..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Levent Ölçer




29 Aralýk 2010
Yalnýzlýk Çaðý  
Korkut. Çünkü korkanlar senin kucaðýna düþer, çünkü korkanlar gerçekleri göremez, çünkü korkanlar daha kolay yönetilir..

Levent Ölçer


Sürekli olarak güvende olmadýðýmýz bize söyleniyor ve daha çok güvenlik için daha çok kapana kýstýrýlýp kýsýtlanýyoruz. Korkutuluyor, ürkütülüyor, oldubitti ile git gide daha kalýn duvarlarla çevrilip birbirimizden uzaklaþtýrýlýyoruz. Her þey bizim güvenliðimiz için. Yersen..


:BCHG:
Tüketim kültürü, kapitalizm kültürü, materyalizm kültürü, bencillik kültürü, açgözlülük kültürü.. Çaðýmýza hakim olan kültürü tanýmlarken bütün bunlarý söylemek yanlýþ olmaz.. Bütün bunlarýn ötesinde ve belki de bütün bunlarýn nedeni ya da sonucu olacak biçimde, egemen kültürün adý bence yalnýzlaþma kültürü..

Bu çaða iletiþim çaðý diyenler oldu. Bu çaða uzay çaðý diyenler oldu. Ama hiçbiri bu çaðýn gerçek anlamýný karþýlmaya yetmedi. Bu çað bence kelimenin tam anlamý ile Yalnýzlýk Çaðý..

Diyeceksiniz dalga geçme.. Bütün dünya kocaman tek bir sokaða dönüþürken bu söylediðin ne saçma bir þey.. Haklýsýnýz ama yanlýþsýnýz. Bir daha düþünün. Bu zamanýn insanýnýn ne kadar yalnýz olduðunu, ne kadar yalnýzlaþtýrýldýðýný düþünün..

Yalnýzlaþtýrýlýyoruz. Kasýtlý olarak korku, endiþe, paranoya, düþmanlýk tehditleri ile köþeye sýkýþtýrýlýyor ve diðerlerine karþý sürekli uyarýlýyoruz. Kalabalýklarýn içinde yalnýzlaþýyoruz, tenimizin en kuytusuna kabul ettiðimiz sevgililerimizle bile - o anda bile aramýzda duvarlar yükseliyor.. Sürekli olarak güvende olmadýðýmýz bize söyleniyor ve daha çok güvenlik için daha çok kapana kýstýrýlýp kýsýtlanýyoruz. Korkutuluyor, ürkütülüyor, oldubitti ile git gide daha kalýn duvarlarla çevrilip birbirimizden uzaklaþtýrýlýyoruz. Her þey bizim güvenliðimiz için. Yersen..

Korktukça kabuðumuza çekiliyoruz, yalnýzlaþýyoruz. Yalnýzlaþtýkça daha çok korkuyoruz.

Bu zinciri kýrmak zorundayýz. Yalnýzýlýðýmýzýn ördüðü duvarlarý kýrmak zorundayýz. Kabuklarýmýzdan kafalarýmýzý dýþarýya çýkarmalý, diðer insanlara bakýþlarýmýzý kaldýrýp cesurca gülümsemeye baþlamalýyýz. Aksi takdirde bütün bu adalar misali yalnýzlaþmanýn ucunda hepimiz tek tek kaleler gibi düþeceðiz.

Cesur olmak zorundayýz. Bugüne kadar bize telkin edilen, bombardýmanýna tabi olduðumuz öðretileri ve kalýplarý kýrýp atmak zorundayýz. Mesela, özel hayatýmýz elbette asla ödün vermememiz gereken bir alandýr ama güvenlik adýna kendimizi sýmsýký kapatýp gizlersek, bu defa da baþka bir tuzaðýn içine saplanýp kalacaðýz; Bir baþýmýza kalacaðýz, bunu da unutmayýn.

Size hayatýnýzýn bütün özel ayrýntýlarýný gidip internetten yayýnlayýn demiyorum.. Bütün özel fotoðraflarýnýzý ve en derin gizli düþüncelerinizi dünyaya haykýrýn da demiyorum.

Benim dediðim þu; Aðlamayan bebeðe kimse emzik vermez. Derdinizi söylediðiniz vakit duyanlarýn içinden biri size ilaçla gelecektir. Ýçteki karmaþayý aþmanýn yolu bir çift dost kulaktan geçer. Birbirimizi tanýdýkça daha az korkacaðýz, korkunun asýl kökü bilinmeyenden gelir. Bilmediðin þeyden en çok korkarsýn.. Aklýn sana olmayan þeyleri gösterip oyunlar oynamaya baþlar, var olmayan bir dehþetin pençesinde hasta bir paranoyanýn kollarýnda kývranýr durursun.. Boþluðun içinde kendine kendi canavarlarýný yoktan var edersin. Kendi korkularýný kendin var edersin. Düþmanýný kendin yaratýrsýn.

Yalnýzlýk denizi tarafýndan kuþatýlmýþ adadan kaleler halini almýþ insanoðlu yaþamýn doðasý gereði dýþarýya çýkmak zorunda. Yaðmuru, karý, rüzgarý, kavuran güneþi, fýrtýnayý göze alýp cesurca hayatýný sürdürebilmek için güvenli evinin duvarlarý dýþýna çýkmak zorunda. Cesur olmak ve hayatý korkakça deðil, insana yaraþýr bir cesaretle yaþamak zorundayýz. Bilmek, öðrenmek, tanýmak ve paylaþmak zorundayýz. Kendimizi anlatmak, diðerlerini dinlemek zorundayýz. Bizim gibi olanlarla buluþmalý, bizim gibi olmayanlarý daha yakýndan tanýmalý, uzak olanlarý yakýn etmeliyiz. Bunun aksi yaþamak deðilki.. Hepimiz bir adaya dönüþüp kafalarýmýzý bir kaplumbaða gibi kabuklarýmýza çekersek bu nasýl bir dünya olacak? Aynen þu anda yaþadýðýmýz bir dünya olacak..

Yalnýzlýk.. Zamanýmýz insanýný kuþatan bu engin deniz.. Yalnýzlýk tatlý bir yoldaþtýr kimi zaman.. Kimi zaman da çekilmez lanet bir ifrit.. Bazen ondan kurtulmayý deliler gibi istersin sonra zaman gelir bir bakarsýn ondan vazgeçmeye hiç mi hiç gönüllü deðilsin; Sevmiþsin bile.. Alýþmýþsýn onun arkadaþlýðýna. Baþkasýyla yapamaz olmuþsun. Sadece o seni anlayýp tatmin edebiliyor olmuþ..

Tuzak.. Yalnýzlýk uyuþturucu gibi baðýmlýlýk yapar. Yalnýzlar kolay kolay vazgeçemez yalnýzlýktan. Zor bir sýnavdýr yalnýzlýðý aþýp birilerinin sýcaklýðýna yeniden dokunabilmek. Risklidir birine yaklaþmak.. Acý vaadi hep oradadýr, ama ödül de..

Korkudan korkmayýn. Acý çekmekten korkmayýn. Ýncitilmekten korkmayýn. Ama.. Yaþamak fýrsatý varken yaþamamýþ olmaktan, iþte bundan hem de deliler gibi korkun..

En sonunda þunu ifade etmek istiyorum, konumun özünü buraya son kelimelerimle döküyorum; Kendinizi paylaþmaktan korkmayýn çünkü insan paylaþtýkça çoðalýp büyür..


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: Göktu Kara / , Türkiye
3 Ocak 2011
"Korkudan korkmayýn. Acý çekmekten korkmayýn. Ýncitilmekten korkmayýn. Ama.. Yaþamak fýrsatý varken yaþamamýþ olmaktan, iþte bundan hem de deliler gibi korkun.. " güzeldi, kutlarým..

:: Yalnýzlýk ve Korku Çaðý
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
29 Aralýk 2010
Sn Ölçer, Eskiden iþler kolaydý. "Kader" deniyordu. "Allah verdi, Allah aldý" deniyordu. Yönetici ve sömürücü sýnýf keyifle saltanat sürüyordu. Ama artýk millet bu kader martavalýný yutmuyor, irdeliyor, sorguluyor, araþtýrýyor. Ve görüyor ve anlýyor ki evlerin yýkýlmasý, evleri su basmasý vesaire olaylar çarpýk kentleþme, dandik inþaatlar ve beceriksiz belediyeler yüzünden oluyor. Bizde 4.8 ile binalar yýkýlýrken yabancý ülkelerde 7.4 te bile binalarýn hepsi saðlam, ne ölen var ne de yaralanan. Milleti uyutmaya din yeterli kalmýyor. O zaman ne yapýlýyor? Küresel felaket senaryolarý üretiliyor, kýyamet ve dünyanýn sonu geliyor diye millet korkutuluyor. Yeni moda bu. Bu bilimsel bir gerçek bile olsa siyasetçilerin elinde inandýrýcýlýðýný kaybediyor. Ne yaparlarsa yapsýnlar, bu biliþim ve iletiþim çaðýnda kitleleri daha fazla uyutmalarý ve baský altýnda tutmalarý mümkün olmayacaktýr. Din ve siyaset halk üzerinde baskýsýný arttýrdýkça yokoluþa doðru gidiyor. Dünya büyük olaylara ve büyük halk hareketlerine gebe. Bunlar hep doðum sancýlarý... Ama doðum çok acýlý ve sancýlý olacak...

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
29 Aralýk 2010
Kutlarým. Zevkle okudum. Yalnýzlýðý oldum olasý severim; ama belki de bu konuda siz haklýsýnýzdýr... Selam ve saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
12 Fransýz ve Mükemmel Dünya
Zenginler Klübünden Bir Þerefsizin Böbürlenmeleri
Usta ve Çýrak
Dünyayý Bitirme Formülü Çok Basit
Televizyon Denen Yalan
Yine 17 Aðustos
Yeni Yýlýnýz Kutlu Olsun
Okurdan Çok Yazarý Olmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi, Mutluluk, Özgürlük ve Hayat Üzerine Felsefe
Tanklamak Ne Demek?
Ya Ýstiklal Ya Ölüm
Ölüm / Kalým
Uyanýklýk
Uzayda Hayat Var mý?
World Of Warcraft Yazýsý
Türkiye Nasýl Kurtulur?
30 Mart Geçti Þimdi Ne Yapacaðýz?
29 Ekim Günlüðü ve Bir Avuç Marjinal

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Barbar Conan'ýn Ölüm Þarkýsý [Þiir]
Her Ýnsan Öldürür Sevdiðini [Þiir]
Tatlý Sert [Öykü]
Zeytin Karasý [Öykü]
1996 Yýlý [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý [Öykü]
Ufuklar: Kýrmýzý Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ýn Akýncýlarý: Altýngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaþlarý (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin Ýntikamý (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon Ýldar'da buluþuyor. 07/10/2017 tarihinde þimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadým. . . 2 senedir yazar tarafým ölü. oysa oldugum þeyler içinde olmayý en sevdiðim þey yazar olmaktý :) Topraðý bol olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.