..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Birkan ASKAN




12 Eylül 2001
2.Pearl Harbor Baskýný ve Nostradamus  
Hayatýn basitliði kabul edilemez bir gerçektir.

Birkan ASKAN


Ýnsanlarýn hayatlarýný yaþama çabasý içerisinde sürdürdüðü bir belirsizlik vakti. Ve ne olduðu anlaþýlmayan bir gürültü ile þok geçiren insanlar. Þok geçiren koskoca aciz bir dünya. Gücün ötesinde kalan zavallý masumlar....


:CEHB:
“Deniz ve nehirlerin,yüzlerce dað selvilerinden faydalanmalarý,daima kendilerinin onlardan daha aþaðý seviyelerde bulunmalarý yüzündendir.” Lao Tse

Tarih 11 Eylül 2001-Salý. Saat 15.30 Yeni bir yüzyýl’a barýþ, sevgi ve hoþgörü ile yaklaþýldýðý bir zaman dilimi. Ýnsanlarýn hayatlarýný yaþama çabasý içerisinde sürdürdüðü bir belirsizlik vakti. Ve ne olduðu anlaþýlmayan bir gürültü ile þok geçiren insanlar. Þok geçiren koskoca aciz bir dünya. Gücün ötesinde kalan zavallý masumlar.
Evet 11 Eylül 2001 Dünya tarihine yeni bir yüzyýlda damgasýný vuran acizlik olarak geçecek.

Dünyanýn süper gücü kabullenilen bir ülkenin ustaca planlanan bir saldýrý karþýsýnda ne kadar aciz ve çaresiz kaldýðýný gördük. Dehþetin her soluðunu yakasýnda hisseden masum insanlarýn 280 metreden boþluða atladýklarý New York’un Dünya Ticaret Merkezi olarak adlandýrýlan iki gökdelenindeki ölümün ýsrarlý fýsýltýsý hafýzalarýmýzdan asla gitmeyecek.

American Airlines’a ait olduðu söylenen iki dolu yolcu uçaðýnýn kaçýrýlarak New York þehir merkezi içerisinde Özgürlük anýtýna tam karþýdan bakan ikiz gözkdelenlere herkesin þaþkýn bakýþlarý arasýnda çarparak bir intihar saldýrýsýnda bulunmasýyla baþlayan bu süreç,Pentagon’da yaklaþýk 800 kiþinin ölümü ile son bulmayacaktý elbette. New York’u tamamen savaþ alanýna çeviren,deprem görüntüsüne bürüyen bu saldýrýyý yapýlan açýklamalar anlatmaya yetmiyordu.

Bu açýdan düþünülen ve hatýrlatýlan bir gerçekte Amerika’nýn yýllardýr Ortadoðu üzerinde uyguladýðý keyfi kararlarý süper güç kalkaný arkasýna sýðýnarak yönlendirmeside büyük rol oynadý. Böylesi saldýrýlara karþý savunma açýsýndan oldukça kendine güvenen ABD büyük bir þoku hem kendi içinde hemde tüm dünya’da yaþattý. Yaþanan bu olaylarýn insanlýk üzerindeki kabusu bitmeyecek gibi gözüküyor.

Nostradamus doðrumu söylüyordu.
14 Aralýk 1503 doðumlu olan Nostradamus kehanetleri çoðu insana göre saçmalýktan öte gitmeyen düþünceler olarak yorumlanýyordu.Ýnsanoðlunun yaþadýðý olaylara göre yorum getirdiði bu kehanetlerden birinde 3.Dünya savaþýnýn çýkacaðý yolundaki þu sözler yaþanan bu þoku doðruluyor gibi.

“Þafak sökerken büyük bir yangýn görülecek.Kuzeye doðru yükselen bir gürültü ve ýþýk.Yerkürede ölüm ve çýðlýklar iþitilecek.Silahlar yangýn ve kýtlýktan gelecek ölüm onlarý bekleyen.”
Diyerek Nostradamus bu olayý niteliyordu belkide.Ve en önemli kehanetlerinden biriside aynen þöyleydi.

“Ateþ büyük New City’e yaklaþýyor.Hemen ardýndan dev daðýnýk bir alev sýçrýyor.Normanlarýn kanýtýný görmek istedikleri zaman.” Centurie VI/97
Yani anlaþýlan 3.Dünya savaþý Nostradamus’a göre dev bir gökdelenden baþlayan ateþ toplarý eþliðinde start alacaktý. Böyle bir savaþýn çýkmasýný insanlýk ve barýþ adýna tabiki istemeyiz.

Ardarda yapýlan açýklamalar
Amerika Birleþik Devletleri Dünya Ticaret Merkezi baþta olmak üzere Pentagon ve New York’a yapýlan terörist saldýrýlarýn sonucunda intikam yemini ediyor ve domino taþlarý gibi yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezinin en fazla bir ay içerisinde yeniden inþaa edileceðini duyurmakta gecikmiyordu.
Asýl hedefin White House (Beyaz saray) olduðunu yalanlamýyor.Ülkeye Green Card ile göçmen alan özgürlükler ülkesi ABD savaþ alarmýna geçiyordu.

Olayý üstlenen Japon Kýzýlordu Terör Örgütü bu aþamada böyle bir saldýrýyý yapabilecek güce sahip olmadýðýndan kaale bile alýnmýyordu.Yoðun istihbarat ve çalýþmalarýn tek suçlu olarak 1992’de Aden Yemen,1993’te New York Dünya Ticaret Merkezi,1995’te Riyad Suudi Arabistan,1996’da Dahran Suudi Arabistan,1998’te Amerikan Büyükelçiliði Kenya,1998’te Amerikan Büyükelçiliði Tanzanya,ve diðer baðlantýlý eylemlerde 1994’te Baþkan Clinton’a Filipinlerde suikast giriþimi,1995’te Mýsýr Devlet Baþkaný Hüsnü Mübarek’e suikast giriþimi,ve 1995’te Afganistan’da Terör eðitim kurumlarý açan Usame Bin Ladin üzerinde yoðunlaþýyordu.

New York semalarýna yükselen iki gökdelenin yandýðý ve þehri toza dumana katarak insanlarýn çýðlýklarýnýn henüz kesilmediði bir zaman aralýðýnda,Afganistan’da geceyarýsý Cruise füzeleri daðlýk kesimleri alevler içinde býrakýyordu. Çok geçmeden ABD bu saldýrýlarýn kendilerinden kaynaklanmadýðýný duyuruyordu. Ayný saatlerde de Amerikan Denizaltý ve savaþ gemileri belirsiz bir rotaya doðru hýzla ilerliyordu.

Bu aþamada Japonlarýn 1945’teki Hiroþima ve Nagazaki saldýrýlarýný kýnayan gecikmiþ bir saldýrýnýn 11 Eylül 2001 tarihinde bu saldýrýlarla perçinlediklerini ve intikamlarýnýn alýndýðýný savunan Japon Kýzýl Ordu Terör örgütünün sinyalleri hiçbir yerde önemsenmiyordu bile.
Saldýrýnýn tüm dünyada þok eden etkisi halen daha sürerken Ortadoðu Halký kendi liderlerinin dýþýnda bayram havasýna çoktan giriyordu bile. Halk ellerinde silahlarla sokaklarda havaya ateþ açýyordu. Tüm bunlar insanlýk adýna fotoðraflanýyordu.

Hayat devam ediyor yinede
Amerikanýn uðradýðý bu hiç beklenmeyen saldýrý karþýsýnda para piyasalarý altüst oluyor ve petrol fiyatlarý tavana vuruyordu. Sigorta þirketleri panik havasýnda olanlarý anlamakta güçlük çekiyordu.
Hayat devam ediyordu oysa.

Amerikanýn uðradýðý bu hiç beklenmeyen saldýrý karþýsýnda para piyasalarý altüst oluyor ve petrol fiyatlarý tavana vuruyordu. Sigorta þirketleri panik havasýnda olanlarý anlamakta güçlük çekiyordu.

Hayat devam ediyordu oysa. Ýnsanlarýn depresyona girmeleri kuþkusu hýzla artýyordu zaman ilerledikçe. Bu aþamada düþünülecek bir þey varsa. Ülkemiz açýsýndan büyük bir krizi yaþadýðýmýz daha doðrusu krizden yakamýzý kurtaramadýðýmýz 2001 senesi içerisinde yeni bir yýla girerken ekonominin alacaðý seyir hepimiz tarafýndan merakla bekleniyor.

Türkiye’yi kasýp kavuran pahalýlýðýn yaný sýra yeni zamanlarýn gelip gelmeyeceði ve halkýmýzýn yaþantý biçimini ne oranda etkileyeceði þüphesiz tam bir bilinmezlik.
Her ne kadar binlerce insanýn ölümü bütün insanlýðýn öldüðü gerçeðini akla getirir. Suçu olmayan masum insanlara rahmet diliyoruz.

Yeni bir çaðýn baþladýðý bu süreçte insan olmanýn erdemine varabilmek yürek ister.
Bilinçli hareket etmek ve düþünmek üzere. Barýþý,sevgiyi ve dostluðu kucaklýyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nostramedya ve 3797.

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendi Ýnsanýný Sevmeyen Toplum (KÝST)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir baþka seviyorum seni [Þiir]
Sor beni yaðmurlarýna [Þiir]
Bir [Þiir]
Yaþamam gerek seni [Þiir]
Salýncakta unuttuðum [Þiir]
Bir Bunu Cekip Aldim [Þiir]
Mevsimsiz [Þiir]
Aþk-ý Ýnfaz [Þiir]
Ýstanbul yansýmasý [Þiir]
Bir ihtimaldir sevmek [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Kimse kimseye benzemese de, kimse herkesi biraz kendine benzetir.. /Kimseye benzemem diyen de, aslýnda herkesten çok kimsedir../.O.Auroba /E.Batur /P.Celan /M.Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.