..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > HAMZA EKÝZ




31 Ocak 2011
Hiç Sordunuzmu Kendinize?  
HAMZA EKÝZ
sormalýmýyýz acaba??


:AAFH:
Hiç aynaya baktýnýz mý? Bir baþkasýnýn hayatý hakkýnda konuþmaya baþlarken hiç kendi yanlýþlarýnýzý ve doðrularýnýzý gerçekten yüreklice yargýlayýp kendi hayatýnýzdan uzaklaþýp o yaþadýðýnýz hayata uzaklardan baktýnýz mý hiç? Ben neyim? Nereden geldim? Ne yapýyorum? Yada neler yaptým? Böyle basit sorular sordunuz mu kendinize? Hiç mutsuzken bir baþkasýnýn yüzünün gülmesini istediniz mi? Hiç ortak olmayý denediniz mi yaralý bir kalbin mutluluðuna? Hiç inançlara, umutlara ve sevdaya gebe bir insanýn gözlerine gerçekten baktýnýz mý? O dünyayý aydýnlatan ýþýltýyý görmeye çalýþtýnýz mý hiç? Ya da kýskandýnýz mý o gözleri ve o ýþýk altýnda ezilmek o mutluluðu yakalayamamak size aðýr geldi de delice kýskandýnýz mý? Yada bir dostunuz ateþe giderken delice yandý mý yüreðiniz? Yalancý bir mutluluða teslim etmemek için çýrpýndýnýz mý günlerce? Bir insaný tüm kalýplardan çýkartýp insanca sevdiniz mi? Yada bir yüreði gerçekten her nefeste her adýmda ve yaþadýðýnýz her an düþündünüz mü? Su bile içmediðiniz odlumu onun caný sýkkýnken. Dudaklarýnýz çatladý mý hiç can sýkýntýsýndan? Aðladýnýz mý gizli gizli? Sesine sarýlýp uyudunuz mu sevdiðinizin? Sese sarýlmak nedir bilir misiniz siz? Siz hiç giyinik sevdiniz mi? Tüm çýplaklýklardan uzak? Sevdiniz mi? Gerçekten sevdiniz mi? Ve sevdiðinizi en burhanlý en olmadýk anlarda bile yüreðinizi açýp kucakladýnýz mý? Her þeyden önce geldi mi sizin için biri? Ne zaman arasa hep müsait oldunuz mu? siz kalmak ne demek biliyor mu sevdiðiniz? Yoksa hiç sizsiz býrakmadýnýz mý sevdiðinizi öyle sistem içi oyunlardan uzak ve olabildiðince yalýn ve olabildiðince çocuk masumluðunda mý sevdiniz? Elini tutarken incitmekten korktunuz mu? söyler misiniz bana bu basit sorulardan bu benim yarým aklýmla sorduðum sorulardan hangisine vereceðiniz bir cevap var?

Sizleri duyar gibiyim. Yine üzerinize toz kondurmadan hepsine en güzel cevaplarý yakýþtýrmýþ ve sanki sizinle hayatýný birleþtiren insanýn yada dostlarýnýzýn yada arkadaþlarýnýzýn ne kadar þanslý olduðunu düþünmemiz için süslü cümlelerle cevaplar veriyorsunuz. Acaba gerçekten kendinizi mi kandýrýyorsunuz yoksa gerçekten öyle misiniz? Hadi gerçek cevaplarý söyleyin kendinize bari bu yazýyý okurken kendinize yalan söylemeyin ben yazarken en yalýn en bana yakýn yanýtlarý verdim kendime. Ve bir nebzede olsun anladým çevremdekileri. Hadi deneyin… Sizde bir kere yalan söylemeyin kendinize.

Evet aðýr oldu dimi? Haklýsýnýz ama kusura da bakmayýn yarasý olan gocunurmuþ. Kimse Hint kumaþý deðil hepimiz etten kemikteniz ve insanýz hatalar, ayýplar yanlýþlar ve doðrular insanlar için. Yaþamak, hayata dahil olmak ve bu hayatýn içinde bu karanlýk sistemin içinde doðru kalmak bizim elimizde. Ýnsanlar kendilerine göre doðrularýyla yaþarlar, yanlýþ yaþamazlar yada yanlýþ yaptýklarýný kabul etmezler hiç. Doðrudurlar olabildiðine ve doðrudurlar hayatlarýnýn her anlamýnda. Yada kendilerini kaf daðýnda görürler, sanki yüce bir aziz yada azize gibi. Hiç bulaþmamýþtýr dünyanýn kiri sorarsanýz onlara yada hiç yanlýþ yapmamýþlardýr hayatlarýnda yaþadýklarý her þeyin muhakkak kendilerine göre onlarý aklayacak masum bir yaný vardýr yada yaþadýklarý çirkefliðin içinde kendilerine göre onurlu bir yan bulmuþlardýr. Oysa bilmezler mi ki bataklýðýn ortasýnda ne gül bahçesi olur nede çocuk parký. O güzelliði ve saflýðý kabul etmez balçýk. Ama iþte doðrular ve yanlýþlar. Adý üstünde hayat.

Bana en acý gelenide, kendi, yaþantýlarýna bakmadan baþkalarýnýn yaþantýlarý hakkýnda yorum yapan küçük beyinler. Yaþadýklarý dünü unutup bugün aslan kesilenler. Daha dün yaþadýklarý çirkefliði maddi çýkarlarý uðruna sattýklarý ruhlarýný ve bedenlerini bugün riyasýzca sevdanýn kefesine koyup tartmak isteyenler. Her gün, farklý ten kokularý bulaþan bedenlerini, gözlerine deðen gözleri unutup baþkalarýnýn hayatlarý hakkýnda yorum yapmaya kalkýþan bir sevdayý bile giydirmekten aciz sadece çýplaklýk ve sapkýnlýk sevdalýsý beyinler. Ýnsaný insan diye deðerlendirmeyen bacak aralarýndan yayýlan günah kokusuyla ve beyinlerine yapýþmýþ çirkeflikle bir ucubeden farksýz insan taklidi yapmaya çalýþan birde utanmadan tertemiz sevdalara dil uzatmaya çalýþan kirli bedenler.

Evet biraz ileriye gittim, yada geride bile kaldým aslýnda. Evet sorabilirsiniz bana sen ne haltsýn diye? Önce kendini anlat diyebilirsiniz suratlarýnýz asýlarak. Ben hiçbir zaman kendimi temiz görmedim. Ben lanet olasý bir laðým faresiyim girdiðim dünyalara veba mikrobunu bulaþtýran ve o dünyalarý ölümle buluþturan. Söyleyebileceðim tek kelime bu zaten. Gerini dostlar söylesin, yada arkadaþlar yada o þu bu yada öbürü. Kimi lanet desin kimi asabi, kimi Allahýn belasý biri desin kimi ise alkoliðin teki. Amenna. Kim ne derse desin amenna ben oyum. Farklý bir kalýba girmeye farklý bir giysi giymeye gerek yok nasýl görüyorlarsa bu bedeni ve o beden içine hapis olan enerjiyi ben sadece o kadarým. Ne bir gram eksik nede bir gram fazla.

Öfkem kendime, kendimden öte kendini bilmezlere. Öyle uzaklara deðil kendinize bakýn yeter artýk. Önce ne olur kendinize sonra bir baþkasýna. Kendi zincirlerimde tutsakken kimsenin azatçýsý olacak deðilim. Ama bir türkünün nakaratlarýndaki yaþama olan özlemim var benim. " kýrmýzý rujlu sokaklarýn ve aþþalýk pazarlýklarýn yolu uðramayacak bana." Birde üçkaðýtçýnýn pezevengin teslimiyetin ve milletin yolu uðramayacak bana" iþte anlayana sözüm. Biz giyinik sevmesini bildik yari, biz insaný insan görmesini öðrendik. Bizim için yoktu kadýn erkek biz kadýnýmýza kadýn erimize erkek dedik. Gözlerimiz bir göze sevdalýyken bakamadýk bir baþka gözün rengine, bir teni koklarken baþka bir tenin kokusunu merak etmedik. ne gözümüzle aldattýk nede gönlümüzle biz sadece sevdayý yaþamaya çalýþtýk. Ýnsanca ve onurluca bir sevdayý yaþamayý sadece. Dolanmadý dilimize yalan geçmedi boðazýmýzdan haram ve küsmek nedir bilmedik, kýrgýnlýk nedir bilmedik deðer verdiklerimize. Yüreklerdeki yüke ortak olmaya çalýþtýk, baþkasýnýn derdinde kendi derdimizi unuttuk biz gülerken akan bir göz yaþý gördüðümüzde aðlamaya baþladýk aðlarken güldük derinden kahkahalara boðularak yâda gülmeye çalýþtýk. Sevdik sevdalara sevdalandýk, umutlara sýðýndýk ve inançlarla aydýnlandý ömrümüz.

Evet biz insan olmaya çalýþtýk, biz insan bile olamadýk sizin dünyanýzda.. sevdamýza bile deðer verilmedi sevdamýza bile inanç yüklenmedi. Biz sevmesini bile beceremedik sizin olan bu dünyada. Her þey sizin olsun sorularýnýz sorgularýnýz. Her þey ama her þey umutþlarý da inançlarý da siz yaþayýn kendi kurduðunuz temiz dünyanýzda. Biz sizler için paçasýnda çamur lekesi olan sevdayý yaþamayý hayatý bilmeyenlerdeniz. Ne sorun kendinize nede cevap verin. Hepsi sizde kalsýn hepsi sizin olsun sadece bizi yargýlamayýn yeter.

www.hamzaekiz.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?
Çocukça Bir Tebessüm…
Boþ Versene Hayat!..
Bazen Susarsýn
Köþe Baþýndayým….
Korkmayýn Benden!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Unutmadýmaklýmda!..
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Sevda
Bir Dosta Ýnceden Sitem…...
Yazar Olmada
Ýnadýna Yaþa Bebek…
Uçurtmayý Vurdular

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.