..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > ALÝ YERLÝ




15 Aralýk 2010
Batman  
ALÝ YERLÝ
Bir köylük yerden oluþan ve oluþmaya devam eden þehir ve þehir kültürü. Belki de bu Güneydoðuyu bütünüyle tarif edecek bir þeydir.


:AFFH:
Burasý Batman. Bugün en son tam sekiz yýl önce ziyaret ettiðim þehirdeyim. O zamandan aklýmda kalanlar askeri bir hava alanýna inen uçak, askerlerin arasýndan geçiþ ve sonra eski bir otobüsle þehre geliþimiz. Þehir merkezinde çirkin derme çatma binalar vardý ve bu çirkinliðe tezat rafineri tesisleri. Þehre inerken dümdüz ve yemyeþil ova dikkatimi çekmiþti. Son olarak da bir et lokantasý ve sanýrým o zaman dýþarýdan bizim gibi gelenlerin götürülebildiði birkaç yerden birisi idi.

Bu defa þehre Diyarbakýr’dan kara yolu ile akþam vakti vardým. Þehrin giriþindeki tabelada nüfusun 313.000 olduðu yazýlý ama þoför daha fazla olduðunu iddia ediyor. Acaba sekiz yýl önce nüfus kaçtý? Belki 100.000’di ama belki de daha az.

Geceyi otelde geçirdikten sonra sabah ilk iþim erkenden þehri þöyle bir görmek için dýþarý çýkmak oldu. Sekiz yýl öncesinden tanýdýðým hiçbir þey yok bu þehirde. Diyarbakýr Caddesinde yürüdüm. Burasý þehrin ana caddesi. Yolun her iki yaný dükkânlarla ve alýþveriþ merkezleri ile dolu. Canlý bir yer. Ankara’da ne kadar marka varsa burada da onlarýn tabelalarý var ve tabi bir de alýþveriþ merkezleri. Büyük alýþveriþ merkezleri bunlar. Sinema salonlarý ve hatta bowling salonu varmýþ. Þehrin bir de yeni havaalaný var.

Öðlen þehrin dýþýna doðru gittik. Çok sayýda kimi bitmiþ kimi inþa halinde konut sitesi var. Bir de organize sanayi bölgesi. Batmanlý arkadaþým þehirde yedi tane özel hastane olduðunu söyledi. Kendi çalýþtýðý hastanede aylýk 17.000 hasta bakýlýyor ve yirminin üzerinde uzman doktor çalýþýyormuþ.

Ben sekiz yýl öncesinden hatýrladýðým ve gazete manþetlerine yansýyan kadýn intiharlarýný söylediðimde artýk böyle þeyler olmadýðýný söylediler. Diyarbakýr caddesinin gece geç saatlere kadar insanlarla dolu olduðunu anlattýlar. Bir de alýþveriþ merkezlerinde çalýþan çok kadýn var.

Batman hakkýnda söylenecek çok þey var belki. Ama ne söylersek söyleyelim söyleneceklerin hepsini ifade edecek tek kelime var: deðiþim. Þehrin fiziksel olarak deðiþimi yanýnda insan davranýþlarýnda da gözlenen deðiþim. Bir köylük yerden oluþan ve oluþmaya devam eden þehir ve þehir kültürü. Belki de bu Güneydoðuyu bütünüyle tarif edecek bir þeydir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Batman
Gönderen: BÝLGEPERÝ / , Türkiye
27 Ocak 2011
Yazýnýz çok doðal ve akýcý kaleminize ve yüreðinize saðlýk. Kýsa bir eleþtiri yapmak da artýk boynumun borcu oldu. Hep yazýlarýnýzý okurken daha fazla söyleyecekleriniz var ama ne hikmetse kýsa vermek zorunda kalmýþsýnýz gibi hissediyorum.Lütfen kaleminizi biraz daha özgürleþtirin. Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yolsuzluk Ekonomisi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Darbe Bir Kitap
Neþet Ertaþ / Yolcu
Þeftali Aðacý
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Kýrýlma
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori
Çakýl Taþlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


ALÝ YERLÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ALÝ YERLÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.