..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




29 Ocak 2011
Ölüm Anýnda Neler Yaþanýr?  
Fuat Türker
Ayetlerdeki ifadelerde, ölüm anýnda kiþinin yaþadýklarýný yanýndaki insanlarýn anlayamadýklarý açýktýr. Bu da imtihanýn bir sýrrýdýr. Ölen kiþinin görünüþte zorlukla can vermesi ya da ani bir kalp kriziyle uykuda bir anda can vermiþ olmasý bir kýstas deðildir.


:ADID:
Ki melekler, güzellikle canlarýný aldýklarýnda: "Selam size" derler. "Yaptýklarýnýza karþýlýk olmak üzere cennete girin." (Nahl Suresi, 32)

Kur’an, iman sahiplerinin ve inkarcýlarýn yaþamlarý gibi ölümlerinin de ayný olmayacaðýný haber verir. Allah’ýn sýnýrlarý içerisinde ve O’nun rýzasýný gözeterek yaþamýþ mümin için ölüm anýnda ýzdýrap ve acý çekme yoktur. Kur’an, onun ruhunun yumuþacýk alýnacaðýný haber verir. Öleceði zaman mümin hisseder, birden görüntü netleþir. Kur’an’da, “O gün görüþ gücü keskindir” buyrulur. Normalde biraz flu olan dünyadaki görüntü, ölüm anýnda daha keskinleþir. Gelen ölüm melekleri, mümine hiçbir rahatsýzlýk vermeden güzellikle canýný alýrlar. Mümin, canýnýn alýnýþ þeklinden, yaþayacaðý olaylarýn zincirleme olarak güzel gideceðini anlar. Çünkü ahirette de “önünde ve sað yanýnda parýldayan nur” bulunduðu bildirilir. Mümin için ahirette sürekli bir güzellik vardýr.

Ýnkâr edenlerin durumlarý ise oldukça vahimdir. Kur’an’da, “Melekleri, onlarýn yüzlerine ve arkalarýna vurarak: "Yakýcý azabý tadýn" diye o inkar edenlerin canlarýný alýrken görmelisin.” (Enfal Suresi, 50) ayetindeki ifadeden, azabýn inkarcýlar için ölüm anýnda baþladýðýný anlayabiliriz. Onlarýn canlarý sýrtlarýna vurularak ve çok þiddetli acýlar içinde alýnýr; dikenli bir çalýnýn insanýn içinden sökülmesi gibi. Zaten, o anda kiþi inkarcý konumunda olduðunu anlar. Kiþi henüz ölüm anýnýn baþlangýcýnda büyük bir belanýn içine girdiðini, ayetteki ifadeyle “beli büken iþler” in kendisini beklediðini ve bunun zincirleme devam edeceðini anlamýþ olur. Müminin yaþadýðý güzelliklerin aksine, inkarcýda sürekli bir periþanlýk esastýr. Ama aklý zayýf olduðu için her an bir kurtuluþ yolu bekler. Örneðin inkarcýlar Allah’ý -haþa- kandýrmaya çalýþýrlar, derler ki; "Bizim bir kere daha (dünyaya dönüþümüz mümkün) olsaydý da iman edenlerden olabilseydik." (Þuara Suresi, 102)

Oysa dünyaya geri dönüþ yoktur. “...Þayet (dünyaya) geri çevrilseler bile, kendisinden sakýndýrýldýklarý þeylere þüphesiz yine döneceklerdir. Çünkü onlar, gerçekten kafirlerdir . (En’am Suresi, 28) ayetinde ifade edildiði gibi geri gönderilseler dahi, ölüp ahirete gittikleri onlara unutturulur. Hatýrlamadýklarý için de kaldýklarý yerden yaptýklarý ahlaksýzlýklara devam ederler. Kur’an ahlakýna uymayan yaþamlarýný sürdürürler.

Aklýmýza þöyle bir soru gelebilir: Müminlerin canlarýnýn alýnma anýndaki güzelliði ya da inkâr edenlerin ölüm anýnda çektiði acýyý onlarýn baþýndakiler hissedebilirler mi?

Kur’an bu konuda da bize bilgiler verir. Vakýa suresi’nde þöyle buyurur Yüce Allah:

Hele can boðaza gelip dayandýðýnda,
Ki o sýrada siz (sadece) bakýp-durursunuz,
Biz ona sizden daha yakýnýz; ancak görmezsiniz. (Vakýa Suresi, 83-84-85)

Ayetlerdeki ifadelerde, ölüm anýnda kiþinin yaþadýklarýný yanýndaki insanlarýn anlayamadýklarý açýktýr. Bu da imtihanýn bir sýrrýdýr. Ölen kiþinin görünüþte zorlukla can vermesi ya da ani bir kalp kriziyle uykuda bir anda can vermiþ olmasý bir kýstas deðildir. Örneðin, Peygamber Efendimiz de vefat ederken zorlu bir görünüm almýþtýr ama kuþkusuz caný güzellikle alýnmýþtýr. Son olarak ruhu teslim alýnýrken ,”Refik-i Âlâ’ ya” yani ‘ Yüce Dost’a’ dediði aktarýlýr.

Ya da ölüm anýnda þehitler bazen çýrpýnýr, caný zorlukla alýnýyormuþ gibi görünür. Kur’an’da þehitler hakkýnda, “Allah yolunda öldürülenleri sakýn ’ölüler’ saymayýn. Hayýr, onlar, Rableri Katýnda diridirler, rýzýklanmaktadýrlar. (Ali Ýmran Suresi, 169) buyrulur. Allah onlarýn ölü olmadýklarýný ve Katýnda bir baþka boyutta rýzýklanmakta olduklarýný haber verir. Dahasý onlar için en güzel makamlar hazýrlanmýþtýr.

Yüce Allah ölüm anýndaki imtihanda çok ince bir sistem kurmuþtur. Ki, inkarla iman arasýndaki çizgide insanlar akýllarýný çok iyi kullanabilsinler. Allah rýzasý için yaþamýþ sadýk ve doðru olan insanlarla, Allah’tan yüz çevirerek yaþamýþ kimselerin ayný konumda olmamalarý için böyle çok ince bir yöntem hazýrlanmýþtýr.

Yoksa kötülüklere batýp-yara alanlar, kendilerini iman edip salih amellerde bulunanlar gibi kýlacaðýmýzý mý sandýlar? Hayatlarý ve ölümleri bir mi (olacak)? Ne kötü hüküm veriyorlar. (Casiye Suresi, 21)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýlk Öðretmenimiz
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.