..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Didem Duruöz




9 Ocak 2011
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!  
Didem Duruöz
Yazýmý okumadan önce Ali Yerli Beyin Kýrýlma baþlýklý yazýsýný okumanýzý öneririm, yazým da kendisinin önerdiði bir düþünceyi de sorguladýðým için. Sadece kendimi harekete geçirmeye çalýþýyorum, hayatýn içine doðru, doðru bir adým atmak için güç topluyorum. Okuyan herkese teþekkür ederim. “Kol kýrýlýr yen içinde kalýr” durumu deðil bu. Çoktan yýrtýlmýþ yen ve býrak kolu kemikler bile çýkmýþ dýþarý. O kemiklerin yerine oturtulmasý bir de kaynamasý var sýrada. Hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaðý da malum üstelik. Bir anlýk düþüncesizlik ve ardýndan gelenler. Bazen hatalar affedilir. Bazen de hatalarý affetmek, insanlara aðýr gelir. Oysa ki; affetmedikçe üstümüzde birikenler bizi ezdiði gibi, enerjimizi de tüketir. Peki hangi hatanýn affedilip, hangisinin affedilmeyeceðine karar veren içimizdeki hangi sesdir? Bu kararý, kendisine bile dillendirip, dillendirmemeye insan neye göre karar verir? Düþüncelerimi duymamak için müziðin sesini sonuna kadar açtým, yine de onlardan kaçamadým. Gözleri, kulaklarý kapatmak, bilginin girebileceði her yolu týkamak gerçeklerden kaçýþ için yeterli deðil. Duyulan bir söz, hiç duyulmamýþ gibi zihinden silinemiyor, “ Sen bunu duymamýþ say “demek yetmiyor. Kýrýlan bir vazonun yapýþtýrýldýðýnda eskisi gibi olmadýðý gibi, bazý þeyler de geride býrakýlamýyor. Ali Yerli Bey’ in önerdiði gibi su gibi olmak lazým aslýnda, sadece insanýn kalbinin deðil, baþka þeylerin de su gibi olmasý lazým.Olumsuz duygular ruhu istila ettiðinde kýrýldým ya da incindim demek yerine bulandým demeyi seçtiðinde kazanan kiþinin kendisi ve yýkýlmayan iliþkileri olacak, dünyanýn dönüþü durmayacak. Yeni bir adým, yine bir adým daha kolay atýlacak. Ýnsanýn kendi içinde yarattýðý hastalýklardan kendini arýndýrma yolu açýlmýþ olacak.


:BHJC:

“Kol kýrýlýr yen içinde kalýr” durumu deðil bu. Çoktan yýrtýlmýþ yen ve býrak kolu kemikler bile çýkmýþ dýþarý. O kemiklerin yerine oturtulmasý bir de kaynamasý var sýrada. Hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaðý da malum üstelik. Bir anlýk düþüncesizlik ve ardýndan gelenler. Bazen hatalar affedilir. Bazen de hatalarý affetmek, insanlara aðýr gelir. Oysa ki; affetmedikçe üstümüzde birikenler bizi ezdiði gibi, enerjimizi de tüketir. Peki hangi hatanýn affedilip, hangisinin affedilmeyeceðine karar veren içimizdeki hangi sesdir? Bu kararý, kendisine bile dillendirip, dillendirmemeye insan neye göre karar verir?

Düþüncelerimi duymamak için müziðin sesini sonuna kadar açtým, yine de onlardan kaçamadým. Gözleri, kulaklarý kapatmak, bilginin girebileceði her yolu týkamak gerçeklerden kaçýþ için yeterli deðil. Duyulan bir söz, hiç duyulmamýþ gibi zihinden silinemiyor, “ Sen bunu duymamýþ say “demek yetmiyor. Kýrýlan bir vazonun yapýþtýrýldýðýnda eskisi gibi olmadýðý gibi, bazý þeyler de geride býrakýlamýyor.

Ali Yerli Bey’ in önerdiði gibi su gibi olmak lazým aslýnda, sadece insanýn kalbinin deðil, baþka þeylerin de su gibi olmasý lazým.Olumsuz duygular ruhu istila ettiðinde kýrýldým ya da incindim demek yerine bulandým demeyi seçtiðinde kazanan kiþinin kendisi ve yýkýlmayan iliþkileri olacak, dünyanýn dönüþü durmayacak. Yeni bir adým, yine bir adým daha kolay atýlacak. Ýnsanýn kendi içinde yarattýðý hastalýklardan kendini arýndýrma yolu açýlmýþ olacak.

Yeri geldiðinde zihin de su gibi olmalý. Ancak suyun baþý boþ býrakýlmamalý, su bulduðu her delikten içeri girer. Küçük yaramaz bir çocuk gibi ýsrarlý, tutarlý ve kararlýdýr, yayýlmak doðasýndan kaynaklanýr. Hiçbir engel tanýmaz önünde, en ufak hatayý affetmez, her türlü fýrsatý kullanýr, ulaþýr emeline. Gizli-saklý tanýmaz, doðru-yanlýþ ayýrmaz. Sadece doðasýný yaþar, su bencildir demek gereksizdir, duygulardan bi haberdir. Bazen zevk verir bazen ise acý. Aslýnda doðru kullanýldýðýnda, iþini yapmasýna engel olunmadýðýnda, gerçekler göz ardý edilmediðinde, gerekli tedbirler ihmal edilmediðinde, yararlý ve karlýdýr.

Ýnsanýn kendine yapacaðý en güzel yardýmlardan biri ki bu ayný zamanda olgunluðun iþaretlerinden biri; insanýn kendine raðmen, kendini aþmasýdýr. Ve herkes kendi yolunu, kendi bulmalýdýr. Reçetesi yok bu iþin, her sorun kiþiye özel ve çözümü kiþinin içinde saklý.Yeter ki doðru çözümün sesini duyabilsin ve onun gereklerini yerine getirmeyi kolaya kaçmadan gerçekleþtirsin.

Duygular yönlendirir çoðunlukla insaný, bazen göz önünde olan, bile bile tercih edilen duygular, bazende zihnimizin, yüreðimizin derinliðinde kök salmýþ, onlarýn farkýnda olmadýðýmýz için bizi yöneten duygular. Ýþ onlarý görebilmekte, duyabilmekte, bize kazandýrdýklarýnýn ve kaybettirdiklerinin farkýna varabilmekte. Ve ne istediðine karar verip, ona göre kendini yeniden programlayabilmekte. Ah, bir de terzi kendi söküðünü dikebilse…

Suçluluk duygusu ile kývranmak ve harekete geçmemek... Neden kendine eziyet ediyorsun, kimden ve nasýl, neyin intikamýný aldýðýný sanýyorsun?Korkma artýk kendinden ve diðer her þeyden!

Yaþam seni çaðýrýyor her an, her dakika! Yardým her an yanýnda. Bazen duysan da onun “Bana Katýl” diyen sesini, korkak kulaklarýn kapatýyor kendini ve elinin tersi ile tepmiþ oluyorsun en güzel þeyleri. Korkularýn; engellerindir yaþam sevinçlerinin!

Kaçýp gidiyor ömrün ellerinden ve sense rüzgara kapýlan uçurtmasýný kaybetmiþ çocuk gibi aðlýyorsun sadece onun peþinden. Kaldýr baþýný ve yakala uçurtmanýn ipini, yeniden dalgalandýr göklerde uçurtmaný. Sýký tut bu sefer hayatýn ipini elinden kaçýrma! Hayal Et, Ýste, Dene, Baþar Baþarama ama Yine De Yaþa!

Bil ki; en büyük korkun engeller, baþkalarýna zarar verecek bir þeyi, fýrsat olarak görmeni. Fýrsatý deðerlendirmek için yapman gerekenlerden kaçýnma. Korku hakim olduðu için kararlarýna, yapýp yapamayacaðýný düþünme, farkýna vardýðýn an atla üzerine, bir fýrsatý daha kaçýrma!

Yaþa Hepsini, Tüm Duygularý, Aný, Anýnda Yaþa! Hisset; sevinci, acýyý, hüznü, kýzgýnlýðý, kýrgýnlýðý, haksýzlýðý, adil olmayý, þaþkýnlýðý. Kýrýl,Yýkýl, Düþ, Kýr Duvarlarý ve Yeniden Doð, Yeniden Yaþa, Yeniden Baþla Hayata. Deneyimlerinle var olursun, acýlarýnla büyür olgunlaþýr kendini bulursun.

Zamaný geldiðinde, yaþam kýrýklýklarýnýn karþýsýnda kalbinin, zihninin, ruhunun ve benliðinin cam gibi kýrýlmasý yerine, Ali Yerli Bey’ in dediði gibi “Su Gibi Bulanmasýný” deneyimleyeceksin, deneyimlerin sayesinde.

Kalbindeki, zihnindeki, ruhundaki yaralar belki de yeniden kanamayacak ya da en azýndan kanadýðýnda doðru pansuman yapmayý öðrenmiþ olacaksýn yaralarýna.

Ve en önemlisi de Prof. Dr. Kemal Sayar’ ýn da dediði gibi “Yaralarýndan Ýbaret Olmadýðýný” hatýrlayacaksýn. Hayatýn içinde piþecek ve yeni yaralardan korkmanýn hayatýna taþýdýðý zararlar yerine; yaþam acýlarýný yeri geldiðinde yenmenin keyfine varacak, yeri geldiðinde yaþam acýlarýna yenilmenden aldýðýn derslerle yola devam etmeyi bileceksin.

Merak etme yaþam yolunda yalnýz deðilsin. Tercih edip, sevgini ve senin için önemini onlara hissettirdiðinde, sevdiklerini iyi gününde de kötü gününde de imkanlarý ölçüsünde, yanýnda bulacaksýn. Yandýðýnda, yýkýldýðýnda, yaþamýn yükü aðýr geldiðinde kollarýna, bazen bir telefonla bazen bir mesajla sevdiklerinin yükünü hafifletmeye çalýþtýklarýnýn farkýna varacaksýn. Kiminin omzunda aðlayacak, kimine sarýlacaksýn. Kimi ile bazen bir bakýþla, bazen bir mimikle anlaþacaksýn. Sevildiðini hissedecek ve içini dökerken karþýndakine, belki sana uygun olan çözümü, kendin bulacaksýn.

Korkularýndan korkmamayý baþarmak, sadece senin elinde. Korktuðun halde cesur davranmayý tercih edip uygulayamadýðýn takdirde, yaþam kýrýklýklarýn çoðalacak gitgide. Yaþadýðýn mutlu anlarýn bile, bazen deðeri gözünde azalacak. Kendinden baþka suçlunun olmadýðýný bilmenin verdiði suçluluk içinde, baþkalarýný suçlamaya ve gerçeklerden kaçmaya devam ettiðinde, kendi yarattýðýn kýsýrdöngü kaosun içinde yok olup gideceksin günün birinde. Sona yaklaþtýðýnda ; kýrýlmamak, kýrmamak adýna yaþanmadan yaþlanýlan, hiçbir yerde esamesi okunmayan, zaman zaman, söyleyecek sözü, anlatacak anýlarý, akýtýlacak gözyaþlarýnýn yanýnda atýlacak kahkahalarý da olmayan biri olduðuna yanacak, iþin iþten geçtiðini o zaman anlayacak boþ kollarýna bakakalacaksýn.

Ölmedikten sonra hiçbir zaman çok geç deðil. Güven kendine ve bir adým at ileriye. Unutma, mutlaka senin hayatýnda da, tökezlediðinde seni tutmak ya da sýzýlarýný azaltmak için bir iþaret bekleyen en az birisi var. Sýfýr hatayla hiç yaþamamýþ olmaktansa, binbir hatanýn yanýnda bazý baþarýlarla hayatý tamamlamakta fayda var.

Didem Duruöz
                                                   

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
20 Ocak 2011
Korkular: Aslýnda insan tek kendi olduðunda korkusuzdur aslýnda cesurdur... Fakat etrefýnda sevdikleri varsa eðer onlara zarar verecekse kendi davranýþlarý duyarlý bir insan korkaktýr evet ama korkusu kendi için deðil sevdiklerine zarar verme korkusudur mutsuz etme korkusudur deðer verdiklerini... Her ne kadar korkular ele alsada hayatý yaþamý eline karþýsýnda cengaver olmak, olabilmek gereklidir doðru anda doðru zamanda... Güzel okunasý yazýniz için teþekkür ederim Yüreðiniz dert görmesin saygýlar... Ýçten samimi, deðerli ve anlamlý yorumunuz için çok teþekkür ederim.Yorumunuza katýlýyorum, okuduðumda aklýmdan geçenleri sizinle paylaþmak istedim, beni düþündürdüðünüz için ayrýca teþekkür ederim.Kendi olmak benim için baþlý baþýna bir korkudur, sanýrým bencilliðim; güven, sevgi ve onaylanma konularýndaki dengesiz ihtiyacým, bu cümlenin sorumlusu. Sevdiklerine zarar verme korkusu gereksiz ve aþýrý boyutlara ulaþtýðýnda kiþinin kendisini sezdirmeden mutsuz eder.Bazen kuþlarýn uçabilmesi için yuvadan düþmeleri gerekir.Bir de;korkular bizim ellerimizden kaynaklanýr, hayat sadece aracýdýr.Doðru yer, doðru zaman beklemek ya da aramak, anýn geçip gidiþini gözden kaçýrmamýza da neden oluyor bence bazen.Sizin de yüreðiniz dert görmesin, sevgi ve saygýlarýmla.Didem

:: Teþekkür
Gönderen: ALÝ YERLÝ / , Türkiye
11 Ocak 2011
Yazýnýzý beðenerek okudum. Bir yazýmdan alýntý yapmýþsýnýz. Çok gurur verici. Bir de bana ilham verdiniz ve ayný temayý iþelyen bir yazý yadým. Teþekkür ederim.Rica ederim, yazýmý beðendiðiniz için esas ben teþekkür ederim.Hemen sizin yazýnýzý okuyorum.Saygý ve Sevgilerimle.Didem

:: Merhaba, hoþ geldiniz...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
11 Ocak 2011
Moral verici, motive edici güzel bir deneme. Zevkle okudum. Okumakla kalmayýp uygulamaya da geçirmek gerek tabii ki... Selam ve saygýlarýmla.Merhaba Ömer Faruk Bey, hoþbuldum, haklýsýnýz uzun zamandýr yoktum,þu an bulunduðum yerde internet baðlantým oldukça sorunlu.Zarif yorumunuz için çok teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 2
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!
Öylesine
8 Saniye Yansýmalarým A
Hataya ve Hayata Dair
Ölen Hangisi?
Siz=ben

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Gündüz Düþleri 1
Gözlem Yansýmalarý
Ýyi ki Var Can Dostlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.