..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Anýl YÜCEL




31 Aralýk 2010
Tolstoy'un Edebiyatý...  
Anýl YÜCEL
Newsweek dergisinin yapmýþ olduðu ankete göre tüm zamanlarýn en iyi 100 kitabý seçilmiþ ve ünlü Rus yazar Tolstoy’un yazmýþ olduðu ”Savaþ ve Barýþ” isimli kitap da ”Tüm Zamanlarýn En Ýyi Kitabý” olarak belirlenmiþ.


:BCEC:
Newsweek dergisinin yapmýþ olduðu ankete göre tüm zamanlarýn en iyi 100 kitabý seçilmiþ ve ünlü Rus yazar Tolstoy’un yazmýþ olduðu ”Savaþ ve Barýþ” isimli kitap da ”Tüm Zamanlarýn En Ýyi Kitabý” olarak belirlenmiþ.Gerçektende þaþýrtýcý bir þekilde Amerika’lýlar kendi yazarlarýný bir kenara býrakarak hayatý boyunca Amerika’yla hiçbir baðlantýsý olmamýþ, hatta eserlerinde bile tamamen bilmedikleri bir ülkenin kültürünün anlatýldýðý, gelenklerinden bahsedildiði ve hiç bilmedikleri yabancý Rus isimleriyle dolu bir kitap Amerikalýlarca en çok beðeni gören eserlerin baþýnda yer almýþtýr.

Düþünebiliyormusunuz, bu anket 21.yüzyýlýn Amerikasýnda yapýlmasýna karþýn 19.yüzyýlda doðmuþ bir Rus yazar dünya edebiyatýnýn baþ tahtýna kuruluyor.

Bu nasýl bir edebiyat yapýtýdýr ki böylesine çaðlarý, okyanuslarý hatta kültür farklýlýklarýný bile aþýp dünya edebiyatýnýn en önemli yapýtý haline gelebiliyor.

Peki kimdi bu Tolstoy, nasýl birisiydi de bu kadar çok sevilmiþti kitaplarý.

Ünlü yazar Tolstoy yaþadýðý çaðda çok tepki görmüþ bir isimdi.

Gerek farklý kiþiliðinden ötürü, gerekse yaptýklarýyla çoðu zaman kendi çaðýnýn en çok eleþtiri alan yazarlarýndan biriydi.

Zengin bir kont olarak doðmasýna karþýn ilerleyen dönemlerde edindiði düþüncelerle sahip olduðu uçsuz bucaksýz topraklarýný ve çiftliðini Rus Mujiklerine ve durumu kötü olan köylülere býrakmýþtýr.

Yoksul bir yaþamý seçmiþtir…

Ömrününün sonuna kadar da yokluk içinde yaþamýþtýr.

Üstüne giydiði kaba, çul elbiseleri bile kendisi dikiyordu…

Bu yüzden ailesiyle çok çatýþmýþtýr çünkü elinde, avucunda ne varsa yoksul insanlara vermek gibi bir anlayýþa sahipti. Tolstoy bir sözünde de ”insan olmanýn gereði de buydu” diyordu…

Ýnsancýl bir anlayýþa sahipti hatta bu yüzden vejetaryen olduðunu et bile yemediðini belirtiyordu eserlerinde.

Haksýzlýklarý kabul etmeyen bir kiþiliði vardý, hatta Osmanlý-Rus harbinde Slav milliyetçilerinin yazdýklarý yazýlarla Osmanlý’yý kan içici olarak gösterirken Tolstoy bu görüþlere tek baþýna karþý çýkmýþtýr ve koca Rusya’nýn karþýsýnda tek baþýna durmayý baþarmýþtýr.

Ayný zamanda ünlü yazar Ýslamiyet’e de büyük ilgi duyuyordu ve bunu da dönemin Rusya’sýn da þu satýrlarýyla anlatmýþtýr; ”Bunu söylemek ne kadar tuhaf olsa da benim için Muhammedilik, Haça tapmaktan Hýristiyanlýk’tan mukayese edilemeyecek kadar yükseklikte duruyor. Eðer insan, seçme hakkýna sahip olsaydý, aklý baþýnda olan her bir insan, þüphe ve tereddüt etmeden Muhammediliði; tek Allah’ý ve onun Peygamberini kabul ederdi.”

Bütün bunlara karþýn dönemin Rusyasýnda huzursuz ve mutsuzdu Tolstoy.

En büyük derdi de karýsý olmuþtur. Bir türlü anlaþamazlar, sürekli kavga ederlerdi. Zaten Tolstoy’un ölümü de karýsýndan kaçarken hastalanmasýndan olmuþtur.

Zorlu bir hayat geçirmiþ, yaþamýn zorluklarýný erken yaþta görmeye baþlamýþ ve eserleriyle Türkiye’de olduðu gibi tüm dünya’da büyük beðeni kazanmýþtýr.

Daha önceki yýllarda da bir kaç defa nobel ödülüne aday gösterilmiþ ve buna layik görülmemiþ, beðenilmemiþti. Oysaki þimdi tüm zamanlarýn en iyi kitabý olarak benimsemiþ durumda.

Anýl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Moðol Hakaný Cengiz Han!
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaþý
Türkçe'nin Yozlaþtýrýlmasý!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlýk ve Zeka [Deneme]
Dünya'yý Deðiþtirmek Ýstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine Ýþsizliðin... [Deneme]
Engelleri Yok Edelim! [Eleþtiri]
Ötekileþtirme, Ötekileþtiriciler ve Ötekileþenler... [Eleþtiri]
Afrika Açlýktan Kýrýlýrken... [Eleþtiri]
Osmanlý Tarihinde Mehteran [Eleþtiri]
Atatürk Döneminde Türkiye [Eleþtiri]


Anýl YÜCEL kimdir?

Anýl Yücel Malatya/Ýstanbul, Turkey 19 kasým 1985 Ankara doðumluyum. . . Malatya Ýnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Ýþletme bölümü 3. sýnýf öðrencisi. . . Emlak Müþavirleri Derneði üyesi ve Emlak danýþmaný. . . Siyaset ve dýþ politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeþitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuþmalar ve çalýþtaylar. AB projeleri yapým ve uygulamalarý, çaðdaþ yaþam adýna çalýþmalar. Engellilere yönelik çeþitli çalýþmalar ve engelliler için hazýrlanan "EngelSizce Dergisi" çýkartýlmýþtýr.

Etkilendiði Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl YÜCEL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.