..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




18 Aralýk 2010
Af Yolunu Benimsemek  
Fuat Türker
Af olmazsa sevgi diye bir þey kalmaz. Af olmasa o kadar çok insan birbirine darýlabilir, sürtüþtükleri o kadar çok konu olabilir ki… Ancak Allah, affedicilik özelliðiyle insanlarý saðlýklý yaþayabilecekleri þekilde yaratmýþtýr.


:BJBD:
Affý ve kullarýna karþý iyiliði çok olan Allah’ý dost edinmek, O’nun her þeyi sarýp kuþatan rahmetine sýðýnmak, insana hatalarýnýn baðýþlanacaðýný bilmesi nedeniyle büyük huzur verir. Her hatasýnda hemen Allah’ýn affediciliðine sýðýnan ve tevbe eden mümin, Allah’ýn kendisine kesinlikle yardým edeceðini, koruyup gözeteceðini ve baðýþlayacaðýný bilir. Hatasý ne denli büyük olursa olsun, samimi niyetine binaen Rabb’inin hatasýný baðýþlayýp, kendisini hayra yönelteceðini umut eder.

Mümin bir hata yaptýðýnda nasýl Allah’ýn sonsuz þefkat, merhamet ve baðýþlayýcýlýðýna sýðýnýyorsa, kendisi de diðer müminlere merhametli ve affedici olmalýdýr. Bir Kur’an ayetinde, “Sen af (veya kolaylýk) yolunu benimse, (Ýslam’a) uygun olaný (örfü) emret ve cahillerden yüz çevir.” (Araf Suresi, 199) buyurur Allah. Kalbi Allah’ýn zikriyle hastalýktan arýnmýþ/yumuþamýþ olan mümin, karþýsýndaki müminlere de hüsn-ü zan eder, baðýþlayýcý olur. Bu Rabb’inin buyruðudur ve önemli bir yükümlülüktür.

Allah’tan kendi hatalarý için baðýþlanma dileyip, müminlere karþý katý ve sert bir ahlâk sergilemek, samimi müminin fýtratýna uygun deðildir. Mümin Allah’ýn beðendiði ahlâký her durumda kararlýlýkla uygular; zaten istediði de O’nun ahlâkýyla ahlâklanmak deðil midir?…

Müminin baðýþlayýcýlýk anlayýþý, cahiliye insanýnýnkinden çok farklýdýr. Ýnkar eden kiþinin ‘bir defalýk affetme’ ya da ‘son kez affetme’ mantýðý müminin asla benimsemediði bir tavýrdýr. Ýnanan insan herhangi bir hata veya kusur defalarca da devam etse dahi, affedici ve hoþgörülü davranýr, davranýþlarýnda bir deðiþiklik olmaz.

Af olmazsa sevgi diye bir þey kalmaz. Af olmasa o kadar çok insan birbirine darýlabilir, sürtüþtükleri o kadar çok konu olabilir ki… Ancak Allah, affedicilik özelliðiyle insanlarý saðlýklý yaþayabilecekleri þekilde yaratmýþtýr.

Ýman etmeyen insan kinlendiðinde kini bir ömür boyu devam eder; hoþgörü ve baðýþlayýcýlýðýnýn bir tahammül sýnýrý vardýr. Ard arda gelen hatalarý ve yanlýþlarý sonucunda ‘bardak dolar’ ve ‘son damla’nýn da taþmasýyla karþýsýndaki kiþiyi artýk affedemez duruma gelir. “Ben onu çizdim, benim için bitti” der örneðin. Oysa mümin, binlerce kez hata yapmýþ da olsa sevdiðine karþý merhametlidir. Asýl Allah’týr baðýþlayýcý olan; bizler ceza veremeyiz.

Affetme sýkýntý, azap, çile içinde olmamalý, gönülden olmalýdýr. Ýntikamýn þeytani bir tadý vardýr; ondan kaçýnýp, samimi, içten affetmek, þefkatle bakmak gerekir. Affetmek, müminler arasýndaki sevgi zeminini oluþturmada Allah’ýn sunduðu sayýsýz nimet ve güzellikten biridir. Affetmek, sevginin önündeki engelleri kaldýran temizleyicidir.

Allah’ýn beðenmediði bir ahlâk gösterdiði anda kiþi ölüm meleklerini karþýsýnda görse, telafi edecek zamaný olamayacaðýný anlar. Ýþte içi titreyerek Allah’tan korkan bir mümin, Allah’ýn razý olmayacaðý bir ahlâk göstermekten, O’nun katýnda makbul olmayan bir davranýþ sergilemekten titizlikle kaçýnýr. Her olay ve her hatalý davranýþ karþýsýnda merhametli olur; bu en güzel ahlâk özelliklerinden biridir. Bu þekilde müminlerin birbirlerine karþý sevgi ve baðlýlýklarý artar ve þeytan aralarýný açýp-bozamaz.

Kur’an’da, ’Sizden, faziletli ve varlýklý olanlar, yakýnlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasýnlar, affetsinler ve hoþgörsünler. Allah’ýn sizi baðýþlamasýný sevmez misiniz? Allah, baðýþlayandýr, esirgeyendir. ’ (Nur Suresi, 22) buyrulur. Allah’ýn bizi baðýþlamasýný sevmez miyiz?..En çok ihtiyacýmýz olan nimet de bu deðil midir?...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Gözünü Gezdir, Bir Çatlaklýk Görüyor Musun? - I

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.