..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




1 Þubat 2011
Gözünü Gezdir, Bir Çatlaklýk Görüyor Musun? - II  
Fuat Türker
Güleriz, konuþuruz, yemek yeriz, düþünürüz ama bu iþlemler için bir çabamýz yoktur. Ufak bir gülümseme için dahi yüzümüzdeki onyedi kasýn ayný anda çalýþmasý gerekir. Bunlardan birinin çalýþmamasý gülmeyi farklý bir yüz ifadesi haline dönüþtürür. Sahip olduðumuz bilinç ve zekaya raðmen, bu iþlemler tamamen bilgimiz dýþýnda oluþur.


:AACC:
Bedenimizde Allah’ýn uyum içinde yaratmasýna yüzlerce delil vardýr. 100 trilyon hücreden oluþur bedenimiz ve içlerinde 200 bin çeþit ürün üretilen her bir hücre muhteþem özellikleriyle bilim adamlarýný hayran býrakýr. Bu trilyonlarca hücre bizi yaþatmak için uyum içinde çalýþýr ve tümü birbiriyle akýl almaz iþbirliði içerisindedir. Örneðin saç tellerimizin hepsinin beraber uzamalarýnýn nedeni kafa derisi hücrelerinin uyumu nedeniyledir.

Bunu saðlayan mekanizmalar henüz insan cenin halinde iken oluþmaya baþlar. Bölünme sýrasýnda bazý hücreler aniden farklý proteinler üretmeye baþlarlar. Bu farklý üretim sonucunda, hücreler arasýndaki yapý farklýlýklarý ortaya çýkar. Bu deðiþimden hücre zarý da etkilenir ve dýþ yüzeyinde kancaya benzer uzantýlar oluþur. Bu uzantýlar sayesinde ancak kendi cinslerinden olan hücrelere tutunabilirler. Böylece milyarlarca benzer hücre biraraya gelerek organlarý oluþtururlar.

Yaþamýmýzýn her dakikasýnda sürekli olarak ciðerlerimize hava çeker, sonra ayný havayý geri veririz. Bunu o kadar çok yaparýz ki, sýradan bir iþlem gibi düþünürüz. Oysa nefes almak çok karmaþýktýr. Ýnsan ne kalbinin atýþýný, ne de nefes almayý kendisi kontrol edebilir. Hatta tükrük bezlerinin faaliyetlerini bile denetleyemez. Tüm bunlar gibi bedenimizde gerçekleþen sayýsýz fonksiyon, bizim hiçbir müdahalemiz olmadan, kusursuz bir uyumla iþler. Her saniye bedenimizde milyarlarca bilgi iþlenir, deðerlendirilir. Bizim ise bu hayranlýk verici hýzla gerçekleþen iþlemlerden haberimiz bile yoktur. Güleriz, konuþuruz, yemek yeriz, düþünürüz ama bu iþlemler için bir çabamýz yoktur. Ufak bir gülümseme için dahi yüzümüzdeki onyedi kasýn ayný anda çalýþmasý gerekir. Bunlardan birinin çalýþmamasý gülmeyi farklý bir yüz ifadesi haline dönüþtürür. Sahip olduðumuz bilinç ve zekaya raðmen, bu iþlemler tamamen bilgimiz dýþýnda oluþur.

Þu an, sayýsýz canlýnýn sizin asla baþaramayacaðýnýz iþleri kusursuz þekilde yaptýðýný hiç düþündünüz mü? Oysa irili ufaklý milyonlarca tür organizma, üstlendikleri görevleri baþarýyla gerçekleþtirmeseler, ne siz ne de diðer canlýlar var olamazdýnýz. Yaþamýn olmazsa olmazý oksijen, yeþil bitkiler ve siyanobakteri adý verilen bakteriler tarafýndan saðlanýr. Ýnsanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalar tarafýndan tüketilen oksijen, söz ettiðimiz canlýlarýn gerçekleþtirdiði fotosentez iþlemiyle her an ve sürekli üretilir; bu sayede yeryüzünde denge ve uyum vardýr. Örneðin yeþil bitkiler yýlda 500 milyon ton kadar oksijeni havaya verirler.

“Görmüyor musunuz; Allah, yedi göðü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmýþtýr? (Nuh Suresi, 15)

Bizlerin sorumluluðu, Allah’ýn evrendeki ve bedenimizdeki ayetlerini görmek ve gördüðümüz bu uyum içindeki sistemlerin mükemmelliðinden yola çýkarak Allah’ýn sonsuz ilim, kudret ve benzeri olmayan yaratma sanatýný kavramaya çalýþmaktýr. Böylece bizi ve tüm diðer varlýklarý yaratan Allah’ý tanýyabilir, varlýðýmýzýn anlamýný ve amacýný, ölüm sonrasý bizi nelerin beklediðini çözebilir ve yine O’nun dilemesiyle kurtuluþ yollarýný görebiliriz.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Fuat Türker / , Türkiye
2 Þubat 2011
Batýný görmemizi engelleyen perdelerden her biri kalktýðýnda nasýl huzur duyar insan. Son perde de kalktýðýnda, arkasýnda sonsuz güzellikleri görürüz inþaALLAH.

:: merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
1 Þubat 2011
Sistemin iþleyiþi zaman mekan kavramýný ortadan kaldýrýrken bizler günlük sýradan iþlerrimizle uðraþýrken etrafýmýzda kendi perdelediðimiz perdemizin adýndan bakýyoruz hayata zahir ve batýn arasýnda ki fark bizlerin Allahý tanýmamýz adýna ulaþabileceðimiz en güzel nokta olacaktýr. Tebrikler etkileyici bir yazýydý yüeðiniz dert görmesin saygýlar.....




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr
Af Yolunu Benimsemek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.