..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




17 Aralýk 2010
Acizliðimizi Kavramakta Neden Aciziz?  
Fuat Türker
Ýnsan hiçbir bela ve musibeti kendisinden uzak görmemelidir. Bu felaketleri, zarar gören kiþiler de bela gelmeden önce muhtemelen kendilerinden uzak görmekteydiler. Her insan dünyada yaþayacaðý ortalama 60-70 yýl için, sonsuz hayatýný feda etme yanýlgýsýndan kurtulmaya çalýþmalýdýr. Çünkü ‘o gün’ herkes Kahhar olan Allah’ýn huzuruna çýkarýlacaktýr.


:AFFC:
Yüce Allah, insaný üstün özelliklerle ve kusursuz sistemlerle yaratmýþ, ancak “…insan zayýf olarak yaratýlmýþtýr. (Nisa Suresi, 28) ayetiyle Kur’an- Kerim’de haber verildiði üzere ona acizliðini hatýrlatacak birçok eksiklik vermiþtir. Rabbimiz dileseydi, insaný eksiksiz olarak da yaratabilirdi. Ancak bu acizliklerin yaratýlmasý da bir hikmet üzeredir ve Allah’ýn merhametinin göstergesidir. Çünkü acizlikler dünya hayatýndaki imtihanýn bir gereðidir ve insana Rabb’imizi hatýrlatýr.


Ýnsan ne kadar aciz olursa imtihaný o kadar mükemmel ve güzel olur, insaný Allah’a o kadar yaklaþtýrýr. Örneðin Rabbimiz dileseydi insanlarý da çiçek gibi güzel kokacak þekilde ya da sabah yüzünü yýkamasýna gerek kalmayacak kadar temiz yaratabilirdi. Ancak insan temizlenip bakým yapmadýðýnda, kirli, kötü bir görünüme ve kokuya sahip olmaktadýr.


Ýnsan ne doðacaðý ne de öleceði zamaný ve yeri belirleyemez. Yaþadýðý sürece baþýna gelebilecek hiçbir olay konusunda da bir bilgisi yoktur. Hiç ummadýðý bir anda tüm hayatýný deðiþtirebilecek olaylar yaþayabilir ve hiçbirini kontrol edemez. Yalnýzca tedbir alabilir, ancak aldýðý tedbirler de onu koruyamayabilir.


Her an insan bir virüs bedenine girip onu yataða düþürebilir, hatta ölümüne sebep olabilir. Hastalýklar da insana acizliðini ve Rabb’imize muhtaç olduðunu hatýrlatýr. Mikroskobik bir virüsün kendi bedeni üzerinde meydana getirdiði zayýflýða engel olamayan insan, böyle anlarda Yüce Allah karþýsýndaki acizliðini hatýrlar ve tek þifa verecek olan Þafi Allah’a yönelir, O’na sýðýnýr.


Bu konuya Bediüzzaman Said Nursi þu sözleriyle dikkat çeker: “Hem hastalýk, insandaki acizliðini zayýflýðýný hatýrlatýr. O acizliðin lisanýyla ve zayýflýðýn diliyle haliyle ve sözleriyle bir dua ettirir. Cenab-ý Hak, insana hadsiz bir acz ve nihayetsiz bir za’f vermiþ. Ta ki daimi bir surette ilahi dergâha sýðýnýp istesin etsin, dua etsin.” …

Diðer yandan, yaþadýðýmýz dünya içeriden ve dýþarýdan da yüzlerce tehlikeyle doludur. Göktaþlarý, karadelikler, kuyruklu yýldýzlar dýþtaki tehlikelerden yalnýzca bir kýsmýdýr. Güçlü çekim alanlarýyla, çevrelerinde bulunan herþeyi yutan karadelikler, kendilerinden çok büyük yýldýzlarý, hatta galaksileri dahi kendilerine çekebilirler. Dünya da bu sonsuz boþluk içinde, her an bir karadeliðin etki alanýna girebilir. Uzayda büyük çarpýþmalar ve dev patlamalar olmakta, dünyadan milyonlarca ýþýk yýlý uzakta gerçekleþtiðinden insan bu olaylarý kendisinden uzak görmektedir.

Dahasý, dünyanýn derinliklerinde binlerce derece sýcaklýkta magma tabakasý ve ayrýca dünyayý dýþtan kuþatan atmosfer vardýr. Atmosfer koruyucu bir tabakadýr, ancak son derece kuvvetli ve yýkýcý etkileri olan þiddetli rüzgârlar, fýrtýnalar ve tayfunlar burada gerçekleþir.


Dünyada sýk sýk mal ve can kaybýyla sonuçlanan doðal afetler gerçekleþir. Depremler, yanardað patlamalarý, seller, yangýnlar kýsa bir süre içinde canlýlarý yok edebilir ve büyük hasarlara yol açarlar.


Ýnsan, hiç beklemediði bir anda bu tehlikelerden biriyle karþýlaþabilir, övündüðü ve gurur duyduðu fiziksel bir özelliðini ya da mallarýný yitirebilir. Kiþinin, hiçbir þey kontrolünde deðilken, gökten yere her iþi evirip çeviren Rabbimiz karþýsýnda acizliði nedeniyle boyun eðmeyip, büyüklenmesinin akýlsýzca bir davranýþ olacaðý çok açýktýr.

O ülkeler halký, geceleri uyurken, onlara zorlu azabýmýzýn gelmeyeceðinden güvende miydiler? Ya da o ülkeler halký, kuþluk vakti eðlenceye dalmýþken, onlara zorlu-azabýmýzýn gelmeyeceðinden güvende miydiler? (Veya) Onlar, Allah’ýn tuzaðýndan güvende mi idiler? Allah’ýn bir tuzak kurmasýndan, hüsrana uðrayan bir topluluktan baþkasý (akýlsýzca) güvende olmaz. (A’raf Suresi, 97-98-99)

Yüce Allah her olayý sebep-sonuç iliþkisi içinde yaratmýþtýr ve bu yüzden bütün doða olaylarýnýn bilimsel birer açýklamasý vardýr. Üstün güç sahibi Allah, tüm bu olaylarý sebepsiz olarak da kolayca yaratabilirdi, ancak bilimsel sebepler, yaþanan olaylara mantýklý bir açýklama getirir. Bu nedenle pek çok insan bu olaylarý Yüce Allah’a deðil, sebeplere baðlar. Oysa Rabbimiz bu olaylarý sebep kýlarak, insanlara acizliklerini gösterir. Ve bütün bunlar aklýný kullanabilenler için birer düþünme ve öðüt alma vesilesi olur. Yüce Allah Kur’an’da birçok ayette uyarýlarda bulunur.

Yoksa gökte olanýn üzerinize ’taþ yaðdýran (fýrtýnalý) bir rüzgar’ göndermeyeceðinden emin misiniz? Siz o takdirde Benim uyarmam nasýlmýþ bilip-öðreneceksiniz. (Mülk Suresi, 16-17)

Yüce Allah verdiði musibet ve belalarla insanlara ölümün yakýnlýðýný gösterir, dünyada varoluþlarýnýn nedenlerini ve amaçlarýný hatýrlatýr. Rabb’imiz bu olaylarla aslýnda insanlara merhamet etmektedir. Çünkü zorluklar, hem onlarý yaþayan insan, hem de þahit olan kiþiler için dünya hayatýnýn geçiciliðini ve her an sona erebileceðini kavramalarý içindir.


Ýnsan hiçbir bela ve musibeti kendisinden uzak görmemelidir. Bu felaketleri, zarar gören kiþiler de bela gelmeden önce muhtemelen kendilerinden uzak görmekteydiler. Her insan dünyada yaþayacaðý ortalama 60-70 yýl için, sonsuz hayatýný feda etme yanýlgýsýndan kurtulmaya çalýþmalýdýr. Çünkü ‘o gün’ herkes Kahhar olan Allah’ýn huzuruna çýkarýlacaktýr.


Sahip olunan bütün imkan ve özellikleri veren Allah’týr ve dilediði anda da hepsini geri alabilir. Yok olacak þeyler peþinde hýrsla koþarak yaþanan dünya hayatýnýn, ahiretteki sonsuz hayat yanýnda hiçbir deðeri yoktur.


Bu konular üzerinde derin düþünen insan, dünyanýn geçici ve eksikliklerle dolu bir mekan olduðunu ve Yüce Allah’a karþý aczini fark eder, acizliðinden kaynaklanan hatalarý için Allah’tan baðýþlanma diler, tevbe eder. Ýnsanýn kendi acizliðini kavrayabilmesi, Yaratýcý’sýnýn üstünlüðünü ve gücünü gereði gibi takdir edebilmesine, O’na muhtaç olduðunu anlayabilmesine, dolayýsýyla gerçek kurtuluþuna vesile olabilir.


Rabb’imiz insanlara sayýlamayacak kadar fazla nimet verir. Ýnsan durmaksýzýn nefes alýr, her organý mükemmel çalýþýr, kalbi vücuduna sürekli kan pompalar. Ve bunlarýn hiçbirinin iþleyiþinde insanýn bir rolü yoktur. Ancak insan yemek yemeden, su içmeden, uyumadan yaþayamaz. Bütün bu mucizevî sistemleri sonsuz güç sahibi Allah idare eder. Ancak çoðu kiþi inatla yüz çevirerek þeytanýn sisteminde yaþamaya devam eder.


Yüce Allah, “ Gevþemeyin, üzülmeyin; eðer (gerçekten) iman etmiþseniz en üstün olan sizlersiniz.” (Al-i Ýmran Suresi, 139) ayetiyle müminin üstün olduðunu bildirir. Mümin, Rabb’i karþýsýnda aciz olduðunu kabul ettiði için üstündür.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.