..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk > Mehmet Önder




22 Ocak 2011
Yýldýzcý Karýnca Ýle Yeþil Kertenkele  
Mehmet Önder
Bir zamanlar bir Yýldýzcý Karýnca varmýþ.


:BBEJ:



YILDIZCI KARINCA ÝLE YEÞÝL KERTENKELE


      Bir zamanlar bir Yýldýzcý Karýnca varmýþ. O denli çalýþkan bir karýncaymýþ ki, kýþ gelmeden bütün yiyeceðini toplar, odun deposunu da aðzýna kadar doldururmuþ.
      Yýldýzcý karýnca gökyüzünü, yýldýzlarý seyretmeyi çok severmiþ. Akþam yorgun argýn iþten geldiðinde yemeðini yer, bahçedeki þezlonguna kurulur yýdýzlarý seyredermiþ. Hangi yýldýzýn nerede olduðunu da bir çoðunun adýný da bilirmiþ. Zaten bundan ötürü Yýldýzcý Karýnca derlermiþ ona.
     Bir gün evinin yakýnýnda bir yere Yeþil bir kertenkele taþýnmýþ. Yeþil Kertenkele iri mi iriymiþ. Kocaman aðzý, çok daha kocaman da karný varmýþ. Çok kibar biri olan Yýldýzcý Karýnca yeni komþusunu ziyaret etmiþ, onu da evine davet etmiþ. Ne var ki bu ziyaretten sonra baþýna gelmedik kalmamýþ. Yýldýzcý karýncanýn kilerinin, odun deposunun týkabasa dolu olduðunu gören Yeþil Kertenkele her gün gelmeye baþlamýþ.
     Yeþil Kertenkelenin ne karný doymak biliyormuþ ne de azbuz odunla ýsýtýlmasý mümkünmüþ. Yýldýzcý Karýnca birgün kilere, odunluða bakmýþ, daha kýþýn en soðuk günleri gelmeden yiyecekler yarýya, odunlarýn ondan da aþaðýya düþtüðünü görmüþ.
     “Bu gidiþle çoluk çocuk kýþ kýyamette aç kalýrýz, soðuktan da donarýz. Karda kýþta nereden yiyecek bulur yeriz, odun bulur ýsýnýrýz?” diye kara kara düþünmeye baþlamýþ.
      Ama Yeþil Kertenkele’nin hiç bir þey umrunda deðilmiþ. O her gün gelmeye, piþkin piþkin de “Be Yýldýzcý, sen konuklarýna böyle mi davranýrsýn. Yiyecek bir þey yok mu bu evde? Hem odun at bakayým þu þömineye” diye diye isteklerini sürdürüyormuþ.
     Yýldýzcý rahatsýz olmasýna rahatsýzmýþ ama, korkuyormuþ da. Haydi her þeyi yedi bitirdi, odunlarý yaktý ýsýndý. Her þey bitince “Sýrayla sizi de yiyeceðim. Eþyalarýnýzý da yakýp ýsýnacaðým” bile dermiþ bunun böylesi.
     Bir gün sabrý iyice taþmýþ, kardeþlerine bir haber uçurmuþ. “Aðabeylerim, kardeþlerim” demiþ “Baþýmýz belada. Durum böyleyken böyle !” Þaþkýnlýk içinde kalan kardeþler, hemen bir çare düþünmüþler. Yüzlercesi binlercesi bir araya gelip Yýldýzcý’yý ve ailesini Yeþil Kertenkele’den kurtarmaya karar vermiþler. Karýncalar o akþam topluca pusuya yatmýþlar. Bakmýþlar ki, Yeþil Kertenkele, þarkýlar söyleye söyleye, dans ede ede kapýya dayanmýþ:
“Be Yýldýzcý, sen ne biçim ev sahibisin, kapýný konuklara kapalý mý tutarsýn?” diye baðýrmaya baþlamýþ ki, yüzlerce binlerce karýnca saldýrýp, her biri bir yerinden ýsýrmaya baþlamýþ. Sonra bir de bakmýþ ki, Yeþil Kertenkele’nin ýsýrýlacak yeri bile kalmamýþ. Karýnlarý da týka basa doyan karýncalar, topluca yýldýzlarý seyretmiþler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Radyo Tiyatrosu
Para Herþeyi Öðretir mi?

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekinme Ye!
Eþekistan
Döve Döve Demokrasi
Hükümet Yýkýldý
Kaybettiðin Dava Temyizden Döndü Mü
Eþek Anýrýr Biz Aðlarýz
Beni Görünce Ýþleri Akkýn Giden Adam
Dipnot Yapma Memet
Okumuþ Adam
Fýkralar Yeterli


Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.