..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > HAMZA EKÝZ




31 Ocak 2011
"Sevda" O da Ne?  
HAMZA EKÝZ
sevdalandýnýz mý hiç....


:ABBA:
Kýrýk dökük yaþanmýþlýklardan geriye kalan bir parça umut, köþeye sýkýþmýþ bir parçada inanç vardý yüreðinde. Sevdaya tutsaktý, sevilmeye hasret. Bir çift gözün ona sevgi dolu yalansýz bakýþýný özlüyordu. Sýcak bir elin, eline deðmesini ve yüreðinde fýrtýnalar kopmasýný özlüyordu. Yalansýz, çýkarsýz ve sadece onun olan bir sevdaydý aradýðý. Var olduðu gibi onu sevecek ve olduðu gibi ona deðer verecek bir sevdaya sevdalýydý beklide. Umutlar biriktiriyordu yarýnlar için onu boðazlayan karanlýk gecelerde. Gözyaþlarý yanaklarýndan süzülürken yarýnlarýný temizliyordu beklide. Yüreðindeki yýkýntýlar nefes aldýrmýyordu yaþadýðý zamanda, korkularý, umutsuzluklarý ve yalanlarla kirlenmiþ dünden kurtulmak artýk yarýnlarý yaþamak istiyordu. Yalancý sevdalardan usanmýþ, gerçek bir sevda arýyordu. Saklýyordu yüreðini, bedenini ve gözerini o sevda dolu gözlerin sahibine. Ýsyan bayraðýný çektiði Tanrý'ya bile göz yaþlarý eþliðinde yalvarýyordu. " Ne olur tanrým, ne olur þu yüreðimdeki son umudu, son inancý yücelt ona dokunan bir el sahte bir sevdayla dokunmasýn" tek dileði buydu hayata dair. Karýþtý kelimeler ve yakarmalar karanlýða bir sigaranýn koruyla aydýnlandý gece. Sadece o sigaranýn koruyla aydýnlana hayatý gibi.

Sevmek dedi kendi kendine. "Sevmek". Sonra yüreðindeki acýyý aldý ellerinin arasýna ona sordu " nedir sevmek?" . ve beynini kemiren soru yumaðýna seslendi yavaþça" Sevmek nedir?". Sonra bedenine döndü, tüm hücrelerine sordu ayný soruyu "Sevmek diyorum sevmek sevda diyorum anasýný satayým nedir bu bir bilen var mý?" yanaklarýndan boþluða süzülen göz yaþlarýnýn sesi yankýlandý karanlýkta " sevda mý?" yok oluþlar içinde benliðini kaybetmiþti. Düþlerinin içinde kaybolmuþtu. Sadece sevdayý düþlerde yaþar olmuþtu. Ýnandýðý deðerler sistemin zehri ile teker teker zehirlenirken ve umutlarý o sistemin karanlýk kuyularýna atýlýrken sadece düþlerde yaþamaya karar verdi sevdayý. Yapamýyordu. O sevda denilen þeyi bilmiyordu beklide. Sevdaya dair oyunlar yoktu onun beyninde. Yüreðini olanca çýplaklýðýyla açýyor ve giyinik seviyordu o yüreðine aldýðý güzeli. Yanlýþ yapýyordu demek ki, böyle yaþanmýyordu sevdalar. Sevda dedikleri aþka dönmüþtü, aþkta sadece çýplaklýk kokan yatakta yaþana bir olgu olarak kazýnmýþtý beyinlere. Bir çul çadýrda, bir çulun üzerinde yürek yüreðe göz göze umutlarý yaþayacak, inançla ona sarýlacak bir güzel yoktu bu dünyada. Onu onun gibi seven yoktu. Hýnçla, öfkeyle, umutla ve inançla harmanlýyordu yüreðindeki sevdayý. Sevdiðine kýrýlmak nedir bilmeyen ve hiç sevdiðine kötü demeyen bir yüreðe sahipti. Belki yanlýþ buradaydý. Yanlýþý yüreðindeydi yada yaþamayý düþlediði o sevda yanlýþtý. Anlamsýzca bir tebessüm savurdu gözyaþlarýnýn arasýndan karanlýða. Bir Türkü doldurdu karanlýðý ve yüreðine bir yük daha bindi sessizce. Nefes alamadý, týkandý sarýldý sigarasýna ve hýçkýrýklarýna engel olmadý usulca kapadý gözlerini ve mýrýldanmaya baþladý odayý dolduran türküyü ve düþtü türkünün peþine.

Turnam gidersen Mardin'e
Turnam YARE selam söyle
Karlý daðlarýn ardýna
Turnam YARE selam söyle

Turnam gidersen aktaþa
Karlý daðlar aþa aþa
Hem kavime hem kardaþa
Turnam YARE selam söyle

Ne selam eylenecek bir yar kalmýþtý, Nede karlý daðlar neden bir sevda. " sevda" dedi kendi kendine sevda? Sadece sevildiðini sandý ve yine askýda kalan sözlere inanarak baðlandý. Oysa o sözler hep sözde kalýyordu. Yaþamýþtý daha önce yýkýlmýtý. Þimdi ise sürgün ediyordu yüreðini. Yaþadýðý sevdayý çok büyütmüþtü yüreðinde farkýna bile varmadan. Tüm olumsuzluklarý silmiþti kafasýndan. Son nefese deðin paylaþýlacak bir hayat bir sevdaydý tek düþlediði. Tüm olumsuzluklara, tüm acýlara ve tüm kavgalara raðmen yürek yüreðe sarýlacaðý bir sevda. Bir turna kuþunun masumluðunda yaþanan temiz bir hayatýn kirlenmeyeceðini düþünmüþtü hep. Oysa yine bir hüsran perdesini aralamýþtý ta baþýndan sevda deðildi sadece bir hüsran perdesinin o kýrmýzý kadife dokusuydu gördüðü. Acýyordu yüreði. Sevdaya sevdalýydý. Tüm derilerinden kurtulmuþ tüm benliðinden arýnmýþ dolu dolu bir sevdaya. Yoktu öyle bir sevda turna kuþunun kanadýna mý takýlýydý yoksa yoksa ebabil kuþlarýmý alýp götürmüþlerdi uzaklara. Gözleri doldu bir sigara yaktý ve bir yudum cennet ýrmaðýnýn suyundan çekti ciðerleri ýsýnarak. Odayý dolduran melodi gözyaþlarýnýn gölgesinde inceden sýzlattý yüreðini.

Bir þafaktan bir þafaða
Bir akþamdan bir akþama
Merhaba demeden daha
Bu gitmeler gitmek deðil

Eðil salkým söðüt eðil
Bu benimki sevda deðil
Eðil yaðmur rüzgar eðil
Bu benimki sevda deðil

Eðil dalga bükül demir
Güzelliðin gerçek deðil
Pencerem kör kapým kitli
Bu bendeki seyir deðil

"Bu bendeki seyir deðil" dedi çaresizce. "Bu bendeki sevda deðil." Sýktý diþlerini tüm öfkesini haykýrarak. Yüreði acýyordu. Nedensiz bir yok oluþun hikâyesiydi bu anlamsýz bir yok oluþ. Sadece cevap arýyordu bir cevap ama yoktu orda da cevap. Ve çevresine baktý þöyle bir göz gezdirdi o gülen yüzlü þeytanlara. O mutluluk dilencilerine. Kendi mutluluklarýný yakalayamamýþ ama onun mutluluðuna mezar kazan insancýklara baktý þöyle bir. Onlarýn haline acýdý kendi halinden çok. Ve o çýkar iliþkileriyle o gecelik iliþkilerle sevdayý yaþadýklarýný zanneden sadece þehvetin oyuncaðý olmuþ bedenlerinin kirlenmiþliklerine acýdý. Saf ve tertemiz sevdasýnýn Azraillerine baktý uzaklardan sýska bir küfür savurdu kiþiliklerine. Midesi bulanarak. Yazýk dedi tek kelimeyle yazýk. Kendi çevresindeki insancýklardan korumuþtu sevdasýný, dostlarla paylaþýp yüceltmiþti. Yalnýz sanýyorlardý oysa onu o ise yalnýz deðildi. Aldýðý her nefeste, attýðý her adýmda yaþýyordu sevdasýný. Yarýnlara dair ne varsa hep biz diye inþa ediyordu." Biz" sahte sevdalar arasýndan kirlenmemiþ bir gülücük daha savurdu karanlýða. Bir insan delice severken nasýl býrakýr tuttuðu bir eli o elin sahibi olan yüreðe sarýlmak varken? Sevda her ne olursa olsun, kabul etmek deðimlidir karþýndakini tüm varlýðýyla. Senin olana sahip çýkmak deðimlidir? senin olan gözler bir baþkasýna sana baktýðý gibi bakmadýysa ve bir baþkasýnýn ellerine deðmediyse o el ve "seni seviyorum" diyorsa bir yürek sana. Tüm korkulara, tüm sýkýntýlara, acýlara, kedere, zamana ve hasrete göðüs germek deðimlidir sevda? "seni seviyorum" demek basit midir? Cevabýný yanlýþ bildiði sorulara yanlýþ cevaplar veriyordu karanlýðýn içinde. Sevda onun yaþadýðý yada yaþamak istediði gibi dolmuyordu yüreklere. O tüm benliðini tüm varlýðýný teslim ederken sevdiðine, ve bu sistemin tüm kirinden inadýna korurken ve sevdasýný haykýrýrken dünyasýna, yüreklerde sýska bir hayalet oluyordu. Ve hayalet bir taka olarak demirlediði limandan, þimdide hayalet olarak demir alma vakti gelmiþti. Belki sadece iki üç satýra sýðmýþtý ciddi olmayan kelimelerin gülücüklerine yansýyarak anýlmýþtý adý. Sýska bir serçenin titrekliðinde bir sigara daha yaktý. Yüreðinde ne varsa sevdaya dair öldürmek istiyordu. Hýncý kendineydi aslýnda, tüm hesaplaþmasý kendiyleydi. Yanlýþtý ve bilmiyordu sevda denen yürek burkan bu yaþanmýþlýðý. Dizlerindeki yaralarýn hep taze kaldýðý ve yüreðinin hiç yaralanmadýðý günleri özledi. o günlerdeki gibi çocuk saflýðýnda bakýyordu dünyaya ama o çocuksu yürek fazla geliyordu bu dünyaya.

Sessizliði bozan türkülerle cennet ýrmaðýnýn suyunu içiyordu. Tüm günahlarýndan arýnmak için. Gözlerini karanlýk tavana dikerek içindeki tüm hýncýný kustu tanrýya " sen ki Tengri sen ki Allah, sen ki Tanrý ve sen ki ben ve bende sen. Bende ne varsa insana dair senin güzelin ve bende ne varsa çirkinlik oda senin. Ve ben seni temiz kýlmak adýna mücadele ederken nedir bu yazdýðýn kader denilen yazýnýn ýzdýrabý? Neden bu kaderi yazdýrýrken o cennet suyundan içmedi melekler. Neden ha neden. Sana dair, güzele dair ve sevdaya dair ne varsa bu kurduðun çirkef dünyada ve insanlarýn bacak aralarýna yapýþmýþ günahlarýndan uzak yaþamaya çalýþýrken en güzel þekilde. Neden ha neden bu kahrolasý yazý?"

Bir sigara daha yaktý ve son kadehi de kaldýrdý yalnýzlýðýn þerefine ve odayý dolduran duvarlarý dolduran melodiler tüm güzelliðiyle anlatýyordu yüreðini. Ve yüreðinde kalan ne varsa göz yaþlarýyla karýþtý karanlýða umuda dair ne varsa inanca dair ne varsa akýttý yüreðinden. Bir daha inanmamak bir daha umut beslememek üzere. Ve dokunmasalardý bu yüreðe dedi kendince bu lanet olasý yüreðe dokunmasalardý!.... kapadý gözlerini ve teslim etti yüreðini türkülere…

Böyle ikrar ilen böyle yolunan
Mihnetli yar bana lazým deðilsen
Deli gönül sevmiþ vazgeçmek olmaz
Cefalý yar bana lazým deðilsen

Gönül kalk gidelim sýlaya doðru

Bülbülün sevdasý hep güllerinen
Senin þirin dilin yad ellerinen
Çýk salýn sevdiðim engellerinen
Görünme gözüme lazým deðilsen

Gönül kalk gidelim sýlaya doðru

Bülbül ah eyleyip kanlar aðladý
Gözüm yaþý sel sel oldu çaðladý
Ölüm geldi çevre yaným baðladý
Kýlma cenazemi lazým deðilsen
Gönül kalk gidelim sýlaya doðru


www.hamzaekiz.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?
Çocukça Bir Tebessüm…
Boþ Versene Hayat!..
Bazen Susarsýn
Köþe Baþýndayým….
Korkmayýn Benden!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Unutmadýmaklýmda!..
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Sevda
Bir Dosta Ýnceden Sitem…...
Yazar Olmada
Ýnadýna Yaþa Bebek…
Uçurtmayý Vurdular

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.