..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coþma, hem bir yadsýma iþidir. -Camus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Hakan Yozcu




29 Ocak 2011
Prof Dr Necati Demir Konferans Verdi.  
Hakan Yozcu
Prof Dr Necati Demir, öðrencilere Atatürk’ün “Türk genci atasýný tanýdýkça daha önemli iþler yapacaktýr” deyiþini hatýrlatarak kendimizi tanýmadýðýmýzý, bu nedenle dünyanýn da bizi tanýmadýðýný belirtti. Eðitimimizin daha ziyade medyatik olduðunu, Türk Kültürünü yeteri kadar tanýmadýðýmýzý söyledi.


:BBFE:


     Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr Necati Demir Namýk Kemal Lisesi’nde ve Yenierenköy Lisesi’nde öðrencilere konferans verdi.
     Geçtiðimiz Perþembe günü önce sabah saat 9.00’da Namýk Kemal Lisesi öðrencilerine Konferans Salonunda “Türk Edebiyatý ve Kültürü” konulu bir sunum yaptý. Üslubu ile öðrencilerin gönlünde taht kuran Prof Dr Necati Demir, Türk milletinin dünya medeniyet ve kültürüne sayýsýz hizmet verdiðini ve dünyadaki birçok kültür yadigârýný Türklerin sunduðunu belirtti.
Prof Dr Necati Demir, öðrencilere Atatürk’ün “Türk genci atasýný tanýdýkça daha önemli iþler yapacaktýr” deyiþini hatýrlatarak kendimizi tanýmadýðýmýzý, bu nedenle dünyanýn da bizi tanýmadýðýný belirtti. Eðitimimizin daha ziyade medyatik olduðunu, Türk Kültürünü yeteri kadar tanýmadýðýmýzý söyledi. Prof Demir þöyle devam etti:
“Vaktiyle Yahya Kemal’e bir Fransýz þairi sormuþ ‘Sizin bir þiir kültürünüz var mý?’ demiþ. Yahya Kemal þaþýrmýþ. Çünkü Fransýz þairi Türk milletini sýradan, basit ve sadece bir güruh olarak görüyormuþ. Yahya Kemal bunun üzerine Neþati’nin bir gazelini okumuþ. Fransýz þair gazelden çok etkilenmiþ. Hatta 6. beyiti dinlediðinde sadece bu beyit bile Türklerin dünya medeniyetine girmesine yeter demiþ.”
Prof Demir, Türklerin dünya medeniyetine birçok yadigâr býraktýðýný, takvimi, yazýyý, kâðýdý ve bunlar gibi bir çok þeyi býraktýðýný bildirdi. Þöyle devam etti:
“Ýnsanýn yaþamasý için günümüzde en önemli unsurlardan biri yazýdýr. Yazý olmasaydý, kâðýt olmasaydý, matbaa olmasaydý ne olurdu?
Ders kitaplarýnda hep yazýyý Sümerlerin bulduðu söylenir. Gerçek bu mudur? MÖ 3000 ile 2500 yýllarý arasýnda yazýnýn bulunduðu söylenir.
Bizim atayurdumuz bilimsel açýdan Altay Daðlarý’nýn etekleridir. Bu daðýn en yüksek tepesine Üç Sümer tepesi derler. Belli ki Sümer deyimi de buradan geliyor.
Yakutistan tarafýnda kayalara yazýlan bir yazý sistemi vardýr. O sistem Orhun Abideleri’ndeki yazýnýn eski þekli olduðu bilinmektedir.
Biz, yazmayý seven bir milletiz. Örneðin öðrencisiniz. Elinize kalemi aldýðýnýzda sýralarýnýzýn üzerini yazýlarla dolduruyorsunuz. Eline býçak alan bir çocuðumuz oturduðu kanepeyi yontmaya baþlar. Ýki âþýk bir aðacýn kovuðunda buluþursa hemen oraya bir kalp yapar ve isimlerinin baþ harflerini yazarlar. Bu, onlarýn elinde deðildir. Çünkü genetik bir olaydýr.
15 bin yýl önce Türkler yazýyý maðaralara, kayalara yazmýþlar. Çünkü kâðýt yok. Böylece diðer alfabelere kaynaklýk yapmýþlar. Bütün alfabelerin kaynak sistemi Türklerin kullandýðý bu alfabe olmuþtur.
Peki, yazýyý bulan bir toplum kâðýdý bulamaz mý? Mutlaka bulur. Uygur Türklerinin kâðýt yaptýklarýný gösteren resimler vardýr. Peki, bunlarý yapan matbaayý yapamaz mý? Yapar.
Tarihe bakýn. Ne diyorlar? Matbaayý Çinliler buldu. Bu doðru mu? Oysa Çin alfabesi 6 bin sembolden oluþmaktadýr. Sembollerin birleþmesinden de 40 bin harf meydana geliyor. Peki, bu 40 bin harfin matbaa dizgisini hazýrlamak kolay mý? Bu mümkün deðil. O halde Çinlilerin matbaayý bulmalarý da mümkün deðil.
Oysa Türk alfabesi çok daha az sayýdan oluþuyor. Uygur alfabesi 17 harften ibarettir.
     Batýlýlarýn eskiden yaptýklarý heykellere bakýn. Hepsi çýplaktýr. Neden? Çünkü batýlýlar giyinmeyi bilmiyorlar. MÖ 5 yüzyýlda altýn elbiseli bir Türkün resmi bulunmuþtur. Elbise tamamen altýndan yapýlmýþtýr. Bu da o dönemde Türklerin ne kadar medeni ve zengin bir millet olduðunu gösteriyor. Dünyaya giyinmeyi biz öðrettik.
     Galile dünyanýn yuvarlak olduðunu söyledi ve adamý astýlar. Oysa ondan yýllar önce Kaþgarlý Mahmut yazdýðý eserinde dünyanýn yuvarlak olduðunu gösteren bir dünya haritasý koymuþtur. Yine Piri Reis onlardan yýllar önce dünyanýn yuvarlak olduðunu söylemiþ ve haritalarýný çizmiþti.
     Eski Türkçe’de Te- fiili vardýr. Dönmek anlamýna gelir. Deðirmen buradan gelmiþtir. Döner. Teker buradan çýkmýþtýr. Döner. Deðirmendeki özellik bir kenarý sabit dururken diðer kýsmý onun etrafýnda döner. Yani dünyamýzýn güneþ etrafýnda dönmesi gibi. Bu sistemi bilmeyen biri deðirmeni nasýl icat etmiþtir? Demek ki eski Türkler çok daha önceden dünyanýn yuvarlak olduðunu ve döndüðünü biliyorlardý.
     Bizde en önemli unsurlardan biri de topraktýr. Türk Milleti topraðýna sevda derecesinde baðlýdýr. Ölümü tercih eder topraðýný kimseye vermez. Vaktiyle Uygur prensi Çin prensesine âþýk olmuþ. Evlenmiþler. Ama karþýlýk olarak Çin Ýmparatoru, Uygurlarda bulunan bir daðýn parçasýný istemiþler. Uygurlar “Ne olacak verelim gitsin” demiþler. Ama týlsým o daðda imiþ. Çinliler bu daðý parçalayýp arabalarla Çin’e taþýmýþlar. O günden sonra ülkede huzur, mutluluk kalmamýþ. Sýkýntýlar baþlamýþ. Daðlar, taþlar, kuþlar böcekler “Göç Göç!” diye baðýrmaya baþlamýþlar. Çünkü vatan parçasý olan toprak baþkalarýna verilmiþ.
     Bu nedenle topraðýmýz deðerlidir. Vatanýmýz kutsaldýr. Vatanýmýzýn tek karýþ topaðýný bile kimse vermeyelim. Vatanýmýza sahip çýkalým”
     Son olarak da Yüce Türk Milletinin yetiþtirmiþ olduðu en büyük dehalardan biri olan Atatürk’ü örnek vererek öðrencilerdeki Türklük gururunu ve vatan sevgisini perçinleþtirdi.
     “Atatürk Sivas Kongresini topluyor. Dünya onunla dalga geçiyor. Çünkü Türk Milleti o dönemde son bin yýlýn en zayýf, en güçsüz durumunda. Yýkýlmaya yok olmaya mahkûm.
     Harbour adlý bir komutan Atatürk’e uðrar. “Bu kadar uðraþtýn Baþaramazsan ne yapacaksýn” der. Atatürk baþarýsýzlýðý kabul etmez. Ona “ Düþmanýn elinde bir kuþ kalmaktansa, atalarýmýz gibi onurlu bir þekilde ölmeyi tercih ederim” der.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýbrýs Türk Kültürü ve Edebiyatý
Kýba - Tek Edebiyat Sohbetleri
Noel Baba Türk Kültürünün Batýya Armaðanýdýr.
Oðuz Boylarý Kültür ve Dayanýþma Derneði Baþkaný Arif Zeren Ýle Söyleþtik
Düzceli Öðrencilerle Beraberdik
Sami Yakar Ýle Tiyatro Üzerine

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.