..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




19 Ocak 2011
Yaþlanma ve Ölüm Korkusu  
Fuat Türker
Bu kiþilerin yaþlanacaklarýný hatýrlamak istememelerinin en önemli nedeni, yaþlýlýðýn, dünyada sonsuza dek var olamayacaklarýný ve ölümü kendilerine hatýrlatmasýdýr. Bu yüzden geç bile olsa karþýlaþacaklarý bu dönemden pek söz etmez; önlerinde uzun yýllar olduðunu, yaþlýlýðýn ve ölümün çok ileride olacaðýný düþünmeye çalýþýrlar...


:ABIF:
Ýnsanlarýn geleceðe dönük en büyük korkulardan biri yaþlanmadýr. Bazý insanlar, yaþlýlýk konusu açýldýðýnda korku ve endiþeye kapýlýrlar, ancak kýsa bir süre sonra hiçbir þey yokmuþ gibi günlük yaþamlarýna devam ederler. Bu kiþilerin yaþlanacaklarýný hatýrlamak istememelerinin en önemli nedeni, yaþlýlýðýn, dünyada sonsuza dek var olamayacaklarýný ve ölümü kendilerine hatýrlatmasýdýr. Bu yüzden geç bile olsa karþýlaþacaklarý bu dönemden pek söz etmez; önlerinde uzun yýllar olduðunu, yaþlýlýðýn ve ölümün çok ileride olacaðýný düþünmeye çalýþýrlar. Kuran’da bu gibi insanlarýn içerisine düþtüðü bu yanýlgý, “Evet, Biz onlarý ve atalarýný yararlandýrdýk; öyle ki ömür onlara (hiç bitmeyecekmiþ gibi) uzun geldi…” (Enbiya Suresi, 44) ayetiyle haber verilir.

Alýnan hiçbir tedbir insan bedenindeki kýrýþýklýklarý, sarkmalarý, saç dökülmesini, beyazlamasýný, görme ve iþitme kusurlarýný, yaþa baðlý olarak yeni hastalýklarýn ortaya çýkmasýný engelleyemez. Yaþlýlýk nedeniyle meydana gelebilecek bu olasýlýklarýn bir tanesi dahi, dinden uzak yaþayan kimselerde ciddi korkulara neden olur. Kiþi iyice yaþlandýðýnda ise, ciddi bir hastalýkta ya da bakýma muhtaç olma durumunda, çocuklarýnýn kendisine bakýp bakmayacaðýnýn endiþesini taþýr. Bu kimseler ayrýca ölümünün þekli ve yeri konusunda da kaygýlanýrlar. Yaþlýlarýn en önemli endiþelerinden biri de eþinin kendisinden önce ölmesi durumunda yalnýz kalma korkusudur.

Ýnsan doðar, geliþerek belli bir yaþa ulaþýr. Gençlik dönemi olan en güçlü çaðýnda tüm bedeninin kendisine ait olduðunu zanneder ve kendisini tüm dünyanýn odak noktasý olarak görür. Ancak belli bir süre sonra gücünün ve güzelliðinin, yaþlanma ile yok olmaya baþladýðýný fark eder ve bu durum karþýsýnda bir þey yapamaz. Çünkü dünya hayatý geçici bir mekandýr ve Allah, insaný, gerçek yurt olan ahiret için hazýrlýk yapmasýný saðlayacak acizliklerle birlikte yaratmýþtýr.

Pek çok insanýn düþtüðü hata ise, ahireti uzak görüp veya hiç inanmayýp, dünyayý ondan üstün tutmalarýdýr. Bu kiþiler sahip olduklarý fiziksel özelliklerin hiç yok olmayacaðýný zannederler. Bu kibirlenmelerinden dolayý da Allah’a ve O’nun vaat ettiklerine yüz çevirme cehaletini gösterirler. Bu kiþilerin karþýlaþacaklarý son bir ayette þöyle bildirilmiþtir:

Bizimle karþýlaþmayý ummayanlar, dünya hayatýna razý olanlar ve bununla tatmin olanlar ve Bizim ayetlerimizden habersiz olanlar; iþte bunlarýn, kazandýklarý dolayýsýyla barýnma yerleri ateþtir. (Yunus Suresi, 7-8)

Allah’a tevekkül etmeyen kiþilerin en çok korktuklarý konularýn baþýnda ölüm gelir. Bu yüzden imaný kalbine yerleþtirememiþ kimseler, dünya hayatýnda çok uzun yýllar hatta sonsuza dek yaþama hýrsý içindedirler.

“Andolsun, onlarý hayata karþý insanlardan ve þirk koþanlardan daha ihtiraslý bulursun. Her biri, bin yýl yaþatýlsýn ister; oysa bunca yaþamasý onu azaptan kurtarmaz. Allah, onlarýn yapmakta olduklarýný görendir. (Bakara Suresi, 96)

Ölüm, her canlýnýn tadacaðý önemli bir gerçektir. Ancak ölüm bir son deðil, yeni ve “bitmeyen zamanlar boyu” sürecek olan sonsuz yaþamýn baþlangýcýdýr. Dünya hayatýnda bedenen bir son olsa da ölümün ardýndan ahiretteki sonsuz hayat baþlayacaðý için yaþam devam edecektir.

Ýnsan asla yok olmaz. Baþlangýcý vardýr insanýn ancak sonu yoktur. Kaderimizde belirlenen süre dolduðunda, herhangi bir sebeple yaþamýmýz sona erer. Ölümün sebebi ne kaza, ne de hastalýktýr; bütün sebepleri yaratan Yüce Allah’týr. Ve insan, ne yaparsa yapsýn, kendisi için belirlenmiþ olan ölüm anýndan bir saniye fazla yaþayamaz. Daha insan doðmadan, Allah sonsuz öncede onun yaþamýný dakikasý dakikasýna planlamýþtýr. Ve o plan aynen uygulanýr. Ölüm anýný geri ya da ileri almaya kimse güç yetiremez.

Allah’ýn izni olmaksýzýn hiçbir nefis için ölmek yoktur. O, süresi belirtilmiþ bir yazýdýr... (Al-i Ýmran Suresi, 145)

Ýnsanýn ahiretteki sonsuz yaþamýnýn azapla mý, yoksa güzellikler içinde mi geçeceði ise, dünya hayatýnda Allah’ýn sýnýrlarýný korumasýna ve O’nun hoþnutluðunu gözetmesine baðlýdýr.

Ýnsanýn korkarak, düþünmeyerek ölümden kaçamayacaðý çok açýktýr. Bu nedenle yapýlmasý gereken ölümden korkmak yerine, Allah’ýn kaderde tespit ettiði süreyi, O’na gereði gibi kulluk ederek geçirmeye çaba göstermektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.