir mucize olduðunu söylemiþti tabi inanmadým baþka bir doktora gittim oda ayný þeyleri söylemiþti hemen hemen ve ben yine inanmamýþtým ve cebimdeki son parayla baþka bir doktora gittim ondanda ayný þeyleri duyduðumda yine inanmamýþtým param olsaydý dünyadaki bütün doktorlarý tek tek gezerdim ve hiç birine inanmazdým, çünkü içimde öyle bir yaþama isteði vardý ki bir hastalýk deðil kurþunlasalar ölmezdim ve öyle oldu, bak hala yaþýyorum ve hiçbir zaman tek bir ilaç bile kullanmadým ve kardeþine evlenme teklif etmeden önce yine bir doktora gittim bana yine ayný þeyleri söyledi bende doktora “ o zaman bir on yýl daha yaþarým” deyip gülümsedim ve çýktým ama hiçbir zaman öleceðimi düþünmedim, ecel gelmeden ölüm olmaz dedim, doktorlara inanmadým ama inandým önce tanrýya sonra kendime. Sizde inanýn önce tanrýya, sonra kendinize. Göreceksiniz mutluluk sizide bulacak bir gün ama ben kaþarlarla asla konuþmam o yüzden beni bir daha arama ve unutma benim bildiklerimi insanlardan saklayabilirsin ama tanrýdan asla…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..
Gönderen: Bayram Gökmen / , Türkiye
17 Aralýk 2010
tebrikler..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Öyküm
Seyfi'nin Maceralarý 1 (Yetiþ Dayý)
Ýki Rengin Hikayesi
Haticenin Kuzularý
Deðmezdi Akacak Bir Damla Yaþtaki Yas"a
Hoþ Bulduk Hayat
Öpeyimde Geçsin yada Gülümse
Üç Kadýn ve Ahmet
Ben Buldum Hoca
Fizik Ötesi Servisler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deli Elbisesi [Þiir]
Seninle Bir Ömür [Þiir]
Alýþýrsýn Unutursun Hatýrlarsýn [Þiir]
Yaralarým Var Benim [Þiir]
Ýstanbul Olalým Sevgilim [Þiir]
Senli Benli Biz Olsak [Þiir]
Ateþ Olur Yakarým [Þiir]
Nisanda Yaðan Aþk [Þiir]
Aþk Sensin Derken Söylenen S E N [Þiir]
Sende Gel Benimle [Þiir]


Sinan Yýldýrým kimdir?

Duymak istediklerinizi okuyunca mutlu olmazsýnýz. Peki hiç duymadýklarýnýza ne dersiniz.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sinan Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.